Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΙστορίεςΝάξος - Απείρανθος: Ασμυριγλάς; Φορτοεξορύκτης; Σκλάβος; Tι;

Νάξος – Απείρανθος: Ασμυριγλάς; Φορτοεξορύκτης; Σκλάβος; Tι;

|

Στο ερώτημα που θέτει ο Γιώργος Μπάκαλος σχετικά με την ιδιότητα του προσώπου που σπρώχνει το βαγονέτο στο “Μνημείο Σμυριδεργάτη” είναι δεδομένο ότι θα έχουμε αντιδράσεις…. Σίγουρο είναι ότι στην Απείρανθο πρέπει να γίνουν έργα, ο κατάλογος είναι στα χέρια του επόμενου προέδρου πλέον (με βάση την ανάρτηση) οπότε καλό είναι έστω και αργά να γίνουν πράξη 

Είναι ο ΣΜΥΡΙΔΕΡΓΑΤΗΣ ο μπαρουτοκαπνισμένος με τους δυναμίτες και τη σμυριδόσκονη στα πνευμόνια ντου, που χει φάει τη ζωή ντου χωρίς αέρα και φως στα σπλάχνα των ορυχείων μας ;;;;;
Ή Πρόκειται ….. για τον ΕΡΓΑΤΗ ΤΗΣ ΦΟΡΤΟΕΚΦΟΡΤΩΣΗΣ της σμύριδας στη Μουτσούνα ;;;; Ποιος το αναφέρει αυτό; Ο λόγος για τον Γιώργο Μπάκαλο, τον απερχόμενο πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Απειράνθου, ο οποίος με ανάρτησή του στη προσωπική ιστοσελίδα που έχει στα social media παίρνει θέση για το “μνημείο Σμυριδεργάτη”… Θέτει με το καλημέρα τρία ερωτήματα όσον αφορά την ιδιότητα του ανθρώπου που σπρώχνει το βαγονέτο με την σμύριδα στο λιμάνι της Μουτσούνας και αφού παραθέτει στίχους από ποίημα τονίζει ” « …στη διαδρομή των αιώνων, ο ιδρώτας των εργατών έχει παραμείνει ως ιστορική σκιά στον ίδιο χώρο ….» 

Στη συνέχεια, η ανοιχτή επιστολή γίνεται ακόμη πιο αιχμηρή καθότι παρουσιάζει αποφάσεις της Δημοτικής Κοινότητας τόσο για το μνημείο στη Μουτσούνα όσο και για αυτό στην Απείρανθο που έχει σχέση με όσους χάθηκαν το 1917 και ακόμη δεν έχουν βρει (ουσιαστικά) ανάπαυση και τελειώνει με την  παράθεση δεκαπέντε (15) έργων που τέθηκαν επί τάπητος (σ.σ. έχουν ληφθεί αποφάσεις από το Κοινοτικό Συμβούλιο) αλλά ακόμη είναι στα …χαρτιά 

Αναλυτικά, η ανάρτηση του Γιώργου Μπάκαλου, απερχόμενου προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Απειράνθου, αναφέρει: 

ΑΣΜΥΡΙΓΛΑΣ ;;;;;ΦΟΡΤΟΕΞΟΡΥΚΤΗΣ ;;;; ΣΚΛΑΒΟΣ ;;;;; TI ;;;;

ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ πολλά δημιουργούνται, αλλά και ΜΝΗΜΕΣ πολλές ανασύρει το άγαλμα του « ΣΜΥΡΙΓΛΑ » ( ;;;;;)  στη ΜΟΥΤΣΟΥΝΑ που τα αποκαλυπτήρια ….έκανε και μας ΤΙΜΗΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ του χθες στις 11/08/2019 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπης Παυλόπουλος .

Είναι ο ΣΜΥΡΙΔΕΡΓΑΤΗΣ ο μπαρουτοκαπνισμένος με τους δυναμίτες και τη σμυριδόσκονη στα πνευμόνια ντου, που χει φάει τη ζωή ντου χωρίς αέρα και φως στα σπλάχνα των ορυχείων μας ;;;;;
Ή

Πρόκειται ….. για τον ΕΡΓΑΤΗ ΤΗΣ ΦΟΡΤΟΕΚΦΟΡΤΩΣΗΣ της σμύριδας στη Μουτσούνα ;;;;

Μάλλον πρόκειται για τον δεύτερο μιας και είχαν κάνει και « Σύλλογο φορτοεκφορτωτών Μουτσούνας Νάξου » και εκεί δούλευαν Απεραθίτες , Κορωνιδιάτες , αλλά και από άλλα χωριά. 
Η Μουτσούνα τότε έσφυζε από ζωή !

Όμως τα ατυχήματα, τα χαμηλά ημερομίσθια, οι πολλές ώρες εργασίας, η καθημερινή επικινδυνότητα, οι καθυστερήσεις στις πληρωμές , οι ΤΑΞΙΚΕΣ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ, η ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ άλλοτε από το κράτος και άλλοτε από τους εργολάβους της φόρτωσης..…. 
δημιουργούσαν διαμαρτυρίες, απεργίες …και ακόμα ακόμα εκτόνωση με τη λαϊκή ποίηση, αφού θεωρούσαν τη συγκεκριμένη εργασία τους ΣΚΛΑΒΙΑ !!!!!!!!!!

