+πλεύση - Πάτμος: Η μοναδική αγκαλιά των παιδιών

Οι αμέτρητες αγκαλιές και χαμόγελα που μας χάρισαν τα παιδιά της Πάτμου ήταν η καλύτερη ανταμοιβή για τις δύο ημέρες σκληρής δουλειάς των εθελοντών της +πλευσης στο νησί. Ο ντόκος στην Σκάλα της Πάτμου ήταν γεμάτος κόσμο όταν τα φουσκωτά της +πλευσης προσέγγισαν το λιμάνι του νησιού. Λουλούδια, παιδικές ζωγραφιές και χαμόγελα μας προϊδέασαν για αυτό που θα ακολουθούσε.

Η ομάδα των ιατρείων μετέφερε τον εξοπλισμό στο Κέντρο Υγείας του νησιού, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για την υποδοχή των κατοίκων της Πάτμου την επόμενη ημέρα. Στο «δικό μας» Πάτμιο Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο, έργο που προσέφερε η +πλευση στο νησί με την ριζική ανακαίνιση και τον εξοπλισμό του κτιρίου το 2016, έγινε η πρώτη δράση της +πλευσης.

Η διατροφολόγος-διαιτολόγος της ομάδας μίλησε στους κατοίκους για τα καθημερινά προβλήματα που προκαλούν οι σύγχρονες διατροφικές συνήθειες και τις σωστές πρακτικές που μπορούν να τα αντιμετωπίσουν. Το επόμενο πρωί, οι πρώτοι από τους εθελοντές που έφτασαν στο Κέντρο Υγείας της Πάτμου για την λήψη δειγμάτων αίματος, είδαν ότι οι κάτοικοι είχαν ήδη συγκεντρωθεί, πάνω από μία ώρα πριν την έναρξη λειτουργίας των ιατρείων.

Οι αιμοληψίες ξεκίνησαν άμεσα και μέχρι το τέλος της λειτουργίας του τμήματος είχαν συγκεντρωθεί 53 δείγματα για να γίνουν ισάριθμα γενικά πακέτα αιματολογικών εξετάσεων και μαζί τους:

- 1 Β12, Φυλλικό οξύ
- 15 PSA
- 25 TSH, FT4, T3
- 12 Γλυκοζυλιωμένη

Η έναρξη λειτουργίας των ιατρείων έγινε με πολλούς κατοίκους να έχουν ήδη εγγραφεί στις γραμματείες της +πλευσης και οι εθελοντές γιατροί και οι βοηθοί τους ξεκίνησαν μία ημέρα σκληρής δουλειάς.

Τελικά, παρά το γεγονός ότι είχε προγραμματιστεί οκτάωρη λειτουργία των ιατρείων ώστε να καλυφθεί το σύνολο των κατοίκων που χρειάζονταν εξετάσεις, αρκετές ειδικότητες συνέχισαν για αρκετή ώρα ακόμη, προκειμένου να μην μείνει ούτε ένας κάτοικος χωρίς τις εξετάσεις που χρειαζόταν.

Συνολικά, τα ιατρεία της +πλευσης προσέφεραν σε 224 κατοίκους της Πάτμου 428 εξειδικευμένες εξετάσεις:

- ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ 15
- ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ – ΥΠΕΡΗΧΟΙ 62
- ΓΕΝΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ 22
- ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ 37
- ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ 38
- ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ 24
- ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗ - ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ 70
- ΟΥΡΟΛΟΓΙΑ 17
- ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑ 44
- ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ 25
- ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ 17
- ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑ 2
- ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΑ 55

Τα παιδιά της Πάτμου, αυτά που μας υποδέχθηκαν τόσο ζεστά την προηγούμενη ημέρα, είχαμε φροντίσει να τα ευχαριστήσουμε με τον πιο ουσιαστικό τρόπο, καθώς οι ίδιοι οι εθελοντές και οι φίλοι της +πλευσης συγκέντρωσαν τα απαραίτητα κεφάλαια για την προσφορά του ηλεκτρονικού και εκπαιδευτικού εξοπλισμού και των αναλώσιμων που ζήτησαν οι εκπαιδευτικοί.

Πολύ νωρίς το πρωί, παραδόθηκε ο εξοπλισμός στο Δημοτικό Σχολείο της Χώρας, ενώ στην συνέχεια ακολούθησε το αντίστοιχο σχολείο στον Κάμπο. Τίποτε όμως δεν μας είχε προετοιμάσει για όσα ετοίμασαν οι εκπαιδευτικοί και τα παιδιά στο σχολικό συγκρότημα της Σκάλας, του κύριου οικισμού του νησιού.

Κεράσματα, αμέτρητες ζωγραφιές και χειροτεχνίες, τραγούδια, γέμισαν την καρδιά όλων με ζεστασιά και εμπιστοσύνη στην δουλειά που κάνουν οι λειτουργοί της εκπαίδευσης στο νησί. Το απόγευμα, οι δράσεις της +πλευσης ολοκληρώθηκαν με την παράσταση Καραγκιόζη-και πάλι στο Πάτμιο, που γέμισε ασφυκτικά με παιδιά για να παρακολουθήσουν το θέατρο σκιών.

Οι ευχαριστίες των γονιών και των παιδιών που έβγαιναν από το κτίριο του Πάτμιου, ήταν για εμάς η καλύτερη επιβράβευση της προσπάθειάς μας. Επιστέγασμα, ήταν το δείπνο που παρέθεσε προς τιμή μας ο Δήμος της Πάτμου, πριν ακολουθήσουν λίγες ώρες ύπνου ώστε νωρίς το πρωί να βγούμε ξανά στη θάλασσα, για τον επόμενο προορισμό του Διάπλου 2019.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα symplefsi.org / Photo credits: Archive Visual Storytellers - Wedding Photography & Cinematography

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News