Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΙστορίεςΝότιο Αιγαίο - Χρυσικόπουλος: Κολύμπησε Ρόδο - Καστελόριζο σε 64 ώρες (!!!)

Νότιο Αιγαίο – Χρυσικόπουλος: Κολύμπησε Ρόδο – Καστελόριζο σε 64 ώρες (!!!)

|

Σπύρος Χρυσικόπουλος… Κάλυψε την απόσταση Ρόδο – Καστελόριζο κολυμπώντας σε 64 ώρες. Τι ανέφερε για το κατόρθωμά του  

Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου, 6.15 π.μ, Ρόδος. Ο υπεραθλητής Σπύρος Χρυσικόπουλος ετοιμάζεται να προβεί σε ένα απίστευτο εγχείρημα που από καιρό είχε «σφηνωθεί» στο μυαλό του. Να κολυμπήσει από τη Ρόδο στο Καστελόριζο αδιάκοπα, διανύοντας μία απόσταση 130 χιλιομέτρων!

Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου, 10.20 μ.μ., Καστελόριζο. Έπειτα από 64 ώρες και 5 λεπτά ο Σπύρος Χρυσικόπουλος καταφέρνει να κάνει το αδιανόητο. Να διανύσει 130 χιλιόμετρα κολυμπώντας και να πατήσει στο ακριτικό νησί. Η εξάντλησή του είναι τεράστια, δεν συγκρίνεται όμως διόλου με τη χαρά και τον ενθουσιασμό που νιώθει να του κατακαίνε την ψυχή. Το όνειρο του μόλις έχει γίνει πραγματικότητα. 

Για το εγχείρημα ο Χρυσικόπουλος προετοιμαζόταν από καιρό, ωστόσο, όπως λέει και ο ίδιος μιλώντας στο kathimerini.gr, για τέτοιες αποστάσεις δεν υπάρχει συγκεκριμένη προπόνηση, αλλά ουσιαστικά πρόκειται για ένα μείγμα επιμονής και διανοητικής προετοιμασίας.

«Δεν υπάρχει προπόνηση που να σε καθιστά έτοιμο να κολυμπήσεις 64 ώρες. Ακόμα και οι 24ωρες προπονήσεις που έχω κάνει δεν είναι αρκετές. Προπονούμαι καθημερινά, αλλά από ένα σημείο και μετά συνεχίζεις με τη δύναμη του μυαλού και την ψυχή. Οπότε η προετοιμασία μου ήταν και ψυχολογική. Σκεφτόμουν ότι εκείνες τις ώρες θα πονέσω πάρα πολύ και είχα προετοιμαστεί». 

Στην ερώτηση πώς του ήρθε η ιδέα να προβεί σε αυτόν τον «άθλο», ο αθλητής απαντά πως άρχισε να ζυμώνεται μέσα του πριν αρκετά χρόνια, όταν έβλεπε στους χάρτες ότι το Καστελόριζο είτε δεν υπήρχε καθόλου, είτε το τοποθετούσαν σε ένα κουτάκι χαμηλά στον χάρτη για να είναι πιο εμφανές. 

«Δεν μου άρεσε η εικόνα να λείπει ένα νησί από την Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής του θέσης, οπότε αποφάσισα να κολυμπήσω από τη Ρόδο μέχρι το Καστελόριζο, να κάνω αυτή τη συμβολική διαδρομή για να δείξω τη σημασία αυτού του ακριτικού νησιού».

«Ο στόχος είναι η μεγαλύτερη κινητήριος δύναμη»

rodos-kaster.jpgΑπό τη στιγμή που έπεσε στη θάλασσα την Τετάρτη το πρωί ο 31χρονος ήταν ουσιαστικά μόνος του καθώς δεν έλαβε καμία βοήθεια και δεν σταμάτησε ούτε μια στιγμή να κολυμπά. «Άρχισα να κολυμπώ χωρίς διακοπή, χωρίς καμία βοήθεια πλεύσης και χωρίς να κρατηθώ από κάπου. Ο ανεφοδιασμός μου γινόταν από ένα σκάφος που με ακολουθούσε με ένα κοντάρι που είχε στο πλάι ένα καλάθι στο οποίο έβαζαν να πιω νερό και κάποια τρόφιμα. Έχω κάνει πολλά εγχειρήματα που διαρκούν πάνω από 24 ή 30 ώρες. Ωστόσο αυτό είναι ότι πιο δύσκολο έχω κάνει ποτέ. Για πρώτη φορά βρήκα και ξεπέρασα τα όρια μου».

Η κύρια δυσκολία που αντιμετώπισε ο Χρυσικόπουλος ήταν το κόντρα ρεύμα της θάλασσας καθώς και η αυξημένη αλατότητά της. «Υπήρχε συνέχεια κόντρα ρεύμα, άρα ουσιαστικά κολύμπησα πολύ περισσότερο από 130 χιλιόμετρα λόγω του ρεύματος. Η δεύτερη μεγάλη δυσκολία που αντιμετώπισα ήταν η αλατότητα της θάλασσας.

