Μητρόπολη Παροναξίας: Το δάκρυ του Σεβασμιώτατου, η χαρά για την παρουσία των παιδιών

Ήταν μία εκδήλωση διαφορετική. Ενδεχομένως, ούτε και οι διοργανωτές (σ.σ. το Γραφείο Νεότητας της Μητρόπολης Παροναξίας) της εκδήλωσης να μην περίμεναν όχι μόνο την επιτυχία λόγω της αθρόας προσέλευσης αλλά και αυτό το κοντράστ συναισθημάτων που γεννήθηκαν στην διάρκειά της…

Μία εκδήλωση προς τιμή της εορτής των Τριών Ιεραρχών, μετατράπηκε σε μία εκδήλωση αγάπης με πολλαπλά μηνύματα. Πρωταγωνιστές τα παιδιά. Αλλά και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Παροναξίας που μίλησε από καρδιάς και συγκίνησε όταν με δάκρια στα μάτια αναφέρθηκε στην διάσταση που προλαμβάνουν πλέον οι εορτές όπως αυτή των Τριών Ιεραρχών που μένουν κενού …γράμματος, χτύπησε το καμπανάκι μέσω της πολιτικής απόφασης για το Μακεδονικό ενώ στάθηκε στην παρουσία των παιδιών που γέμισαν την αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου στον Άγιο Νικόδημο Χώρας Νάξου… Και βέβαια έδωσε και την είδηση…

Όμως, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Κυριακή απόγευμα της 27ης Ιανουαρίου και το Γραφείο Νεότητας της Μητρόπολης Παροναξίας πραγματοποιεί εορταστική εκδήλωση  αφιερωμένη στους Τρεις Ιεράρχες, τους Αγίους που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο χώρο της Παιδείας όσον αφορά την Ορθόδοξη Εκκλησία. Τόπος εκδήλωσης; Το Πνευματικό Κέντρο του Αγίου Νικοδήμου Χώρας Νάξου με τον Ιεροκήρυκα πατήρ Αρσένιο (Μελισσιανό) να έχει το ρόλο του παρουσιαστή και κεντρικό ομιλητή τον αρχαιολόγο Δημήτρη Χατζηλαζάρου (σ.σ. υπεύθυνος για τα ζητήματα βυζαντινής φύσεως στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων) με θέμα «Η παιδεία την εποχή των Τριών Ιεραρχών και στις μέρες μας». Και βέβαια μετά το πέρας των ομιλιών είχαμε …δράση: θεατρικό σκετς με μικρούς πρωταγωνιστές, θρησκευτικούς ύμνους και ποιήματα αλλά και χορός, παραδοσιακός από τις χορευτικές ομάδες των Κατηχητικών Σχολείων της Νάξου και την Χορευτική Ομάδα Νάξου…

Όμως, η στιγμή που όλοι κρατούν χαραγμένη στο μυαλό τους είναι όταν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Παροναξίας κκ Καλλίνικος λαμβάνει το λόγο. Και όπως βλέπετε και στο video που ακολουθεί, εμφανίζεται ιδιαίτερα συγκινημένος και δεν κάνει καμία προσπάθεια να κρατήσει ισορροπίες. Κρατώντας την ποιμαντική ράβδο, μιλάει από καρδιάς και με συναίσθημα, κάτι που προκαλεί το χειροκρότημα στο ακροατήριο…   Και με το καλησπέρα δίνει το στίγμα λέγοντας «Είναι περίλυπος η καρδιά μου, τις τελευταίες τρεις ημέρες και ως αποτέλεσμα των αποφάσεων του ελληνικού κοινοβουλίου για τη Μακεδονία και για την αλλοίωση της εορτής των Τριών Ιεραρχών που εξελίσσεται σε μια αργία κενού περιεχομένου».

Το πρώτο σοκ… όμως έχει και συνέχεια «με τις αποφάσεις αυτές φτάνουμε στο σημείο ως έθνος να πορευόμαστε χωρίς ιστορία, παράδοση και αξίες…  Όπως αποδεικνύεται, ενοχλεί ο εορτασμός των Τριών Ιεραρχών. Φτάσαμε στο σημείο ως πολιτεία να κρατήσουμε το περίβλημα, το τσόφλι και το περιεχόμενο να το πετάξουμε. Διατηρούμε την αργία της εορτής, χωρίς όμως την ουσία της ημέρας. Τότε γιατί είναι αργία; Δεν υπάρχει ούτε εκκλησιασμός, ούτε εκδήλωση στο σχολείο.  Απλά μετατρέπεται σε μία ημέρα ραστώνης και αδιαφορίας»

Και έρχεται η αποκάλυψη… «Ευτυχώς που υπάρχουν κάποιοι φιλότιμοι εκπαιδευτικοί. Διευθυντές σχολείων που επικοινώνησαν μαζί μας και ζήτησαν να γίνει εκκλησιασμός και δη την παραμονή (σ.σ. Τρίτη 29 Ιανουαρίου) της εορτής ώστε να μπορέσουν οι μαθητές συντεταγμένα να έρθουν στην εκκλησία».   

Και ο επίλογος;  «Περίλυπη είναι η καρδιά μου γι αυτές τις δραματικές εξελίξεις που συμβαίνουν στον τόπο μας και δεν ξέρουμε ποιος θα είναι ο τελικός προορισμός. Απόψε μας δώσατε ελπίδα και δύναμη να συνεχίσουμε. Καθόλη τη διάρκεια της εκδήλωσης ήταν βουρκωμένα τα μάτια μου από χαρά και από πόνο, από μελαγχολία και αισιοδοξία που μας δώσατε εσείς τα παιδιά».

Εμείς παραθέτουμε το ενημερωτικό σημείωμα (και οι φωτογραφίες) από την επίσημη ιστοσελίδα της Ιεράς Μητρόπολης Παροναξίας σχετικά με την εν λόγω εκδήλωση:  «Το απόγευμα της ίδιας ημέρας (σ.σ. Κυριακής 27 Ιανουαρίου) ο Σεβασμιότατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίου Νικοδήμου Αγιορείτου πόλεως Νάξου όπου συμμετείχε σε εορταστική εκδήλωση αφιερωμένη στους Τρείς Ιεράρχες που διοργανώθηκε από το Γραφείο Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως. Την εκδήλωση παρουσίασε ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως π. Αρσένιος Μελισσιανός και κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Δημήτριος Χατζηλαζάρου, Αρχαιολόγος-Ερευνητής, με θέμα: ``Η παιδεία την εποχή των Τριών Ιεραρχών και στις μέρες μας``.

Στη συνέχεια ακολούθησαν ύμνοι, ποιήματα, θεατρικό σκετς και παραδοσιακοί χοροί από της ομάδες των Κατηχητικών Σχολείων και την χορευτική ομάδα Νάξου.

Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας με πολλή συγκίνηση ευχαρίστησε τα παιδιά και όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης διότι σε στιγμές πολύ δύσκολες για το Έθνος μας και την Εκκλησία μας έδωσαν μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας σε όλους μας».