Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΙστορίεςΝάξος - Απείρανθος: Αποστολή εξετελέσθη... Η εκκλησία μετακόμισε στο βουνό

Νάξος – Απείρανθος: Αποστολή εξετελέσθη… Η εκκλησία μετακόμισε στο βουνό

|

Οι κάτοικοι της Μουτσούνας, οι περαστικοί από τη περιοχή και κυρίως οι αρμόδιοι μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι… Η εκκλησία της Αγίας Κυριακής άφησε τη παραλία και πήρε τα βουνά… Ε χειμώνας ήρθε να βλέπει από ψηλά το κάμπο – Διαβάστε τι αναφέρει ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Απεράθου, Γιώργος Μπάκαλος 

Από τη πρώτη στιγμή που έκανε την εμφάνισή της, η Αγία Κυριακή, εκεί στο δρόμο από τη Μουτσούνα προς τον Πάνερμο, σήκωσε αντιρρήσεις και αντιδράσεις. Λες και κάποιος είχε αποφασίσει ότι δεν πρέπει να τοποθετηθεί εκεί η προκάτ (βαριάς μορφής) εκκλησία στη μνήμη της Αγίας Κυριακής. Κίνηση που είχε γίνει σε συνεργασία του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Απεράθου, Γιώργου Μπάκαλου, της Δωρήτριας, της Μητρόπολης Παροναξίας και του Δήμου… Ομως, ενώ αρχικά οι αρμόδιοι φορείς δεν έφεραν αντίρρηση, στη συνέχεια όλα γύρισαν τούμπα. Αποτέλεσμα; Πριν από μερικές ημέρες κι ενώ ο πρόεδρος της Κοινότητας κος Μπάκαλος, να είναι εκτός Νάξου, συνεργείο ανέλαβε τη μεταφορά της εκκλησίας της Αγίας Κυριακής στη νέα της θέση, στο …βουνό. Κι έτσι από Αγία Κυριακή η “Θαλασσινή” έγινε του …βουνού ή, “κατατρεγμένη” όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κος Μπάκαλος σε σχόλιό του. Μάλιστα, η δουλειά έγινε λίγο …βιαστικά καθότι στη τοποθέτησή της στο νέο σημείο (σ.σ. ψηλά να αγναντεύει το πέλαγος) είχαμε κι ένα θέμα με την …Ανατολή, αλλά όπως φαίνεται και στη βασιική φωτογραφία, όλα διορθώθηκαν. Οσο για τη πρότερη θέση, επί του δρόμου, έγιναν άμεσα όλες οι εργασίες, ώστε οι περαστικοί και δη οι τουρίστες το καλοκαίρι να μην αντιλαμβάνονται τι βρίσκονταν στον σημείο εκείνο για δύο χρόνια…  

Ας δούμε τι αναφέρει ο κος Μπάκαλος σε ανάρτησή του στη προσωπική του ιστοσελίδα στα social media και μας γυρίζει πίσω, δύο χρόνια, τον Μάρτιο του 2017 όταν και αναφέρει “αφορά τη ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ με ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ ΧΑΡΑΧΤΗΡΑ , από χαροκαμένη μάνα που έχασε ότι πολυτιμότερο είχε στη ζωή της, ΤΟ ΜΟΝΑΚΡΙΒΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ . Εκκλησάκι ΚΟΣΜΗΜΑ και ΣΤΟΛΙΔΙ στην περιοχή …..επιλογής και επιθυμίας της δωρήτριας .

Κάποιοι ευτυχώς λιγοστοί, ΔΕΝ συγκινούνται από τα δράματα που κρύβει η ζωή και ως θλιβερές φιγούρες στάθηκαν εμπόδιο και σκληροί πολέμιοι …. επειδή τάχατες έκρυβε ΘΕΑ…..και αλλοίωνε αιγιαλό, χωρίς να υπολογίζουν ακόμα και το θρησκευτικό συναίσθημα και επιθυμία της ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ του λαού. Δείγμα της πνευματικής καθίζησης και πνευματικής παρακμής της αντιφατικής εποχής που ζούμε.

Μετά από δύο χρόνια ΑΤΟΛΜΙΑΣ από τους αρμόδιους φορείς, απ ότι φαίνεται εκ του αποτελέσματος, μάλλον εισακουστήκαμε και δόθηκε ΛΥΣΗ. Τη μετέφεραν σε άλλο σημείο ( μιας και ήταν προκάτ βαρέου τύπου). Στη θέση “βουνό”. Άραγε σχεδιασμένα ή τυχαία, σε περίοδο απουσίας μου λόγω εορτών και προσωπικού μου λόγου?????

Θέλοντας να ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΝ ΤΙ ?????

