Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΙστορίεςΠανναξιακός ΑΟ: Το πρώτο... διεθνές παιχνίδι απέναντι στην ομάδα της γαλλικής φρεγάτας...

Πανναξιακός ΑΟ: Το πρώτο… διεθνές παιχνίδι απέναντι στην ομάδα της γαλλικής φρεγάτας “Floredia”

|

Με την βοήθεια του Στράτου Φουτάκογλου ξεκινάμε ένα ξεχωριστό ταξίδι στο χώρο και με σημείο αναφοράς τον Πανναξιακό ΑΟ που φέτος συμπληρώνει 60 χρόνια ζωής…. Από τα φιλικά με τους γάλλος ναύτες της φρεγάτας Floredia έως το 1980 και την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Γιάννη Ελευθερίου και την πρώτη dream team της Ναξιώτικης ομάδας

Πανναξιακός ΑΟ… Η ομάδα της Νάξου… Το πλέον ιστορικό σωματείο της Νάξου… Μερικές εβδομάδες πριν από την έναρξη της νέας αγωνιστικής περιόδου και τα κεράκια στην τούρτα γενεθλίων έφτασαν τα 60… Μία ιστορία γραμμένη με ιδρώτα αλλά και αίμα… Μία ιστορία γεμάτη διακρίσεις και αποτυχίες… Αλλωστε, οι σελίδες που γράφονται στη ζωή μας δεν είναι μόνο με όμορφα στιγμιότυπα… Με την αρωγή του Στράτου Φουτάκογλου, θα ταξιδεύουμε συχνά στο παρελθόν για να μαθαίνουμε μικρές στιγμές από την μεγάλη ιστορία του Πανναξιακού ΑΟ… Και στο πλευρό του, θα βρίσκονται άνθρωποι που γνώρισαν από πρώτο χέρι τι σημαίνει να φοράς τη φανέλα της Ναξιώτικης ομάδας, ή να είσαι στο πάγκο ή στην εξέδρα με την ιδιότητα του προπονητή ή του παράγοντα. Η και του απλού φιλάθλου… Και μέσα από την δική του σελίδα στα social media εμείς θα κλέβουμε αυτές τις ιστορίες… Και θα προσπαθήσουμε να τις κρατήσουμε… Ποιο είναι το πρώτο μάθημα; Οτι ο Πανναξιακός ΑΟ έδωσε με το καλημέρα της ιστορίας του φιλικό παιχνίδι σε διεθνές επίπεδο.. Οχι, κι άσχημο ε; Α και ότι το 1980, είκοσι χρόνια μετά τη γέννησή του, έκανε τα πρώτα ουσιαστικά βήματα….

Του Στράτου Φουτάκογλου

Συμπληρώνονται φέτος 60 χρόνια από την ίδρυση του ιστορικού πλέον αθλητικού σωματείου της Νάξου «Α.Ο. Πανναξιακός». Ο αθλητισμός στο νησί, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, εννοώντας τις συμμετοχές σε περιφερειακούς και εθνικούς αγώνες, είναι συνυφασμένες με την ένδοξη ιστορική διαδρομή αυτού του σωματείου. Ενός σωματείου που κάποιοι αποφάσισαν το καλοκαίρι του 1960 να δημιουργήσουν με πρωτοστάτη τον Βασίλειο Εμ. Τζανίνη ο οποίος έμελε να είναι και ο πρώτος πρόεδρος. Σε μια χρονική στιγμή που τα δύο ποδοσφαιρικά σωματεία «Ολυμπιακός Νάξου» και «Απόλλων Νάξου» είχαν δημιουργήσει τόσο μεταξύ των αθλητών όσο και στους φιλάθλους έντονες έριδες με αναπόφευκτες τις συμπλοκές μεταξύ τους, οι οποίες εκτός από επικίνδυνες ήταν και πλεονασμός για μια πόλη 3000 περίπου κατοίκων και ένα νησί που «έβλεπε» όλο και πιο πολύ προς τη Χώρα. Από τότε (1960) μέχρι σήμερα οι καλύτεροι αθλητές του νησιού πλαισίωναν τις ομάδες ποδοσφαίρου, στίβου, βόλεϊ κ.α τμημάτων του Πανναξιακού Α.Ο

