Νάξος - Καλλίνικος: Στηλίτευση της ανάρτησης Μόσιαλου

Νάξος

Η ανάρτηση Μόσιαλου παραμονή των Χριστουγέννων με επίκεντρο την Παναγία έχει προκαλέσει δεκάδες αντδράσεις... Για ανάρτηση που προσβάλλει τους πιστούς έκανε λόγο η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σχολιάζοντας το επίμαχο post του Ηλία Μόσιαλου.  Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, η υπουργός Παιδείας και αναφερόμενη, σχετικά ερωτηθείσα στο σκίτσο (meme) που χρησιμοποιήθηκε στην συγκεκριμένη ανάρτηση, την χαρακτήρισε «λυπηρή» καθώς, όπως είπε, προσβάλλει τους πιστούς.

Το θέμα προκαλεί από χθες και πολιτικές αντιδράσεις, καθώς μία ημέρα μετά την τοποθέτηση – αποδοκιμασία της Ιεράς Συνόδου, ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης άσκησε κριτική στην ιεραρχία λέγοντας:. 

«Η ενασχόληση της Ιεραρχίας με τη χιουμοριστική ανάρτηση του καθηγητή Μόσιαλου και η “ιερή οργή” που την κατέλαβε, οδήγησε στην έκδοση ανακοίνωσης με ύφος Μεγάλου Λογοκριτή, καθώς και με έμμεσες υποδείξεις αναφορικά με τη θέση του κ. Μόσιαλου στους Διεθνείς Οργανισμούς. «Η Ιεραρχία που δεν ανέχεται ούτε καν μια χιουμοριστική νότα, είναι η ίδια που καλύπτει πλήθος Ιεραρχών, απλών κληρικών και λογής-λογής “πνευματικών”, οι οποίοι καθημερινά παίρνουν στο λαιμό τους αθώους πιστούς επειδή αυτοί εμπιστεύονται τα αντιεπιστημονικά κηρύγματα ή τις “θεόπνευστες” συμβουλές τους. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επιτίθεται στον κ. Μόσιαλο την ώρα που αυτός σηκώνει ένα σημαντικό βάρος στην επιστημονική ενημέρωση του κοινού ενώ την ίδια στιγμή (η ΔΙΣ) “καταπίνει την κάμηλο” του ανορθολογισμού, του φανατικού αντιεμβολιασμού και του ακραίου ζηλωτισμού στις γραμμές της». 

Παρέμβαση Καλλίνικου 

Παρεμβαση όμως είχαμε και από τον Μητροπολίτη Παροναξίας κκ Καλλίνικο στο σημερινό του κήρυγμα όταν και βρέθηκε στον Ενοριακό Ναό Παντανάσσης Νάξου. Οπως τονίζεται στην ανάρτηση στη σελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας "  Προ του «Δι' ευχών» ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε ευχές προς τους πιστούς της Ενορίας και εξ αφορμής του κηρύγματος αλλά και της μνείας κατά το σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα της φυγής του Κυρίου μας εις Αίγυπτον (λόγω διωγμού του Ηρώδη) εστηλίτευσε με αυστηρότητα το γεγονός της βλασφήμου αναρτήσεως του κ. Μόσιαλου και της υποστηρικτικής δηλώσεως του κ. Φίλη, που στρέφονται κατά του Πανσέπτου και Πανάγνου Προσώπου της Υπεραγίας Θεοτόκου και Κεχαριτωμένης Μητρός του Θεανθρώπου Κυρίου μας, της οποίας σήμερα την Σύναξη επιτελούμε, καταλήγοντας με την διαχρονική φράση του Ιερού Ευαγγελίου «τεθνήκασι γὰρ οἱ ζητοῦντες τὴν ψυχὴν τοῦ παιδίου». 

Η  Ιερά Σύνοδος

Υπενθυμίζεται ότι στην ανακοίνωσή της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος τόνιζε τα εξής «Η προσβλητική ανάρτηση, φερομένη υπό το όνομα του αντιπροσώπου της Ελληνικής Δημοκρατίας σε διεθνείς οργανισμούς για τον κορωνοϊό κ. Ηλία Μόσιαλου, παραμονή των Χριστουγέννων, που χλευάζει την θρησκευτική πίστη εκατομμυρίων ορθοδόξων χριστιανών της χώρας που εκπροσωπεί, και οι συναφείς διαμαρτυρίες μελών της Εκκλησίας που περιήλθαν σε γνώση μας, δίνουν την αφορμή για την γενικότερη υπόμνηση ότι, αν και το πρόσωπο του Χριστού και της Κυρίας Θεοτόκου δεν έχουν ανάγκη οποιασδήποτε ανθρώπινης υπεράσπισης έναντι των ανθρώπινων ύβρεων, οι προσβολές και επιθέσεις κατά του Χριστιανισμού θα συνεχίσουν και θα αυξάνονται κατά τον 21ο αιώνα.

Ο φανατισμός και η έλλειψη σεβασμού στον άλλον δεν είναι αποκλειστικό χαρακτηριστικό των «θρησκειών» ή των «αλλόθρησκων», αλλά οριζόντιο γνώρισμα πολλών ανθρώπων, συντηρητικών και προοδευτικών. Είναι επίσης σαφές ότι κανένας δεν μπορεί να επικαλείται το επιχείρημα της ιδιωτικότητας για την ρατσιστική συμπεριφορά του, όταν κατέχει θέσεις κρατικής ευθύνης και εκφράζεται δημοσίως. Ευχόμαστε Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, μακροθυμία και προσευχή «ὑπέρ τῶν μισούντων καί ἀγαπώντων ἡμᾶς». 

 

Και η απάντηση Μόσιαλου 

Οπως ήταν αναμενόμενο έχουμε και την απάντηση από τον καθηγητή Ηλία Μόσιαλο. Όπως είπε στον ΣΚΑΪ, «Όλοι πρέπει να συμβάλουμε στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, ειδικά αυτές τις μέρες των Χριστουγέννων». Υπογράμμισε δε πως θεμελιώδεις αξίες της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης είναι η αξία της ανθρώπινης ζωής, αλλά και η αξία της προστασίας της ανθρώπινης ζωής.

Συνεχίζοντας ο Ηλίας Μόσιαλος, είπε ότι κάνει τις καθημερινές του παρεμβάσεις με συστηματικό τρόπο, όχι μόνο με τηλεοπτικές εμφανίσεις αλλά με αναλυτική επίμονη δουλειά καταγραφής και ανάλυσης των επιδημιολογικών, φαρμακολογικών στατιστικών δεδομένων και παρουσίασής τους με κατανοητό τρόπο στον ελληνικό λαό. «Αυτός και μόνο αυτός ήταν ο στόχος των παρεμβάσεών μου, δηλαδή η ανάδειξη της αξίας της ανθρώπινης ζωής και της σημαντικής αναγκαιότητας της προστασίας της ανθρώπινης ζωής. Αποκλειστικός μου στόχος ήταν η συμβολή μου στην τεράστια προσπάθεια της χώρας για να αυξηθούν οι εμβολιασμοί αλλά και ταυτόχρονα η συστηματική ενημέρωση των πολιτών για να τηρούν τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, προστασίας της ζωής τους».

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News