Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΙστορίεςΠάρος: Να σώσουμε τον Αγιο Φωκά...

Πάρος: Να σώσουμε τον Αγιο Φωκά…

|

Παγκόσμια Ημέρα Φάρων και ανοιχτοί σε όλη την Ελλάδα 30 φάροι. Στις Κυκλάδες; Τέσσερις σε Πάρο, Σαντορίνη, Σέριφο και Κέα. Και όλα τα βλέμμάτα πέφτουν στον Αγιο Φωκά, στην είσοδο του λιμανιού της Πάρου όπου το κτήριο έχει εγκαταληφθεί και υπάρχει η ανάγκη για την αποκατάστασή του – Τι αναφέρει ο Σύλλογος Παραδοσιακού Οικισμού Παροικιάς για την αποκατάσταση του φάρου 

Παγκόσμια Ημέρα Φάρων η σημερινή… Κυριακή 19 Αυγούστου και όπως είναι λογικό όλα τα βλέμματα πέφτουν πάνω σ’ αυτά τα μοναδικά κτήρια, τους φρουρούς των θαλασσών. Λόγω τεχνολογίας … χάνονται, αλλά η μοναδική τους αρχιτεκτονική τα καθιστά κτήρια που αξίζουν όχι μόνο αναφοράς αλλά και διαχρονικής παρατήρησης… Στην Ελλάδα όπου υπήρχε ένα τεράστιο δίκτυο φάρων, χρόνο με το χρόνο έχουν μειωθεί σημαντικά όσοι διαθέτουν φαροφύλακες… 

Σήμερα, στις Κυκλάδες λόγω της εορτής είναι ανοιχτοί τέσσερις. Σε Πάρο, Σαντορίνη, Σέριφο και Κέα. Ομως, όλοι κοιτάζουν αυτούς που για διάφορους λόγους έκλεισαν.. Ενας εξ αυτών είναι ο φάρος του Αγίου Φωκά στην είσοδο του λιμανιού της Πάρου… Και η “Λαική Συσπείρωση Πάρου” με ανακοινωσή της ζητά από το Δήμο να παρέμβει ώστε να σωθούν τα όποια κτήρια.. Τι αναφέρει στην ανακοίνωσή της; “Τα κτήρια του φάρου του Αγίου Φωκά δεν είναι απλώς ερειπωμένα, είναι επικίνδυνα για τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή όσων τα επισκέπτονται. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μέσω του Πολεμικού Ναυτικού και της υπηρεσίας Φάρων έχουν ακέραια την ευθύνη για ότι συμβεί, πράγμα που απευχόμαστε. Χωρίς μια στοιχειώδη περίφραξη, που να αποτρέπει την είσοδο των επισκεπτών στα κτήρια, με δυο πινακίδες στα ελληνικά μόνο!!! «απαγορεύεται η είσοδος, κίνδυνος ατυχήματος» , έχουν εκπληρώσει το καθήκον τους για τη προστασία αυτών που επισκέπτονται το χώρο. Δεκάδες επισκέπτες μεταβαίνουν στο συγκεκριμένο σημείο, ιδιαίτερα την ώρα του ηλιοβασιλέματος για φωτογράφηση. 

Η πρωτοβουλία του Συλλόγου του παραδοσιακού οικισμού να προχωρήσει στη σύνταξη μελέτης αποκατάστασης των κτηρίων στην αρχική τους μορφή και η σχετική αξιοποίηση τους προφανώς είναι αξιέπαινη και ίσως ευαισθητοποιήσει τους αρμόδιους. Όμως μπροστά στην αδιαφορία που επιδεικνύουν μέχρι σήμερα,  δεν μπορεί να αδιαφορεί και ο Δήμος Πάρου. Άμεσα πρέπει να περιφράξει το χώρο, να τοποθετηθούν ξενόγλωσσες απαγορευτικές πινακίδες και ας έρθουν οι ανεύθυνοι –υπεύθυνοι να ζητήσουν τα ρέστα. 

Εμείς από τη μεριά μας ζητάμε από το Πρόεδρο και το Δήμαρχο να φέρουν το θέμα της αποκατάστασης και της αξιοποίησης των κτηρίων του φάρου του Αγ. Φωκά, στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο σαν θέμα ημερήσιας διάταξης”.

Και όπως σωστά διαβάσατε, έχουμε την παρέμβαση του Συλλόγου  Παροαδοσιακού Οικισμού της Παροικιάς. Που δεν θέλει απλά να στηρίξει τα κτήρια αλλά προχώρησε και σε  αποτύπωση του συγκροτήματος με 3D Laser Scanning. Και όπως βλέπουμε στην ιστοσελίδα του συλλόγου όπου  υπάρχει η ανάλυση του σκεπτικού της δράσης από το ΔΣ του Συλλόγου και αναφέρεται: 

“Είναι μια τεχνική τρισδιάστατης σάρωσης, αποτύπωσης και απεικόνισης αντικειμένων. Στην περίπτωση μας, έγινε σάρωση από 12 διαφορετικές θέσεις, και τα δεδομένα θα συνδεθούν σε ειδικό πρόγραμμα, για να δώσουν την τελική τεκμηρίωση υπάρχουσας κατάστασης και έγχρωμη τρισδιάστατη αποτύπωση η οποία θα έχει ακρίβεια ενός εκατοστού.
Στην αποτύπωση αυτή, θα μπορούν να γίνουν μετρήσεις και να εξαχθούν συμπεράσματα για τα περαιτέρω στάδια μελέτης. Η διαδικασία αυτή, χρησιμοποιείται στην Αρχαιολογία για διαφύλαξη της ανασκαφικής εικόνας (μοντέλο – μακέτα – αντίγραφο), για αντικατάσταση του εύθραυστου ευρήματος σε φυσική κλίμακα, ή υπό κλίμακα για εποπτική χρήση σε εκθεσιακούς χώρους.
Ο συμπατριώτης μας από τον Κώστο, μακετίστας Νίκος Παντελαίος ο οποίος έκανε την αποτύπωση συνεργάζεται με Εφορείες Αρχαιοτήτων για αποτύπωση και 1 προς 1 αναπαραγωγή ταφικών συνόλων ψηφιδωτών και αρχαιολογικών ευρημάτων. Την όλη εργασία, μας την παρέχει δωρεάν, αναλώνοντας χρόνο από τις πολύτιμες διακοπές του. Τον ευχαριστούμε βαθύτατα.
Η εργασία παρ’ όλο που με την ψηφιακή απεικόνιση διευκολύνεται και γίνεται ακριβέστατη, δεν παύει να είναι χρονοβόρα. Είμαστε ακόμα στα πρώτα στάδια, και ανεξάρτητα από την τελική έκβαση, θέλουμε να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια δυνατοτήτων που έχουμε. Από ότι γνωρίζουμε, η μέθοδος αυτή, δεν έχει χρησιμοποιηθεί για κανένα άλλο Φαρικό Συγκρότημα.
Το κόστος είναι μεγάλο, χρησιμοποιείται μόνο σε εξαιρετικά ευπαθείς Αρχαιολογικές ανακαλύψεις, και είμαστε απίστευτα τυχεροί που μας παρέχεται από τον συμπατριώτη μας, δωρεάν. Θεωρούμε ότι η αποκατάσταση του Φάρου του Αγίου Φωκά, πρέπει να γίνει, και λόγω κατάστασης του, σύντομα. Με την ευκαιρία του παρόντος, καλούμε όποιους έχουν ιστορικά στοιχεία (φωτογραφίες, έγγραφα ή ακόμα και προφορικές αφηγήσεις) να επικοινωνήσουν μαζί μας.
Επίσης, κάνουμε έκκληση στους ντόπιους Συναδέλφους Μηχανικούς, αν θέλουν, να βοηθήσουν στην ολοκλήρωση του φακέλου. Η εργασία είναι 100% εθελοντική, γίνεται στον ελεύθερο χρόνο μας, και για αυτό, δυστυχώς αργή.  Θα φροντίζουμε να σας ενημερώνουμε για την εξέλιξη της κατάστασης”.
 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΠΝΑι: Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα υποδυόμενοι υπαλλήλους

Προσοχή! Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα από πολίτες και επιχειρηματίες, υποδυόμενοι υπαλλήλους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Πάσχα: Σύγχυση στην αγορά αρνιού

Αντιδράσεις για την ένταξη των αμνοεριφίων στο «καλάθι» – Ανησυχία για την επάρκεια λόγω εξαγωγών

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia – Play Offs: Φινάλε στο όνειρο, ήττα στην Βούλα και αποκλεισμός

Ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia πάλεψε αλλά πνίγηκε στην άμυνα του Πρωτέα Βούλας - Ηττα στον 3ο αγώνα 66-55 και με 2-1 ήττες έμεινε εκτός συνέχεια - Το σχόλιο της διοίκησης για το φετινό ταξίδι της Ναξιώτικης Ομάδας

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play Offs: “Εδώ είναι Νάξος” και επίδειξη δύναμης κόντρα στον Ηλυσιακό

Εντυπωσιακός ο Πανναξιακός ΑΟΚ κέρδισε τον Ηλυσιακό 74-62, έφερε τη σειρά στα ίσα (1-1 νίκες) και ο τελικός για την μάχη του τελικού την προσεχή Κυριακή (28/04) στα Ιλίσια

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στο ΧΥΤΑ της Νάξου (photos)

Γύρω στις 6 το πρωί της Παρασκευής ξέσπασε φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου - Στο χώρο και δύναμη του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Νάξου

Νάξος: Τοποθετήθηκαν νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες σε σχολεία

Φ. Μαυρομμάτης δηλώνει ότι "Νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες τοποθετήθηκαν σε σχολεία”

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play offs: Ωρα τελικού (15:00) κόντρα στον Ηλυσιακό

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ αντιμετωπίζει σήμερα τον Ηλυσιακό για τον 2ο αγώνα των πλέι οφ... (Αφίσα)

Νάξος – Ολυμπιακή Φλόγα: ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ για τους πολιτικούς νάνους, απρέπεια σε έναν Ναξιώτη Πρωταθλητή

Ο Στράτος Φουτάκογλου γράφει για όσα έγιναν την ημέρα της Λαμπαδηδρομίας στη Νάξο με επίκεντρο τον παραγκωνισμό του Ναξιώτη πρωταθλητή Γιάννη Ξενάκη

Νάξος: Δεν “έδεσε” το “Blue Star 2” και έφυγε για την Πάρο, αλλά ούτε εκεί έδεσε (video)

Με την ένταση των ανέμων στα 80 χιλιόμετρα την ώρα (σε ριπή ανέμου) από νότια κατεύθυνση, το "Blue Star 2" δεν έδεσε στο λιμάνι της Νάξου και μετά στη Πάρο