+πλεύση - Σχοινούσα: Η επιστροφή στο αγαπημένο μας νησί

Πριν ακόμη ξημερώσει Κυριακή, εθελοντές και φουσκωτά της +πλευσης βγήκαν ξανά στη θάλασσα από την Ηρακλειά για να διασχίσουν με το φως της ανατολής την μικρή απόσταση μέχρι την Σχοινούσα, ένα νησί με ιδιαίτερη θέση στην καρδιά όλων μας στην +πλευση.

Η ανάγκη να λειτουργήσουν άμεσα τα ιατρεία οδήγησε όλους να ξεφορτώσουν άμεσα τα υλικά και τον εξοπλισμό των ιατρείων και να οργανώσουν τα ιατρεία για να υποδεχθούν τους κατοίκους. Αυτή την φορά το αιματολογικό ξεκίνησε μαζί με τα υπόλοιπα ιατρεία και όπως πάντα είχε πολλή δουλειά.

Στο τέλος της λειτουργίας του, είχε συλλέξει 40 δείγματα για να γίνουν αναλύσεις ισάριθμων γενικών πακέτων και ακόμη:
- 13 PSA
- 6 TSH,FT4,T3
- 10 Γλυκοζυλιωμένη
- 1 Χολυρεθρίνη ολική

Στα ιατρεία, υποδεχθήκαμε ξανά παλιούς γνωστούς και τους δύο νεότερους κατοίκους, καθώς και μία έγκυο, που μας γέμισαν χαρά. Η ανάγκη για εξειδικευμένες εξετάσεις ήταν αντίστοιχη και στις υπόλοιπες ειδικότητες και στο τέλος της λειτουργίας τους, από τα ιατρεία είχαν περάσει 54 κάτοικοι της Σχοινούσας που έκαναν συνολικά 108 εξετάσεις και αναλυτικά:

- ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ 2
- ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ – ΥΠΕΡΗΧΟΙ 15
- ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ 5
- ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ 7
- ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ 13
- ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ 15
- ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗ - ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ 6
- ΟΥΡΟΛΟΓΙΑ 6
- ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑ 14
- ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ 6
- ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ 14
- ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΑ 5

Την ίδια ώρα οι υπόλοιποι εθελοντές επίσης προσέφεραν στους κατοίκους, σε μία σειρά τομέων. Η διατροφολόγος - διαιτολόγος της ομάδας είχε και στην Σχοινούσα πολλή δουλειά, καθώς πραγματοποίησε τόσο την ανάγνωση του εκπαιδευτικού παραμυθιού για την διατροφή στο πνευματικό κέντρο όσο και συμβουλευτικές συνεδρίες με τους κατοίκους που επισκέφτηκαν τα ιατρεία.

Η +πλευση έφερνε την ίδια περίπου ώρα στην Σχοινούσα την Κυκλαδούπολη, το νέο εκπαιδευτικό παιχνίδι που δημιούργησε το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε συνεργασία με το WWF Hellas, το οποίο απόλαυσαν τα παιδιά.

Στο σχολείο πραγματοποιήθηκε επίσης ενημερωτική ομιλία της Hope Genesis που συμμετέχει στον Διάπλου 2019 της +πλευσης για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας και τους τρόπους με τους οποίους υποστηρίζει τις νέες γυναίκες που θέλουν να γίνουν μητέρες και ζουν σε απομονωμένες και ακριτικές περιοχές.

Νωρίς το μεσημέρι στον προαύλιο χώρο του σχολείου παραδόθηκε ο ηλεκτρονικός και εκπαιδευτικός εξοπλισμός και αναλώσιμα που η +πλευση προσέφερε στους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά του νησιού, με την ευγενική χορηγία της Stoiximan.

Αμέσως μετά, παραδόθηκε ο σύγχρονος βοτανικός κήπος που δημιούργησε η +πλευση σε μέρος του προάύλιου χώρου με ενδημικά φυτά που απειλούνται με εξαφάνιση, προκειμένου νέοι και μεγαλύτεροι να μάθουν για την αξία και τις ιδιότητες της τοπικής χλωρίδας, με την ευγενική χορηγία του The Hellenic Initiative.

Σε πολύ μικρή απόσταση, ήταν σε εξέλιξη η διαμόρφωση του χώρου για την νέα παιδική χαρά της Σχοινούσας, με τα παιχνίδια να έχουν ήδη παραδοθεί, επίσης με την ευγενική χορηγία του The Hellenic Initiative και υλοποίηση από την +πλευση.

Μετά το τέλος της λειτουργίας των ιατρείων, μερικοί από εμάς διασκεδάσαμε για λίγο παίζοντας στο πολυγήπεδο που η +πλευση είχε δημιουργήσει στο νησί στον πρώτο της Διάπλου του 2014. Το απόγευμα, η κοινότητα μας τίμησε προσφέροντας στους εθελοντές της +πλευσης δείπνο, ενώ οι νέοι του νησιού μας παρουσίασαν χορούς και φορεσιές του τόπου τους. Και επόμενη στάση; Πάτμος το πρωί της Δευτέρας... 

Photocredits: Archive Visual Storytellers - Wedding Photography & Cinematography - Πληροφορίες: symplefsi.org