Αντικρύζοντας …. ( έστω και από φωτογραφίες )…..το άγαλμα του ΦΟΡΤΟΕΚΦΟΡΤΩΤΗ ….. Μου ρχονται στο νου μου και οι δυό μου παππούδες !!

Ο ένας μου ο πάππος (ο Γλέζος από τη μάνα μου ) , που θα μπορούσε να είναι ο εικονιζόμενος του αγάλματος, δούλευε στο προαύλιο και ενώ είχε αργήσει το φορτηγό που μετέφερε τους εργάτες από την Απείρανθο ο άλλος μου πάππος ο Τζιγκογιώργης ( που ακούω και τ όνομά ντου ) και βλέποντας τον εργολάβο να φυσά και να ξεφυσά …. επειδή ….οι εργάτες είχαν καθυστερήσει …..απήγγειλε τα παρακάτω :

Ο Τζίγκος με το φορτηγό νάτος που κατεβαίνει
Κι απ’ το χωριό τσ’ αράπηδοι ‘ια το καράβι φέρνει .

Κατεβαίνουσι –ν- οι ΣΚΛΑΒΟΙ
Να φορτώσουν το καράβι.

Πε μου από είντα αραπιά τσ’ έχεις κατεβασμένοι
Ευτοί τσοι μαύροι αράπηδοι τσοι καθυστερημένοι;

Από φτοι τσ’ αράπηδοι τα σασες τα παιδιά σου
Όμως ‘ια φτοι το χέρι σου δε βάνεις στην καρδιά σου.

Από φτοι τσ’ αράπηδοι τα πλούτη έχεις κάνει
Χωρίς να το σκεφτείς ποτέ του χάρου το ντραπάνι ….

(Σελ. 249, 250 ” Ποίηση χαραγμένη στην πέτρα ” ΑΡΧΟΝΤΑΚΗΣ – ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ)

Ότι και αν είναι το άγαλμα – μνημείο, Σμυριγλάς, Φορτοεξορύκτης ή Σκλάβος, 
ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ :
« …στη διαδρομή των αιώνων, ο ιδρώτας των εργατών έχει παραμείνει ως ιστορική σκιά στον ίδιο χώρο ….»

Όμως όσο αφορά το θέμα « μνημείο του σμυριδεργάτη ή Φορτοεκφορτωτή» , για τον ιστορικό ή λαογράφο του μέλλοντος , καθώς και για την ορθή ενημέρωση του κοινού, έχω χρέος μου να δημοσιοποιήσω και δύο ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ του Τοπικού Συμβουλίου της Κοινότητας Απειράνθου προς τον Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, μιας και η δεύτερη με αφορά προσωπικά ως Κοινοτάρχη.

Α) Την ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΕ ΑΡ. 19/08/10/2012
Και
Β) Την ΑΠΟΦΑΣΗ 7/ 9-11-2017 ( η οποία με αφορά)

Επίσης να ΤΟΝΙΣΩ ότι παράλληλα μαζί με την απόφαση 7 στις 9/11/2017 με το 2ο θέμα που αφορούσε τη 
« ΦΙΛΟΤΕΧΝΗΣΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΣΜΥΡΙΔΕΡΓΑΤΗ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΜΟΥΤΣΟΥΝΑΣ »,

Είχα στείλει « ΜΑΖΙ » και την απόφαση 7 με 1ο θέμα και αφορούσε τη «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΘΥΜΑΤΩΝ 1917».

Ενώ στις 9/12/2017 με την ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΕ ΑΡ. -9- και αφορούσε τη Κατάρτιση Τεχνικού Προγράμματος 2018 στην παράγραφο με 4ο θέμα ζητούσαμε ξανά τη Διαμόρφωση υπάρχοντος Μνημείου για τα θύματα της τραγωδίας του 1917 στην Απείρανθο .
Ακόμη 
Ως 8ο θέμα της ίδιας απόφασης, ζητούσαμε μαρμάρινες πλάκες για Πέτρο Πρωτοπαπαδάκη, Νικ. Κριμιτζά (εκτελεσθέντες στο Γουδί), Υπουργού Αριστείδη Πρωτοπαπαδάκη σε περίοπτη θέση στη γενέτειρά του και τελεσθέντων κοινοταρχών της κοινότητας Απειράνθου .

ΤΕΛΟΣ

Με την ευχή η νέα δημοτική Αρχή να υλοποιήσει τα παραπάνω ΕΥΑΙΣΘΗΤΑ ζητήματα ηθικής αξίας και τιμής για το χωριό μας .

