+πλεύση – Λειψοί: Το νησί της καρδιάς μας... (foto)

Όταν μπήκαμε σε σχηματισμό στο λιμάνι των Λειψών, με την καμπάνα της εκκλησίας να μας υποδέχεται, παρά τον κακό καιρό που επικρατούσε μέχρι λίγη ώρα νωρίτερα, οι κάτοικοι και τα παιδιά του νησιού μας περίμεναν στον ντόκο και για μία ακόμη χρονιά μας εντυπωσίασαν με την υποδοχή που είχαν οργανώσει.

Κεράσματα και λουλούδια, ποιήματα και χοροί με παραδοσιακές φορεσιές και κυρίως τα ζεστά τους χαμόγελα διέγραψαν αμέσως την κούραση από την αντίξοη θαλάσσια πλεύση που είχε προηγηθεί. Οι γιατροί και οι βοηθοί τους αμέσως μετά την υποδοχή έπιασαν αμέσως δουλειά, έστησαν τα ιατρεία της ομάδας και το απόγευμα ξεκίνησαν να δέχονται τους κατοίκους.

Η προσέλευση του κόσμου και φέτος ήταν μεγάλη και η παρουσία μας αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά καθοριστική για την παροχή εξειδικευμένων εξετάσεων. Τα ιατρεία λειτούργησαν και την επόμενη ημέρα από νωρίς το πρωί μέχρι το μεσημέρι, καθώς οι κάτοικοι των Λειψών συνέχισαν να προσέρχονται σε μεγάλους αριθμούς.

Μέχρι το τέλος της προγραμματισμένης λειτουργίας τους, είχαν υποδεχθεί συνολικά 180 άτομα στα οποία προσέφεραν 386 εξετάσεις, αναλυτικά:

- ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ 19

- ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ – ΥΠΕΡΗΧΟΙ 65

- ΓΕΝΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ 14

- ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ 17

- ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ 41

- ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ 97

- ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ 42

- ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗ - ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ 3

- ΟΥΡΟΛΟΓΙΑ 8

- ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ 30

- ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ 18

- ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑ 2

- ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΑ 30

Η ομάδα λήψης δειγμάτων αίματος ξεκίνησε και αυτή την δική της δουλειά το πρωί της Δεύτερης ημέρας και οι επιδόσεις της ήταν εντυπωσιακές.

Ελήφθησαν 89 δείγματα για να πραγματοποιηθούν ισάριθμα γενικά πακέτα ανάλυσης και μαζί τους:

- 23 PSA

- 31 TSH, FT4, T3

- 26 Γλυκοζυλιωμένη

Οι εκδηλώσεις που είχε οργανώσει η +πλευση ξεκίνησαν το απόγευμα της πρώτης ημέρας από το πνευματικό κέντρο. Η +πλευση διοργάνωσε παράσταση θεάτρου σκιών, σε μία αίθουσα ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο και κυρίως από παιδιά και γέλια.

Αυτή την χρονιά ωστόσο, οι Λειψοί «απάντησαν» με την δική τους εκδήλωση για εμάς, αποδεικνύοντας πόσο ενεργοί και φρέσκοι δημιουργικά είναι οι κάτοικοί τους.

Η νέα θεατρική ομάδα του νησιού παρουσίασε απόσπασμα της δικής της θεατρικής παράστασης και ακολούθησε χορός με παραδοσιακή μουσική, τον οποίο απολαύσαμε αγκαλιασμένοι κάτοικοι και εθελοντές.

Το βράδυ ολοκληρώθηκε με το γεύμα που μας παρέθεσε ο Δήμος, πριν ξεκουραστούμε λίγες ώρες ενόψει των ιατρείων και δράσεων της επόμενης ημέρας. Το επόμενο πρωί, στο Δημοτικό του νησιού οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με εικαστικό εργαστήρι για τους μαθητές και συνεχίστηκαν με παιχνίδι για την διατροφή από την διατροφολόγο - διαιτολόγο της +πλευσης.

Τέλος, παραδόθηκαν στα σχολεία ο ηλεκτρονικός και εκπαιδευτικός εξοπλισμός και τα αναλώσιμα που η +πλευση προσέφερε στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, με την ευγενική χορηγία της Stoiximan.

Νωρίς το απόγευμα, εθελοντές και εξοπλισμός βρίσκονταν στα φουσκωτά, προκειμένου να συνεχίσουμε το ταξίδι μας προς τον επόμενο προορισμό.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της +πλεύσης: (www.symplefsi.org)  Photo credits: Archive Visual Storytellers - Wedding Photography & Cinematography