118317092_10215396533221355_7632105455794443299_n.jpg

Το πρώτο διεθνές φιλικό παιχνίδι

Το ποδοσφαιρικό τμήμα ιδιαίτερα, είχε τη δυνατότητα τα πρώτα χρόνια να δίνει αγώνες με ομάδες των γύρω νησιών (Σύρος, Πάρος, Σαντορίνη, Τήνος, Μύκονος και Ίος) αλλά και πιο μακρυά όως στην Κώ. Οι αγώνες αυτοί άλλοτε εντός και άλλοτε εκτός έδρας συγκέντρωναν το ενδιαφέρον εκατοντάδων θεατών που δεν ήταν μόνο φίλαθλοι. Είδαμε επίσης να φιλοξενούνται ομάδες από Ελληνικά και Γαλλικά πολεμικά πλοία (να σημειώσουμε εδώ ότι κάθε χρόνο επισκέπτονταν το νησί μια Γαλλική φρεγάτα μεταφέροντας τροφοδοσία στην Ελληνογαλλική σχολή των Ουρσουλινών). Μας λέει ο Γιάννης Ελευθερίου που τότε ήταν 12-13 χρονών περίπου και καθόταν στον πάγκο της ομάδας με τον άλλο μεγάλο παίκτη της Νάξου, τον Βαγγέλη Παραβατό, ότι ένας πολύ ωραίος αγώνας είχε γίνει στο γυμναστήριο του Γυμνασίου Νάξου με ομάδα από το πλήρωμα της Γαλλικής φρεγάτας “Floredia”.

Θυμάται τους παίκτες του Πανναξιακού που φάνταζαν στα μάτια του σαν οι καλύτεροι όλων, όπως οι Στέλιος και Νικόλας Σπυριδάκης, Δημήτρης Παπαναστασίου (Μπομπάρος), Γιώργος Πολυκρέτης (Γιοβάκη), Λάμπρος Παραβατός, Αντώνης Τσεσμελής, Κώστας Αγγελής, Μανώλης Λεγάκης και άλλοι. Στη δεκαετία του ’60 ο Πανναξιακός έδωσε σημαντικούς αγώνες συμμετέχοντας στη διοργάνωση του Κυπέλου Ελλάδος. Ομάδες που πέρασαν από το νησί ήταν ο Άρης Σύρου, η Α.Ε. Νίκαιας με τερματοφύλακα τον Γιάννη Φρονιμίδη μετέπειτα «μυθικό ήρωα» του Ολυμπιακού και της Εθνικής Ελλάδος. Άλλες ομάδες που αγωνίστηκε ο Πανναξιακός στα πλαίσια του κυπέλου Ελλάδας ήταν οι ομάδες της Β΄Εθνικής κατηγορίας ‘Αρης» Σύρου και Προοδευτική (Νίκαιας). Ομάδες που επισκέφθηκαν το νησί και αγωνίστηκαν με τον Πανναξιακό σε φιλικά παιχνίδια ήταν ο ΠΑΟ Πατησίων, ο Τιτανικός Γαλατσίου, Ομάδα επιλέκτων από το Αιγάλεω, Ναυτόπαιδες Βόλου, η ομαδα ΣΙΣΜ (διεθνείς ποδοσφαιριστές Ελληνικών ομάδων που υπηρετούσαν στα σώματα Στρατού).

