Σάμος… Απειλές, φυλακίσεις και κόντρα επιχειρηματιών ελεγκτών

Κάλλιστα θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για ιστορίες καθημερινής τρέλας με άρωμα Ελλάδας και κυρίως της μάχης για την επιβίωση… Και αναρωτιέσαι ποιος έχει δίκιο… Από την περασμένη Δευτέρα, όλα τα φώτα είναι στραμμένα στη Σάμο και στην ιστορία που έχει εξελιχθεί με πρωταγωνίστρια ιδιοκτήτρια επιχείρησης και υπαλλήλους της τοπικής εφορίας… Και φτάσαμε στη αίθουσα δικαστηρίου, καταδίκες σε φυλάκιση και σε απειλητικά τηλέφωνα μέσα στη νύχτα…

Όλα ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα, όταν η ΔΟΥ Σάμου προχώρησε στην επιβολή του μέτρου της άμεσης 48ωρης αναστολής λειτουργίας εστιατορίου, με τη συνδρομή της αστυνομίας. Κατά τη διαδικασία αυτή δημιουργήθηκαν έντονα επεισόδια από τους ιδιοκτήτες (απειλές και εξύβριση), ενώ έφτασαν στο σημείο να παραβιάσουν την πινακίδα σφράγισης, παρά την παρουσία των αστυνομικών. Πέρα από το 12ήμερο «λουκέτο», η ιδιοκτήτρια οδηγήθηκε στο αυτόφωρο, λόγω της παρεμπόδισης του ελέγχου, όπου της επιβλήθηκε ποινή 12 μηνών φυλάκισης με αναστολή. Η ίδια, ωστόσο, δεν φάνηκε να συμμορφώνεται και τα ξημερώματα τηλεφώνησε στον εφοριακό που έβαλε το «λουκέτο», απειλώντας τον. Μετά από παρέμβαση του Εισαγγελέα, η επιχειρηματίας- που δήλωσε στον εφοριακό, σύμφωνα με πληροφορίες, οπαδός του Σώρρα- συνελήφθη εκ νέου για τα περαιτέρω. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, ο εισαγγελέας να διατάξει ξανά την σύλληψή της.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο σύλλογος των εφοριακών της ΔΟΥ Σάμου καταγράφει όλο αυτό το σκηνικό που έχει δημιουργηθεί στο νησί. Όπως αναφέρει:

- Τη Δευτέρα 7/8/2017 η ΔΟΥ Σάμου προχώρησε στην επιβολή του μέτρου της άμεσης 48ωρης αναστολής λειτουργίας επαγγελματικών εγκαταστάσεων, με υπάλληλό της και τη συνδρομή της ελληνικής αστυνομίας.

- Κατά τη διαδικασία αυτή δημιουργήθηκαν έντονα επεισόδια από τους ιδιοκτήτες (απειλές και εξύβριση). Μάλιστα παραβίασαν και την πινακίδα σφράγισης. Αποτέλεσμα ήταν να τοποθετηθεί ξανά από τον εφοριακό υπάλληλο και … για 12 μέρες!

- Οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης οδηγήθηκαν από την αστυνομία στο αυτόφωρο. Στις 8/8/2017 εκδικάστηκε η υπόθεση  και επιβλήθηκε ποινή (12 μηνών φυλάκισης σύμφωνα με πληροφορίες). Η ιδιοκτήτρια αφέθηκε ελεύθερη με αναστολή.

- Ωστόσο την επόμενη μέρα, στις 9/8/2017 και περίπου στις 6 τα ξημερώματα, ο εφοριακός υπάλληλος που συμμετείχε στην σφράγιση του καταστήματος δέχτηκε απειλητικό τηλεφώνημα στο σπίτι του από την ιδιοκτήτρια, προκαλώντας ανησυχίες για την προσωπική, οικογενειακή και υπηρεσιακή του ασφάλεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την αναγνώριση κλήσεων επιβεβαιώθηκε η τηλεφωνική όχληση και η ιδιοκτήτρια συνελήφθη και πάλι.

Ο σύλλογος των εργαζομένων στην ΔΟΥ Σάμου καταδικάζουν τα φαινόμενα εκφοβισμού και βίας, αλλά εκφράζουν αγανάκτηση και ανησυχία για τις συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονται, θέτοντας τον εαυτό τους ή και την οικογένειά του σε απρόβλεπτους κινδύνους, καθώς κατοικεί στον ίδιο τόπο που ελέγχει. Για τον λόγο αυτόν ζητούν νομική κάλυψη, παροχή ασφάλειας και απόσυρση της αστικής ευθύνης των ελεγκτών η οποί δυσχεραίνει το έργο τους.

Και στην υπόλοιπη Ελλάδα…

Την ίδια ώρα, η ΑΑΔΕ διευρύνει τον κύκλο των ελέγχων και σε άλλες δραστηριότητες. Αυτή τη φορά ειδικά κλιμάκια ήλεγξαν δέκα εταιρίες ενοικίασης αυτοκινήτων και ταξί στην περιοχή του Πειραιά, με την παραβατικότητα να φτάνει στο 60%, ενώ 48ωρο «λουκέτο» μπήκε και σε πάρκινγκ κοντά στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, για μη έκδοση αποδείξεων. Κι ενώ οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ σαρώνουν εδώ και εβδομάδες- με ομολογουμένως εντυπωσιακά αποτελέσματα- τις Κυκλάδες, τα νησιά του Β. και Ν. Αιγαίου και την Κρήτη, φαίνεται ότι οι μάλλον «φτωχές» επιδόσεις στις υπόλοιπες τουριστικές περιοχές της Ελλάδας κινητοποίησαν το επιτελείο της Αρχής. Έτσι, στο διάστημα 3- 7 Αυγούστου έγιναν 63 έλεγχοι στην Αχαϊα, στην Πρέβεζα, στη Θεσπρωτία, στην Αιτωλοακαρνανία και στην Κέρκυρα, με την παραβατικότητα να αγγίζει το 48%, αφού σε 30 από αυτές τις επιχειρήσεις διαπιστώθηκαν δεκάδες φορολογικές παραβάσεις.

Αντιθέτως, στη συνήθη… ύποπτη Μύκονο και συγκεκριμένα στο κέντρο που τραγουδούσε η Α. Βίσση, δεν παρατηρήθηκαν παρατράγουδα, αφού ο τζίρος των περίπου 70 χιλιάδων ευρώ πέρασε από τις ταμειακές μηχανές της επιχείρησης. Οι… κακές γλώσσες λένε ότι μάλλον βοήθησε η εμφανής παρουσία εφοριακών καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Με πληροφορίες από το Protothema.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News