Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΙστορίεςΝάξος – Κόρωνος: «Οθωναντώνη, η Πλάτσα θα αναζητά την παρουσία σου, τη...

Νάξος – Κόρωνος: «Οθωναντώνη, η Πλάτσα θα αναζητά την παρουσία σου, τη φωνή σου, το γέλιο σου”

|

Ο Νίκος Χουζούρης – πρόεδρος της κοινότητας Κορώνου – είπε με το δικό του ξεχωριστό τρόπο το τελευταίο «αντίο» στον πλήρης ημερών και ζωής Αντώνη Οθωνα Πρωτοντάριο, η εξόδιος ακολουθία του οποίου έγινε το Σάββατο στην Κόρωνο  

Η ατμόσφαιρα στη Κόρωνο το μεσημέρι του Σαββάτου (28/07) δεν ήταν και η καλύτερη.. Τα νέα από την Ανατολική Αττική που είναι συνεχόμενα δεν προσφέρουν δυνατότητα για χαμόγελα, όμως στην μικρή κοινωνία του χωριού της Ορεινής Νάξου είχε φτάσει μία από τις πιο δύσκολες στιγμές. Η ώρα του αποχαιρετισμού σε έναν άνθρωπο που αποτελούσε τον ζωντανό μύθο του χωριού. Τον Οθωναντώνη. Τον Αντώνη Οθωνα Πρωτονοτάριο.

Ο οποίος το απόγευμα της Πέμπτης έφυγε πλήρης ημερών και έχοντας αφήσει πίσω του ένα τεράστιο (για τα δεδομένα της Νάξου και της Κορώνου) έργο… Είτε ως άνθρωπος που δεν δίστασε να πολεμήσει για την πατρίδα του στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ταξιδεύοντας έως τη Μέση Ανατολή, είτε αργότερα ως Πρόεδρος του χωριού αλλά και στα στερνά με δυναμικές παρουσίες εκεί όπου οι άλλοι απλά κατέβαζαν το κεφάλι…

Ένα από τα εγγόνια του μάλιστα, ο Ορφέας Καλαφάτης θα γράψει στην προσωπική του ιστοσελίδα στα social media: «Η ζωή είναι ένα ταξίδι. Κάθε ταξίδι και μια ιστορία. Στο τέλος κάθε ιστορίας, ο αποχωρισμός!

Το Σεπτέμβριο του 1943, ένας 18χρονος Κορωνιδιάτης έφυγε κρυφά προς τη Μέση Ανατολή για να πολεμήσει στο Ελ Αλαμέιν και στο Ρίμινι το γερμανικό φασισμό. Πολεμιστής στη ψυχή αλλά με καρδιά μάλαμα, θα γύρναγε αργότερα το ίδιο πράος και γλυκός όπως όταν ξεκίνησε. Τα επόμενα 20 χρόνια θα συνέχιζε τον αγώνα -αυτή τη φορά ως πρόεδρος του χωριού-επιλύοντας προβλήματα της ορεινής Νάξου. Χθες 26 Ιουλίου, αυτός ο άνθρωπος σταμάτησε επιτέλους τον αγώνα και ξεκουράστηκε.

Καλό σου ταξίδι παππού! Θα μας λείψει η σπιρτάδα σου, τα πολιτικά σου σχόλια, οι συμβουλές σου για τα χωράφια και τα σκυλιά. Αλλά πάνω απ´ολα το γέλιο σου και η κοφτερή ματιά σου! Άφησες πίσω σου μια τεράστια παρακαταθήκη αξιών και ιδανικών, μα είμαι σίγουρος ότι δε θα σε απογοητεύσουμε».

Και χθες, ο Νίκος Χουζούρης, ένας από τους διαδόχους του Οθωναντώνη στη θέση του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Κορώνου, κι ένας από τους πιο κοντινούς με βάση την καθημερινή τους επαφή στο χωριό ανέλαβε να πει «δύο λόγια» από καρδιάς… Εκφράζοντας τα συναισθήματα που νιώθουν οι συγχωριανοί του καθότι από σήμερα όλοι σιγά σιγά θα αντιληφθούν το μέγεθος της απουσίας ενός ανθρώπου που μπορεί να είχε κλείσει τα +90 χρόνια αλλά είχε τέτοια διαύγεια πνεύματος και πρόσφερε τις σκέψεις και τη σοφία του σε όσους ζητούσαν την άποψή του…

Ας δούμε τι αναφέρει ο Νίκος Χουζούρης…

« Σήμερα αποχαιρετούμε έναν ωραίο Άνθρωπο, με άλφα κεφαλαίο.

Τον Αντώνη Όθωνα Πρωτονοτάριο, τον Οθωναντώνη, όπως είναι γνωστός, όχι μόνο στο χωριό μας, αλλά παντού.

Έναν ωραίο Άνθρωπο, ωραίο σαν Έλληνα, που θα έλεγε ο ποιητής.

Ωραίο στη ψυχή που φώτιζε και την όψη του.

Ωραίο στη δημόσια και την οικογενειακή του ζωή.

Έναν άνθρωπο πληθωρικό, συνετό, δραστήριο, κοινωνικό, τολμηρό, γενναιόδωρο.

Έναν πατριώτη αγωνιστή κατά την ιταλική και γερμανική Κατοχή.

Έναν κοινωνικό αγωνιστή, που ήταν πρωτεργάτης στους αγώνες των χωριανών για το σμυρίγλι και το μέλλον τους.

Έναν πρωτοπόρο κοινοτάρχη, που έλυνε προβλήματα, που ένωνε τον κόσμο, που διοίκησε 20 χρόνια την κοινότητά μας με ήθος, αγώνες, επάρκεια, διαρκή έγνοια για τον κάθε Κορωνιδιάτη.

Έναν ενεργό πολίτη που τον προβλημάτιζαν τα γεγονότα που συνέβαιναν και εκτός του χωριού, ξέροντας ότι όλα αλληλοεπηρεάζονται.

Έναν δουλευτή της γης, των ορυχείων, του φούρνου, στον οποίο τον διαδέχθηκα και έμαθα πολλά απ’ αυτόν σε πολλούς τομείς. Γιατί όποιος συμβουλευόταν τον Οθωναντώνη είχε πολλά να κερδίσει, από την καλλιέργεια της γης ως το κυνήγι-ήταν γνωστή η κυνηγετική του ικανότητα-, από τα ιστορικά του βιώματα ως την αντιμετώπιση προβλημάτων του χωριού.

Ένα σοβαρό στέλεχος στο χώρο της Αυτοδιοίκησης του νησιού μας, που ιδιαίτερα μετά τη Μεταπολίτευση τίμησε το αξίωμα αυτό.

Έναν άριστο οικογενειάρχη.

Ευτύχησε ο Οθωναντώνης να έχει μια πολυμελή, συμπαγή και αγαπημένη οικογένεια, με εκλεκτά παιδόγγονα που τον αγαπούσαν και τον περιστοίχιζαν πάντα σα μελισσολόι , όπως και η αγαπημένη του σύζυγος Κούλα, και του απάλυναν τις δύσκολες ώρες των τελευταίων χρόνων που η μοίρα του δημιούργησε κινητικά προβλήματα, χωρίς να του επηρεάσει τη ζωντανή και σοφή σκέψη, την ανδρεία και την ελπίδα για ζωή και αγώνα.

Αντώνη του Όθωνα,

Βλέπω δίπλα στο Δεσποτικό Θρόνο τη θέση που κάθε Κυριακή και σχόλη σε έβλεπε το χωριό. Και αναλογίζομαι ότι άλλο ένα «κερί σβησμένο» αφήνουμε πίσω μας, όπως πάλι γράφει ο ποιητής. Αλλά μπροστά μας είναι τα «αναμμένα κεριά». Είναι το ήθος, η αξιοπρέπεια, το παράδειγμα, η ζωή γενικά ανθρώπων σαν και σένα που τα διατηρεί αναμμένα. Γιατί δεν έφυγες μόνο πλήρης ημερών, όπως συνηθίζουμε να λέμε. Έφυγες και πλήρης προσφοράς στην κοινωνία, στο χωριό και στους οικείους σου.

Το χωριό μας σου οφείλει πολλά. Η κοινότητά μας πενθεί. Και μαζί με το στεφάνι που αποθέτουμε στο νιόσκαφτο τάφο σου, σε ευχαριστώ εκ μέρους όλων των Κορωνιδιατών, όπου γης, για την προσφορά σου στον τόπο.

Στη διαδρομή από το Λιβαδάκι στην Πλάτσα θα ψάχνουμε τα βήματά σου. Η Πλάτσα θα αναζητά την παρουσία σου, τη φωνή σου, το γέλιο σου. Όλα αυτά θα είναι ζωντανά στη σκέψη μας. Και έτσι θα μείνεις στη μνήμη και στην ανάμνησή μας».

