Μικρές Κυκλάδες - Σχοινούσα: Αύριο (08/04) γιορτάζει η Παναγιά η Ακαθή

Παναγιά η Ακαθή - Σχοινούσα

Η Σχοινούσα αύριο Παρασκευή 8 Απριλίου, γιορτάζει… Έχει φορέσει τα γιορτινά της και υποδέχεται φίλους και γνωστούς ώστε όλοι μαζί (μόνιμοι κάτοικοι και επισκέπτες) να τιμήσουν την Παναγιά την Ακαθή…  Και γιορτάζει 16 ημέρες πριν από το Πάσχα… Παρασκευή των τελευταίων Χαιρετισμών (Ακάθιστος Υμνος) Και είναι μοναδική στο είδος της…  

 

Η Παναγία η Ακαθή είναι η Πολιούχος του νησιού. Βρίσκεται στο κέντρο του χωριού, το οποίο μάλιστα ακούει στο όνομά της, όπως και πολλές από τις κατοίκους του! Οι οικογένειες του νησιού θεωρούν καλοτυχία να ονομάσουν κάποια από τις θυγατέρες τους με το όνομα Ακαθή! (Οπότε η επόμενη Ακαθή που θα γνωρίσεις, θα ξέρεις αυτόματα και την καταγωγή της! ) Η εικόνα της Παναγίας της Ακαθής είναι μοναδική, είναι από τις λίγες εικόνες που ο Χριστός στέκεται Ακάθιστος (όρθιος) μπροστά στην μητέρα Παναγία.

Των Στεφανία Αντωνίου, Κατερίνα Κομνηνού, Λίλα Κλαουδάτου (Δημοσιεύτηκε στην 1η Περιοδική έκδοση του Συλλόγου ΝΕΩΝ ΣΧΟΙΝΟΥΣΑΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2017)

Η ιστορία της ξεκινά από την Σαντορίνη, πολλά χρόνια πριν. Μία κάτοικος του νησιού την βρήκε μέσα στο ίδιο της το σπίτι! Η γυναίκα κατά καιρούς άκουγε έναν θόρυβο σε ένα συγκεκριμένο σημείο του τοίχου της, χωρίς όμως να δίνει την πρέπουσα σημασία. Αποφάσισε τελικά να σκάψει τον τοίχο μετά από ένα προφητικό της όνειρο, στο οποίο την προέτρεπε να το κάνει η Παναγία η Ακαθή, «έλα βγάλε με από εδώ». Αφού έσκαψε λοιπόν, βρήκε μία παράθυρα και μέσα την θαυματουργή εικόνα στολισμένη, μαζί με ένα αναμμένο καντήλι και ένα σταμνάκι γεμάτο λάδι.

Εκείνη την εποχή, η Σαντορίνη ήταν πολύ φτωχό νησί και οι κάτοικοι δυσκολεύονταν να τα βγάλουν πέρα. Το σταμνάκι όμως της Παναγίας δεν άδειαζε ποτέ και το καντήλι της εικόνας ήταν πάντα αναμμένο. Το σταμνάκι στέρεψε όταν μία μέρα μία γειτόνισσα ρώτησε πως καταφέρνουν και έχουν πάντα λάδι και η γυναίκα της απάντησε «εγώ έχω την Παναγία μου». Όταν έμαθαν λοιπόν οι Σαντορινιοί για την θαυματουργή εικόνα, έσπευσαν να πάνε να την προσκυνήσουν αφήνοντας και από κάτι στη γυναίκα, συνήθως λάδι, κεριά και τρόφιμα.

57129602_1057503074439428_8157713276881338368_n.jpg

Από την Σαντορίνη ερχόντουσαν συχνά για ανταλλαγές προϊόντων. Οι Σαντορινιοί φέρνανε κρασί, σταφίδες και κουμεντέρια. Από τη Σχοινούσα παίρνανε λάδι, ξύλα, κριθάρι, στάρι, παστές θαλασσοπούλες, τσίρο, σαρδέλες και άλλα. Η κόρη της γυναίκας, Παρασκευή ,γνωστή σε όλους ως «μαμή», παντρεύτηκε στη Σχοινούσα τον Ιωάννη Γρίσπο (ΚοντόΓιαννο) και έζησε την υπόλοιπη ζωή της στο νησί βοηθώντας πολλές Σχοινουσιώτες στη γέννα. Σημαντική προσωπικότητα του νησιού, μένει ακόμα και σήμερα ζωντανή η μνήμη της σε ιστορίες. Προίκα πήρε την εικόνα της Παναγίας και την έφερε στη Σχοινούσα. Στο σπίτι της την είχε σε περίβλεπτη θέση, στολισμένη και όλοι οι κάτοικοι του νησιού την προσκυνούσαν και την νομάτιζαν.

Το νομάτισμα είναι η διαδικασία κατά την οποία οι πιστοί ακουμπούσαν στην εικόνα ένα πενηνταράκι, ένα δεκαράκι, ό,τι είχαν, και την ρωτούσαν αν έπρεπε να κάνουν κάτι ή όχι. Αν το νόμισμα έμενε πάνω στην εικόνα είχαν την ευχή της Παναγίας και προχωρούσαν. Για πολλά χρόνια η εικόνα ήταν στο σπίτι της Μαμής. Μέχρι που κάποια στιγμή ο μακαριστός Μητροπολίτης Θήρας Γαβριήλ, θεωρώντας ότι η Μαμή εκμεταλλεύεται την εικόνα προς όφελός της, έκανε τις απαραίτητες ενέργειες και μετέφερε την εικόνα στην ενορία του νησιού. Αστυνόμοι έφτασαν στο νησί και απομάκρυναν την εικόνα με βία. Δύο μερόνυχτα η γυναίκα έκλεγε ασταμάτητα έξω από την εκκλησία. Για πολλές μέρες έπεσε στο κρεβάτι, δεν πήγε ποτέ ξανά στην εκκλησία και τελικά πέθανε με αυτόν τον καημό.

Αυτή είναι η ιστορία... Το σίγουρο είναι ότι απόψε και αύριο η Σχοινούσα μετά από δύο χρόνια πανδημίας φοράει τα γιορτινά της.

Χαμόγελα στους κατοίκους.... Και τους όποιους επισκέπτες.... Νωρίς βέβαια πριν από το Πάσχα, αλλά αυτό ελάχιστα ενδιαφέρει τους κατοίκους του νησιού.....

Ευχαριστούμε τον φίλο Ιάκωβο Κραμπουσάνο για τις φωτογραφίες από την προετοιμασία, ενώ ήταν ο άνθρωπος που δούλεψε τις τελευταίες ημέρες ώστε το νησί του να είναι πανέτοιμο... Ασπρο, πανέμορφο....

Και όπως λέει ο Νίκος Οικονομίδης " …στην Παναγιά την Ακαθή, Λιβάδι και Μερσίνι είδα τα μάτια σου τα δυο γεμάτα καλοσύνη….’’

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News