Ο μικρός Αλφι έφυγε, το μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου

Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο Άλφι Έβανς, το νήπιο ηλικίας μόλις 23 μηνών που νοσηλευόταν σε ημικωματώδη κατάσταση στη Βρετανία και οι γονείς του ζητούσαν να συνεχιστεί η θεραπευτική αγωγή που λάμβανε ενάντια στην άποψη των γιατρών, ανακοίνωσε η οικογένειά του. «Ο μονομάχος μου άφησε κάτω την ασπίδα του και άνοιξε τα φτερά του στις 02:30, μας ράγισε η καρδιά», έγραψε στο Facebook ο πατέρας του Τομ Έβανς. «Το μικρό μας αγοράκι άνοιξε απόψε τα φτερά του (…) Σας ευχαριστούμε όλους για την υποστήριξή σας», σημειώνει επίσης στο Facebook η μητέρα του Κέιτ Τζέιμς.

Θέση και μήνυμα απέστειλε και ο Πάπας Φραγκίσκος μόλις ενημερώθηκε για την θάνατο του μικρού Αλφι μέσω ανάρτησης στο λογαριασμό του στο Twitter. «Είμαι βαθιά συγκινημένος από τον θάνατο του μικρού Άλφι. Σήμερα προσεύχομαι κυρίως για τους γονείς του, την ώρα που ο Πατέρας Θεός τον υποδέχεται στην αγκαλιά του», έγραψε ο Αργεντινός ποντίφικας.

Τις περασμένες ημέρες, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Φραγκίσκος είχε εκφράσει ανοικτά την υποστήριξή του στον γονείς του μικρού, ενώ οι υπεύθυνοι καθολικού παιδιατρικού νοσοκομείου της Ρώμης είχαν δηλώσει έτοιμοι να του προσφέρουν κάθε δυνατή φροντίδα. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Ιταλική Κυβε΄ρνηση είχε δώσει την ιταλική υπηκοότητα στον μικρό Αλφι προκειμένου να διευκολύνει τη μεταφορά του στη Ρώμη. Ομως, η βρετανική δικαιοσύνη απέρριψε την Τετάρτη μια τελευταία προσφυγή της Κέιτ Τζέιμς και του Τομ Έβανς, οι οποίοι, ενθαρρυμένοι από την υποστήριξη του Πάπα Φραγκίσκου και της ιταλικής κυβέρνησης, ζητούσαν να επιτραπεί να συνεχιστεί η θεραπεία του παιδιού τους στην Ιταλία.

Η απόφαση αυτή έδωσε τέλος σε μια μακρά δικαστική μάχη μεταξύ των γονιών του Άλφι και την ιατρική ομάδα του νοσοκομείου Παίδων Alder Hey στο Λίβερπουλ, στην βορειοδυτική Αγγλία, όπου ο Άλφι νοσηλευόταν διασωληνωμένος από τον Δεκέμβριο του 2016. Σύμφωνα με το νοσηλευτικό αυτό ίδρυμα, το νήπιο, το οποίο είχε γεννηθεί στις 9 Μαΐου του 2016, είχε προσβληθεί από μια σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια για την οποία δεν υπήρχε θεραπεία και οι γιατροί του είχαν αποφασίσει ότι δεν είναι προς το συμφέρον του παιδιού να συνεχιστεί η θεραπευτική αγωγή.

Όλα τα βρετανικά δικαστήρια στα οποία είχαν προσφύγει οι γονείς του παιδιού είχαν αρνηθεί να επανεξετάσουν την υπόθεση. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε επίσης απορρίψει το αίτημά τους.