Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΙστορίεςΠαροναξία - Καλλίνικος: "Να προσφέρουμε την καρδιά μας στον Κύριο ως δώρο...

Παροναξία – Καλλίνικος: “Να προσφέρουμε την καρδιά μας στον Κύριο ως δώρο για τη Γέννησή Του”

|

Η Ποιμαντορική εγκύκλιος του κκ Καλλινίκου (Μητροπολίτη Παροναξίας) για την εορτή των Χριστουγέννων -“Εύχομαι από τα βάθη της πατρικής μου καρδιάς προς όλους ο νεογέννητος Χριστός  να μας αξιώσει να απολαύσουμε τον γλυκύτατο Παράδεισο που με την Γέννησή του προσέφερε και πάλι στον κόσμο”.

“Τα φετινά Χριστούγεννα είναι μια ακόμα ευκαιρία για όλους μας μέσα από την ιστορική αλήθεια του γεγονότος της Γεννήσεως του Κυρίου να οδηγηθούμε στην πνευματική αναγέννηση που η ενανθρώπιση Του μας προσέφερε. Το Θείο βρέφος και πάλι βρίσκεται «κείμενον εν τη Φάτνη» και εμείς μέσα από το δώρο της ζωής που ο ενανθρωπήσας Χριστός μας χαρίζει έχουμε την δυνατότητα και φέτος να υμνήσουμε την δόξα Του μαζί με τους Αγγέλους, να προσκυνήσουμε το μεγαλείο Του μαζί με τους ποιμένες και να Του προσφέρουμε τις καρδιές μας ως δώρα μαζί με τους Μάγους. Έτσι και η δική μας γέννηση δεν θα είναι απλώς ιστορικό γεγονός αλλά και πνευματικό αφού η προέκτασή του θα είναι στην Βασιλεία του Θεού!” Αυτό αναφέρει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Παροναξίας κκ Καλλίνικος στην ποιμαντορική εγκύκλιό του για την εορτή των Χριστουγέννων 2019..

Αναλυτικά η εγκύκλιος, έχει ως εξής:

«Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

Με την καρδιά μας πλημμυρισμένη από δοξολογία και ευχαριστία προς τον πανάγαθο Τριαδικό Θεό στεκόμαστε για μια ακόμη χρονιά μπροστά στο ταπεινό αλλά συνάμα υπέρλαμπρο Σπήλαιο της Βηθλεέμ για να προσκυνήσουμε και να καλωσορίσουμε τον νεογέννητο Σωτήρα και Λυτρωτή Κύριό μας Ιησού Χριστό που σήμερα ως βρέφος εισέρχεται στον κόσμο για να ενώσει την γη με τον ουρανό και τον Θεό με τον άνθρωπο.

Τη μεγάλη ημέρα των Χριστουγέννων γινόμαστε κοινωνοί της απέραντης, μοναδικής και λυτρωτικής αγάπης του Θεού ο οποίος αποστέλλει τον Υιό του τον Μονογενή ως «βρέφος σπαργανούμενον» για να κατοικήσει ανάμεσά μας, να γίνει κοινωνός του πόνου αλλά και της χαράς μας, να θεραπεύσει τις ασθένειες της ψυχής και του σώματός μας, να φωτίσει τον κόσμο και να γίνει μέρος αυτού του κόσμου όχι όμως για να κρίνει τον κόσμο αλλά για να σωθεί ο κόσμος δι’ Αυτού.

Το γεγονός της Γεννήσεως του Χριστού σημάδεψε ανεξίτηλα την ανθρωπότητα τόσο σε ιστορικό όσο και σε πνευματικό επίπεδο. Ο Κύριος με την γέννησή Του εισέρχεται εν χρόνω στην ιστορία του κόσμου και των ανθρώπων όχι μόνο για να δηλώσει την παρουσία Του και να καταγραφεί ως αδιαμφισβήτητη ιστορική προσωπικότητα αλλά κυρίως για να διορθώσει με την υποδειγματική υπακοή Του στο θέλημα του Θεού και Πατρός την τραγική παρακοή των Πρωτοπλάστων που μας στοίχησε την έξοδό μας από τον Παράδεισο.

