Ο Σεβασμιώτατος γιορτάζει (Αγίου Καλλινίκου)

Την Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016 τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου μάρτυρος Καλλινίκου στον Μητροπολιτικό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής στη Χώρα της Νάξου, ημέρα, κατά την οποία επίσης άγει τα ονομαστήριά του ο εκλεκτός Ποιμενάρχης μας Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος.

Την παραμονή το απόγευμα τελέστηκε εσπερινός. Την ημέρα της μνήμης του Αγίου Καλλινίκου το πρωί ο όρθρος και θεία λειτουργία τελέστηκαν πανηγυρικά. Στη θεία λειτουργία προέστη ο Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Κοττάκης συμπαραστατούμενος από σημαντικό αριθμό άλλων ιερωμένων, κατά κύριο λόγο των Εφημερίων των Ενοριών της Νάξου. Στο Αναλόγιο ιδιαιτέρως αισθητή η παρουσία του κ. Γρηγόρη Αναγνώστου, διδάκτορα εκκλησιαστικής μουσικής από την Αθήνα, στην καλαίσθητη απόδοση των εκκλησιαστικών ύμνων. Στο δεξιό Ψαλτήρι ήταν επίσης και οι ιεροψάλτες  κ Στέλιος Βλησίδης και κ. Κώστας Σφυρόερας, ενώ στο Αριστερό οι ιεροψάλτες  κ. Δημήτρης Παπάνης και ο μικρός στην ηλικία Γιάννης Ρώτας.

Τον θείο λόγο εκήρυξε ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στον βίο του Αγίου Καλλινίκου, στην ανάγκη να μιμούνται οι χριστιανοί τον βίο των αγίων και επίσης εξήρε την προσωπικότητα του Ποιμενάρχου μας κ. Καλλινίκου. Διανεμήθηκαν στο εκκλησίασμα αντίδωρο, αρτοκλασία, γλυκά και εικονάκια του Αγίου Καλλινίκου.

Εορτασμός στη Πάρο

Οσο για τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη; Παρόλον ότι είχε αρχικά αποφασίσει να παρευρίσκεται κατά την ημέρα της εορτής του Αγίου Καλλινίκου και της ονομαστικής του εορτής στη Νάξο, τελικά λόγω της τέλεσης των εγκαινίων του Αεροδρομίου της Πάρου με την παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, ο Σεβασμιώτατος την ημέρα αυτή βρισκόταν στην Πάρο. Εκεί ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, με την ευκαιρία της Ονομαστικής του εορτής Χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας  στον Νεόδμητο Περικαλλή Ιερό Ναό Αγίου Αρσενίου πλησίον της Ιεράς Μονής Χριστού Δάσους Πάρου, συνιεργουργούντος του Ιερού Κλήρου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελλισιανός ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στον εορταζόμενο Άγιο Μάρτυρα Καλλίνικο, όσο και στον άγοντα τα Σεπτά Ονομαστήρια του Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Καλλίνικο.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος δέχθηκε τις ευχές του Κλήρου, των τοπικών Αρχών και του ευσεβούς λαού της Μητροπολιτικής μας περιφερείας, στους οποίους προσφέρθηκαν πλούσια νηστίσιμα κεράσματα και αναμνηστική Εικόνα του Αγίου Καλλινίκου.

Αεροδρόμιο – Φιλώτι

Το μεσημέρι μετέβη στις εγκαταστάσεις του νέου αεροδρομίου Πάρου όπου τέλεσε τον Αγιασμό των Εγκαινίων του νέου αεροδιαδρόμου, παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, Υπουργών, Βουλευτών καθώς και των τοπικών Αρχών του Νησιού.

Με το απογευματινό δρομολόγιο επέστρεψε στη Νάξο και αμέσως κατευθύνθηκε στην κωμόπολη του Φιλωτίου, στο Αθλοθέατρο του οποίου πραγματοποιήθηκε μεγάλη μουσικοχορευτική εκδήλωση παραδοσιακής μουσικής και χορού που διοργάνωσε ο Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου.

οι φωτογραφίες είναι από την ιστοσελίδα της Ιεράς Μητρόπολης Παροναξίας (www.i-m-paronaxias.gr)

Γιάννης Λογαράς