Νότιο Αιγαίο (+πλεύση): Στο "νησί της πεταλούδας" ξανανταμώσαμε (video - photo)

Οι εθοντές με φουσκωτά άφησαν τις Κυκλάδες (Σίκινος - Ηρακλειά) και από το μεσημέρι του Σαββάτου είναι στα Δωδεκάνησα... Και πρώτος σταθμός της +πλευσης ήταν η Αστυπάλαια! Εξήντα εθελοντές με δέκα φουσκωτά σε δράση.... 

Και όπως διαβάζουμε στη σελίδα της οργάνωσης "Φτάσαμε στο νησί το Σάββατο, 15 Μαΐου 2020 και δέσαμε κάτω από το επιβλητικό κάστρο, ενώ μας υποδέχτηκαν οι κάτοικοι, μοιράζοντας μας λουλούδια!

Στη συνέχεια, όπως σε κάθε νησί, οι εθελοντές μετέφεραν όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο του νησιού.

Η πρώτη πλήρης ημέρα μας στην Αστυπάλαια ξεκίνησε όπως όλες οι άλλες, με τις αιμοληψίες να ξεκινούν νωρίς το πρωί. Τα δείγματα αίματος συσκευάστηκαν και εστάλησαν σε εξειδικευμένα εργαστήρια για να αναλυθούν, πριν επιστραφούν στους κατοίκους μέσω του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου, συμπληρωμένα με τις παρατηρήσεις των γιατρών της +πλευσης.

Οι γιατροί της ομάδας ξεκίνησαν να δέχονται στη συνέχεια του κατοίκους, στους χώρους του ΠΠΙ, και φάνηκε ότι η ανάγκη για εξειδικευμένες εξετάσεις ήταν μεγάλη.

Συνολικά, στα ιατρεία της +πλευσης προσήλθαν 179 κάτοικοι, στους οποίους πραγματοποιήθηκαν 412 διαφορετικές εξετάσεις, ενώ ελήφθησαν 56 δείγματα αίματος, για γενικές, αλλά και εξειδικευμένες  εξετάσεις. Οί γιατροί της +πλευσης προσέφεραν Χ εξετάσεις ως εξής:

 • 18 Αγγειοχειρουργική
 • 68 Ακτινολογία – Υπέρηχοι
 • 7 Γενική χειρουργική
 • 31 Γυναικολογία
 • 61 Δερματολογία
 • 8 Διατροφολογία
 • 25 Καρδιολογία
 • 7 Νευροχειρουργική
 • 25 Οδοντιατρική
 • 41 Ορθοπεδική
 • 51 Οφθαλμoλογία
 • 16 Παθολογία
 • 17 Παιδιατρική
 • 4 Ψυχολογία
 • 33 Ωτορινολαρυγγολογία

 

Επίσης, για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του Διάπλου, πραγματοποιήθηκαν εξετάσεις μέτρησης οστικής πυκνότητας από τον ορθοπεδικό της ομάδας, ενώ χρειάστηκε για έναν κάτοικο κατ’ οίκον εξέταση και αιμοληψία. Παραδώσαμε επιπλέον στο ιατρείο μάσκες προστασίας, καθώς και rapid test ανίχνευσης για τον Covid19.

Παράλληλα με τα ιατρεία, εθελοντές της ομάδας παρέδωσαν ηλεκτρονικό και εκπαιδευτικό εξοπλισμό και υλικά που είχε ανάγκη το νηπιαγωγείο, το δημοτικό, το γυμνάσιο και το λύκειο του νησιού.

Από το πρωί, η ομάδα εκδηλώσεων ξεκίνησε τις δράσεις της στα παιδιά του νησιού. Μια έκπληξη περίμενε τους μικρούς μας φίλους, αφού ο Γιώργος Πρίντεζης, διεθνής παίκτης του μπάσκετ, επισκέφτηκε το σχολείο, μίλησε με τα παιδιά και έπαιξε μαζί τους μπάσκετ!

Μετά τα παιδιά φύτεψαν χαρουπιές και κουτσουπιές στο παρτέρι του σχολείου, με την καθοδήγηση της We4all. Τα παιδιά του Δημοτικού έκαναν εργαστήριο ρομποτικής με τη μέθοδο STEAM (SCIENCE, TECHNOLOGY, ENGINEERING, ARTS, MATHEMATICS), σε συνεργασία με την MIT Kids, και έτσι κατασκεύασαν ένα ρομπότ από την αρχή το οποίο περπατάει και έχει αισθητήρα.. Ενθουσιάστηκαν και ζήτησαν να το ξανακανονισουμε!

Το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε βιωματικό εργαστήρι από την ψυχολόγο της ομάδας για την ενδυνάμωση εφήβων απέναντι στη βία και στην παρενόχληση, ενώ η διατροφολόγος μίλησε για τη σωστή διατροφή.

Ακόμα, η +πλευση έκανε την επίσημη παράδοση του εξοπλισμού στο γυμναστήριο του νησιού.  Η Σύμπλευση είχε εξοπλίσει το 2020 το γυμναστήριο του Δήμου με πλήρη συλλογή σύγχρονων οργάνων γυμναστικής, βαράκια και όλα τα απαιτούμενα για τη λειτουργία του. Η πανδημία μας καθυστέρησε ένα χρόνο για την επίσημη παράδοση, αλλά όπως μας ενημέρωσε ο Δήμαρχος, όσο τα μέτρα επέτρεπαν τη λειτουργία του, το γυμναστήριο πρόλαβε να γίνει σημείο αναφοράς για τους κατοίκους που αγαπούν την άθληση.

Η μέρα μας έκλεισε με γεύμα που μας παρέθεσε ο Δήμαρχος του νησιού. Το πρωί ετοιμαστήκαμε και ξεκίνησε η πλεύση μας για Νίσυρο! Θα τα ξαναπούμε, Αστυπάλαια!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News