Νάξος: Η καλοκαιρινή περιπέτεια επισκέπτριας που βρέθηκε χωρίς αιτία... κατηγορούμενη

Επί σαράντα χρόνια η κα Smith έρχεται στη Νάξο. Μάλιστα δηλώνει «ερωτευμένη» με το νησί ελέω της φυσικής της ομορφιάς. Και απολαμβάνει το μπάνιο της στην παραλία του Αγίου Προκοπίου. Όμως, πάντα υπάρχει μία πρώτη φορά… Και φέτος τον Ιούλιο βίωσε μία τραυματική εμπειρία. Βλέποντας κάτοχο πολυτελούς αυτοκινήτου jeep να καταπατά αμμοθίνες που βρίσκονται στον Άγιο Προκόπιο προχώρησε σε καταγγελία. Όμως, βρέθηκε απέναντι σε μία παράξενη αντιμετώπιση από τους αστυνομικούς. Και μεταφέρει την εμπειρία της μέσω ανοιχτής επιστολής σε όλα τα ΜΜΕ της Νάξου και το κυριότερο εκφράζει τέσσερις βασικές απορίες για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι αρχές καταγγελίες και συμβάντα όπως αυτό που βίωσε η ίδια. Καταλήγει δε ότι ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων είναι ενήμερος για την εμπειρία της την 17η Ιουλίου ενώ σημειώνει «Μου κοστίζει πάρα πολύ να διαπιστώνω την υποβάθμιση αυτής της περιοχής που οι Έλληνες πολίτες θα έπρεπε να προστατεύσουν και όχι να καταφέρονται έξαλλοι σε αλλοδαπούς παραθεριστές που ενδιαφέρονται και αγρυπνούν για την προστασία του μοναδικού περιβάλλοντος της Νάξου».

Ακολουθεί η εμπειρία της κας Smith

«Εδώ και σαράντα χρόνια έρχομαι στη Νάξο, την οποία ερωτεύτηκα για την ομορφιά της, την ποικιλομορφία της και την άγρια, παρθένα μορφή της την οποία διατηρούσε μέχρι πρόσφατα.  Συνηθίζω να κάνω μπάνιο στην καταπληκτική παραλία του Αγ. Προκοπίου στο ύψος της μεσαίας αλυκής, στο πίσω μέρος της οποίας βρίσκονται διάσπαρτοι θάμνοι διαφορετικών ενδημικών ειδών και παλιών θυμαριών.

Επί μέρες παρατηρούσα ένα μεγάλο αυτοκίνητο τύπου Τζιπ που στάθμευε ακριβώς δίπλα στο εγκατεστημένο στην αμμουδιά ντους, και που για να φτάσει στο συγκεκριμένο σημείο έπρεπε να έχει καταπατήσει άφθονη βλάστηση παρ' όλο που αυτό απαγορεύεται.

Ξεπλύθηκα μετά το μπάνιο μου και ρώτησα τον πωλητή ντόνατς που τοποθετεί την πραμάτεια του κοντά, αν είχε προσέξει ποιός ήταν ο οδηγός . Μου υπέδειξε και τον πλησίασα για να τον ρωτήσω για ποιό λόγο πάρκαρε τόσο κοντά στην ακροθαλασσιά και να του υποδείξω ότι αυτό απαγορεύεται.

Ο άνθρωπος αμέσως αντέδρασε με πολύ επιθετικό τρόπο, εκτοξεύοντας εναντίον μου ρατσιστικές εκφράσεις και ανείπωτες ύβρεις όλων των ειδών.

Αποφάσισα να αφήσω το περιστατικό '' να πάει στην ευχή '' και επέστρεψα στα υπάρχοντα μου κοντά σε φίλη μου. Όμως λίγα λεπτά αργότερα ο τύπος εγκαταστάθηκε μπροστά μας κραδαίνοντας το κινητό του, κατηγορώντας με ότι κακοποίησα το αυτοκίνητό του και απειλώντας με ότι θα καλούσε την αστυνομία, γεγονός που μας φάνηκε χοντρότατο αστείο εφ' όσον κατά την γνώμη μας αυτός ο ίδιος έπρεπε να ανησυχήσει σε περίπτωση που έρχονταν η αστυνομία.

Περίμενα με τη φίλη μου πάνω από μισή ώρα οπότε  ετοιμαστήκαμε να φύγουμε με τη σκέψη ότι η αστυνομία θα του έκανε κάποια σύσταση και όπως όφειλε θα του επέβαλε και πρόστιμο.

Όμως η αστυνομία δεν είχε κάνει ακόμα την εμφάνιση της. Όταν πλέον απομακρύνθηκα και πήρα τον δρόμο της επιστροφής εντελώς αιφνιδιαστικά ένα περιπολικό με τρεις νεαρούς αστυνομικούς και τον οδηγό του Τζιπ μέσα, παρεμπόδισε την πορεία μου με τον άνθρωπο αυτό να επαναλαμβάνει τον ισχυρισμό του.