Σε αυτό το σημείο είναι πολύ υψηλή εν συγκρίσει με το υπόλοιπο Αιγαίο. Οπότε από τις πρώτες ώρες πρήστηκε το στόμα μου από το αλάτι και πια δεν μπορούσα ούτε να φάω, ούτε να καταπιώ, ούτε να ανασάνω καλά. Ενώ σωματικά ήμουν έτοιμος και πολύ δυνατός, είχε πρηστεί τόσο το στόμα μου που υπέφερα από τον πόνο, όμως έκανα υπομονή και συνέχιζα.

Σκεφθόμουν την προετοιμασία που έχω κάνει, το πόσο πολύ το θέλω, τις προπονήσεις μου που ξεκινούσαν ξημερώματα. Από τη στιγμή που έχεις τον στόχο στο μυαλό σου είναι η μεγαλύτερη κινητήριος δύναμη». 

«Στις 54 ώρες έφθασα στα όριά μου»

Ήταν λίγο μετά τις 50 ώρες αδιάκοπης κολύμβησης που, όπως λέει ο υπεραθλητής στο kathimerini.gr, άρχισε να νιώθει πως φθάνει στα όρια του, χωρίς όμως να σκεφθεί ούτε μία στιγμή να τα παρατήσει. 

«Γύρω στις 54 ώρες σκέφθηκα πως βρίσκομαι στα όριά μου, ειδικά όσον αφορά στον πόνο στο στόμα. Πόναγα τόσο πολύ που έλεγα ξεπερνώ τα όρια μου αυτή τη στιγμή αλλά θα συνεχίσω με την ψυχή μου. Αυτά τα εγχειρήματα ξεφεύγουν από τα όρια του αθλητισμού. Είναι σε άλλο επίπεδο. Έχει διαφορετική υπόσταση ο χρόνος και αλλάζουν συνεχώς τα συναισθήματα. Δεν σκέφθηκα ούτε στιγμή να τα παρατήσω».

Όσον αφορά στα επόμενα σχέδια του, ο 31χρονος αναφέρει πως έχει ακόμη πολλούς στόχους που αφορούν σε μεγάλες αποστάσεις που επιθυμεί να διανύσει τόσο στη χώρα μας, όσο και στο εξωτερικό, χωρίς όμως να ανοίγει ακόμη τα χαρτιά του. «Μου αρέσει να μιλάω με πράξεις και όχι με λόγια» λέει χαρακτηριστικά. 

Να σημειωθεί πως ο Σπύρος Χρυσικόπουλος είναι ο μοναδικός, εν ενεργεία, Έλληνας κολυμβητής υπερ-αποστάσεων, με πλήθος διεθνών διακρίσεων και μοναδικών επιτευγμάτων. Αποκορύφωμα της καριέρας του, η συμπερίληψη του ονόματός του στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες, καθώς τον Μάιο του 2021 κολύμπησε 358.2 χλμ. σε μια εβδομάδα, στην εσωτερική πισίνα του Ο.Α.Κ.Α. 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ελλάδα – Ρούλα Πισπιρίγκου: Ενοχη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Ενοχη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, αποφάσισε το δικαστήριο - Η πρόβλεπόμενη ποινή είναι ισόβια για την δολοφονία και πολυετής κάθειρξη για την απόπειρα

Τήνος: Συνάντηση Κροντηρά – Γεωργιάδη, ποιος ο λόγος;

Επείγουσα συνάντηση πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Τήνου με τον Υπουργό Υγείας

Σαντορίνη – Γ. Νομικός: 8.000 επισκέπτες καθημερινά και 80% της πληρότητας του πλοίου με την εφαρμογή του Berth Allocation System στην κρουαζιέρα

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας μας μιλά .για τη διαχείριση της κρουαζιέρας στη Σαντορίνη αλλά και για τις υπόλοιπες λιμενικές ζώνες του νησιού

Υπόθεση Κολωνός: Ένοχος ο Μίχος για όλες τις κατηγορίες, αθώα η μητέρα

Ο Μίχος κρίθηκε ένοχος για όλες τις κατηγορίες πλην της εμπορίας ανθρώπου - Πανηγυρισμοί και χειροκροτήματα έξω από το δικαστήριο

Τράπεζες: Κλειστές για τις επόμενες τέσσερις ημέρες. Ποιος ο λόγος;

Καθολικό Πάσχα και κλειστές; οι τράπεζες για τέσσερις ημέρες...

Ηλεία: Διπλός σεισμός, ο δεύτερος στους 5,7 R το πρωί της Παρασκευής

Καθησυχαστικός ο Λέκκας για τους σεισμούς: «Δεν έχει δώσει δονήσεις το ρήγμα» - Κλειστά τα σχολεία

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Μετά από 13 χρόνια επαναλειτουργεί η μεγαλύτερη πλωτή δεξαμενή στην Ελλάδα

Η δεξαμενή Νο3 των Ναυπηγείων μετονομάστηκε σε «Σταύρος Νιάρχος». Στα 20 εκατ. ευρώ η αξία της επισκευής, που διήρκεσε επτά μήνες. Δημιουργούνται πάνω από 500 θέσεις εργασίας. Οι δυνατότητες.

Νάξος – Nova: Προσφορά για θέση μόνιμης εργασίας

Το υποκατάστημα της Nova στη Νάξο προχωρά σε προσφορά θέσης εργασίας

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο (!!!)

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο με κρούστα πάπρικας-μουστάρδας

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα