Ναξος - Φιλώτι: Ο τελευταίος αποχαιρετισμός στην "Ρηνούλα του Απόστολου"

«Μια σύγχρονη γυναίκα που τα είχε όλα: Ομορφιά, με ένα δικό της ξεχωριστό γοητευτικό τύπο, εξυπνάδα, καλλιέργεια, κοινωνικότητα, γερό επιστημονικό υπόβαθρο, που το ενίσχυε με συνεχή εμπλουτισμό γνώσεων, ικανότητα στη διοικητική διαχείριση των υπηρεσιακών υποθέσεων. Αγαπούσε τη δουλειά της διεκπεραιώνοντας τάχιστα οποιοδήποτε υπηρεσιακό θέμα αναλάμβανε, με λεπτομερειακή εξέταση και μεθοδική αποτελεσματικότητα. Αγαπούσε την έρευνα πεδίου, ήταν παρούσα στο σκάμμα, κοντά στο προσωπικό, τεκμηριώνοντας άψογα τα ανασκαφικά στοιχεία, πολλά από τα οποία δημοσιοποίησε σε μια σειρά αξιόλογων μελετών.

Εκτός όμως των παραπάνω χαρακτηριστικών στοιχείων της καλής αρχαιολόγου, η Ειρήνη ήταν ένας εξαιρετικός άνθρωπος με υποδειγματικό ήθος και ευγένεια, διακριτική, αλλά και οικεία, η αγαπητή συνεργάτιδα όχι μόνο των αρχαιολόγων, αλλά και των διοικητικών, των τεχνιτών, των φυλάκων, των εργατών. Αν και κάποια στιγμή έφυγε από τη Μακεδονία, στην παλιά της Εφορεία, στην Πέλλα, παρέμεινε πάντα η «Ειρήνη μας». Έτσι, θα τη θυμόμαστε πάντα, με περισσή αγάπη».

Με τα λόγια αυτά, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αποχαιρέτησε χθες, όπως και οι γονείς, οι συγγενείς και οι φίλοι την 49χρονη Ειρήνη Ψαρρά. Την «Ρηνούλα του Απόστολου» όπως την ήξεραν στο Φιλώτι… Το χαμογελαστό κορίτσι που έδωσε τη μάχη της τους τελευταίους μήνες αλλά δεν μπόρεσε άλλο. Κκαι χθες Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου στον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων του Α' Νεκροταφείου Αθηνών πραγματοποιήθηκε σε βαρύ – όπως ήταν αναμενόμενο – κλίμα, η εξόδιος Ακολουθία για την Ειρήνη (του Απόστολου και της Στελίτσας ) που έφυγε από κοντά μας το απόγευμα της Δευτέρας.  Σε συλλυπητήριο μήνυμά του το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αναφέρει: «Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού εκφράζει την οδύνη της για την απώλεια της αρχαιολόγου Ειρήνης Ψαρρά, που εργαζόταν στη Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της».

Εμείς παραθέτουμε όμως και την ανάρτηση που έκανε η Μαρίνα Λεοντίου, οικογενειακή φίλη μέσω της προσωπικής της ιστοσελίδας στα social media… Και «Στη Ρηνούλα του Απόστολου... (Καλοκαίρι στην Αγιά Μαρίνα ...πολύτιμη στιγμή η αγκαλιά της στη ζωή μου).

ΣΤΙΓΜΕΣ....!  

Δεν την ξεχνώ την αγκαλιά σου

κάτω απ΄του πλατάνου τη συστάδα,

ποτέ γλυκιά μου Ειρήνη δεν ξανάδα

πιο φωτεινή τη θεική ματιά σου.

 

Πώς να ξεχάσω το γαλάζιο βλέμμα,

την αγωνία , τη ζωή ν΄αδράξεις,

κρυφό ταξίδι στα ουράνια έχεις τάξει,

που στα απόκρυφα του νου φαντάζει ψέμα.

 

Της χρυσαυγής το φως, τ΄άγιο κεφάλι,

έλουζε με εντολή που ήταν Θεία,

και του Δεκέμβρη η στείρα ακακία

λουλούδιασε σαν να ρθε άνοιξη πάλι.

 

Δεν την ξεχνώ την αγκαλιά σου ,

κι΄ας ήταν απ΄το δειλινό ένα βήμα,

με αέρηδες θαλασσινούς το κύμα,

έμπλεκε τα ξανθά μαλιά σου .

 

Και καθώς γέρνεις το χρυσό κεφάλι,

ψυθίρισα ,σαν προσευχή ,εντός μου ,

αχ , η αγάπη όλη του κόσμου,

ας σου χαρίσει τη χαρά σου πάλι.

.............................................................

Φύσηξε το μελτέμι στην αυλή μου.

Μαράθηκε η κυκλαμιά στη γλάστρα.

Όσα κι αν φώτισαν ουράνια άστρα,

σκοτάδι το φευγιό σου στη ζωή μου.

 

Καλό ταξίδι Ρηνούλα μου μεταξένια..!!!