# Να σημειώσουμε ότι στην εξόδιο ακολουθία που έγινε το Σάββατο στη Κόρωνο έδωσαν το παρών δεκάδες εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής με πρώτο και καλύτερο τον Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κο Μαργαρίτη αλλά και εκατοντάδες φίλοι της οικογένειάς εκφράζοντας τα θερμά τους συλλυπητήρια… Αλλά και ένα μεγάλο ευχαριστώ για την παρακαταθήκη που αφήνει πίσω του ο σεβάσμιος αυτός γέροντας..

Ευχαριστώ και τον Ορεινό Αξώτη για τις φωτογραφίες του Οθωναντώνη 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΚΚΕ – Νάξος: Η Χριστίνα Σκαλούμπακα δίνει το σύνθημα των ευρωεκλογών

Πολιτική εκδήλωση του ΚΚΕ στην Νάξο ενόψει ευρωεκλογών, με ομιλήτρια την Χριστίνα Σκαλούμπακα

Πάρος: Ξεκινούν σε μερικές εβδομάδες τα γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς “Malice”

Δεύτερη βρετανική σειρά έρχεται στη Πάρο... Που και πότε θα γίνουν τα γυρίσματα

Κυκλάδες: Η αλυσίδα Aria Hotels έρχεται στην Ερμούπολη Σύρου

Επεκτείνονται στις Κυκλάδες τα Aria Hotels με νέο ξενοδοχείο στη Σύρο

Eurobank: Παρουσιάζει κατάστημα “νέας γενιάς” στη Πάρο, περιοδεία στελεχών σε Νάξο, Μύκονο και Σύρο

H Eurobank εγκαινιάζει ένα ακόμη κατάστημα νέας γενιάς (Future Branch) σχεδιασμένο στη βάση της φιλοσοφίας Phygital, στη Νάουσα της Πάρου

Ολυμπιακή Φλόγα: Ερχεται (19/04) στη Νάξο, απαγόρευση στάθμευσης στη χερσαία ζώνη

Μέσω ανακοίνωσης του Λιμεναρχείου Νάξου έχουμε την πρώτη εικόνα για την έλευση της Ολυμπιακής Φλόγας στη Νάξο - Απαγορεύσεις

Σύρος – Γ. Λεονταρίτης: “Προτάσεις για την απόδοση τιμής στον Δημήτριο Βικέλα”

Οι προτάσεις που κατέθεσε ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης σχετικά με την ουσιαστική απόδοση φόρου τιμής στον Δημήτριο Βικέλα.

Β. Αιγαίο – Χίος: Με εντυπωσιακή μανούβρα το “αντίο” του Blue Star Delos (video)

Αυτό ήταν το τελευταίο ταξίδι του Blue Star Delos στην άγονη γραμμή του βορειανατολικού Αιγαίου - έρχεται Κυκλάδες (video)

Πάρος: Τι συμβαίνει σε προστατευόμενο υγρότοπο, στη περιοχή Ελος Μώλου;

Συνήγορος του Πολίτη: Παράνομες δραστηριότητες σε προστατευόμενο υγρότοπο στην Πάρο

ΜΜΕ: Την Τρίτη 16 Απριλίου η απεργία των δημοσιογράφων

Απεργία των Δημοσιογράφων αύριο Τρίτη 16 Απριλίου - Γιατί απεργούν

Τι δουλειά έχει στη Σαουδική Αραβία ο Μητσοτάκης;

Συνοδεία του CEO της ΔΕΗ, Γιώργου Στάσση

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Αμοργός: Το νησί που… κόβει την ανάσα!!

Εκεί γυρίστηκε η ταινία του 1988 «Le Grand Bleu» (The Big Blue) με τον Jean Reno. Η ταινία έγινε μια από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά ταινίες της Γαλλίας.

Νάξος – Ομάδα Πολιτικής Προστασίας: Κυκλοφόρησε ένα …διαφορετικό ημερολόγιο

Η Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας Νάξου κυκλοφόρησε ένα ημερολόγιο (2024) με έμφαση στην ορθή διαχείριση του νερού

Κυκλάδες: Πως διαμορφώνεται ο δικαστικός χάρτης, ποια ειρηνοδικεία καταργούνται

Ολες οι προτεινόμενες αλλαγές μέσω του Δικαστικού Χάρτη που είναι σε διαβούλευση για τις Κυκλάδες - Οι οργανικές θέσεις και τα ειρηνοδικεία που καταργούνται...

Σαντορίνη: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου στους Μπαξέδες και το Πορί