«Μου ξύπνησε ευχάριστες αναμνήσεις»

Ο τελικός του 11ου Havana Club Cocktail Grand Prix στην Αθήνα αποτελεί παρελθόν… Η μάχη ανάμεσα στους δέκα φιναλίστ ήταν σκληρή, κρίθηκε στις λεπτομέρειες και ο εκ Κρήτης ορμώμενος Αλέξανδρος Τζωρτζάκης είναι ο Έλληνας Cantinero που θα εκπροσωπήσει την χώρα μας στον παγκόσμιο τελικό στην Αβάνα που θα διεξαχθεί από τις 30 Μαΐου έως τις 4 Ιουνίου. Είναι σίγουρο ότι θα κρατήσει χώρο στη βαλίτσα του για μερικά κουβανέζικα πούρα, όμως πριν πάρει το αεροπλάνο για την πρωτεύουσα της Κούβας είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε μαζί του, όπως άλλωστε και τον Γιώργο Αλεξόπουλο, τον εκπρόσωπο της Νάξου,..

Χειροκρότημα

Ο Αλεξόπουλος – Bartender του Swing – με όπλο το ξεχωριστό άρωμα του Κίτρου Νάξου (Ποτοποιίας Προμπονά) στο κοκτέιλ Le Greco και τη μουσική υπόκρουση από «Τα παιδιά του Πειραιά» του Μάνου Χατζηδάκη κέρδισε εντυπώσεις από κριτές και αντιπάλους ενώ το ζεστό χειροκρότημα στο τέλος της προσπάθειάς του ήταν η καλύτερη ανταμοιβή… Αυτό άλλωστε δήλωσε και ο ίδιος την επόμενη (22 Μαρτίου) του διαγωνισμού όταν τόνισε «Είμαι ευχαριστημένος και ικανοποιημένος από τη προσπάθεια μου…  Μερικές φορές κι άλλοι παράγοντες παίζουν ρόλο στη μάχη για τον τίτλο. Όμως, δεν πειράζει… πάμε για τον επόμενο» και γελάει. Προσθέτει δε « τα σχόλια που απέσπασα ήταν εγκωμιαστικά και για τη γεύση του κοκτέιλ και για την παρουσίαση», ενώ στην ερώτηση τη κρατάει από τον διαγωνισμό θα δηλώσει «το γεγονός ότι ο Ben Reed (σ.σ. ένας εκ των τριών κριτών του μεγάλου τελικού) με ρώτησε εάν θα είναι στο καλοκαιρινό κατάλογο του Swing, ώστε να έρθει το καλοκαίρι να έρθει στη Νάξο και να το δοκιμάσει απολαμβάνοντας τη θέα που προσφέρει η θέση του μπαρ, τονίζοντας την πολυπλοκότητα των γεύσεων που πρόσφερε το ποτό αν και νομίζω ότι το καλύτερο σχόλιο που έλαβα ήταν το δυνατό χειροκρότημα από τους παρευρισκόμενους και το οποίο με ..ακολουθεί».

Γαστρονομικά βιώματα

Ο διαγωνισμός ήταν σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο και γενικά η μονομαχία άγγιξε το τέλειο κρατώντας καθόλη τη διάρκεια της μάχης το ενδιαφέρον των θεατών στο ψηλότερο δυνατό σημείο και με την αδρεναλίνη στα ύψη. Οι τρεις κριτές (Ben Reed, Al Alejandro Bolivar και Meimi Sanchez) είχαν πολύ δουλειά από τη στιγμή που οι φιναλίστ προκαλούσαν γευστικά τους… ουρανίσκους τους όμως στο τέλος ο Ηρακλειώτης Bartender του Plastelina, Αλέξανδρος Τζωρτζάκης ήταν αυτός που ξεχώρισε χάρη στο “Recuerdo” (σ.σ. «Ανάμνηση»  στα ισπανικά) ένα ξεχωριστό κοκτέιλ (τα συστατικά του: Havana 7 ετών, λικέρ που παρασκεύασε από ανανά και blue cheese, μαρμελάδα βερίκοκο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, χυμό λάιμ, έλαια από ροζ γκρέιπφρουτ και Havana, Selection de Maestro), που είχε ως βασικό συστατικό το τυρί και τα φρούτα που ταξίδεψαν όσους το δοκίμασαν σε έναν παιδικό κόσμο γεμάτο παράδοση και Ελλάδα: «Πηγή της έμπνευσης μου για την παρασκευή του Recuerdo ήταν αναμφισβήτητα τα … «γαστρονομικά μου βιώματα», οι γεύσεις και τα αρώματα που κατέκλυζαν το πατρικό μου σπίτι, σε συνδυασμό με την … «αγάπη» που άντλησα από την οικογένεια μου.  Θυμάμαι πολύ έντονα, ως παιδί, την γιαγιά μου να συνδυάζει πάντα στο τραπέζι μας τα φρούτα αλλά και τα γλυκά (όπως οι μαρμελάδες που έφτιαχνε η ίδια) με το τυρί. Αυτός ο γαστρονομικός συνδυασμός με ακολουθεί από τότε… Μάλιστα, ένας από τους λόγους, που αποφάσισα να ακολουθήσω επαγγελματικά το bartending και την Παρασκευή cocktails, ήταν το γεγονός ότι ήθελα, πέρα από το φαγητό, να αναπτύξω τις γαστρονομικές μου απολαύσεις, να αναπτύξω τις αισθήσεις των … «γεύσεων και των αρωμάτων».

