Νάξος: Η λιτάνευση (21/07) της Αγίας Δωρεάς (Corpus Domini) στο Κάστρο

"Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Μόλις ο Κύριός μας, πολλαπλασίασε τους άρτους και χόρτασε τόσο πολύ κόσμο με τον θαυματουργικό άρτο, ο Ιησούς είπε στο πλήθος: Μην κοπιάζετε για τη φθαρτή τροφή, που προσωρινά συντηρεί, αλλά για την τροφή που τρέφει μόνιμα για την αιώνια ζωή (βλ. Ιω. 6, 26-27). Τα λόγια Του, σχετικά με αυτόν τον μυστηριώδη άρτο που τρέφει μόνιμα και χαρίζει μια νέα ζωή, μια ζωή που δεν έχει τέλος, ήταν δύσκολο να κατανοηθούν από εκείνον τον κόσμο.
Και δεν είναι εύκολο να κατανοηθούν ούτε από εμάς οι οποίοι ζούμε στον 21ο αιώνα. Αυτό που τελούμε εμείς σήμερα μας βοηθάει να καταλάβουμε. Η Πανήγυρη της Αγίας Δωρεάς υπενθυμίζει ότι μας δόθηκε ένα μεγάλο δώρο. Ποιό είναι αυτό το δώρο; Είναι ο καθαγιασμένος άρτος που διαρκεί αιώνια, και ο οποίος χαρίζει μια νέα ζωή, μια ζωή που δεν θα έχει τέλος.
Οι ακροατές του Ιησού τον ρώτησαν με ποιον τρόπο θα μπορούσαν να προμηθευτούν αυτόν τον άρτο που δεν τελειώνει και χαρίζει μια νέα ζωή που δεν χάνεται (βλ. Ιω. 6,28). Και ο Ιησούς απάντησε ως εξής: “Να πιστέψετε σε Εκείνο που ο Θεός απέστειλε”. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαστε εδώ. Εμείς πιστεύουμε, και λέμε σε όλους πως πιστεύουμε. Πράγματι η δημόσια ομολογία μας με το Αγιότατο Μυστήριο διακυρήτει την πίστη μας στον Κύριο Ιησού παρόν στη Θεία Ευχαριστία.
Εμείς πιστεύουμε, πιστεύουμε πως ο Θεός έγινε άνθρωπος μέσω του Ιησού Χριστού και πως με το θάνατο και την Ανάστασή του μας χάρισε ένα απερίγραπτο δώρο: μια ζωή που δεν θα έχει τέλος, που είναι μια Ζωή εν Αυτώ, τώρα σε αυτόν τον κόσμο, και μια ζωή με Αυτόν, για πάντα, στον Παράδεισο".

Αυτό είχε αναφέρει μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου κατά την εορτή της Αγίας Δωρεάς, ο Αποστολικός Νούντσιος, Σεβασμιωτάτος κ. Edward-Joseph Adams, τον Ιούλιο του 2016 όταν αποδεχόμενος την πρόσκληση του  Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου της Καθολικής Μητρόπολης , π. Νικολάου, πραγματοποίησε τετραήμερη επίσκεψη στο νησί της Νάξου. Και το αναφέρουμε, γιατί αύριο θα τελεστεί στην Καθολική Μητρόπολη, στο Κάστρο της Νάξου για μία ακόμη φορά η εορτή της Αγίας Δωρεάς που θα συνοδευτεί και από την λιτάνευση σε όλο σχεδόν το Κάστρο της Νάξου.. Κυριακή 21 Ιουλίου και ώρα 7 το απόγευμα, οι δρόμοι οδηγούν στο πιο όμορφο σημείο του νησιού.. 

Τι είναι η εορτή της Αγίας Δωρεάς 

Με το όνομα Αγία Δωρεά (λατινικά: "Testum corporis Domini") φέρεται μεγάλη εορτή της Καθολικής Εκκλησίας προς τιμή και προσκύνηση του σώματος του Ιησού Χριστού και την έξαρση της μετουσίωσης του άρτου και οίνου σε σώμα και αίμα Κυρίου κατά τη τέλεση του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας. Η εορτή αυτή της Αγίας Δωρεάς γιορτάζονταν από το α΄ ήμισυ του 13ου αιώνα μόνο στη περιοχή της Λιέγης. Καθιερώθηκε όμως και επιβλήθηκε να εορτάζεται σε όλη την έκταση της Καθολικής Εκκλησίας από τον Πάπα Ουρβανό Δ΄ το 1264.

Μετά την Θρησκευτική μεταρρύθμιση , η διδασκαλία της οποίας αρνείται την μετουσίωση (“transubstantiation”), η εορτή της Αγίας Δωρεάς εξαίρεται και μεγαλύνεται από την Καθολική Εκκλησία ακόμη περισσότερο, η δε αγάπη των Καθολικών προς αυτή αυξάνεται και η εκάστοτε τελετή γίνεται μεγαλοπρεπέστερη, προκειμένου μ΄ αυτόν τον τρόπο να εξαρθεί η παπική δύναμη, φανατική πολέμια της κακοδοξίας των Διαμαρτυρομένων ως προς το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Κατά την εορτή της Αγίας Δωρεάς που τελείται την πρώτη Πέμπτη μετά την Πεντηκοστή, εκτίθεται κατά την λειτουργία ο «θείος άρτος» προκειμένου να τον προσκυνήσουν οι πιστοί και με μεγαλοπρεπή πομπή στην οποία προηγούνται νεαρές και ακολουθούν νέοι στρατιώτες (αγήματα) τον λιτανεύουν στους πέριξ του Ναού δρόμους της πόλης όπου και αναπέμπονται ύμνοι προς τον Κύριο.