Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΙστορίεςΝάξος - Απείρανθος: Το αντίο της εγγονής Σοφίας στην γιαγιά Σοφία Πρωτονοταρίου...

Νάξος – Απείρανθος: Το αντίο της εγγονής Σοφίας στην γιαγιά Σοφία Πρωτονοταρίου – Κοραχάη (Τσαροσοφία)

|

Η εγγονή της Σοφίας Πρωτονοταρίου – Κοραχάη (Τσαροσοφία) αποχαιρετά την γιαγιά της και τονίζει ” Ευχομαι να σου μοιάσω.”

“…. Η γιαγιά μας εκτός από υπερφροντιστική γιαγιά ήταν και υπόδειγμα μητέρας. Στάθηκε στα παιδιά της βράχος ακλόνητος. Ήταν μάνα, μητέρα, μανούλα, μαμά, φίλη και συνοδοιπόρος. Λένε πως την στιγμή που γεννιέται ένα παιδί, γεννιέται επίσης και η μητέρα. Δεν υπήρχε πριν – η γυναίκα υπήρχε, αλλά ποτέ η μητέρα. Η μητέρα είναι μια νέα ύπαρξη. Αυτή την ύπαρξη την ιερή, την μητρική, η γιαγιά μας την τίμησε με όλο της το είναι. Με ζέση, με αγάπη, ήθος και περισσή αξιοπρέπεια. ..” 

Μέρος από τις σκέψεις ή εάν θέλετε τον επικήδειο όγο για την Σοφία Πρωτονοταρίου – Κοραχάη (Τσαροσοφία) που έφυγε από τη ζωή στις 23 Μαΐου 2022. Με καταγωγή από την Απείρανθο της Νάξου και με την υπογραφή της εγγονής της, Σοφίας Κοραχάη… 

Ας δούμε το σύνολο των σκέψεων της… 

Γιαγιά, 

Ήρθαμε σήμερα να σε χαιρετήσουμε, τα παιδιά, τα εγγόνια, οι συγγενείς και οι φίλοι σου. Θα μπορούσε κανείς για ώρες να εξυμνεί την ομορφιά της ψυχής σου. Την καλοσύνη σου και τις αρετές σου. Δεν θα μακρηγορήσω όμως γιατί οι στιγμές είναι αβάσταχτες για τους οικείους σου. Μεγάλος μου φόβος είναι μήπως δεν αποδώσω τα πρέποντα για το μεγαλείο της ύπαρξης σου. 

Στην γιαγιά μου από μικρό παιδί, εκεί όπου τα άλλα παιδιά παίζουν ανέμελα και η ζωή τους προσφέρει στιγμές ξεγνοιασιάς και φροντίδας, δεν χαρίστηκε τίποτα. Πάλεψε, δούλεψε, αγωνίστηκε. Και σαν αυτός ο αγώνας προσφοράς να χαρτογραφήθηκε στην καρδιά και την ψυχή της ανεξίτηλος. Η ζωή της ήταν μια ζωή προσφοράς και φροντίδας. Φροντίδας, όχι μόνο για τα παιδιά της, τα εγγόνια, το δισέγγονο και τους στενούς συγγενείς, αλλά για όλους όσους είχαν την τύχη να την γνωρίσουν. Η γιαγιά μας η Σοφία, η σοφή, ήταν μελίρρυτη. Είχε πάντοτε έναν καλό λόγο, όπως της έλεγα “λόγιο – ποιητικό”. Και ήταν ποιήτρια, όντως. Πήρε τα δύσκολα της ζωής και τα μετέτρεψε σε γνώση, σε ήθος, σε κουβέντες ζεστές – ενσυναισθηματικές. Αλλά και πάντα ειλικρινείς – βοηθητικές. Ο λόγος της ήταν για μένα παρήγορος. 

apeiranthos.jpgΣαν μικρό παιδί, κάθε φορά που με βασάνιζε κάτι ήταν το τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης μου. Με έλεγε “φως μου / αστέρι μου / ουρανέ μου / ζωγραφιά μου / φεγγάρι μου…” Και εγώ ένιωθα πολύτιμη και τυχερή. Αν ήταν τώρα εδώ θα μας έλεγε σίγουρα την ιστορία για το πως της χαμογέλασα την ημέρα της γέννησης μου και για το πως το βλέμμα μου διαπέρασε το δικό της, το γαλανό, το κρυστάλλινο. 

