Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΙστορίεςΝάξος: Γιορτάζει η Παναγιά του λιμανιού και η σχέση της με τα...

Νάξος: Γιορτάζει η Παναγιά του λιμανιού και η σχέση της με τα Κύθηρα (Μυρτιδιώτισσα)

|

Γιορτάζει σήμερα (24/09) η Παναγιά Μυρτιδιώτισσα, η Παναγιά του μωλου στη πόλη της Νάξου – Η αναφορά από την Αννα Κοντοπίδη και η σχέση της Νάξου με τα Κύθηρα 

“…. Σήμερα όμως στου λιμανιού την καρδιά καταμεσής, ω χαρά μεγάλη, τραγουδεί για την γιορτή Της η Θαλασσόχαρη Παναγίτσα μας ! και οι προσκυνητές της Μυρτιδιώτισσας, μες στο μυστικό ισκιόφως μπροστά στο ιερό βήμα , ψυχές που τρέμουν και ποθούν, ένα παρακαλούν: να χουν οι χιλιάκριβοί τους φωτερές περπατησιές και ασημένιες χαραυγές, ύπνο από μετάξι και γαλήνη και δροσιά στις ψυχές τους… σαν το βελουδένιο χάδι της μαννούλας …”

Η αγαπητή φίλη Αννα Κοντοπίδη, μέσα από τη σελίδα της στα social media κάνει αναφορά στην Παναγιά Μυρτιδιώτισσα. Το εκκλησάκι που βρίσκεται στο κέντρο του λιμανιού της πόλης της Νάξου και γιορτάζει την 24η Σεπτεμβρίου… Σήμερα δηλαδή. Ημέρα που αποτελεί σημείο αναφοράς για τα Κύθηρα καθότι είναι η μεγαλύτερη γιορτή για το νησί που βρίσκεται στην .. άκρη του Αιγαίου. 

“Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας βρέθηκε από ένα βοσκό σε μια ερημική τοποθεσία γεμάτη μυρσίνες (μυρτιές) που μοσχοβολούσαν (εξ ου και η ονομασία της), είτε το 1160 είτε το 15ο αιώνα και συνδέεται άμεσα με την μονή Μυρτιδίων. Ενώ έχουμε και τη λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, τη «γύρα», όπως τη λένε οι Τσιριγώτες. Η λιτάνευση ξεκινά την Κυριακή της Ορθοδοξίας, όταν η εικόνα φθάνει από το μοναστήρι στη Χώρα. Εκεί γίνεται περιφορά της εικόνας και ακολουθεί γλέντι. Στη συνέχεια η εικόνα φεύγει από τη Χώρα και, ύστερα από πολυήμερη περιφορά στα χωριά του νησιού (σε κάθε χωριό γίνεται πανηγύρι την ημέρα της άφιξης της εικόνας), καταλήγει στο μοναστήρι. 

Μάλιστα, υπάρχουν και ιστορικές αναφορές. Σε εντολή του 1750 του Επισκόπου Κυθήρων Νεοφύτου Λεβούνη (1731-1757) προς τους ιερείς του νησιού να συμμετέχουν σε λιτανείες «…της αγίας εικόνος της Θεοτόκου των Μυρτιδίων εις την νήσον…» καθώς και απόδειξη του 1841 από το βιβλίο εσόδων-εξόδων του ναού του φρουρίου από ελεημοσύνη «…εις τον γύρον της νήσου της Υπεραγίας Θεοτόκου…». Για την τακτική λιτάνευση, σύμφωνα με επιστολή του Επισκόπου Ευγενίου Μαχαιριώτη, μετά το 1841, το Συμβούλιο του νησιού είχε θεσπίσει λιτανεία επτά ημερών, ώστε η εικόνα «να περιέλθει διάφορα… χωρία προς ευλογίαν των κατοίκων».
mirto3.jpg

Ποια η σχέση με τη Νάξο; 

Τώρα θα ρωτήσει κανείς, τι σχέση έχουν τα Κύθηρα με τη Νάξο και την Παναγία Μυρτιδιώτισσα ε; Οπως διαβάζουμε στον “Ορεινός Αξώτης” για το συγκεκριμένο θέμα…  ” Ο Σπύρος Ευαγγελάτος στη προσπάθεια του να αποδείξει πως ποιητής της ελεύθερης παράφρασης του ΄΄Αμύντα’’ ήταν ο ιατροφιλόσοφος Γεώργιος Μόρμορης διαπίστωσε πως εκτός των άλλων μέσα σε 15 στίχους του έργου αναφέρονται 5 ναξιακά τοπωνύμια και αυτό του κάνει εντύπωση για το τι σχέση μπορεί να υπάρχει ανάμεσα στη Νάξο και τα Κύθηρα .