Και με την ευκαιρία του « ΣΜΥΡΙΔΕΡΓΑΤΗ ή ΕΚΦΟΡΤΩΤΗ », χρέος μου έχω να υπενθυμίσω την ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ στην ευρύτερη περιοχή, όπως τη συνέχιση της διαπλάτυνσης και βελτίωσης του οδικού δικτύου Απειράνθου Μουτσούνας (όπου είχα ξεκινήσει), 
Λιμενικής εγκατάστασης, Βιολογικού καθαρισμού , συντήρησης βιομηχανικού μνημείου κ.λ.π.

Αλλά και με την προσδοκία να πάψει να ΣΕΡΝΕΤΑΙ το ΣΜΥΡΙΔΙΑΚΟ ΖΗΤΗΜΑ με ψηφοθηρικές αιτιάσεις και αιχμαλωσίες, καθώς επίσης και να ΛΥΘΟΥΝ ΤΑ ΚΑΥΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ του ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ με γνώμονα το « εθνικό συμφέρον » και την « ανάπτυξη του τόπου » και μάλιστα ισόρροπης.

Με την ευκαιρία, επιθυμία μου είναι ο Απεραθίτικος λαός να γνωρίζει ακόμη ΚΑΙ ποια έργα με ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ της Κοινότητας Απειράνθου έχω ζητήσει στη θητεία μου , που θα τον βοηθήσουν να έχει ορθά συμπεράσματα ως προς την ΙΕΡΑΡΧΗΣΗ και την ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ της επίλυσής τους και είναι τα ακόλουθα :

1. Επέκταση δικτύου υδροδότησης στους οικισμούς Κανάκη-Κλειδώ .

2. Χρηματοδότησης Μελέτης για την κατάλληλη χωροθέτηση Λιμενικής εγκατάστασης .

3. Κατασκευή κατάλληλης λιμενικής εγκατάστασης που να λύνει τα προβλήματα στα ανατολικά του νησιού μας, αλλά και θα βοηθήσει στην ήπια ανάπτυξη τόσο των περιοχών μας, όσο και των αδελφών νησακιών Δονούσας Κουφονησίων .

4. Κατασκευή Βιολογικού Καθαρισμού που να λύνει τα προβλήματα του χωριού και του κυριότερου οικισμού της Μουτσούνας .

5. Διαμόρφωση υπάρχοντος Μνημείου για τα θύματα της τραγωδίας του 1917 στην Απείρανθο.

6. Αναμόρφωση και ανάδειξη των κυριότερων ιστορικών πηγών του χωριού μας και συγκεκριμένα στις θέσεις « Κρινί, Λαγκάδι της Παναγίας, Πέρα Καραβά », καθώς επίσης και αποκατάσταση όλων των τεχνικών προβλημάτων τους .

7. Δημιουργία-κατασκευή ειδικής ράμπας για την πρόσβαση ΑμΕΑ στο δημοτικό σχολείο Απειράνθου.

8. Δύο στάσεις λεωφορείων: μία στην Απείρανθο, στη θέση Παναγία και η άλλη στην Μουτσούνα (να εξεταστεί και η πιθανότητα αγοράς έτοιμης ή κατόπιν παραγγελίας ξύλινης στάσης, ώστε να προσαρμόζεται με το περιβάλλον).

9. Μαρμάρινες πλάκες για Πέτρο Πρωτοπαπαδάκη, Νικ. Κριμιτζά (εκτελεσθέντες στο Γουδί το 1922 ), Υπουργού Αριστείδη Πρωτοπαπαδάκη σε περίοπτη θέση, καθώς και τελεσθέντων κοινοταρχών της κοινότητας Απειράνθου.

10. Πλακοστρώσεις, τσιμεντοστρώσεις εντός οικισμού της Τ.Κ. Απειράνθου .

11. Εκβραχισμός-επέκταση-διαμόρφωση του χώρου στάθμευσης πλησίον αγροτικού ιατρείου .

12. Ξεμπάζωμα , αξιοποίηση και προβολή ΟΛΩΝ των φραγμάτων που έγιναν την εποχή του Μανώλη Γλέζου ως προκατόχου μου Κοινοτάρχη .

13. Δημιουργία παιδικής χαράς .

14. Δημιουργία με πλακόστρωση νέας πλατείας στη θέση « Φυροϊστρα ».

15. Βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων στη θέση « Μαυρομοίρες ».

Κι ο νοών νοείτω ……..


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμο να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

Νάξος: Αυτοκίνητο βρέθηκε σε χαντάκι

Σε χαντάκι στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Γαλανάδου βρέθηκε αυτοκίνητο

Μύκονος: “Καμπάνα” σε beach bar, ποιος ο λόγος;

Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού - Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Πρόσκληση για κατασκευή χελιδονοφωλιάς

Πότε και που ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα δημιουργήσει χελιδονοφωλιές

Ιος – Cycladic Identity: “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Πότε και που παρουσιάζεται το πρόγραμμα "Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες"

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε και τι ώρα θα αλλάξει η… ώρα;

Πότε αλλάζει η ώρα; Γιατί πάγωσε η μόνιμη ώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες