Νάξος: Ποιος είναι ο τσαγκάρης του... Διόνυσου;

Tsakoniatis

Τσαγκάρης... Ενα από τα επαγγέλματα που τείνουν να εξαφανιστούν. Βλέπετε όλοι ψάχνουμε το τυποποιημένο, το έτοιμο... Εδώ το κάνουμε στο φαγητό, δεν θα το κάνουμε στα παπούτσια; Κι όμως υπάρχουν κάποιοι που αντιστέκονται. Και ένας εξ αυτών είναι και ο "δικός" μας, ο Νικηφόρος Τσακωνιάτης. Ενα από τα πλέον αναγνωρίσιμα της Νάξου. Και ο Γιάννης Βασαλάκης τον ανακάλυψε.

Οχι, όταν ήταν δύσκολο, αλλά όπως κι εάν έχει, ο Γιάννης έχει μοναδική ικανότητα μεταφοράς στο χαρτί αυτά που βλέπουμε εμείς και αδυνατούμε να τα κάνουμε ... γραπτό λόγο. Διαβάστε την αναφορά μέσα από τη σελίδα του Βασαλάκη στα social media... με τίτλο "Ο τσαγκάρης του ...Διόνυσου"  

«Να σου πω ένα ανέκδοτο;» με κοιτά πονηρά.

«Άκουσα αρκετά στην εκπομπή, του απαντώ γελώντας. «Που έχεις τα ξώραφα;»

«Να», μου δείχνει, «έτσι φτιάχνονταν, με χοντρό λάστιχο για σόλα. Τα φορούσαν οι βρακάδες και τα φορούν ακόμη κάμποσοι κάτοικοι των ορεινών κυρίως χωριών. Ξέρεις πόσο ανθεκτικά είναι; Στα κατσάβραχα δεν παθαίνουν τίποτα!».

Ο Νικηφόρος είναι ένας από τους τελευταίους τσαγκάρηδες του νησιού που κατασκευάζουν τα «ξώραφα», τα παραδοσιακά αξώτικα χειροποίητα παπούτσια που έχουν έξω τις ραφές. Τα καθημερινά, για τις αγροτικές εργασίες, τα λένε και «αγριοδέτες»: είναι φτιαγμένα με δέρμα μοσχαριού, λάστιχο για σόλα και «συρίμι», λεπτό λουρί για δέσιμο δηλαδή, από δέρμα κατσικιού. Είναι άτρωτα, οι βοσκοί που τρέχουν μ’ αυτά στις πλαγιές του Ζα μπορούν να το επιβεβαιώσουν. Αλλά εκτός από αυτά υπάρχουν και παραλλαγές πιο «καλές» -όπως το παπούτσι που κρατά στη φωτογραφία ο Νικηφόρος- ακόμη και ξώραφες μπότες.

Τρίτη γενιά τσαγκάρης είναι ο Νικηφόρος, την τέχνη την έμαθε από τον Κυνιδαριώτη πάππο και τον κύρη του. Το μαγαζί του θα το βρεις κέντρο της Χώρας -επιβιώνει παρά τη… μυκονοποίηση που ζει ειδικά τα τελευταία χρόνια η αξώτικη πρωτεύουσα. Φιγούρα χαρακτηριστική ο «Νίκη», ξεχωρίζει και από το μπόι (μικρός μάλιστα είχε εκπαιδευτεί για τζόκεϊ). Πρώτος στα αστεία και στα σκετς για το καρναβάλι, ερασιτέχνης ηθοποιός, μέγιστο πειραχτήρι και φανατικός λάτρης του ωραίου φύλου. Είπαμε, ο Διόνυσος και οι ακόλουθοί του, στη Νάξο, ζουν και βασιλεύουν.

«Καθημερινά λέει ανέκδοτα στο τοπικό ραδιόφωνο (σ.σ. Aegean Voice 107.5, η Φωνή του Αιγαίου) με αποτέλεσμα η δουλειά του να πηγαίνει πίσω και στο μαγαζί του να υπάρχουν παπούτσια για επισκευή από το 1984», λένε γνωστοί του. Ονόματα δε λέμε, οικογένειες δε θίγουμε. Μπορεί κάτι να ξέρουν!

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News