Έρχεται σε επαφή με τον Νίκο Κεφαλληνιάδη όπου και μαθαίνει για την παράδοση που λέει πως ένας Κυθηραίος καπετάνιος πλέοντας με το καράβι του για τη Σμύρνη συνάντησε κοντά στη Νάξο φοβερή φουρτούνα . Προσευχήθηκε στην Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα την προστάτιδα των Κυθήρων και έκανε τάμα πως αν σωθεί θα χτίσει ένα εκκλησάκι αφιερωμένο σε εκείνη . Πράγματι ο Κυθηραίος καπετάνιος σώθηκε και μαζί με το πλήρωμα του έχτισαν το εκκλησάκι της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας στη νησίδα που βρίσκεται μέσα στο λιμάνι της Νάξου .

Πέρα από την παράδοση κανείς δεν γνωρίζει πότε χτίσθηκε το εκκλησάκι , τόσο όμως από έρευνα του ίδιου όσο και από πληροφορίες του Νίκου Κεφαλληνιάδη υπολογίζουν πως η Παναγία η Μυρτιδιώτισσα της Νάξου χρονολογείται γύρω στα 1700 , συμπέρασμα που απορρέει από την αποτύπωση της εκκλησίας σε γκραβούρα του 1782 . Η παρουσία της Κυθηραίας Παναγιάς Μυρτιδιώτισσας στην Νάξο και η αναφορά Ναξιακών τοπωνυμίων στη παράφραση του Αμύντα από τον Κυθηραίο Γιώργο Μορμόρη έκαναν τον Σπύρο Ευγγελάτο να πιστεύει πως ο ιατροφιλόσοφος Γεώργιος Μορμόρης πέρασε από τη Νάξο και έχει άμεση σχέση με το εκκλησάκι της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας , αυτό βέβαια δε μπορεί ακόμα να το αποδείξει ιστορικά” .

mirto4.jpg

Η γιορτή της Παναγιάς στη Νάξο  

Σήμερα λοιπόν για μία ακόμη χρονιά λειτουργήθηκε το εκκλησάκι της Παναγιάς Μυρτιδιώτισσας. Οι πιστοί με τη λάντζα πέρασαν από τη πλατεία στο εκκλησάκι διατηρώντας το έθιμο και τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας (σε επίπεδο πανδημίας αλλά και για τη μεταφορά με το πλοίο, καθότι είχαμε και παρουσία στελεχών του Λιμενικού Σώματος).. Κάτι που έγινε τόσο χθες το βράδυ με αρκετό αέρα μπορούμε να πούμε αλλά και σήμερα το πρωί.. 

Και η Αννα Κοντοπίδη μας μεταφέρει τις σκέψεις της μέσω της ανάρτησης που αναφέραμε νωρίτερα ”  Στέκεται εκεί Χρόνια πάμπολλα, αμέτρητα, σαν τα κύματα που σκάνε στην ποδιά Της… Κι αγναντεύει μοναχή τον μακρύ γυαλό του λιμανιού… Καλωσορίζει κι αποχαιρετά τους ταξιδιώτες του νησιού, απ το 1700 λένε , όταν, σύμφωνα με τον Μύθο, έκτισε το εκκλησάκι στην μνήμη Της ένας Κυθηραίος καπεταναίος, που ταξιδεύοντας για τη Σμύρνη σώθηκε σε κείνο το σημείο απ’τη θαλασσοταραχή…

Και κάθε βραδινιά, η Καλή Κυρά, μαζεύει τα παραπονεμένα δίχτυα των ψαράδων, λιγοστών πια, κι αφήνει τα γερασμένα ξύλινα σκαριά να κλυδωνίζουν την μοναξιά τους στα αιγαιοπελαγίτικα μάτια Της…

Σήμερα όμως στου λιμανιού την καρδιά καταμεσής, ω χαρά μεγάλη, τραγουδεί για την γιορτή Της η Θαλασσόχαρη Παναγίτσα μας ! και οι προσκυνητές της Μυρτιδιώτισσας, μες στο μυστικό ισκιόφως μπροστά στο ιερό βήμα , ψυχές που τρέμουν και ποθούν, ένα παρακαλούν: να χουν οι χιλιάκριβοί τους φωτερές περπατησιές και ασημένιες χαραυγές, ύπνο από μετάξι και γαλήνη και δροσιά στις ψυχές τους… σαν το βελουδένιο χάδι της μαννούλας … 24 Σεπτέμβρη ξημέρωσε… Γιορτάζει η Κυρά μας, η Παναγιά του Μώλου …Χρόνια πολλά σ όλους τους Ναξιώτες απανταχού στην οικουμένη … Χρόνια πολλά σ όλους σας Άγιοι Φίλοι μου ! Καλό Σαββατοκύριακο !”