118387239_10215396566942198_4036372497119941410_o.jpg

Κομβική χρονιά το 1980

Κομβικό σημείο για τον ποδοσφαιρικό Πανναξιακό ήταν η χρονιά του 1980 – 81 όταν και δημιουργήθηκε η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Κυκλάδων «με σκοπό την διεξαγωγή τοπικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου Α΄ Ερασιτεχνικής κατηγορίας» ο πρωταθλητής δε, θα εκπροσωπούσε το νομό στα εθνικά πρωταθλήματα. Την ίδια χρονιά ο Πανναξιακός Α.Ο. γίνεται δόκιμο μέλος του ΣΕΓΑΣ. (Ναξιακό Μέλλον 31-8-1980)

Τα προηγούμενα χρόνια είχαν καταβληθεί αρκετές προσπάθειες ώστε να δημιουργηθεί γήπεδο ποδοσφαίρου στη θέση «Πατεράδω» σε μια ευρύτερη περιοχή που είχε διατεθεί από καθολικούς Πατέρες (εξ’ ου και το τοπωνύμιο) στο υπουργείο Γεωργίας για εγκαταστάσεις και καλλιέργειες. Τα πρώτα χρόνια και κυρίως τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 χρησιμοποιούνταν περισσότερο το γυμναστήριο του γυμνασίου για την διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αγώνων. Με πρωτοβουλίες της 6ης ΜΟΜΑ και του επικεφαλής Μπάμπη Λειβαδά πραγματοποιήθηκα χωματουργικές εργασίες έτσι ώστε να διαμορφωθεί ο χώρος σε γήπεδο ποδοσφαίρου. Ο Μπάμπης Λειβαδάς αγαπούσε πολύ το ποδόσφαιρο και συνέβαλε στη δημιουργία ποδοσφαιρικής ομάδας συμμετέχοντας ως ποδοσφαιριστής και προπονητής. Κυρίως όμως συνέβαλε στο να να διαμορφωθεί αρχικά ο χώρος από χορτολιβαδική έκταση σε γήπεδο ποδοσφαίρου.

Ο Πανναξιακός Α.Ο. ήταν ο βασικός παρακινητής αυτών των προσπαθειών πράγμα που έκανε πολλούς να θεωρούν το γήπεδο ιδιοκτησία της ομάδας. Σε συνεργασία με την τοπική δημοτική αρχή και τον Δήμαρχο Χριστόδουλο Φραγκουδάκη γίνονται ενέργειες προς την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού να εξευρεθούν χρηματικοί πόροι προκειμένου να διαμορφωθεί ο αγωνιστικός χώρος του γηπέδου. Μέχρι το 1980 όταν και έγινε η τελική διαμόρφωση που θα επέτρεπε στον Πανναξιακό να συμμετέχει στο 1ο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα Κυκλάδων, το γήπεδο ήταν κατηφορικό με την Βορειοδυτική πλευρά να βρίσκεται σε χαμηλότερο υψομετρικό επίπεδο. Τα δοκάρια ήταν ξύλινα και το οριζόντιο δοκάρι παρουσίαζε μια κοιλότητα προς το μέσο του.

118600155_10215396556541938_4059471736671359625_n.jpg

Αναλαμβάνει ο Ελευθερίου

Όπως μας πληροφορεί το δημοσίευμα του Ναξιακού Μέλλοντος της 31-8-1980 «Με πρωτοβουλία του Πανναξιακού Α.Ο. συγκροτήθηκε σύσκεψη για το Εθνικό Στάδιο στο Δημαρχείο Νάξου στις 9 Ιουνίου 1980. Πήραν μέρος εκπρόσωποι του Δήμου της Επιτροπής διοίκησης Σταδίου, των τοπικών συλλόγων και του τοπικού τύπου. Το ψήφισμα που εγκρίθηκε επέδωσε επιτροπή υπο την προεδρία του αειμνήστου Δημάρχου Χριστόδουλου Φραγκουδάκη στον Γ.Γ.Α. Κων. Παπαναστασίου, ο οποίος υποσχέθηκε τη χρηματοδότηση του έργου του Σταδίου.»

Σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα παρουσιάζεται έντονη αγωνιστική κινητικότητα την χρονική περίοδο πριν την έναρξη του πρώτου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος Κυκλάδων και ο Πανναξιακός Α.Ο. δίνει νικηφόρους φιλικούς αγώνες με τις παρακάτω ομάδες και τα αντίστοιχα αποτελέσματα:
1) Την ομάδα της Ιου με 3 – 1 στη Νάξο
2) Τον Παντηνιακό με 4 – 3 στην Τήνο
3) Την Αριάδνη Νάξου με 2 – 0 στην πόλη μας

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι «Νέος προπονητής της ποδοσφαιρικής ομάδας ανέλαβε ο αρχιτέκτονας κ. Γιάννης Ελευθερίου σε αντικατάσταση του κ. Κων. Κούτρα» ενώ ΟΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΝΑΞΙΑΚΟΥ Α.Ο. αυτή την περίοδο ήταν οι εξής: 1) Γιώργος Γρηγορόπουλος, 2) Στέλιος Κονδύλης, 3) Τριαντάφυλλος Παπαευαγγέλου, 4) Φραγκίσκος Σορώκος, 5) Μιχάλης Ξενάκης, 6) Βασίλης Κληρονόμος, 7) Μιχάλης Βιλαντώνης, 8) Νίκος Σάββας, 9) Νίκος Αρμαδόρος, 10) Γιώργος Σπυριδάκης, 11) Βουδιάς Γιώργος, 12) Διονύσης Γιακουμέλος, 13) Γιάννης Τζιμπλάκης, 14) Κυριάκος Τζιμπλάκης, 15) Κώστας Καπαρέλης, 16) Αντώνης Καπίρης, 17) Μανώλης Κατσουλης, 18) Στέφανος Βουδιάς, 19 )Βαγγέλης Βερύκοκος, 20) Γιώργος Αξαόπουλος, 21) Δημήτρης Κορρές, 22) Στέλιος Ζουμής, 23) Μάρκος Βιλαντώνης, 24) Δημήτρης Τσακωνιάτης, 25) Στέφανος Κληρονόμος, 26) Βαγγέλης Καπίρης, 27) Γιάννης Σάλτης, 28) Μάριος Α. Τσεσμελής, 29) Βαγγέλης Μεσολογγίτης, 30) Γιώργος Γεωργακόπουλος

Σσ: Ευχαριστώ πολύ την Μαρία Φραγκουδάκη – Τζιμπλάκη που βρήκε στα αρχεία του πεθερού της κ. Αντώνη Τζιμπλάκη το φύλλο 441 με ημερομηνία έκδοσης 31-8-1980 της τοπικής ναξιακής εφημερίδας «Ναξιακό Μέλλον». Να σημειώσουμε ότι ο Α. Τζιμπλάκης ήταν ιδρυτικό μέλος του σωματείου.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος & Μικρές Κυκλάδες: Ξεκινούν οι εγγραφές στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς

Το χρονοδιάγραμμα και τα δικαιολογητικά για την εγγραφή μαθητών στους δύο δημοτικούς παιδικούς σταθμούς στη Χώρα Νάξου

ΠΝΑι – Επαρχείο: “Στα σκαριά” νέο οδικό έργο με επίκεντρο τις Τρίποδες

“Στα σκαριά” νέο οδικό έργο στη Νάξο - Χρονοδιάγραμμα και τι περιλαμβάνει το έργο

Αμοργός – Καραΐσκος: Το “Amorgaroma” και ακτοπλοϊκές συνδέσεις στο επίκεντρο συζητήσεων με μέλη της Κυβέρνησης

Σειρά επαφών του Δημάρχου Αμοργού στην Αθήνα - Ποια θέματα βρέθηκαν στο επίκεντρο

Τράπεζα Πειραιώς: Τι περιλαμβάνει η συνεργασία με την ΠΟΕΣΕ

Τράπεζα Πειραιώς: Συνεργασία με την ΠΟΕΣΕ – Τι περιλαμβάνει

Πάρος: Πρόβλημα με τον καταπέλτη του ταχύπλοου “Thunder”

Βλάβη στον καταπέλτη παρουσίασε το ταχύπλοο Thunder με τους 240 επιβάτες στο λιμάνι της Πάρου.

Πλανήτης Γη: Δορυφόρος εντοπίστηκε μετά από 25 χρόνια (!!!)

