Νάξος (Tortuga): ο Νίκος Μπάκουλης αποκαλύπτει το μυστικό του καλού bartender

Μέχρι τώρα η αλήθεια είναι ότι ξέραμε το «Ευ ζην»…. Όμως, οι εποχές έχουν αλλάξει και σιγά σιγά τα δεδομένα διαφοροποιούνται. Και έχουμε το «Ευ Πίνειν»… Μία νέα έκφραση που έρχεται από το χώρο της νυχτερινής ζωής της Ελλάδας και μας θυμίζει ότι ακόμη και όταν βγαίνουμε να πιούμε οφείλουμε να προσαρμοζόμαστε και να πίνουμε όχι απλά με μέτρο αλλά και ..υγιεινά.

Της Ελένης Μουστάκη

Γίνεται; Η απάντηση έρχεται από τον Νίκο Μπάκουλη, έναν εκ των πέντε ιδιοκτητών του διάσημου (πλέον) «the Clumsies» ενός bar που βρίσκεται στο πάλαι ποτέ εντυπωσιακό κτήριο στην οδό Πραξιτέλους 30 στην Αθήνα.  Ένας χώρος, που κατακλύζεται από κόσμο και δύσκολα μπορείς να βρεις τραπέζι ή χώρο να πιεις το ποτό σου (κυρίως τα cocktails του για τα οποία άλλωστε έχει βραβευτεί πολλάκις), αφού δεν είναι τυχαίο ότι το «The Clumsies» τα τελευταία τέσσερα (4) χρόνια συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 10 καλύτερα All - Day bars του κόσμου. Όσο για τους δύο bartenders? Ο Νίκος Μπάκουλης υπήρξε ο Greek World Class Winner 2011 και ο Βασίλης Κυρίτσης ο Greek World Class Winner 2012.

Τι σχέση έχει τώρα ο Μπάκουλης με τη Νάξο; Έχει αναλάβει το …βαρύ έργο να οργανώσει το μενού των cocktails του διάσημου πια δικού μας Tortuga beach bar - restaurant στην παραλία της Πλάκας Νάξου. Και έχοντας και τον ιδανικό …βοηθό (τον Ενρι ) που αναλαμβάνει να κάνει πράξη ότι έχει σχεδιάσει ο Νίκος στο μυαλό του…  

Ποιο είναι το παράξενο στην όλη ιστορία; Ότι σε χρόνο ρεκόρ, ο Μπάκουλης έχει αγαπήσει ιδιαίτερα την Νάξο. Ο λόγος;  Το γαστρονομικό ενδιαφέρον, αφού μπορεί να χρησιμοποιεί και να γεύεται εξαιρετικής ποιότητας υλικά στα cocktails που δημιουργεί. Πρόσφατα, μάλιστα, το πρώτο Sunset Cocktail party του Tortuga είχε την υπογραφή του, αφού ήρθε από την Αθήνα για να πιούμε ποτάκι από τα χεράκια του, τα δοκιμάσαμε και ήταν φανταστικά!

Να σημειώσουμε εδώ ότι πριν από λίγες ημέρες, ένα cocktail του μαγαζιού με ονομασία από το Αιγαίο, το “Aegean Negroni” βρέθηκε στην κορυφή της λίστας του περιοδικού TimeOut  το οποίο ερεύνησε άπειρες ώρες αναζητώντας το καλύτερο και πιο δημιουργικό κοκτέιλ από την μια άκρη του κόσμου ως την άλλη.

Τι κάνει όμως έναν bartender επιτυχημένο σύμφωνα με τον Νίκο Μπάκουλη; «Η δουλειά και το να έχεις μια ματιά στον έξω κόσμο, γιατί η Ελλάδα εκτός από έναν τουριστικό προορισμό αποτελεί και γαστρονομικό προορισμό, επομένως πρέπει να πηγαίνεις σύμφωνα παράλληλα με τις τάσεις του εξωτερικού».

Εμείς εδώ να σημειώσουμε αυτό που θα ακούσετε με τα αυτάκια σας στη συνέντευξη που υπάρχει πιο κάτω, ότι δεν ξέρει ποιος είναι ο Brian Flanagan (ο πρωταγωνιστής στην ταινία της δεκαετίας του 80 Cocktails), λέγοντας "δεν έχω δει την ταινία", τονίζει δε ότι ο bartender είναι σήμερα κάτι μεταξύ Ψυχολόγου, φιλόσοφου, όμως όλα γίνονται με σκληρή δουλειά και με το βλέμμα στις ανάγκες της νέας εποχής…

Και τι προστάζουν οι νέες τάσεις; «Να μπορείς να πίνεις τα ποτά πολύ εύκολα “easy drinking” κι αυτό γίνεται χωρίς πολύ αλκοόλ, σε συνδυασμό με έναν healthy χαρακτήρα, δηλαδή ποτά με λιγότερη ζάχαρη και χωρίς επιβλαβή προϊόντα για την υγεία. Επίσης, ζυμώσεις που μπορεί να κάνεις εύκολα και να δημιουργήσεις ένα χαμηλόβαθμο αλκοολικό ποτό π.χ. κρασί από μήλο ή ρόδι και ταυτόχρονα να προσπαθείς να μην πετάξεις τίποτα.. ότι περισσεύει προσπαθείς να το χρησιμοποιήσεις σε ένα άλλο ποτό. ΕΥ ΠΙΝΕΙΝ».

Όσο για το μυστικό του καλού bartender; Η απάντηση του Νίκου αφοπλιστική ενώ μας φτιάχνει ένα μοναδικά γευστικό και αρωματικό cocktail «όταν βρούμε έναν bartender, θα τον ρωτήσουμε» Και έφυγε για τη δουλειά του γελώντας…