Όταν ο Γιάννης δάκρυσε

Ο Π.Α.Σ ΝΑΞΟΥ είναι πρώτα απ’ όλα μια οικογένεια. Καλλιεργεί λοιπόν   εκείνες τις σχέσεις  που αναγάγουν την παρουσία όλων μας μέσα στην ομάδα σε διεργασία υψίστης σημασίας και αξίας. Ο Π.Α.Σ Νάξου είναι πολύ προσεκτικός στην διαχείριση των αθλητών του σε όλες τις ηλικίες. Ο κύριος Πέτρος Μαράκης ο ιδρυτής και αρχιτέκτονας της ομάδας μας προσέχει πάρα πολύ κάθε πτυχή της δουλειάς του. Έτσι, επιλέγει προσεκτικά και τους συνεργάτες του που έχουν κοινούς σκοπούς και διαφυλάσσουν τις αρχές της ομάδας. Σήμερα θα αναφερθούμε σε ένα συνεργάτη της Ομάδας που από το 2009 που τον συμπεριέλαβε ο κύριος Μαράκης στην Ομάδα των συνεργατών του υπηρετεί τον Π.Α.Σ φέρνοντας σε πέρας το έργο που του ανατέθηκε κι αυτό φαίνεται περίτρανα από τις διακρίσεις και από την συνεχή ανάπτυξη της Ομάδας.

Μιλάμε για τον κύριο Γιάννη Πουρπουτίδη. Όλοι σας τον ξέρετε αλλά δεν γνωρίζετε μία άλλη πτυχή του εαυτού του, αυτή που θα παρουσιάσουμε σήμερα.

Ο Γιάννης Πουρπουτίδης γεννήθηκε στην Κατερίνη από αγρότες γονείς οι οποίοι του επέτρεψαν να ζήσει το όνειρό του που δεν ήταν άλλο από τον αθλητισμό.

Σε ηλικία 15 χρονών γράφεται στον Γ.Α.Σ Κατερίνης «ΑΡΧΕΛΑΟ» στο άθλημα της ελληνορωμαϊκής πάλης διατηρώντας έτσι την παράδοση και την φήμη της Πόλης του που θέλει την Κατερίνη να βγάζει δυνατούς και εξαιρετικούς παλαιστές.

Τα αποτελέσματα του ταλέντου και του ζήλου του δεν άρχισαν να φανούν και αμέσως τον επόμενο χρόνο έρχεται η πρώτη διάκριση γι’ αυτόν. Στέφεται Πρωταθλητής Ελλάδος στην κατηγορία εφήβων το 1985 και από εκείνη τη στιγμή έρχονται η διακρίσεις η μία μετά την άλλη:

•        2ος Πανελληνιονίκης Εφήβων το 1986

•        Ξανά Πρωταθλητής Ελλάδος Εφήβων το 1987

•        Ασημένιο Μετάλλιο Πανελληνίους εφήβων το 1988

•        Μετά περνάει στην κατηγορία των Νέων το 1989 σε ηλικία 20 ετών

•        Ασημένιο Μετάλλιο το 1989 Πανελληνίους Νέων

•        Την επόμενη χρονιά το 1990 και ενώ μπορεί άνετα να στεφθεί Πρωταθλητής Ελλάδος  και σ’ αυτήν την κατηγορία των Νέων  παραχωρεί την πρώτη θέση μετά από τις παραινέσεις των προπονητών του και ανθρώπων του αθλητισμού  σ’ ένα φίλο του φτωχό παιδί ορφανό που θα κατάφερνε με την κατάκτηση της πρώτης θέσης να εξασφαλίσει την είσοδο του στην Γυμναστική Ακαδημία και να κάνει χρήση αυτού του προνομίου. Ο Γιάννης ο Πουρπουτίδης του δίνει αυτή την δυνατότητα αποδεικνύοντας τον αδαμάντινο χαρακτήρα και την μεγαλοψυχία του.

•        Την επόμενη χρονιά το 1991 περνάει στην κατηγορία των ανδρών και ανακηρύσσεται για άλλη μια φορά Πρωταθλητής Ελλάδος και στην μεγάλη κατηγορία.

