Νεκρή χελώνα στην Νάξο

Πέμπτη 19 Μαΐου και δεν ήταν η καλύτερη ημέρα στις Κυκλάδες για τα θαλάσσια κήτη αλλά και ερπετά… Ξεκινώντας από τη Νάξο να αναφέρουμε ότι βρέθηκε 3η νεκρή χελώνα καρέτα καρέτα για το 2016 (σ.σ. το 2015 είχαμε συνολικά 16 αλλά 10 ήδη στο πρώτο τετράμηνο) αυτή τη φορά στη Γρόττα σε ένα παράξενο γεωγραφικό ταξίδι. Η πρώτη αρχές Απριλίου στον Αμμίτη, βόρεια της Νάξου, η 2η στη παραλία του Αγίου Προκοπίου μερικές ημέρες αργότερα και η 3η σήμερα στη Γρόττα. Μάλιστα, είναι η 3η φορά που βρίσκεται νεκρή χελώνα τόσο κοντά στη πόλη, οι δύο προηγούμενες ήταν πέρυσι το καλοκαίρι. Ποια είναι η ιδιαιτερότητα σε σχέση με τις δύο φετινές χελώνες που είχαν βρεθεί νεκρές; Αυτή δεν είχε ίχνος τραυματισμού… Όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο που εξέδωσε ο Σύλλογος Naxos Island wildlife protection «Σήμερα 19/5/2016 ενημερώθηκε ο Σύλλογος μας, από ερασιτέχνη ψαρά, για νεκρή θαλάσσια χελώνα στη θαλάσσια περιοχή της Γρόττας. Αφού μεταφέραμε τη χελώνα στην ακτή, διαπιστώσαμε ότι πρόκειται για ενήλικη θηλυκή Καρέτα Καρέτα, συνολικού μήκους ενός μέτρου. Το ερπετό δεν φέρει κανένα ίχνος τραυματισμού και αύριο το πρωί θα πραγματοποιηθεί νεκροψία για τα αίτια θανάτου».

Σαπουνάς

Κι από τη Νάξο στη Σύρο όπου είχαμε την εμφάνιση ενός …καρχαριοειδούς, το οποίο έστω και νεκρό προκαλεί τρόμο. Νεαρός κολυμβητής που βρίσκονταν στην περιοχή «Μάπας» της Σύρου τα χρειάστηκε όταν είδε μπροστά του… ένα καρχαριοειδές. Όταν όμως συνειδητοποίησε ότι το καρχαριοειδές βρισκόταν σε σήψη, οι παλμοί του επέστρεψαν σε φυσιολογικά πλαίσια. Αμέσως ειδοποιήθηκε το Λιμεναρχείο Σύρου όπου και ξεκίνησε επιχείρηση για την μεταφορά του. Σύμφωνα με εκτιμήσεις το καρχαροιειδές , γνωστό στους ψαράδες και ως «σαπουνάς» είχε μήκους 2,20 μέτρων άλλα σύμφωνα με ειδικούς ξεπερνούσε τα 3 μέτρα καθώς έλειπε ένα κομμάτι από το σώμα του. Σημαντική ήταν και η βοήθεια του Δήμου με το συνεργείο καθαριότητας να επιστρατεύει έναν υπάλληλο για να βγάλει και μεταφέρει το καρχαριοειδές!

Δελφίνι

Και τέλος, είχαμε ένα ακόμη νεκρό κήτος, αυτή τη φορά το απόγευμα της Πέμπτης… Μιλάμε για ένα νεκρό δελφίνι, μήκους περίπου 2.5 μέτρων το οποίο βρήκε ψαράς καθώς ερχόταν από την Τήνο στην Σύρο. Ο Ψαράς, είδε το νεκρό κήτος να επιπλέει 5 μίλια μακριά της Τήνου και αναγκάστηκε να το δέσει με σχοινί και να το φέρει σιγά-σιγά στην Σύρο. Στο σημείο έσπευσαν Λιμενικοί και διαπίστωσαν ότι το Θηλυκό δελφίνι ήταν νεκρό εδώ και λίγες μέρες. Για το συμβάν ενημερώθηκε η Εταιρεία Μελέτης Προστασίας Κητωδών ενώ πριν την αποκομιδή και υγειονομική ταφή του θα το εξετάσει Κτηνίατρος καθώς υπάρχει περίπτωση το  συγκεκριμένο δελφίνι να ήταν σπάνιο είδος.

Με πληροφορίες από το Cyclades24.gr