Σκοτείνιασμα και ανατριχίλα με κυριεύουν στη σκέψη και μόνο της θέας, κατόπιν ΕΝΤΟΛΩΝ κάποιων, να μεταφέρεται ο ιερός χώρος της Αγίας Κυριακής ως «RES – πράγμα », πιθανόν ( κατά πληροφορίες μου ), από εργάτες εργολάβου, διαφορετικής εθνότητας, κουλτούρας, πίστης……

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΠΟΛΛΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ :

1) Επιλογή ή σύμπτωση η χρονική περίοδος απουσίας μου, για την όλη διαδικασία μετακίνησης ; Υπήρξε σκοπιμότητα ;;;;

2) Έχουν ακολουθηθεί οι νόμιμες και προβλεπόμενες διαδικασίες (πχ αδειοδοτήσεις κ.λ.π) και αν ΝΑΙ, τότε ΓΙΑΤΙ δεν ενημερώθηκα ποτέ ως θεσμός , αφού είχα ασχοληθεί με το θέμα και ευρίσκονταν σε περιοχή αρμοδιοτήτων μου ;;;

3) …Έγινε ΑΠΟΔΟΧΗ ΔΩΡΕΑΣ ;;; Αν ΝΑΙ , ΓΙΑΤΙ με τόση χρονοβόρα καθυστέρηση;

4) ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΘΗΚΕ τυχούσα απόφαση ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΔΩΡΕΑΣ στην Δωρήτρια, αλλά και στην Κοινότητα Απειράνθου;

5) Η Κοινότητα γιατί ΔΕΝ ενημερώθηκε ΠΟΤΕ και με κανέναν τρόπο για συμμετοχή της ή για τυχούσες προθέσεις του Δήμου και μάλιστα στην στιγμή που υπήρξε και αλληλογραφία από πλευράς μου ως τοπικός Άρχων ;

ΓΙΑΤΙ άραγε ΟΛΟΙ κώφευαν στα έγγραφά μου, που είχα καταθέσει σε Υπηρεσίες,σε Αρχές, απόφαση τοπικού Συμβουλίου και ΟΥΔΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΠΟΤΕ ??? Αφού προτίτερα αγνόησαν, αδιαφόρησαν για τα Πιστεύω μας, την εκκλησία, την παράδοση, το παράπονο της μάνας _δωρητή….. Και την ΚΥΝΗΓΗΣΑΝ ….. Για τη θέα κάποιων και ….Τον αιγιαλό…. Ενήργησαν μόνο όταν έλειπα…., ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΝ ΑΡΑΓΕ ΤΙ ?????

6) Έγινε η πρέπουσα χωροθέτησή της ή τοποθετήθηκε βιαστικά – όπως όπως και άντε να τελειώνουμε ;;

7) Ποιος ΠΛΗΡΩΣΕ τελικά τα ΕΞΟΔΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ;;

Και άλλα πολλά ερωτηματικά……… Όμως πέραν των ΟΛΩΝ προανεφερθέντων , θεωρώ πως αν και εφόσον όλα τα προηγούμενα έχουν γίνει με νομότυπο και μόνιμο χαραχτήρα, Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ, προκειμένου να αποφευχθούν έριδες και αντιρρήσεις, έστω από συγκεκριμένους, ….. αποτελεί πέραν από εγωισμούς,

ΟΧΙ την πιο ΕΠΙΘΥΜΗΤΗ – ΙΔΑΝΙΚΗ ΛΥΣΗ (ΑΝ λαμβάνονταν υπ όψη ότι το σημείο διαμόρφωσης ήταν επιθυμία και προϋπόθεση της δωρήτριας, αλλά και βούλησης της πλειοψηφίας του θρησκευόμενου λαού ).

Όμως είναι η πλέον ΣΥΝΕΤΗ ΛΥΣΗ. Άλλωστε η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ και η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ του συγκεκριμένου χώρου που ευρίσκεται τώρα, όπως και του χώρου που είχε τοποθετηθεί προγενέστερα «προσωρινά » η εκκλησία, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΕΣ. Είχαν ΑΞΙΟΛΟΓΗΘΕΙ,ΥΠΟΛΟΓΙΣΘΕΙ, ΣΧΕΔΙΑΣΤΕΙ ΜΕ ΣΥΜΦΩΝΗ ΓΝΩΜΗ τόσο δική μου όσο και του αείμνηστου Τοτόμη Πρωτονοτάριου και του Δημάρχου Μ. Μαργαρίτη ….πολύ πιο ΠΡΙΝ. 

Από τις 16/3/2016, παρουσία των δύο πρώτων μαζί και ειδικού μηχανικού των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου. Όπως συνετή κρίνω τη διευθέτηση του όλου ζητήματος,  θεωρώ πως τούτη την ώρα επιβάλλεται και η ΣΥΝΕΤΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ του και μάλιστα επιλέγοντας τη ΣΙΩΠΗ. ΣΙΩΠΗ με συνοδεία ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ !

