Νάξος: Εφυγε ο Στέφανος Παγώνης, καλό ταξίδι δάσκαλε

Εάν υπήρχε ένας καθηγητής που μας "τρομοκράτησε" κατά τη διάρκεια της παρουσίας μας όταν κάναμε τα πρώτα μας βήματα στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση και δη στο Γυμνάσιο Νάξου τη δεκαετία του 80, αυτός δεν ήταν άλλος από τον φιλόλογο Στέφανο Παγώνη. Επιβλητικός. Χωρίς πολλές κουβέντες. Καθαρές, σταράτες, λες και ήταν στρατιωτικός. Μπορεί να μην είχε το τεράστιο ύψος αλλά ο τρόπος που μιλούσε ήταν ξεκάθαρος... Και δεν σου άφηνε κανένα περιθώριο αντίρρησης. Ομως ήταν καλός στο λειτούργημά του. Και έτσι αυτό το "τρομακτικός" περνούσε πάντα σε δεύτερη μοίρα...

Αφησε έντονα το σημάδι του (όχι κυριολεκτικά) στη ζωή μας, στη τάξη του 85. Βοήθησε βέβαια και η σύζυγός του κα Ειρήνη Βαθρακοκοίλη κυρίως ως η κα Λατινικά στη 3η δέσμη... Αγαπημένο ζευγάρι εκπαιδευτικών...   Και η σημερινή είδηση της απώλειας του εκπαιδευτικού Στέφανου Παγώνη πάγωσε το χρόνο στη Νάξο... Μπορεί να ήρθε από τα βόρεια όμως ήταν από τα πρόσωπα που στιγμάτισαν το νησί...  Τα τελευταία χρόνια έμενε στην Αθήνα, ενώ είχε αγόρια, το ένα εκ των οποίων υπηρέτησε στη Νάξο ως Λιμενικός έως τις αρχές της περασμένης δεκαετίας. 

Οι θύμησες πολλές. Αναφέραμε ότι ήταν άνθρωπος που δεν περνούσε απαρατήρητος.  Αγαπούσε με πάθος ότι έκανε. Από τη διδασκαλία της Ιστορίας και των Αρχαίων Ελληνικών έως το  ποδόσφαιρο (σ.σ. φουλ Παναθηναϊκός) και τον Πανναξιακό ΑΟ, στον οποίο έδωσε και μεγάλο μέρος από τον ελεύθερο χρόνο του...

Κάθε ημέρα πάλευε να βρει λύσεις για τα οικονομικά της ομάδας του (βλ Ταμίας για τουλάχιστον μία δεκαετία) και βοήθησε ώστε ο Πανναξιακός ΑΟ σε στίβο και ποδόσφαιρο να έχει την καλύτερη δυνατή πορεία. Κάθε αθλητής ήταν παιδί του... Και αγαπούσε όλους με τον ίδιο προστατευτικό απόλυτο τρόπο του πατέρα που μπορεί να γίνει θυσία για το καλό του παιδιού...

Και η διοίκηση του Πανναξιακού ΑΟ άμεσα ενεργοποιήθηκε και αποχαιρέτησε τον αγαπημένο εκπαιδευτικό και φίλο του συλλόγου με την εξής ανακοίνωση:

Η οικογένεια του Πανναξιακού Α.Ο εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους συγγενείς και τους οικείους του Στέφανου Παγώνη, που έφυγε από κοντά μας.

Ο κυρ Στέφανος, με τεράστια προσφορά στο κοινωνικό σύνολο του Νησιού ως εκπαιδευτικός, σύνδεσε άρρηκτα το όνομά του με το Πανναξιακό, υπηρετώντας τον πιστά, ως διοικητικός παράγοντας από την δεκαετία του 80', αλλά προπάντων ως αγνός φίλαθλος, πάντα στο πλευρό του Συλλόγου.

Ξεκίνησε τη θητεία του στην ομάδα το 1982 ως Γραμματέας, επί προεδρίας του Νίκου Γεωργακόπουλου και ακολούθως για 12 χρόνια έως το 1995, υπήρξε ταμίας του Συλλόγου.

Ανιδιοτελής, με μεράκι και όρεξη να προσφέρει, ο Στέφανος Παγώνης ήταν ένας "εραστής" του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Από σήμερα ο Κυκλαδίτικος αθλητισμός είναι φτωχότερος χωρίς τον κύριο Στέφανο.

(φωτ. Κοπή Πίτας Πανναξιακού 1988 αλλά και από το αρχείο του Στέφανου Κληρονόμου με παρουσία σε αγώνα στίβου το 1982)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News