Αναμνήσεις

Και βέβαια τον ρωτήσαμε και για τον Αλεξόπουλο και το κίτρο όπου μας τόνισε « Ο διαγωνισμός ήταν για μένα μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή την οποία είχα την ευκαιρία να βιώσω και να μοιραστώ με αγαπημένα μου πρόσωπα αλλά και συναδέλφους τους οποίους μέσα από την διαδικασία εκτίμησα, όπως σαφώς συνέβη με τον ιδιαίτερα ευγενή «συμπατριώτη σας από τη στιγμή που εργάζεται τα τελευταία χρόνια στη Νάξο..Έναν γνήσιο επαγγελματία που είχα την τύχη στη σύντομη ανάπαυλα του mystery challenge να αναγνωρίσω σε αυτόν αρετές όπως η σεμνότητα, η ευγένεια και η συνέπεια του. Δεν σας κρύβω δε πως η μουσική του υπόκρουση (σ.σ. ο Χατζιδάκης) μου ξύπνησε πολλές ευχάριστες αναμνήσεις, δημιουργώντας μου μια αίσθηση κοινών βιωμάτων.

Το δε κίτρο ήταν ένα υλικό που με ενδιέφερε απ την πρώτη μέρα που έμαθα γι αυτό, ιδιαίτερα το κίτρινο που στερείτε ζάχαρης αλλά μου είναι δύσκολο σχετικά να το προμηθευτώ στην Κρήτη».

Και στον επίλογο μας μιλάει για την παρουσία των ελληνικών προϊόντων στα κοκτέιλ τονίζοντας «Πιστεύω μέσα απ την τοπική παράδοση της περιφέρειας μπορούν να αναδειχθούν διαμάντια προϊόντα και υλικά που δημιουργούν άνθρωποι με μεράκι και όραμα και ελπίδα για το μέλλον τους στον τόπο τους».

Ιστορία

Το Havana Club Cocktail Grand Prix προσκαλεί του bartenders από όλη τη χώρα να «βγάλουν» τον «Cantinero» που κρύβουν μέσα τους και να δημιουργήσουν τα νέα cocktails που θα ακολουθήσουν την παράδοση των Cuba Libre, Μοjito, Daiquiri και άλλων θρυλικών cocktails της Κούβας. Βασικά συστατικά: το ρούμι Havana Club και η μοναδική ατμόσφαιρα της Αβάνας, της «Μέκκας» των cocktails. Ο πρώτος διαγωνισμός Havana Club Cocktail  Grand Prix διοργανώθηκε το 1996 στην Αβάνα, προσελκύοντας κορυφαίους mixologists. Από τότε, και κάθε δύο χρόνια, bartenders απ’ όλο τον κόσμο διαγωνίζονται για τον τίτλο του καλύτερου Cantinero του Havana Club. Το Grand Prix διοργανώνεται σε συνεργασία με τη «Διεθνή Ομοσπονδία Μπαρτέντερ» (IBA) και το «Club de Cantineros» (Ένωση των Επαγγελματιών Μπάρμεν της Κούβας). Η Ελλάδα συμμετέχει από τα πρώτα χρόνια του διαγωνισμού. Από το 1998, όταν το Havana Club ήταν μια σχετικά νέα αλλά πολλά υποσχόμενη μάρκα στην Ελληνική αγορά, οι Έλληνες bartenders ταξίδεψαν μέχρι την Αβάνα για να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό. Η Ελλάδα ήταν επίσης παρούσα στους διαγωνισμούς του 2000, 2004 και του 2008. Στον διαγωνισμό του 2010 (8th Havana Club Cocktail Grand Prix), την Ελλάδα εκπροσώπησαν οι Ιωάννης Πέτρος Πετρής και Χρήστος Χουσσέας. Και οι δύο κατάφεραν να ξεχωρίσουν ανάμεσα στους υπόλοιπους διαγωνιζομένους, ειδικά ο Ιωάννης Πέτρος που κατέληξε στην 2η θέση, με βαθμολογία πολύ κοντά στον πρώτο. Απ' το διαγωνισμό του 2012 (9th Havana Club Cocktail Grand Prix), η κάθε χώρα εκπροσωπείται από τον τοπικό της πρωταθλητή! Στον τοπικό διαγωνισμό του 2012, νικητής αναδείχθηκε ο Διονύσης Πολάτος ο οποίος και εκπροσώπησε την Ελλάδα στον παγκόσμιο τελικό! Η παρουσία και το cocktail του Διονύση, απέδειξαν για μία ακόμη φορά ότι το ελληνικό bartending είναι γεμάτο από ταλαντούχους επαγγελματίες, αποσπώντας πολύ θετικά σχόλια! Στον τελευταίο χρονικά διαγωνισμό το 2014 (10th Havana Club Cocktail Grand Prix), ήταν η σειρά του Αλέξανδρου Σουρμπάτη να εκπροσωπήσει την διαρκώς ανερχόμενη ελληνική bartending σκηνή με το Miramar Agria, φτιαγμένο με Havana Club Selección de Maestros!