Προέχει να αναλύσουμε τα πνευματικά οφέλη και μηνύματα, προκειμένου να σώσουμε την ΨΥΧΗ μας και ΟΧΙ να τη χάσουμε. Μόνον ενωμένοι κάτω από τον χριστιανικό πολιτισμό, ΘΑ ΣΗΚΩΘΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ και θα παραμείνουμε ΖΩΝΤΑΝΟΙ.

Το ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ είναι που ΜΕΤΡΑΕΙ .  Το ξωκλήσι της Αγίας Κυριακής θα παραμείνει εκεί αιώνια. 

Στην κορυφογραμμή που ευρίσκονται τα ταπεινά ξωκλήσια με τη ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, της Ζωοδόχου Πηγής στο ύψωμα Πιθαδάρη και του Σταυρού της Ράχης και τα δύο του 1819 !  Ο σταυρός ως οδηγός ζωής και ως πυξίδα, …. ΘΑ ΑΤΕΝΙΖΕΙ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ μας !!!!  Θα είναι εκεί. Θα φαντάζει και θα εμπνέει. ΤΟ ΟΦΕΛΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟ, θα είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ για ΟΛΟΥΣ μας!
Τα παιδιά μας έχουν ανάγκη από ΑΝΟΙΧΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ! Αλλά και κάποιους ΝΑ ΤΑ ΑΝΟΙΓΟΥΝ !!!!!!

Έχουμε ανάγκη όλοι μας να πλουτίσουμε την ψυχή μας με ΑΡΕΤΕΣ, ηθικές – πνευματικές, σύμβολα – οδηγούς, που αποκρυσταλλώνονται μέσα από τον ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ !!!

Η μόνιμη και κατάλληλη ( ας ελπίσουμε ) ΣΤΕΡΕΩΣΗ του εξωκλησιού της Αγίας Κυριακής , ΩΣ ΛΥΧΝΑΡΙ με αιώνια πια παρουσία, ΣΥΜΒΟΛΙΚΑ ΩΣ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ,  θα μας δείχνει την αληθινή και καθαρή θέα του κόσμου. Μέσα από αυτόν τα παιδιά μας θα ανακαλύψουν και θα χαρούν ότι ωραίο κρύβει η ζωή μας. Θα γεμίζουν ΦΩΣ, ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟ και ΠΙΣΤΗ !

Γι αυτό αγαπητοί μου, 
το να ανεγείρονται ή να αναστηλώνονται εκκλησίες, αποτελεί ΕΛΠΙΔΑ ! Έχει ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΞΙΑ ! Η εκκλησία είναι η φωλιά του ελληνορθόδοξου πολιτισμού . Αλλά και το ανάχωμα στους ΕΠΙΔΡΟΜΕΙΣ που επιδιώκουν να ισοπεδώσουν τα ΚΑΣΤΡΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. Πιστεύω πως ΑΦΟΒΑ πρέπει να ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΟΥΝ και να ΜΑΧΟΝΤΑΙ οι άνθρωποι που παραμένουν πιστοί στις ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ και στα ΙΔΑΝΙΚΑ μας !!!

Φρονώ πως η δωρήτρια ως γνήσια ελληνορθόδοξη ψυχή, με τον τρόπο της, νοιάζεται και συμβάλλει ουσιαστικά και όχι με λόγια, στην ΠΡΟΟΔΟ του τόπου μας. Άλλωστε να θυμίσω σε ΟΛΟΥΣ ότι ανάλογη ΣΥΜΒΟΛΗ είχε επιτελέσει πρόγονός της για την εκκλησία του Αγίου Αντωνίου στην Απείρανθο, που με δική του πρωτοβουλία και με την ενίσχυση των Απεραθιτών της Κωνσταντινούπολης, ανεγέρθηκε το 1888.

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ της ΔΩΡΗΤΡΙΑΣ είναι γενναία ! Και να προσθέσω, πως επιπλέον Η ΊΔΙΑ είχε αναλάβει και ΟΛΟ το κόστος ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ , υποστύλωσης και διαμόρφωσης της περιοχής που ΕΙΧΕ τοποθετηθεί αρχικά η εκκλησία. Είναι ύψιστου συμβολισμού, άξια μιμητισμού, σε μια εποχή που βασιλεύει το ΑΤΟΜΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ , καθώς επίσης σε μια εποχή με οικονομικές δυσπραγίες τόσο για τους πολίτες, όσο και για τις Κοινότητες και τους Δήμους.