Ο Κύριός μας γεννάται ιστορικά και πνευματικά. Ιστορικά μεν γεννάται στην ταπεινή Βηθλεέμ μέσα στην φάτνη των ζώων. Πνευματικά δε γεννάται στις ταπεινές καρδιές, σε εκείνες που δεν έχουν εγωισμό και έπαρση και είναι κατάλληλες να γίνουν φάτνη για να φιλοξενήσουν το Θείο Βρέφος. Η ιστορική και η πνευματική διάσταση των Χριστουγέννων είναι τα δύο αλληλένδετα και αδιάσπαστα στοιχεία που χαρακτηρίζουν και περιγράφουν την εορτή. Αν προσεγγίσουμε τα Χριστούγεννα μόνο ιστορικά τότε γίνονται απλώς μια ακόμα ρομαντική ιστορία, από τις πολλές που υπάρχουν, με γλυκό και τρυφερό περιεχόμενο. Είναι δυστυχώς ο τρόπος που οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν για να εορτάσουν τα Χριστούγεννα. Αφήνουν την πνευματική διάσταση της Θείας Γεννήσεως και με φαντασμαγορικούς στολισμούς και εκδηλώσεις εορτάζουν απλώς μία ιστορική επέτειο γεννήσεως όπως γιορτάζουν και κάθε άλλα γενέθλια.

Αν πάλι προσεγγίσουμε τα Χριστούγεννα μόνο πνευματικά ως ένα μήνυμα αγάπης και φιλανθρωπίας αρνούμενοι την ιστορικότητά τους τότε τα καταργούμε ως γεγονός. Και τότε αυτό που συμβαίνει είναι αυτό που παρατηρούμε κάθε χρόνο. Η αγάπη και η φιλανθρωπία αφού δεν εμπνέονται από την ζωντανή παρουσία του Χριστού ανάμεσά μας και δεν στηρίζονται στην σωτήρια διδασκαλία Του διαρκούν τόσο όσο διαρκεί και το στολισμένο δέντρο στο σαλόνι μας. Ο συνδυασμός της ιστορικής και της πνευματικής διάστασης των Χριστουγέννων είναι το κλειδί για να μπορούμε να εορτάζουμε και ταυτόχρονα να ζούμε την Γέννηση του Χριστού. Γι’ αυτό και η Ορθόδοξη Εκκλησία, μας προετοιμάζει πριν από την εορτή με την νηστεία ώστε αυτό που συνέβη ιστορικά άπαξ εν χρόνω να μπορούμε να το ζούμε πνευματικά και λειτουργικά κάθε χρόνο!

Αδελφοί μου,

Τα φετινά Χριστούγεννα είναι μια ακόμα ευκαιρία για όλους μας μέσα από την ιστορική αλήθεια του γεγονότος της Γεννήσεως του Κυρίου να οδηγηθούμε στην πνευματική αναγέννηση που η ενανθρώπιση Του μας προσέφερε. Το Θείο βρέφος και πάλι βρίσκεται «κείμενον εν τη Φάτνη» και εμείς μέσα από το δώρο της ζωής που ο ενανθρωπήσας Χριστός μας χαρίζει έχουμε την δυνατότητα και φέτος να υμνήσουμε την δόξα Του μαζί με τους Αγγέλους, να προσκυνήσουμε το μεγαλείο Του μαζί με τους ποιμένες και να Του προσφέρουμε τις καρδιές μας ως δώρα μαζί με τους Μάγους. Έτσι και η δική μας γέννηση δεν θα είναι απλώς ιστορικό γεγονός αλλά και πνευματικό αφού η προέκτασή του θα είναι στην Βασιλεία του Θεού!