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νότιο Αιγαίο – Αστυνομία: Καλό Πάσχα μέσα από ένα υπέροχο video

"Καλό Πάσχα" μας εύχεται η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου με ένα ιδιαίτερο video

Νάξος – “Στο Λαδόχαρτο”: Πασχαλινός διαγωνισμός με κέρδος το Αρνί του Πάσχα (photo)

Ενας ξεχωριστός διαγωνισμός από το βραβευμένο κρεατοφαγείο "Στο Λαδόχαρτο" - Ποια είναι η διαδικασία

Νάξος – “Λαϊκή Συσπείρωση”: Ανακοίνωση για Πρωτομαγιά, καταγγελία για επικείμενη αύξηση δημοτικών τελών

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η "Λαϊκή Συσπείρωση" Νάξου σχετικά με την Πρωτομαγιά - Γιατί καταγγέλλει τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Το “ευχαριστώ” στον Βασίλη Ορφανό για ένα υπέροχο τριήμερο σεμινάριο (photos)

Μέσω ανακοίνωσης η Λέσχη Μοτοσικλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) ευχαριστεί τον πρωταθλητή Βασίλη Ορφανό για το τριήμερο σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης

Naxos Medical: Πρωτομαγιά με επίσκεψη από τον Πνευμονολόγο Νίκο Κουφό

Την Πρώτη Μαϊου θα βρίσκεται στη Νάξο, ο πνευμονολόγος Νίκος Κουφός και θα δεχτεί επισκέψεις στο Naxos Medical

Ελλάδα, η χώρα της αμφισβήτησης, άνευ ουδεμίας αντίρρησης. Αλλά σε λάθος κατεύθυνση

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από τις συνεντεύξεις στη τηλεόραση έως τις εκθέσεις που δείχνουν την αλήθεια για την σκληρή πραγματικότητα στην Ελλάδα Και καταλήγει με νόημα "Αν θες να μάθεις για το νερό, μη ρωτάς τα ψάρια"

Νάξος: Πασχαλινό τραπέζι με βάση την παράδοση στον «Φάρο» Αλυκού (video – photos)

Πάσχα στο «Φάρο» Αλυκού σημαίνει πάνω απ’ όλα απόλαυση … Προστάσεις που αιχμαλωτίζουν τον ουρανίσκο .... (photos)

Νάξος: Τι κάνει στο νησί μας η δημοσιογραφική ομάδα του περιοδικού Marie Claire Greece;

Με πρωτοβουλία της Μαρίας Πολυκρέτη και του Γιάννη Μαργαρίτη η δημοσιογραφική ομάδα του περιοδικύ Marie Claire Greece είναι στη Νάξο. Ποιος ο λόγος;

Σύλλογος Μονιατών Νάξου “Η Τέχνη”: Πρόσκληση να “ασβεστώσουμε τους δρόμους όπως παλιά”

Ομορφή δράση σήμερα Σάββατο του Λαζάρου από το Σύλλογο Μονιατών Νάξου "Η Τέχνη"

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Γιαννακά και Σέργης στην Μύκονο για συναντήσεις

Στην Μύκονο βρίσκονται σήμερα η Κατερίνα Γιαννακά και ο Αντώνης Σέργης για συναντήσεις ενόψει ευρωεκλογών

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play offs: Ωρα τελικού (15:00) κόντρα στον Ηλυσιακό

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ αντιμετωπίζει σήμερα τον Ηλυσιακό για τον 2ο αγώνα των πλέι οφ... (Αφίσα)

Νάξος – Ολυμπιακή Φλόγα: ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ για τους πολιτικούς νάνους, απρέπεια σε έναν Ναξιώτη Πρωταθλητή

Ο Στράτος Φουτάκογλου γράφει για όσα έγιναν την ημέρα της Λαμπαδηδρομίας στη Νάξο με επίκεντρο τον παραγκωνισμό του Ναξιώτη πρωταθλητή Γιάννη Ξενάκη

Νάξος: Δεν “έδεσε” το “Blue Star 2” και έφυγε για την Πάρο, αλλά ούτε εκεί έδεσε (video)

Με την ένταση των ανέμων στα 80 χιλιόμετρα την ώρα (σε ριπή ανέμου) από νότια κατεύθυνση, το "Blue Star 2" δεν έδεσε στο λιμάνι της Νάξου και μετά στη Πάρο