Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΙστορίεςΝ. Δημητροκάλλης: Ο βασιλιάς της pasta ήρθε στη Νάξο και δημιουργεί γευστικούς...

Ν. Δημητροκάλλης: Ο βασιλιάς της pasta ήρθε στη Νάξο και δημιουργεί γευστικούς οργασμούς

|

Ο Νίκος Δημητροκάλης μιλώντας στο Naxospress μας λέει «Θα παραμείνει μια ζωή η φιλοσοφία μου στη μαγειρική ιταλική, αλλά θα αξιοποιώ τα ελληνικά προϊόντα σε όποιον τόπο βρίσκομαι». (δείτε το video) 

Είναι αναμφισβήτητα στους γαστρονομικούς κύκλους «ο βασιλιάς της μακαρονάδας»,  μας μαγεύει με τις γαστρονομικές του δημιουργίες στο ιταλικό του εστιατόριο Dal Professore στο Μαρούσι αλλά και εδώ και ένα έτος στην Νάξο στο αντίστοιχο Dal Professore Naxos, σε έναν πανέμορφο χώρο δίπλα στη θάλασσα στην Χώρα της Νάξου. Κι ενώ το μέρος είναι πολύ τουριστικό (ακριβώς δίπλα απο το Club Ocean) το φαγητό που προσφέρεται δεν υπολοίπεται σε τίποτα απο θέμα ποιότητας.

Της Ελένης Μουστάκη (*)

Πως όμως ένας καθηγητής ιταλικής γλώσσας έγινε ο professore της γεύσης; Ο βραβευμένος σεφ Νίκος Δημητροκάλης σπούδασε στην ιταλία φιλολογία, η ιταλική κουλτούρα όμως τον επηρέασε και αγάπησε σφόδρα την ιταλική γαστρονομία. Το ένδιαφέρον του για την ιταλική κουζίνα ήταν τόσο μεγαλο που επισκεπτόταν τα διάφορα  χωριά της Ιταλίας κι έβλεπε πως παρασκεύαζαν οι παραδοσιακές γυναίκες τα χειροποιήτα νιόκι, ραβιόλια κλπ.  Αρχικά λοιπόν μαγείρευε σε φίλους και μαθητές και τελικά μια ευκαιρία τον έφερε για σπουδές μαγειρικής  στο Μιλάνο στα 40 του χρόνια, αφηνοντας πίσω το φροντιστήριο στα χέρια της συζύγου του για όσο θα έλειπε. Τότε κατάλαβε οτι αυτό που αγαπούσε περισσότερο απ ολα ηταν η μαγειρική, κι αυτή η αγάπη απέδωσε καρπούς, αφού ο κόσμος το εισέπραξε.  Το όνομα του εστιατορίου λοιπόν δεν είναι τυχαίο, το έδωσαν οι μαθητές, όταν έλεγαν πάμε να φάμε «στου καθηγητή»

Κι ο “καθηγητής” φτάνει στο σημείο τεχνικής στην κουζίνα να δημιουργήσει την πίτσα του μέλλοντος, μια πίτσα «non pizza» όπως την αποκαλεί, καθώς διαφέρει εξ ολοκλήρου απο την πίτσα που όλοι ξέρουμε. Περιέχει φυσικό προζύμι και το ζυμάρι είναι πολύ εύπεπτο, αφού διαθέτει 90% υγρασία. Η μεγάλη ποσότητα νερού δίνει ένα ελαφρύ αποτέλεσμα στη ζύμη της πίτσας που σε κάνει να μην νιώθεις βαρύ το στομάχι μετά την κατανάλωση της.  Απ έξω είναι τραγανή και μέσα γεμάτη κυψέλες αέρα, απλά μοναδική συνταγή. Τα υλικά που αρτίζουν τον ζυμάρι ξεχωριστά, δεν υπάρχουν κίτρινα τυριά που προσθέτουν πολλά λυπαρά αλλά διάφορα είδη μοτσαρέλλας με την βουβαλίσια να ξεχωρίζει.  Απο την άλλη τα αλλαντικά είναι απο τα καλύτερα της Ιταλίας με ονομασία προέλευσης. Η αγαπημένη μου γεύση το χειροποιήτο λουκάνικο αγριογούρουνου, που δεν είχα ξανασυνατήσει σε συνδυασμό μάλιστα απο τρούφα και σπανάκι.  Δεν μένει όμως, μόνο εκεί το μενού του Dal Professore υπάρχει και η εκδοχή γλυκιάς πίτσας με κρέμα λεμονιού ή κρέμα φουντουκιού αλλά και πίτσα με ζυμάρι μαύρου ρυζιού.

Τι γίνεται όμως με την μακαρονάδα; Καθώς εδώ έχουμε τον βασιλιά της. Τα χειροποίητα ραβιόλι  ξεχωρίζουν για την ελαφριά υφή τους και την  πολλών ειδών ευφάνταστη γέμιση. «Το ζυμαρικό αν και είναι φαγητό του λαού απαιτεί σεβασμό, για μένα είναι η ναυαρχίδα του μενού μου και φυσικά δημιουργείται απο εμάς. Κάποιος βγαίνει απο το σπίτι του για να φάει κατι ιδιαίτερο και φρέσκο, δεν υπάρχει κανένας λόγος να σερβίρει μια επαγγελματική κουζίνα έτοιμα φαγητά», λέει χαρακτηριστικά ο βραβευμένος σεφ.