Εύχομαι από τα βάθη της πατρικής μου καρδιάς προς όλους τους αγαπητούς Ναξίους, Παρίους και Αντιπαρίους, τους εγγύς και τους μακράν, ιδιαιτέρως δε στους δοκιμαζομένους αδελφούς από ασθένεια, πένθος ή ανέχεια ο νεογέννητος Χριστός να σας χαρίζει υγεία ψυχής και σώματος, να σας ενισχύει στον καθημερινό αγώνα της εργασίας και του μόχθου και να μας αξιώσει όλους να απολαύσουμε τον γλυκύτατο Παράδεισο που με την Γέννησή του προσέφερε και πάλι στον κόσμο.

Χρόνια πολλά, ευλογημένα και αγιασμένα

Διάπυρος ευχέτης προς Κύριον

Ο Επίσκοπός σας

+ Ο Παροναξίας Καλλίνικος».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Aegean Air: Οι Ελληνες φέτος το Πάσχα πάνε Ικαρία και Σητεία (!!!)

AEGEAN: Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες το Πάσχα – Στους top προορισμούς εσωτερικού Κέρκυρα, Ικαρία, Σητεία και στο εξωτερικό Μαρόκο

Χ. Θεοχάρης: Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις

Τι αναφέρει ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης για φορολογικές δηλώσεις, POS και τέλη κυκλοφορίας

Κέα – Εθελοντική αιμοδοσία: Συγκεντρώθηκαν 100 μονάδες αίματος

Εθελοντική Αιμοδοσία Απριλίου 2024 – Ένα ελπιδοφόρο αποτέλεσμα

ΠΟΕΔΗΝ: Οι ελλείψεις στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της νησιωτικής Ελλάδας

Ανησυχία για τις ελλείψεις που καταγράφει η έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ - Τι αναφέρει για τις Κυκλάδες

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Ολυμπιακή Φλόγα – Πάρος: Εκδήλωση τελετής υψηλού πολιτισμικού επιπέδου (photos)

Ευχαριστήρια επιστολή του Δημάρχου Πάρου κ. Κώστα Μπιζά, της Αντιδημάρχου Πολιτισμού κας Άννας Κάγκανη Κορτιάνου και της Εντεταλμένης Δημοτικής Συμβούλου Αθλητισμού και Νέας Γενιάς κας Φλώρας Λουκή. (photos)

Φόρτωμας: Συνάντηση εργασίας με την βουλευτή της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, Μαριέττα Καραμανλή

Συνάντηση Φίλιππου Φόρτωμα με την βουλευτή της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, Μαριέττα Καραμανλή

Blue Star Ferries – Πρωτομαγιά: Διαμόρφωση δρομολογίων, ανεκτέλεστο το πρωινό του “Blue Star Delos”

Πως διαμορφώνονται τα δρομολόγια σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα την Μ. Τετάρτη 1η Μαϊου λόγω της απεργίας της ΠΝΟ

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

CaptainBook: Σούπερ χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ από επενδυτή

Η χρηματοδότηση των 2 εκατομμυρίων ευρώ, θα συμβάλει ουσιαστικά στην επέκταση των υπηρεσιών της και εκτός των αγορών όπου έχει ήδη παρουσία, όπως η αγορά των ΗΠΑ από όπου προέρχεται το 30% των εσόδων της

SeaJets: Με το SuperRunner Jet θα φτάσει έως το Κουφονήσι

Δρομολογείται σε άκρως τουριστική γραμμή το Superunner Jet από το Πάσχα και για όλη την περίοδο - Σε ποια νησιά θα το δούμε φέτος

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play offs: Ωρα τελικού (15:00) κόντρα στον Ηλυσιακό

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ αντιμετωπίζει σήμερα τον Ηλυσιακό για τον 2ο αγώνα των πλέι οφ... (Αφίσα)

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia – Play Offs: “Καθαρίζει” απόψε (20/04) τον Πρωτέα και πάει …τελικό

Ωρα... τελικού για τον ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia . Αντιμετωπίζει τον Πρωτέα Βούλας απόψε (19:00) στο ΔΑΚ Νάξου και πιάνει τον μεγάλο στόχο, την παρουσία στον τελικό ανόδου κόντρα στο Αιγάλεω ή Δάφνη Πανελευσινιακό