Πολύς κόσμος κυρίως Έλληνες γνώστες Γαλλικών ή Αγγλικών που με γνωρίζουν χρόνια, βλέποντας με τόσο απασχολημένη με τους αστυνομικούς επενέβησαν και βοήθησαν στην επικοινωνία μας - οι αστυνομικοί δεν κατείχαν ίχνος Αγγλικών - , επιβεβαιώνοντας ότι είχαν παρατηρήσει το συγκεκριμένο αυτοκίνητο και υπερθεματίζοντας την εγκυρότητα των λόγων μου.

Παρ' όλ' αυτά και εντελώς αναπάντεχα η ιστορία πήρε διαφορετική τροπή και κατέληξε εφιαλτική. Οι αστυνομικοί με προσέβαλαν, λέγοντας μου ότι αυτός ο κύριος επιθυμούσε να με μηνύσει και επιπλέον με απείλησαν ότι θα έπρεπε να τους ακολουθήσω μέχρι το τμήμα επειδή δεν είχα πάνω μου ταυτότητα [σαν να έπρεπε οι λουόμενοι να πηγαίνουν στην παραλία με το διαβατήριο τους.]

Στάθηκαν μπροστά μου εμποδίζοντας με να συνεχίσω, με υποχρέωσαν να επιβιβαστώ στο περιπολικό, ως εγκληματίας, αγνοώντας παντελώς τον μηνυτή, που κατά τη διάρκεια του επεισοδίου εξαφανίστηκε. Η αστυνομία παραδέχθηκε ότι είχε κρατήσει τον αριθμό πινακίδων του αυτοκινήτου του.

Με ανάγκασαν να επιστρέψω στο δωμάτιο μου συνοδεία τους για εξακρίβωση στοιχείων μου τα οποία και κατέγραψαν.

Έπαθα αληθινό σοκ από την αντιμετώπιση που δέχθηκα από τους τρεις νεαρότατους αστυνομικούς, οι οποίοι κατ' ουδένα τρόπο δεν μπήκαν στον κόπο να κατανοήσουν το επεισόδιο που κατέληξε  τόσο σουρεαλιστικό. Η συμπεριφορά τους υπήρξε ανάρμοστη και απαίσια.

Την επόμενη ημέρα σε κατάσταση ακόμα ισχυρού σοκ επισκέφτηκα το γραφείο του δημάρχου που δυστυχώς απουσίαζε, όμως εξέθεσα την περιπέτεια μου στην γραμματέα του με την διαβεβαίωση ότι θα τον ενημερώσει.

Την επόμενη ημέρα ο οδηγός καταπατώντας τη βλάστηση στις αμμοθίνες οδήγησε ξανά το τζιπ του έως την παραλία. Και την μεθεπόμενη επίσης, το τζιπ εμφανίστηκε για τρίτη φορά στη ίδια θέση χωρίς ο οδηγός να δείξει στο ελάχιστο την παραμικρή ανησυχία.

Μου κοστίζει πάρα πολύ να διαπιστώνω την υποβάθμιση αυτής της περιοχής που οι Έλληνες πολίτες θα έπρεπε να προστατεύσουν και όχι να καταφέρονται έξαλλοι σε αλλοδαπούς παραθεριστές που ενδιαφέρονται και αγρυπνούν για την προστασία του μοναδικού περιβάλλοντος της Νάξου.

ΕΥΛΟΓΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ

- Πως είναι δυνατόν αστυνομικά όργανα να πιστεύουν μόνο ένα από τους δύο αντίδικους, χωρίς διάθεση να ακούσουν καν την δεύτερη εκδοχή;

- Οι νεαροί αστυνομικοί γνωρίζουν ότι η συγκεκριμένη περιοχή στον Άγιο Προκόπιο είναι χαρακτηρισμένη Περιοχή Νatura  GR 4220014 - SCIA και υπόκειται σε καθεστώς Περιοχής Ειδικής Προστασίας με όρους που ισχύουν για τις Περιοχές Σχηματισμών Ακτών;

- Πως κυρία μη έχοντας κινητό ή φωτογραφική μηχανή ούτε φυσικά διαβατήριο στην παραλία και χωρίς δυνατότητα να καλέσει η ίδια βοήθεια, να υφίσταται συμπεριφορά εκφοβισμού και ψευδείς κατηγορίες;

- Πως είναι δυνατόν ο οδηγός να αγνοεί τις συστάσεις της αστυνομίας περί παραβίασης απαγόρευσης της οδήγησης  σε αμμοθίνες, φυσική περιοχή υπό προστασία και επανειλημμένα να τις καταπατεί;