Μου έλεγε “ο δρόμος σου να είναι πάντα φωτεινός”. Και εγώ της εύχομαι φως, άπλετο φως να συναντήσει στον δικό της. Σε αυτό το νέο ταξίδι προς τον Κύριο που υπεραγαπούσε και πίστευε. Μου έλεγε πάντοτε “προσεύχομαι για όλους σας” και ήθελες πάντα η προσευχή της να σε προφυλάσσει. Γιατί η πίστη της στον Κύριο, όπως και η πίστη της σε κάθε ον ήταν αυθεντική, ειλικρινής και έντιμη. Ο Θεός της έκανε ένα δώρο, να φύγει ήρεμη και γαλήνια-όπως ήθελε να είναι η ζωή της. Ενάρετη. 

Η γιαγιά μας εκτός από υπερφροντιστική γιαγιά ήταν και υπόδειγμα μητέρας. Στάθηκε στα παιδιά της βράχος ακλόνητος. Ήταν μάνα, μητέρα, μανούλα, μαμά, φίλη και συνοδοιπόρος. Λένε πως την στιγμή που γεννιέται ένα παιδί, γεννιέται επίσης και η μητέρα. Δεν υπήρχε πριν – η γυναίκα υπήρχε, αλλά ποτέ η μητέρα. Η μητέρα είναι μια νέα ύπαρξη. Αυτή την ύπαρξη την ιερή, την μητρική, η γιαγιά μας την τίμησε με όλο της το είναι. Με ζέση, με αγάπη, ήθος και περισσή αξιοπρέπεια.

Γνώριζε τις ανάγκες των παιδιών της πριν καν τις εκφράσουν και ήταν εκεί βοηθός στην εκπλήρωση τους. Ήταν εκεί να διδάσκει τα δύσκολα μαθήματα, αλλά και για να παρηγορεί. Να σκέφτεται δυο φορές, μια για εκείνη και μια για τα παιδιά της. Ξέρω πως οι κουβέντες της, οι συμβουλές της, η κρίση, η οξυδέρκεια και το φιλόξενο ζεστό της βλέμμα θα μείνουν για πάντα χαραγμένα στη μνήμη τους και έχουν μιλήσει στην ψυχή τους. Τους συντροφεύουν και τους παρηγορούν.

Η γιαγιά μου λάτρευε ενδόμυχα τις ωραίες, ωφέλιμες συζητήσεις που προάγουν την σκέψη και την κρίση μας. Ήταν ποιήτρια, συγγραφέας. Πάντοτε ένιωθα δέος και θαυμασμό όταν μου μιλούσε. Θα ήθελα να έχω περισσότερες από αυτές τις στιγμές... Θα μου λείψουν, θα λείψουν σε όλους μας. 

Σήμερα αποχαιρετούμε την πολυαγαπημένη μας γιαγιά. Ταξιδεύει για να βρεθεί δίπλα στον αγαπημένο της, τον παππού μας που χάθηκε νωρίς, αλλά η γιαγιά μας τίμησε μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής της. Τον τίμησε εν ζωή και τον τιμούσε με τα λόγια της, τα τρυφερά, τις προσευχές και το ήθος της μέχρι την τελευταία της ανάσα. 

Να χαιρετήσεις τον παππού γιαγιά. Εύχομαι να σου μοιάσω.

Η εγγονή σου,

Σοφία Κοραχάη


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Λέξεις και έννοιες: Από τον Ομηρο έως σήμερα και η χρήση τους

Με την αρωγή του Γιώργου Ανωμερίτη κάνουμε μία βουτιά στην ελληνική γλώσσα. Τι διαπιστώνουμε;