Αισθάνομαι την ανάγκη, ΜΕ ΣΥΓΚΊΝΗΣΗ, σεμνά και ταπεινά όπως αρμόζει στην περίπτωση, ως άνθρωπος και ως θεσμός , ΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΩ ΔΗΜΟΣΙΑ τη δωρήτρια !

Θα ήταν όμως άνανδρο από μέρους μου να ΜΗΝ ευχαριστήσω ΚΑΙ όλους τους συντελεστές , που είχαμε προσωπικές προστριβές εξαιτίας των διαφορετικών προσεγγίσεών μας που αφορούσαν το ίδιο θέμα και κυρίως εξαιτίας των αργοπορημένων ελληνορθόδοξων αντανακλαστικών τους. Εκείνοι ξέρουν.-

ΜΕ ΤΙΜΗ
Γεώργιος Στεφάνου Μπάκαλος 
(Πρόεδρος Τ. Κοινότητας Απειράνθου Νάξου )


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΚΚΕ – Νάξος: Η Χριστίνα Σκαλούμπακα δίνει το σύνθημα των ευρωεκλογών

Πολιτική εκδήλωση του ΚΚΕ στην Νάξο ενόψει ευρωεκλογών, με ομιλήτρια την Χριστίνα Σκαλούμπακα

Πάρος: Ξεκινούν σε μερικές εβδομάδες τα γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς “Malice”

Δεύτερη βρετανική σειρά έρχεται στη Πάρο... Που και πότε θα γίνουν τα γυρίσματα

Κυκλάδες: Η αλυσίδα Aria Hotels έρχεται στην Ερμούπολη Σύρου

Επεκτείνονται στις Κυκλάδες τα Aria Hotels με νέο ξενοδοχείο στη Σύρο

Eurobank: Παρουσιάζει κατάστημα “νέας γενιάς” στη Πάρο, περιοδεία στελεχών σε Νάξο, Μύκονο και Σύρο

H Eurobank εγκαινιάζει ένα ακόμη κατάστημα νέας γενιάς (Future Branch) σχεδιασμένο στη βάση της φιλοσοφίας Phygital, στη Νάουσα της Πάρου

Ολυμπιακή Φλόγα: Ερχεται (19/04) στη Νάξο, απαγόρευση στάθμευσης στη χερσαία ζώνη

Μέσω ανακοίνωσης του Λιμεναρχείου Νάξου έχουμε την πρώτη εικόνα για την έλευση της Ολυμπιακής Φλόγας στη Νάξο - Απαγορεύσεις

Σύρος – Γ. Λεονταρίτης: “Προτάσεις για την απόδοση τιμής στον Δημήτριο Βικέλα”

Οι προτάσεις που κατέθεσε ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης σχετικά με την ουσιαστική απόδοση φόρου τιμής στον Δημήτριο Βικέλα.

Β. Αιγαίο – Χίος: Με εντυπωσιακή μανούβρα το “αντίο” του Blue Star Delos (video)

Αυτό ήταν το τελευταίο ταξίδι του Blue Star Delos στην άγονη γραμμή του βορειανατολικού Αιγαίου - έρχεται Κυκλάδες (video)

Πάρος: Τι συμβαίνει σε προστατευόμενο υγρότοπο, στη περιοχή Ελος Μώλου;

Συνήγορος του Πολίτη: Παράνομες δραστηριότητες σε προστατευόμενο υγρότοπο στην Πάρο

ΜΜΕ: Την Τρίτη 16 Απριλίου η απεργία των δημοσιογράφων

Απεργία των Δημοσιογράφων αύριο Τρίτη 16 Απριλίου - Γιατί απεργούν

Τι δουλειά έχει στη Σαουδική Αραβία ο Μητσοτάκης;

Συνοδεία του CEO της ΔΕΗ, Γιώργου Στάσση

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Αμοργός: Το νησί που… κόβει την ανάσα!!

Εκεί γυρίστηκε η ταινία του 1988 «Le Grand Bleu» (The Big Blue) με τον Jean Reno. Η ταινία έγινε μια από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά ταινίες της Γαλλίας.

Νάξος – Ομάδα Πολιτικής Προστασίας: Κυκλοφόρησε ένα …διαφορετικό ημερολόγιο

Η Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας Νάξου κυκλοφόρησε ένα ημερολόγιο (2024) με έμφαση στην ορθή διαχείριση του νερού

Κυκλάδες: Πως διαμορφώνεται ο δικαστικός χάρτης, ποια ειρηνοδικεία καταργούνται

Ολες οι προτεινόμενες αλλαγές μέσω του Δικαστικού Χάρτη που είναι σε διαβούλευση για τις Κυκλάδες - Οι οργανικές θέσεις και τα ειρηνοδικεία που καταργούνται...

Σαντορίνη: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου στους Μπαξέδες και το Πορί