Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΙστορίεςΟ κούρος του Απόλλωνα

Ο κούρος του Απόλλωνα

|

Διήγημα της Μαίρη Μαργαρίτη που έρχεται από το Βόρειο Αιγαίο και δη την Λέσβο να μας θυμίσει την δύναμη που κρύβει μέσα του ο κούρος του Απόλλωνα, οι ομορφιές του τόπου μας και πόσο μπορούν να επηρετάσουν την ψυχή των επισκεπτών,αρκεί βέβαια να είναι δεκτικοί στην μαγεία του πολιτισμού 

  Ο Θεμιστοκλής  άνοιξε το βήμα του να προλάβει το τσούρμο τους τουρίστες που ανέβαιναν σχεδόν τρέχοντας τα σκαλοπάτια του αρχαίου λατομείου. Πίσω του ακολουθούσε ασθμαίνοντας η Αριστέα. Κρατούσε το σακίδιο με τα πράγματά τους και με το άλλο χέρι πάλευε να συγκρατήσει το καπέλο  να μην της φύγει απ΄το κεφάλι, έτσι όπως φυσούσε στο ύψωμα. Ο Σεπτέμβρης είχε μπει για τα καλά αλλά η ζέστη βαστούσε ακόμη. Μετά από κάμποσα σκαλοπάτια ο κόσμος στάθηκε σ΄ένα ίσιωμα να δει τον αρχαίο κούρο. Μαζεύτηκαν ένα γύρω εκεί κοντά και ο ξεναγός περίμενε μέχρι να πλησιάσουν και οι τελευταίοι. Ύστερα στάθηκε στο μέσο του κύκλου που σχημάτισαν και άρχισε να τους μιλά και να τους δείχνει το άγαλμα.

Της Μαίρης Μαργαρίτη (Φιλόλογος) 

              Η Αριστέα τρύπωσε ανάμεσα στον κόσμο και στάθηκε στο πλευρό του Θεμιστοκλή που κοίταζε απορροφημένος τον τεράστιο κούρο. Επρόκειτο για ένα άγαλμα μεγάλων διαστάσεων, μισοσκαλισμένο, ίσα που ξεχώριζαν τα γένια και τα πόδια του, γερμένο ανάσκελα με μια κλίση λόγω του ανηφορικού εδάφους που βρισκόταν. Άκουγε που και που τη φωνή του ξεναγού : «Οι κούροι της Νάξου είναι οι αρχαιότεροι στον κόσμο… Τούτος εδώ έχει μήκος έντεκα μέτρα σχεδόν και εικάζεται πως παριστάνει τον θεό Διόνυσο…Το άγαλμα δεν ολοκληρώθηκε ποτέ … βρίσκεται ξαπλωμένος  στην ίδια θέση χιλιάδες χρόνια».

              Ο κόσμος ανέβαινε πάνω στο ολισθηρό αρχαίο μάρμαρο στο πλάι για να παρατηρήσει τον κούρο από κοντά. Άλλοι τον έβγαζαν φωτογραφίες, κάποιοι είχαν ανέβει απ΄την πάνω πλευρά του υψώματος για να τον δουν από διαφορετική  οπτική γωνία, κάποιοι ρωτούσαν για τις χρονολογίες, για τα ιστορικά ευρήματα, το λιμάνι του Απόλλωνα που φαίνονταν στο βάθος κάτω,  το εμπόριο αγαλμάτων στη αρχαϊκή εποχή. Ο Θεμιστοκλής είχε πιάσει ψιλή κουβέντα με τον ξεναγό και είχε εμβαθύνει τόσο στα αρχαιολογικά ζητήματα που οποιοσδήποτε άλλος ξεναγός θα του είχε κόψει την κουβέντα από πολλή ώρα πριν. Ο Διομήδης όμως όχι. Γιατί και περίεργος ήταν και φιλομαθής και είχε ο ίδιος ερευνήσει αυτά τα ζητήματα πολύ πριν κληθεί να απαντήσει σε ερωτήματα και πολύ πριν αναλάβει αυτή την εποχιακή εργασία του ξεναγού.

              Η Αριστέα  παρατήρησε το ακατέργαστο σώμα του αρχαίου αγάλματος και από την πάνω πλευρά απ’ όπου μπορούσε κανείς να διακρίνει  το αριστερό του χέρι που το’ χε  κολλημένο στο στομάχι του,σα να κρατούσε κάτι που αποδείκνυε ανά τους αιώνες την ταυτότητά του, ίσως ένα κύπελλο κρασί. Ο ημιτελής κούρος που λένε πως παριστάνει τον Διόνυσο, σε αντίθεση με τον αεικίνητο θεό, κείτονταν  ανήμπορος ανάμεσα σε γη και ουρανό, δέσμιος της μαρμάρινης επιφάνειας απ΄τη οποία δεν αποκολλήθηκε ποτέ.  Ύστερα, όταν ο κόσμος αραίωσε,  έβγαλε κάποιες φωτογραφίες τον κούρο, και ειδικά τα πέλματα των ποδιών του που δεν πάτησαν ποτέ στο έδαφος, έτσι εγκαταλελειμμένος και ημιτελής που έμεινε για να κληρονομήσει το αρχαϊκό νταμάρι με αντίτιμο τόσους αιώνες ακινησίας.

              Όταν πλησίασε τον Θεμιστοκλή, είδε πως συζητούσε ακόμη με τον Διομήδη. Ο Διομήδης του΄λεγε την ιστορία του Διονύσου και της Αριάδνης. Έφερε ο Θησέας, καθώς λένε, την Αριάδνη στη Νάξο ως ερωμένη του και υπό την πίεση του θεού Διονύσου που την είχε ερωτευτεί, αναγκάστηκε να φύγει και να την εγκαταλείψει. Η Αριάδνη θυμωμένη για το φέρσιμο του Θησέα ενέδωσε στον έρωτα του Διονύσου που την παντρεύτηκε και την έκανε αθάνατη. Μιλούσε ο Διομήδης και η Αριστέα άκουγε τα λόγια του απ΄τον βυθό της θάλασσας, σα να κολυμπούσε μες τα γαλανά μάτια του νεαρού ξεναγού και ύστερα γλιστρούσε στη λάμψη του ιδρωμένου του προσώπου για να καταλήξει στα χείλη του που ανοιγόκλειναν μιλώντας για θεϊκούς έρωτες και αθανασία.  Τρία χρόνια σχέσης είχε με τον Θεμιστοκλή, τα πηγαίνανε καλά δηλαδή ήσυχα.

              Έγιναν έπειτα οι επίσημες συστάσεις και ο Διομήδης έσφιξε το χέρι της Αριστέας μέσα στο δικό του σα να πολεμούσε να σμίξουν οι καρδιακοί παλμοί τους. Το κορίτσι που είχε απέναντί του, του θύμιζε μια παλιά του συμμαθήτρια που είχε κρυφά ερωτευτεί και αυτή η ομοιότητα αναπαρήγαγε εκείνο το παλιό αίσθημα που ποτέ δεν έσβησε. Ξέσφιξε την παλάμη για να αποδεσμεύσει το χέρι της κοπέλας που είχε σχεδόν συνηθίσει  στην οικειότητα που της προσφέρθηκε. Του είπε πως ήρθε ως δασκάλα σε σχολείο του νησιού. Της είπε, αν θέλει, μπορεί να την ξεναγήσει στο νησί.

Κατέβαιναν αργά τα σκαλοπάτια  οι τρεις τους που είχαν απομείνει τελευταίοι πάνω στο ύψωμα. Το αεράκι ανακάτευε τα μαλλιά τους και τίναζε τα καπέλα απ΄τα κεφάλια τους. Στο βάθος κάτω ο ήλιος έλουζε με τις φθίνουσες ακτίνες του το λιμάνι του Απόλλωνα. Τα λευκά σπίτια ανέπνεαν φως και η θάλασσα γυάλιζε ακόμη καλοκαίρι. Πίσω στο αρχαίο νταμάρι ο Κούρος βυθιζόταν σιγά σιγά στη σκιά του δειλινού και της νύχτας που ερχόταν. Γερασμένος και μεγαλόσωμος αιώνες τώρα ονειρευόταν πανάρχαια μαρμάρινα πλοία να καταφθάνουν στο λιμάνι του Απόλλωνα για να τον φορτώσουν ως εμπόρευμα και να τον ταξιδέψουν στα κύματα του Αιγαίου.

              Είχε μπει για τα καλά το φθινόπωρο. Ο Θεμιστοκλής είχε γυρίσει στη δουλειά του στην Αθήνα. Η Αριστέα είχε προσαρμοστεί στο νέο της σχολείο. Πού και πού μιλούσαν από το ίντερνετ. Πού και πού συναντιόταν με τον Διομήδη σε τοποθεσίες με αρχαία της Νάξου. Η ξενάγηση δεν έλεγε να τελειώσει. Πήγαν και στον Κούρο του Απόλλωνα άλλες δυο  φορές. Η Αριστέα τα είχε μάθει όλα απέξω και ανακατωτά. Ο Διομήδης μελετούσε και μάθαινε κι άλλα για τις αρχαιότητες για να εντυπωσιάσει την κοπέλα και να μακραίνει την ξενάγηση.

Με  τις λέξεις του ζωντάνευε μυθικά και ιστορικά πρόσωπα, τους έδινε σάρκα και οστά να περιπλανιούνται στις εποχές, να βαδίζουν τις στεριές, να ταξιδεύουν τις θάλασσες, να αγαπούν και να αγαπιούνται. Μέσα στα γαλανά του μάτια περιδιάβαιναν αγάλματα με φλέβες φουσκωμένες αίμα που ‘χαν ξεφύγει από το χέρι του λαξευτή τους και ζούσαν τους έρωτες και τα πάθη τους. Η κοπέλα εκστασιασμένη άκουγε και μαγευόταν. Το πρόσωπό της έπαιρνε σιγά σιγά μια όψη θεϊκή, ολοένα και μεταμορφωνόταν σε κείνη την Αριάδνη που είχε παλιά αγαπήσει ο Διόνυσος. Αυτός ο νεαρός ξεναγός που είχε απέναντί της ήταν φερμένος από έναν αλλιώτικο τόπο και χρόνο που την ξάφνιαζε, την έκανε να νιώθει ελαφριά σαν να είναι έτοιμη να πετάξει πάνω απ΄τα βουνά, πάνω απ΄τις θάλασσες και πολύ ψηλά ακόμη στον ουράνιο θόλο, εκεί που ταξιδεύει ο ήλιος, το φεγγάρι και τα αστέρια τις νύχτες.

Ένα απόγευμα που είχαν πάει ξανά στον Κούρο του Απόλλωνα ο Διομήδης έσκυψε ξαφνικά και τη φίλησε στο στόμα. Και μετά άλλες δυο φορές απανωτά. Χωρίς κανείς τους να μιλήσει, πιάστηκαν χέρι χέρι και κατέβαιναν αργά τα σκαλοπάτια του αρχαίου λατομείου.

Πίσω τους ο μαρμάρινος ξαπλωμένος Κούρος που παριστάνει τον Διόνυσο,  μαντεύει τον Θησέα που φέρνει την Αριάδνη στο νησί. Απ΄τη λαχτάρα και απ΄τον πόθο του τα γένια του σαλεύουν. Σφίγγει τα δόντια και πασχίζει να αποκολληθεί απ΄την κρύα μαρμάρινη επιφάνεια για να γλιστρήσει στο λιμάνι να τη συναντήσει. Μάταια όμως. Κλείνει τα μάτια και αναπνέει με θλίψη.

Κάτω στο λιμάνι του Απόλλωνα το φως της πανσελήνου αντιφεγγίζει μες τη θάλασσα. Η νύχτα τρέφει τα σώματα με φλόγα. Κάτω στο λιμάνι του Απόλλωνα αιώνες τώρα ο Θησέας φέρνει ξανά και ξανά την Αριάδνη στο νησί και ύστερα πάλι την περιφέρει θνητή στις θάλασσες του Αιγαίου.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκτακτο – Ολυμπιακή φλόγα: Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης στη Νάξο

Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης της Ολυμπιακής φλόγας στις Κυκλάδες - Μία ώρα νωρίτερα η τελετή, πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα στη Νάξο

Tourism Awards: Βραβείο για τις καινοτόμες εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης του NAXOS AR

Η MOPTIL συνδέει τον πολιτισμό με τον τουρισμό μέσω της τεχνολογίας και διακρίθηκε με δυο βραβεία για εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης σε αρχαιολογικούς χώρους: Gold στην κατηγορία Digital Innovation - Καινοτόμο Concept για την εφαρμογή NAXOS AR και Silver στην κατηγορία Travel Services - Applications για την εφαρμογή DIGIPAST.

“Καλάθι του Νονού”: Ξεκινάει στις 22 Απριλίου, τι περιλαμβάνει

Το "Καλάθι του Νονού" είναι πραγματικότητα - Ποια προϊόντα περιλαμβάνει και πότε έρχεται το "Καλάθι του Πάσχα"

National Geographic για Σίφνο: Ο κορυφαίος γαστρονομικός προορισμός

Ως το καλύτερο νησί της Ελλάδας για γαστρονομικές απολαύσεις και παραδοσιακά πανηγύρια προβάλλεται η Σίφνος και στον κατάλογο που δημοσίευσε το ισπανικό Conde Nast Traveler

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Golden Star Ferries: Το “Andros Queen” πιάνει φέτος και Πάρο

GOLDEN NEWS: ΝΕΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣ ΠΑΡΟ ΜΕ ΤΟ ANDROS QUEEN!

Ευρώπη: Νησιά των Κυκλάδων μεταξύ των επτά πιο απειλούμενων μνημείων και τόπων

Κυκλάδες: μεταξύ των 7 πιο απειλούμενων μνημείων & τόπων στην Ευρώπη

Πάει… Τούμπα ο (φανατικός Παναθηναϊκός)! Ανδρουλάκης

Τι θα κάνει στη Θεσσαλονίκη ο Νίκος Ανδρουλάκης;

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ολυμπιακή Φλόγα: Στη Σαντορίνη ταξιδεύει ο Γιώργος Λεονταρίτης

"Στη Σαντορίνη ο Γιώργος Λεονταρίτης για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας"

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Αμοργός: Το νησί που… κόβει την ανάσα!!

Εκεί γυρίστηκε η ταινία του 1988 «Le Grand Bleu» (The Big Blue) με τον Jean Reno. Η ταινία έγινε μια από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά ταινίες της Γαλλίας.

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Κυκλάδες: Πως διαμορφώνεται ο δικαστικός χάρτης, ποια ειρηνοδικεία καταργούνται

Ολες οι προτεινόμενες αλλαγές μέσω του Δικαστικού Χάρτη που είναι σε διαβούλευση για τις Κυκλάδες - Οι οργανικές θέσεις και τα ειρηνοδικεία που καταργούνται...