Η ιταλική κουζίνα όμως, δεν περιορίζεται μόνο στην μακαρονάδα και στη πίτσα, δεν πρέπει να ξεχνούμε οτι αποτελεί μέρος της μεσογειακής κουζίνας, γι αυτό στο μενού του dal professore θα βρούμε μακαρονάδα με ψάρι φρέσκο ημέρας, αλλά και ψάρι ως κυρίως πιάτο, αλλά και κρέας.

Μια άλλη καινοτομία του σεφ Νίκου Δημητροκάλλη είναι οτι έχει ενσωματώσει ναξιώτικα προϊόντα στις ιταλικές τεχνικές των πιάτων του «Η ξυνομυζήθρα δεν έχει να ζηλέψει τίποτα απο την ιταλική ρικότα», μας λέει ο ίδιος. «Εγώ αρνούμαι να ελληνοποιήσω την ιταλική κουζίνα. Θα παραμείνει μια ζωή η φιλοσοφία μου ιταλική στο μαγείρεμα, αλλά θα αξιοποιώ τα ελληνικά προϊόντα στο έπακρο σε όποιο τόπο κι αν βρίσκομαι», δηλώνει καυτηριάζοντας την συνήθεια να μιλούμε για ιταλικό φαγητό και να φτιάχνουμε οτιδήποτε θέλουμε δίνοντας του ονομασίες συνταγών που έχουν καταχωρυθεί στο εμπορικό επιμελητήριο της Ιταλίας με συγκεκριμένα υλικά, όπως γίνεται κατά κόρον με κυρίαρχο παράδειγμα εκείνο της καρμπονάρα.

Δεν μπορούσαμε να μην μιλήσουμε και για το νέο εγχείρημα του νησιού,  το νέο beach bar “Naxaki” στον Αη Γιωργη. Ο Νίκος Δημητροκάλλης έχει βάλει κι εκεί το χεράκι του δημιουργώντας ένα μενού που στηρίζεται ξανά σε μια χειροποιήτη κουζίνα, ακόμη κι αν μιλάμε για burgers, club sandwiches, ζυμαρικά και πίτσα, όλα μπορούν να γίνονται με χειροποίητο τρόπο ακόμη και τα dressings

Δείτε με προσοχή τα δύο video… στο πρώτο μιλάει για την πίτσα και στο δεύτερο για την πάστα και την ιταλική κουζίνα που μοιάζει ένα όμορφο στοίχημα που αξίζει να το δοκιμάσει κανείς… 

Το Dal Professore ανοίγει τις πόρτες του για το κοινό απο τη 13:00  το μεσημέρι έως τη 01:00 το βράδυ

(*) Η Ελένη Μουστάκη εργάζεται στον Alphatv.gr και συνεργάζεται με το Naxospress.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ιταλία: Ενεργοποιήθηκε σήμερα το εισιτήριο εισόδου στην Βενετία

Πέντε (5) ευρώ η είσοδος στη Βενετία από σήμερα 25 Απριλίου

ΠΝΑι: Με διευρυμένη πλειοψηφία, Συμπαραστάτης του Πολίτη, ο δικηγόρος Στέφανος Καψάλης

Νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου ο δικηγόρος Ρόδου, Στέφανος Καψάλης - Η διαδικασία επιλογής διεξήχθη με μυστική ψηφοφορία στην τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Ιταλία – Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών: “Βρήκαμε τον τάφο του Πλάτωνα”

«Ετάφη δε και Πλάτων...» - Ερευνα υποδεικνύει την Ακαδημία Πλάτωνος ως τελευταία κατοικία του φιλοσόφου

Νηστεία: Εύκολοι και νόστιμοι συνδυασμοί τροφών που μπορείτε να κάνετε

Ιδανικοί συνδυασμοί τροφών που μπορείτε να κάνετε την περίοδο της νηστείας

Γ. Βρούτσης: Παραδίδει αύριο την ολυμπιακή φλόγα στους Γάλλους

O αναπλ. Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης στην Τελετή Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Amorgos Trail Challenge: Συνδιοργανωτής ο Δήμος Αμοργού

Ο Δήμος Αμοργού συνδιοργανωτής του 7ου Amorgos Trail Challenge

Σχολεία: Κλείνουν αύριο για τις εορτές του Πάσχα, πότε ανοίγουν;

Κλείνουν τα σχολεία λόγω Πάσχα - Πότε ανοίγουν; - Χρονοδιάγραμμα έως τις εξετάσεις

Aegean Air: Οι Ελληνες φέτος το Πάσχα πάνε Ικαρία και Σητεία (!!!)

AEGEAN: Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες το Πάσχα – Στους top προορισμούς εσωτερικού Κέρκυρα, Ικαρία, Σητεία και στο εξωτερικό Μαρόκο

Χ. Θεοχάρης: Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις

Τι αναφέρει ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης για φορολογικές δηλώσεις, POS και τέλη κυκλοφορίας

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

CaptainBook: Σούπερ χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ από επενδυτή

Η χρηματοδότηση των 2 εκατομμυρίων ευρώ, θα συμβάλει ουσιαστικά στην επέκταση των υπηρεσιών της και εκτός των αγορών όπου έχει ήδη παρουσία, όπως η αγορά των ΗΠΑ από όπου προέρχεται το 30% των εσόδων της