Την περίοδο αυτή κι ενώ βρίσκεται σε εξαιρετική φόρμα βιώνει την μελανότερη στιγμή της καριέρας του . Ενώ ‘Έχει προκριθεί να συμμετάσχει στην Ολυμπιάδα της Βαρκελώνης το 1992 σκοτεινές δυνάμεις του αθλήματος και συγκυρίες τον αφήνουν έξω από την αποστολή. Τη θέση του παίρνει κάποιος πολύ κατώτερος.  Η Ελληνική Εθνική Ομάδα πάει στην Βαρκελώνη και Ο Γιάννης Ο Πουρπουτίδης παρακολουθεί τους αγώνες από την εξέδρα. Αθλητές οι οποίοι ο Γιάννης του είχε κερδίσει σε παράλληλους αγώνες συμμετέχουν κι εκείνος όχι. Επόμενο ήταν η Εθνική ομάδα να μην καταφέρει να διακριθεί και να επιστρέψει χωρίς μετάλλιο στην κατηγορία του.

Και συνεχίζουμε διακρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο:

6ος νικητής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα εφήβων το 1985

3ος Παγκόσμιος Πρωταθλητής ανδρών στο Κύπελλο Κόσμου το 1991

Μέλος της Εθνικής Ομάδας Ελληνορωμαϊκής από το 1985-1992. Έχει συμμετάσχει σε αναρίθμητους επίσημους αγώνες και τουρνουά παντού. Έχει σκιρτήσει όταν εξαιτίας του έχει υψωθεί η γαλανόλευκη διαλαλώντας  τον Εθνικό Ύμνο σε διάφορα μέρη Κόσμου .

Το 2000 ίδρυσε στην Κατερίνη και ανέλαβε προπονητής στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ «ΑΘΛΟΣ»

•        Από το 2001 είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Από το 2007 είναι μόνιμος καθηγητής Φυσικής Αγωγής στη Νάξο με οργανική θέση στο Φιλώτι.  Τις  μεγαλύτερες του όμως επιτυχίες (όπως ο ίδιος λέει) και αυτές που του δίνουν κάθε μέρα δύναμη για να συνεχίζει με χαμόγελο, τις πέτυχε  το 2008 όταν και παντρεύτηκε την αγαπημένη του Σταυρούλα Δοβλέτογλου  (άρα η Νάξος του έφερε γούρι)  και το 2012 που γεννήθηκε η μονάκριβη του κόρη  Ανατολή.

Ακόμη και σήμερα έρχονται στιγμές που οραματίζεται ότι συμμετέχει σε αποστολή της Εθνικής Ομάδας Πάλης , ότι προετοιμάζεται για τον αγώνα και αναβιώνει τις ανεπανάληπτες εκείνες διακρίσεις . Η Πάλη αν και είναι η μεγάλη του Αγάπη που του έδωσε τόσες χαρές και τόσους φίλους παντού δεν προβάλλεται ποτέ από τον ίδιο αν και του λείπει πάρα πολύ. Καθαρός και ευθύς  πάντα σε όλα του ,λατρεύει τη Θάλασσα και  απεχθάνεται τις ουσίες πιστεύει στον υγιή πρωταθλητισμό  και Θεωρεί πως η Νάξος διαθέτει πολύτιμο υλικό ταλέντων που μπορεί να διακριθεί σε πολλά αθλήματα και ιδιαίτερα στην Πάλη κι έχει γνωρίσει πολλά Ναξωτακια που έχουν την δύναμη και τα προσόντα να Ξεχωρίσουν. Δηλώνει πως λατρεύει το νησί μας και θάθελε να μείνει για πάντα εδώ.  Σεμνός και διακριτικός σοβαρός και υπεύθυνος, μεθοδικός  έχοντας δουλέψει σκληρά στον αθλητισμό και τον πρωταθλητισμό επιλέγεται από τον κύριο Μαράκη το 2009 να αναλάβει τις μικρές ηλικίες στην Ομάδα μας. Οι γνώσεις που διαθέτει αλλά κυρίως όλα εκείνα τα στοιχεία του εξαιρετικού πρωταθλητή, οι αρετές που απέκτησε και καλλιέργησε μέσα από τον αθλητισμό του δίνουν τη δυνατότητα να εμφυσήσει στα παιδιά μας τις αξίες και τα ιδανικά που τους χρειάζονται για να γίνουν καλύτεροι αθλητές και καλύτεροι άνθρωποι.