Νάξος - Δαμαλάς: "λιοβγάλημα" στο ανακαινισμένο λιοτρίβι του χωριού (video)

Δαμαλάς ένα από τα πιο μικρά χωριά της Νάξου, με μεγάλη όμως παράδοση. Χτισμένο σε ένα μικρό λόφο που ονομάζεται «του λαγού το βουνί» έχει τον τρόπο του ώστε να έχει πάντα πρωταγωνιστικό ρόλο και να κερδίζει μέρος της .. πίτας από τον τουρισμό.

Σημείο αναφοράς, το ελαιοτριβείο, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του περίπου το 1850 και συνέχισε να λειτουργεί κανονικά μέχρι και το 1960, όταν όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα truenaxos.com «Η πεσμένη του σκεπή και τα γκρεμισμένα ντουβάρια του είχαν θάψει μαζί με τα μηχανήματα του και τον ιδρώτα των παλιών τριατόρων. Το έτος 2000 με πρωτοβουλία του Συλλόγου μας και με προσωπική εργασία (χωρίς αμοιβή) καταφέραμε να το «αναστήσουμε» και να βγάζουμε λάδι όπως τα χρόνια εκείνα… Η πόρτα του είναι πάντα ανοιχτή η είσοδος ελεύθερη. Στο παλιό ελαιοτριβείο (τριό) μπορείς να δεις την τέλεια αρχιτεκτονική του κτιρίου και τα μηχανήματα της εποχής εκείνης… Κυρίως μπορείς να ζήσεις σαν τριάτορας δουλεύοντας στον κύλιντρο και στον εργάτη. Αν όλα αυτά σου κάνουν εντύπωση και θες να τα πάρεις μαζί σου μπορείς να αγοράσεις μόνος σου το βιβλιαράκι που υπάρχει, ρίχνοντας το τίμημα του στο κουτί».

Και τα τελευταία χρόνια με τη συνεργασία της τοπικής κοινότητας Δαμαριώνα και του Συλλόγου Δαμαλά έχουμε σε ετήσια βάση το «Λιοβγάλημα», την παραδοσιακή εξαγωγή λαδιού. Και φέτος θα πραγματοποιηθεί σήμερα Κυριακή 3 Φεβρουαρίου λίγο μετά τις 1.30 το μεσημέρι… Και όπως διαβάζουμε στην σχετική αφίσα – πρόσκληση «με ενεργή συμμετοχή από όλους για να μάθουν ή να θυμηθούν τη διαδικασία. Αμέσως μετά το "λιοβγάλημα" θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι με νόστιμους μεζέδες και καλό κρασί».

Οπότε; Οποιος θέλει τρέχει…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News