Ο δορυφόρος, αποτυγχάνοντας στην αποστολή του, είχε χαθεί στη συμπαντική άβυσσο και είχε γίνει ένα από τα αγνοούμενα αντικείμενα στο απέραντο «νεκροταφείο» διαστημικών απορριμμάτων

One & Only Kéa Island: Πρώτο κάλεσμα γνωριμίας την 14η Μαϊου

Η τοπική κοινότητα καλείται να γνωρίσει από κοντά το One&Only Kéa Island στις 14 Μαΐου

Σαντορίνη (Τράπεζα Αίματος) – Dr Κaton Nomikos: Περί Αιμοδοσίας και ένα μεγάλο “ευχαριστώ”

Γνωστός γιατρός εξηγεί τι σημαίνει "αιμοδοσία" - Το "Ευχαριστώ" στα μέλη της Τράπεζας Αίματος Σαντορίνης...

Δονούσα: θεατρική παράσταση με τίτλο “Με δύναμη από την Κηφισιά”

Πότε και που θα δούμε θεατρική παράσταση στην Δονούσα

ΕεεεΚ Νάξου: Μία κίνηση αγάπης (μέσω ΛΕ.ΜΟ.Ν.) από την Ολγα Κομνηνού (photos)

Γ. Πρωτοπαπαδάκης για την δωρεά στο ΕΕΕΕΚ Νάξου: “Θερμά, ευχαριστούμε την κα Κομνηνού” (video)

Κυριακή Πάσχα: Στις 8.30 το βράδυ το “Blue Star Naxos” θα αφήσει τον Πειραιά για Σύρο – Παροναξία – Μικρές Κυκλάδες – Αμοργό

Ημέρες γιορτής και το Blue Star Naxos θα κινηθεί με τροποποιημένο δρομολόγιο στο δρομολόγιο της άγονης

Naxos Island Tours: Μονοήμερη εκδρομή στο Κουφονήσι για την εορτή του Αγίου Γεωργίου

Μονοήμερη εκδρομή στο Κουφονήσι την Δευτέρα 6 Μαϊου για την εορτή του Αγίου Γεωργίου

The Guardian: Δονούσα, η φετινή επιλογή για τις καλοκαιρινές διακοπές

Το ελληνικό νησί που προτείνει ο Guardian για τις καλοκαιρινές διακοπές είναι ένας από τους ανέγγιχτους φυσικούς παραδείσους της άγονης γραμμής του Αιγαίου.

Νάξος: Γεύμα “Στο λαδόχαρτο” για τους άσους του Ολυμπιακού Εσε και Καρβάλιο

Η πρώτη ...επαφή με την κουζίνα και γαστρονομία της Νάξου για τους Εσε και Καρβάλιο το "Στο Λαδόχαρτο"

SKY Express: Μεταφέρει το Αγιο Φως σε Σαντορίνη – Μύκονο

Πως θα μεταφερθεί το Αγιο Φως το Μεγάλο Σάββατο στις Κυκλάδες

Νάξος – Ενωση Συνταξιούχων: Παράσταση διαμαρτυρίας (09/05) έξω από το Δημαρχείο

Ποιος είναι ο λόγος που ώθησε την Ενωση Συνταξιούχων Νάξου για παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Συνεδρίαση αύριο (09/05) με επίκεντρο την αύξηση των δημοτικών τελών

Η ώρα της κρίσης για την αύξηση των δημοτικών τελών στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Νάξος – Μητρόπολη Παροναξίας: «Σεισμός» στην Πρώτη Ανάσταση (video)

"Σεισμός" στην.... Πρώτη Ανάσταση στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στην Μητρόπολη Παροναξίας (video)

Πιτταράς – Τυροκομείο: Προσφορά γαλακτοκομικών προϊόντων σε δομές της Νάξου

Μία ακόμη κίνηση αγάπης από την επιχείρηση "Τυροκομείο Πιτταράς" προς την τοπική κοινωνία και τις δομές της