Νάξος: Το κεδροδάσος σε κίνδυνο και η αγωνία για τους ... γάμους (!!!)

Αγιος Νικόλας - Κέδροι

Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει αυτές τις ημέρες για το κεδροδάσος με σημείο αναφοράς την Αγία Άννα και την εικόνα που δείχνουν τα εξαιρετικής και σπάνιας ομορφιάς δέντρα... Μην ξεχνάμε ότι το κεδροδάσος της Νάξου - που ξεκινάει από το Αλυκό και φτάνει έως την Αγία Άννα - είναι ένα από τα ελάχιστα στην Μεσόγειο, συνάμα ένα από τα μεγαλύτερα λόγω της έκτασής του... Και η εικόνα με τα ξεραμένα κλαδιά έκανε το γύρο του διαδικτύου ενώ το Επαρχείο Νάξου μέσω της αρμόδιας επιτροπής (Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης) είναι έτοιμο να αναλάβει δράση καθότι έχει πάρει το πράσινο φως για επέμβαση...

Όμως, έχουμε και μία διαφορετική προσέγγιση που έρχεται μέσα από τη βόλτα που έκανε πρόσφατα στη περιοχή ο Δρ Αντώνης Γάκης - Καθηγητής Περιβάλλοντος - και κατέγραψε μία άποψη που δείχνει την σχέση που έχει αναπτυχθεί πλέον ανάμεσα στον άνθρωπο και τη φύση... Και μάλλον φοβίζει το σκεπτικό. Ας δούμε τι μας αναφέρει στο κείμενό του με τον επίλογο να σοκάρει "δεν μπορούμε να ζήσουμε τρώγοντας χρήματα (!!!) " .. 

"Πολλά είναι αυτά που ξέρουμε για τους Κέδρους και αλλά πολλά περίεργα που δεν τα γνωρίζουμε ,όπως ότι είναι ένα από τα δέντρα που περιλαμβάνονται στην κελτική αστρολογία, ή ότι εμφανίζεται στην αμερικάνικη λογοτεχνία ως τίτλος του βιβλίου "Χιόνι πάνω στους κέδρους", του συγγραφέα David Guterson ή ότι ένας πράσινος κέδρος εμφανίζεται τόσο στη σημαία και στο εθνόσημο του Λιβάνου.

Στην προχτεσινή μου επίσκεψη στην Νάξο , δυστυχώς ήρθα αντιμέτωπος με την αποκαρδιωτική εικόνα του κεδροδάσους της Αγίας Άννας που αργοπεθαίνει.

Ας ελπίσουμε οι αρμόδιες αρχές της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να προλάβουν την τεράστια οικολογική καταστροφή αυτού του υπεραιωνόβιου μοναδικού φυσικού κάλλους μέρους που εκτείνεται για χιλιόμετρα στις ακτές του νησιού.

Έκανα μια μεγάλη περιπλάνηση ανάμεσα στο πανέμορφο κεδρόδασος για να καταγράψω την υφιστάμενη κατάσταση , βλέποντας τα σημάδια της ανθρώπινης δραστηριότητας παρούσα , ενοχλητική και συνυπεύθυνη για την περιβαλλοντική αλλοίωση που έχει τόσο η παράκτια ζώνη με τις αμμοθίνες όσο και για την καταστροφή της πανίδας.

Συνομίλησα με αρκετούς ντόπιους κάτοικους και επιχειρηματίες που με αγωνία μου ζήτησαν να κάνω κάτι, να σώσουμε το δάσος. Κάποιοι παρακινούμενοι από την αγάπη τους για τη φύση και άλλοι λέγοντας μου πως στο διπλανό εκκλησάκι του Αγίου Νικόλαου γίνονται εκατοντάδες γάμοι κάθε χρόνο και τώρα αν καταστραφεί το κεδρόδασος θα χαθεί μια τεράστια πηγή εσόδων για όλη την περιοχή .

Αυτή ακριβώς είναι η αλυσίδα της φύσης. Ο άνθρωπος καταστρέφει το περιβάλλον για το οικονομικό όφελος και μόλις την καταστρέψει τη φύση καταλαβαίνει αργά αλλά πολύ επώδυνα πως έχει καταστρέψει και το οικονομικό του περιβάλλον.

Ας ελπίσουμε οι αρμόδιοι επιστήμονες να προλάβουν την καταστροφή και κυρίως οι άνθρωποι να προστατεύσουν κάθε πηγή φυσικού κάλλους πριν φτάσουμε στο σημείο να καταλάβουμε πως τρώγοντας χρήματα δεν θα μπορούμε να ζήσουμε !

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News