Νάξος - Προστασία Αγριας Ζωής: "Oργή και θλίψη για όσα συμβαίνουν στην Αλυκή"

".... Μετά από όλα αυτά, το ζευγάρι των Κύκνων που όλοι καμαρώναμε αποχώρησε αδυνατώντας πλεον να ανταπεξέλθει στον ρόλο των γονέων. Δηλώνουμε την θλίψη την οργή και την απογοήτευσή μας για τα όσα συμβαίνουν στην Αλυκή και θα κάνουμε τα παντα ώστε του χρόνου τα πανέμορφα αυτά πτηνά να βρουν ένα πιο φιλόξενο περιβάλλον, όπως άλλωστε επιβάλει η νομοθεσία ..."

Ποιος το αναφέρει; Μα τα μέλη του Συλλόγου Προστασίας Αγριας Ζωής Νάξου, που είδαν με θλίψη την προσπάθειά τους να ανεύρεση του δεύτερου κύκνου στη Νάξο να αποβαίνει άκαρπη. Κι αυτό γιατί εντοπιστηκε νεκρό. Κι όπως διαβάζουμε στην σχετική τους ανάρτηση 

kikknosss.jpg"Μια θλιβερή ιστορία, πόσο σκληρή είναι η επιβίωση των άγριων ζώων και πόσο την δυσχαιρένουμε, με την άγνοια, την αδιαφορία και την απληστία μας. Νεκρό βρέθηκε τελικά το δεύτερο κυκνάκι στη Λαγκούνα.

Δυστυχώς παρά τις προσπάθειές μας, το κατά τα άλλα Καταφύγιο Άγριας Ζωής δεν αποδείχθηκε φιλόξενο για το ζευγάρι των Κύκνων, αλλά ένας χώρος τρόμου από αυτούς που θεωρούν ότι μπορούν να κάνουν το κέφι τους αδιαφορώντας για τα άλλα πλάσματα που προσπαθούν να επιβιώσουν.

Μετά από όλα αυτά, το ζευγάρι των Κύκνων που όλοι καμαρώναμε αποχώρησε αδυνατώντας πλεον να ανταπεξέλθει στον ρόλο των γονέων. Δηλώνουμε την θλίψη την οργή και την απογοήτευσή μας για τα όσα συμβαίνουν στην Αλυκή και θα κάνουμε τα παντα ώστε του χρόνου τα πανέμορφα αυτά πτηνά να βρουν ένα πιο φιλόξενο περιβάλλον, όπως άλλωστε επιβάλει η νομοθεσία ..."

Οπως είχαμε διαβάσει μερικές ημέρες νωρίτερα, η ιστορία ξεκίνησε κάπως έτσι ,

"Από τις αρχές Ιανουαρίου ένα ζευγάρι Κύκνων (Βουβόκυκνοι Cygnus olor) έχει εγκατασταθεί στην ευρύτερη περιοχή της αλυκής εντός του Καταφυγίου Άγριας Ζωής στη Χωρα της Νάξου. 
Όλο το χειμώνα παρατηρούσαμε διακριτικά αυτά τα υπέροχα πτηνά, ένα μοναδικό φαινόμενο για το νησί μας που για άλλη μια φορά επιβεβαιώνει την σημαντικότητα αυτού του υγρότοπου.
kiknoss.jpgΤην άνοιξη μας περίμενε μια πολύ ευχάριστη έκπληξη, καθώς  αυτό το ζευγάρι Κύκνων ξεκίνησε την φωλεοποίηση και στις 14 Μαϊου η χαρά μας ήταν μεγάλη όταν είδαμε 6 μωρά κυκνάκια να κολυμπούν με τους γονείς τους στην αλυκή. Όλο αυτό το διάστημα παρατηρούσαμε καθημερινά την οικογένεια και την εξέλιξη των μικρών και δεν κάναμε καμία ανακοίνωση προς αποφυγή όχλησής τους.
Τελικά 2 μικρά κατάφεραν να επιβιώσουν και δυστυχώς σήμερα προσπάθησαν να κινηθούν προς την θαλάσσια περιοχή "Λαγκούνα", πιθανόν προς αναζήτηση τροφής και χαμηλότερης θερμοκρασίας νερού, όπου περαστικοί τα εντόπισαν και μας ενημέρωσαν.
Η όχληση από τους γνωστούς παράγοντες ήταν τέτοια στο, κατά τα άλλα, "Καταφύγιο" Άγριας Ζωής, που ανάγκασε τους γονείς να φύγουν εγκαταλείποντας τα μικρά στην περιοχή της Λαγκούνας. 
Με την συνδρομή όλων ξεκινήσαμε την έρευνα για τον εντοπισμό των μικρών, αλλά βρέθηκε μόνο το ένα το οποίο μεταφέραμε άμεσα στο σημείο όπου βρίσκονταν οι γονείς του και παραμείναμε εκεί μέχρι την επανασύνδεσή τους. Εώς αυτή τη στιγμή το δεύτερο κυκνάκι αγνοείται, ενώ παρατηρούμε την πορεία της εναπομείνουσας οικογένειας".

Μήπως ήρθε η ώρα να μπουν κανόνες.... 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News