+πλεύση - Αγαθονήσι: Κοντά στους ένστολους ακρίτες των νησιών

Διάπλους 2019: Δεν αφήσαμε χωρίς ιατρικές υπηρεσίες ούτε τους ένστολους στο φυλάκιο! Οι ακρίτες μας που φυλάνε τα άκρα των ελληνικών θαλασσών στο Αγαθονήσι είχαν την ιδιαίτερη φροντίδα των εθελοντών της +πλευσης κατά την παρουσία τους στο νησί, στο πλαίσιο του Διάπλου 2019.

Η πλεύση προς Αγαθονήσι έγινε -επιτέλους! με καλό καιρό και ηλιοφάνεια, με αποτέλεσμα οι κυβερνήτες και τα πληρώματα να απολαύσουν την διαδρομή προς την ανατολική άκρη του Αιγαίου.

Μπαίνοντας σε σχηματισμό στο λιμάνι του νησιού, είδαμε να μας περιμένουν οι κάτοικοι του νησιού, με τα παιδιά να κρατούν, για μία ακόμη χρονιά, υπέροχες ανθοδέσμες που προσέφεραν στις πρώτες γυναίκες που βγήκαν από κάθε βάρκα.

Η ομάδα των ιατρείων ξεφόρτωσε άμεσα εξοπλισμό και υλικά και στήθηκαν τα ιατρεία για να υποδεχθούν τους κατοίκους την επόμενη ημέρα. Οι προγραμματισμένες δράσεις ξεκίνησαν το ίδιο απόγευμα, με την παράσταση του θεάτρου σκιών που δόθηκε για τα παιδιά, αλλά και τους μεγάλους του νησιού, με εξαιρετική επιτυχία.

Ακολούθησε το βράδυ δείπνο που παρέθεσε ο Δήμος προς τιμή των εθελοντών, όπου όλοι είχαμε την ευκαιρία να ξεκουραστούμε για λίγο. Το πρωί -και μάλιστα μισή ώρα νωρίτερα από ότι συνήθως, προκειμένου να έχουν την δυνατότητα να προσέλθουν και όσοι κάτοικοι εργάζονται στις ιχθυοκαλλιέργειες στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού, ξεκίνησε η λήψη δειγμάτων αίματος για ανάλυση.

Με την ολοκλήρωσή τους, είχαν συγκεντρωθεί 31 δείγματα για να γίνουν ισάριθμα γενικά πακέτα αναλύσεων και μαζί τους:

- 2 K, Na, CL
- 13 PSA
- 7 TSH, FT4, T3
- 7 Γλυκοζυλιωμένη
- 1 Β12, Φυλλικό

Τα ιατρεία της +πλευσης ξεκίνησαν την λειτουργία τους λίγο αργότερα, με την προσέλευση να είναι σημαντική.

Είχαμε μάλιστα την ευκαιρία να μιλήσουμε και με μερικούς από τους πιο μεγάλους σε ηλικία κατοίκους, που μας μετέφεραν με τα λόγια και το χαμόγελό τους την ψυχή του νησιού και επαναβεβαίωσαν την απόφασή μας να επιστρέψουμε στο νησί για να τους προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας.

Από τα ιατρεία πέρασαν ακόμη και ένστολοι εκτός υπηρεσίας από αυτούς που φυλάνε το νησί, στους οποίους με ιδιαίτερη χαρά προσφέραμε τις υπηρεσίες μας.

Με την λήξη λειτουργίας των ιατρείων, από τους εθελοντές γιατρούς της +πλευσης είχαν περάσει 44 κάτοικοι στους οποίους προσφέραμε 102 εξετάσεις, αναλυτικά:

- ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ – ΥΠΕΡΗΧΟΙ 18
- ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ 5
- ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ 17
- ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ 21
- ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ 20
- ΟΥΡΟΛΟΓΙΑ 2
- ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ 4
- ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΑ 15

Ιατρικό κλιμάκιο και ομάδα εθελοντών της +πλευσης εξάλλου επισκέφτηκε και το φυλάκιο του νησιού, προκειμένου να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους ένστολους που υπηρετούν εκεί την θητεία τους.

Οι αξιωματικοί της μονάδας τίμησαν την παρουσία μας προσφέροντας στην +πλευση τον θυρεό του Εθνικού Φυλακίου και της Ανώτερης Διοίκησης.

Άλλοι εθελοντές της +πλευσης την ίδια ώρα πραγματοποιούσαν παράλληλες δράσεις της +πλευσης για τα παιδιά του νησιού.

Τα μαθήματα για την σωστή διατροφή των μικρότερων (και όχι μόνο) συνεχίστηκαν με την ανάγνωση παραμυθιού και παιχνίδι με τα παιδιά.

Στο προαύλιο του σχολείου, επίσης, παραδόθηκαν στους εκπαιδευτικούς ο ηλεκτρονικός και άλλος εξοπλισμός και τα αναλώσιμα που προσέφερε η +πλευση για να ασκήσουν πιο αποτελεσματικά το λειτούργημά τους, με την ευγενική χορηγία της Stoiximan.

Νωρίς το μεσημέρι, όλες οι προγραμματισμένες δράσεις της +πλευσης στο Αγαθονήσι στο πλαίσιο του Διάπλου 2019 είχαν ολοκληρωθεί με επιτυχία και οι εθελοντές με τον εξοπλισμό τους επιβιβάστηκαν και πάλι στα φουσκωτά της ομάδας.