Νάξος: Ξύλινες σβούρες και χαρταετοί σε ένα ταξίδι αναμνήσεων και δημιουργίας

«Να γίνομαι άνεμος για τον χαρταετό και χαρταετός για τον άνεμο, ακόμα κι όταν ουρανός δεν υπάρχει» … Όταν ο Οδυσσέας Ελύτης έγραφε αυτή την φράση σίγουρα δεν είχε στο μυαλό του τη Νάξο και τον διεθνούς φήμης Γάλλο κατασκευαστή χαρταετών Ludo Petit…. Πως κολλάνε αυτά; Εάν βάλουμε μάλιστα και τον Κωνσταντίνο Μουγγολιά, τον τελευταίο εν ενεργεία κατασκευαστή σβούρας στην Ελλάδα, τότε το σταυρόλεξο γίνεται ακόμη πιο περίπλοκο…

Κι όμως είναι απλό… Όλα έχουν να κάνουν με τις δράσεις της «Άγονη Γραμμή Γόνιμη» η οποία από αύριο Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου και για 48 ώρες θα βρίσκεται στην Νάξο και θα παρουσιάσουν τόσο τις σβούρες όσο και τους χαρταετούς. Κι αυτή η παρουσίαση θα γίνει αύριο στο Δημοτικό Σχολείο Απεράθου (σ.σ. διακρίνεται για τις ξεχωριστές εκπαιδευτικές δράσεις ενώ έχει συνεργασία με την «Άγονη Γραμμή Γόνιμη») με την αρωγή του Συλλόγου Γονέων Απεράθου και το Σάββατο στην παραλία της Αγίας Άννας, όπου και με όπλο τον καλό καιρό θα έχουμε μία ξεχωριστή επίδειξη: το πέταγμα του χαρταετού.

Μάλιστα, όπως διαβάζουμε και στην σχετική ανακοίνωση – πρόσκληση «Το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου σας προσκαλούμε στην παραλία της Αγίας Άννας από τις 12:30 το μεσημέρι και μετά, για να δούμε από κοντά τον χαρταετό έκπληξη. Το μαγευτικό θέαμα θα μας παρουσιάσει ο ίδιο Ludo Petit που έχει συμμετάσχει σε πολλούς παγκόσμιους διαγωνισμούς με πολλές διακρίσεις».

Όσο για τη σβούρα;  Αφήνουμε εν πρώτοις τον Κωνσταντίνο Μουγγολιά (είναι ο ιδρυτής του σβουροποιείου «Αεικίνητον») να μας ταξιδέψει στο κόσμο της πολύχρωμης και αεικίνητης αυτής ξύλινης κατασκευής λέγοντας «Η σβούρα είναι μια αναπαράσταση, μια μικρογραφία του φυσικού κόσμου. Ο πλανήτης μας, ο γαλαξίας μας, το σύμπαν το ίδιο περιστρέφεται σε μια αέναη κίνηση στον χώρο και στον χρόνο και η σβούρα, μπροστά στα μάτια μας, μιμείται για λίγα λεπτά την κοσμική δίνη. Η σβούρα είναι από τα αγαπημένα παιχνίδια των παιδιών σε όλους τους πολιτισμούς που εμφανίστηκαν στην γη. Την συναντάμε σε όλες σχεδόν τις γλώσσες του κόσμου. Η αρχαιότερη γραπτή αναφορά της απαντάται στον Όμηρο στην Ιλιάδα. Το αρχαίο όνομα της ήταν στρόμβος, στρόβιλος ή βέμβιξ. Ήταν κωνική, φτιαγμένη από σκληρό ξύλο και παιζόταν με την μάστιγα, με την οποία την χτυπούσαν κρατώντας την έτσι σε περιστροφή. Στην Ελλάδα του 20ου αιώνα η σβούρα γνώρισε την χρυσή της εποχή την δεκαετία του 50 και 60. Σε μια εποχή που δεν υπήρχε η σημερινή αφθονία σε παιχνίδια, μία σβούρα στην τσέπη ήταν πολύτιμο απόκτημα. Την συναντάμε με διάφορα ονόματα στον Ελλαδικό χώρο: Φούρλα στην Μακεδονία, βουρβούρα, ταρτάρα και μυγάκι στην Θεσσαλία, τρέλιαγκα στην Πελοπόννησο. Αργότερα την δεκαετία του 70 και έντευθεν, η σβούρα αρχίζει σταδιακά να υποχωρεί σαν παιχνίδι ατομικό ή ομαδικό, ενώ σήμερα έχει σχεδόν εξαφανιστεί.»

Και όπως καταλαβαίνεται, αύριο τα παιδιά της Απεράθου θα φτιάξουν την δική τους προσωπική σβούρα με χρώματα και υλικά που θα λάβουν από την «Άγονη Γραμμή Γόνιμη»…  Ενώ θα πάρουν και μία πρώτη γεύση κατασκευής χαρταετού από τον Ludo Petit. Και το κύριο μενού έχουμε την αίσθηση ότι θα το δούμε το μεσημέρι (12:30) στην παραλία της Αγίας Άννας… Και όπως διαβάζουμε στην σχετική πρόσκληση «Σας περιμένουμε όλους με τους χαρταετούς σας για να μοιραστούμε μια εμπειρία μοναδική που θα μας μείνει αποτυπωμένη στο μυαλό μας για πάρα πολύ καιρό. !

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News