Νάξος - Αλυκό: Δείγματα «πολιτισμού» και "Ιδού ο άνθρωπος"

Αλυκό Νάξου.... Μία από τις ωραιότερες περιοχές της Νάξου, στα νοτιοδυτικά παράλια του νησιού. Αποτελεί μικρή χερσόνησο, η οποία εισχωρεί στη θάλασσα από την οποία βρέχεται από τις τρεις πλευρές της. Το πιο εντυπωσιακό;  Η έκταση αυτή καλύπτεται στο μεγαλύτερο μέρος της από αυτοφυή δενδρώδη βλάστηση (δάσος κέδρων) σε ποσοστό 85%. Μάλιστα, θεωρείται ίσως το ωραιότερο κεδροδάσος στην Ανατολική Μεσόγειο από τη στιγμή που ουσιαστικά εκτείνεται έως τη Μικρή Βίγλα...  Η όλη έκταση της χερσονήσου καλύπτεται από στρώμα λεπτής άσπρης άμμου και υπάρχουν σ’ αυτήν εγκατεσπαρμένοι αμμώδεις λοφίσκοι οι «αμμόλοφοι», οι περιβόητες «αμμοθίνες». Το έδαφος είναι αμμοαργιλώδες και καλύπτεται από θίνες, οι οποίες περιορίζονται στο εσωτερικό της χερσονήσου λόγω της υπάρχουσας θαμνώδους βλάστησης από κέδρους και σχίνους.

Το φαινόμενο του σχηματισμού των αμμοθινών στη χερσόνησο του Αλυκού, λόγω της ήπιας εξέλιξής του, ανάγεται σε χρόνο πριν από τον 19ο αιώνα και επί πλέον υποδεικνύει την παράλληλη ύπαρξη δασικής βλάστησης, δεδομένου ότι αυτή η βλάστηση είναι ο σημαντικότερος παράγοντας δημιουργίας των αμμοθινών, διότι λειτουργεί ανασχετικά στη μετακίνηση της άμμου σε μεγάλες αποστάσεις και συντείνει στη δημιουργία θινών....  Το Αλυκό παραμένει ως σήμερα ένα απ’ τα μοναδικά παραθαλάσσια μέρη στην τουριστική περιοχή της Νάξου, που διατηρεί την παρθενικότητά και τη μοναδικότητά του και προκαλεί το θαυμασμό σε κάθε επισκέπτη.

Γιατί κάνουμε αυτή την αναφορά; Μα γιατί πολύ απλά για μία ακόμη φορά ο άνθρωπος άφησε το στίγμα του και έδειξε πως αντιλαμβάνεται τον όρο ή την έννοια "πολιτισμός"... Κοινώς τα ίχνη του προκαλούν νεύρα και έντονη δυσαρέσκεια για τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερόμαστε στο περιβάλλον.  Δεν μας ενδιαφέρει.. Μόνο επιφανειακά. Μόνο για το θεαθήναι... Με βάση λοιπόν ανάρτηση που έγινε από φίλο της ιστοσελίδας βλέπουμε πως πέταξαν κάποιοι ότι άχρηστο είχαν στα σπίτια τους... Και απλά τα άφησαν όπου βρήκαν. Δεν ξέρουμε εάν είναι ηθελημένη η κίνηση αυτή ή όχι... Δηλαδή να γνωρίζουν την σπουδαιότητα του κεδροδάσους..  

Απλά βρήκαν έναν κενό χώρο και τα έριξαν. Και προφανώς νύχτα. Γιατι δεν τους ενδιαφέρει τίποτα. Απλά να φύγουν τα μπάζα ή τα άχρηστα από το σπίτι τους... Και ας πάνε στο ..γείτονα. Τώρα, εάν ο γείτονας είναι το ίδιο το περιβάλλον για το οποίο η Νάξος είναι διάσημη, ελάχιστα τους απασχολεί.  Το μόνο που θέλουν είναι να φύγει από πάνω τους...  Και δεν ντρέπονται. Δεν έχουν άλλωστε παιδεία για κάτι τέτοιο... 

Ας δούμε πως σχολιάζει ο φίλος μας (ταβέρνα αξιώτισσα) την σχετική κίνηση αυτού του "ανθρώπου"... 

Το Κεδρόδασος του Αλυκού είναι από τα ελάχιστα εναπομείναντα οικοσυστήματα αυτού του είδους στο Αιγαίο. Σπάνια φυσική ομορφιά και ένα κόσμημα για την περιοχή μας. Είναι ένας τόπος που τον επιβουλεύτηκαν διάφορα συμφέροντα στο παρελθόν και παρόλο που σήμερα ανήκει στην κυριότητα του δημοσίου, αυτό δεν αποτελεί καμία εγγύηση για το μέλλον, κάθε άλλο. Και όμως κάποιοι ηλίθιοι (!!) ξεμπάζωσαν τα σπίτια τους, τα δωμάτια τους, ίσως και τα ξενοδοχεία και, μαζί με τα υπολείμματα από τα κλαδέματα από τα φυτά και τα δέντρα, έφτιαξαν μια ωραία ατμόσφαιρα στο Κεδρόδασος Όλα αυτά τα χρόνια στην περιοχή έχουν δει πολλά τα μάτια μου εικόνες που είναι ενδεικτικά της αγάπης αυτών των κρετίνων για τον τόπο, τη φύση και το περιβάλλον. Κατά τα άλλα, τα καλοκαίρια περηφανεύονται στους τουρίστες για τον ελληνικό πολιτισμό και τις ομορφιές του νησιού. Υποκριτές, αδίστακτοι που λυμαίνονται τον αιγιαλό, ισοπεδώνουν αμμοθίνες , μπαζώνουν και ρυπαίνουν. Το ενδιαφέρον και η αγάπη για τον τόπο τους φτάνει μέχρι εκεί που γεμίζουν οι τσέπες τους. Νισάφι πια.