Σαντορίνη: Στο Αθηνιό αύριο (22/04) κλιμάκιο του Υπουργείου Υποδομών για αυτοψία

Η υπόθεση της Σαντορίνης, ο δρόμος προς το Αθηνιό, αλλά και το ίδιο το λιμάνι, ίσως να αποτελέσουν μία καλή αφορμή για να υπάρξει αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο στην Ελλάδα γίνονται έργα... Και το λέμε αυτό γιατί έχει ξεκινήσει μία πολιτική συζήτηση γύρω από το θέμα ακόμη και της ευθύνης... Πάντως για τα όλα θέματα είναι ενήμερη η Κυβέρενηση μετά την ερώτηση, σχετικά με το λιμάνι, αλλά και το δρόμο του Αθηνιού, που εμφανίζουν τεράστια προβλήματα στο νησί της Σαντορίνης που απηύθυνε ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Συρμαλένιος την περασμένη Παρασκευή (19/04), προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστο Σπίρτζη, ο οποίος απάντησε, ότι αύριο Δευτέρα 22 Απριλίου αναμένεται να μεταβεί κλιμάκιο τεχνικών στελεχών του Υπουργείου, προκειμένου να εκτιμήσει τις ζημιές, αλλά και να διαμορφώσει προτάσεις για τη θεραπεία τους. 

Ωστόσο, ο κ. Σπίρτζης άφησε σαφείς αιχμές, προς τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, ο οποίος με επιστολή του ζήτησε από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να επιληφθεί, αναφορικά με τη μεγάλη ζημιά που παρουσιάζει ο δρόμος του Αθηνιού, ενώ η αρμοδιότητα είναι δική του, με τον υπουργό να μιλά για "ντροπιαστική", για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου επιστολή, την οποία και κάλεσε να αναλάβει τις ευθύνες της, καθώς ο δρόμος, ο οποίος βρίσκεται στην ευθύνη της, δεν έχει συντηρηθεί ούτε μία φορά. Και βέβαια εδώ αρχίζει μια κουβέντα για το ποιος ευθύνεται. Γιατί σίγουρα η Περιφέρεια έχει τη  δική της άποψη, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για πρώτη φορά ζητήθηκε και η άποψη των ακτοπλόων για τις αλλαγές ποιυ πρέπει να γίνουν... 

Ακολουθεί η πλήρης στιχομυθία μεταξύ του βουλευτή Κυκλάδων, κ. Συρμαλένιου και του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κ. Σπίρτζη, κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορείου.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ: Καλημέρα καταρχήν. Θα μιλήσω για τη Σαντορίνη. Η Σαντορίνη, αυτή τη στιγμή, έχει ένα λιμάνι σχεδόν κατεστραμμένο, το οποίο είχε παραληφθεί ως καινούργιο λιμάνι το 2012 και το 2016 εμφανίστηκαν αμέσως οι πρώτες αστοχίες. Παραλήφθηκε το έργο και το 2016 εμφανίστηκαν οι πρώτες αστοχίες.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ (ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ): Να μας πείτε πότε είχε παραληφθεί το έργο και από ποιον. Δεν ήταν του υπουργείου το έργο, ας ήταν από την προηγούμενη κυβέρνηση.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ: Πρέπει να ήταν της Περιφέρειας. Εν πάση περιπτώσει, πριν από είκοσι μέρες, οι νοτιοδυτικοί άνεμοι, οι οποίοι είναι πάρα πολύ ισχυροί στην περιοχή, κατέστρεψαν και ένα υπόλοιπο κομμάτι, στο οποίο ήδη είχε ανατεθεί εργολαβία επισκευής από τη δική μας κυβέρνηση, σε συνεργασία του Υπουργείου Υποδομών και Ναυτιλίας με 8,5 εκατ. προϋπολογισμό. Και ξαφνικά, ένας από τους πρώτους παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς κινδυνεύει να μην έχει λιμάνι. Δηλαδή, να μην έχει οδό πρόσβασης για τα εκατομμύρια των επισκεπτών τουριστών, οι οποίοι πρόκειται να πάνε την περίοδο αυτή στη Σαντορίνη.

Εν πάση περιπτώσει, κατέβηκε κλιμάκιο του υπουργείου υποδομών και μεσούσης της εργολαβίας, που ήδη έχει ξεκινήσει για να διορθώσει την προηγούμενη αστοχία, αναλαμβάνει να διορθώσει τώρα και αυτή την αστοχία.

Ερώτημα πρώτον, τόσα χρόνια, όλοι οι παράγοντες της Σαντορίνης δεν αποφάσιζαν να φτιάξουν αλλού ένα λιμάνι, διότι ο χώρος που είναι σήμερα το λιμάνι, ο Αθηνιός κάτω στη βάση της Καλντέρας, δεν είναι δυνατόν με την γεωμορφολογική κατάσταση της περιοχής, να θεωρηθεί αυτό το λιμάνι ότι μπορεί να είναι ασφαλές. Ένας μικρός σεισμός μπορεί να ρίξει το δρόμο κάτω. Απευχόμαστε όλοι φυσικά, γιατί θα είναι μια τεράστια καταστροφή, όμως αυτό ήδη έχει αρχίσει να συμβαίνει. Οι φετινές βροχοπτώσεις, οι οποίες ξεπέρασαν κάθε όριο των τελευταίων τουλάχιστον 15 χρόνων, έχουν διαβρώσει όλα τα πετρώματα, με αποτέλεσμα να έχουμε πτώση βράχων πάνω στο δρόμο που οδηγεί στο λιμάνι και ο κίνδυνος αποκοπής της πύλης εισόδου της Σαντορίνης είναι απόλυτα ορατός.

Δηλαδή, το θέμα είναι όχι μόνο να αντιμετωπιστούν οι ζημιές στο λιμάνι, όχι μόνο να προχωρήσει η μελέτη για νέο λιμάνι. Έχουν κατατεθεί διάφορες σποραδικές μελέτες. Το Υπουργείο Ναυτιλίας έχει δεσμευθεί τώρα, μελετώντας όλες αυτές τις μελέτες, να επιλεγεί επιτέλους μια νέα χωροθέτηση για νέο λιμάνι.

Το δεύτερο είναι να αποκατασταθεί ο δρόμος για να είναι ασφαλής η οδός πρόσβασης προς το λιμάνι, το σημερινό λιμάνι. Το τρίτο είναι να επισκευαστούν και να ολοκληρωθούν όλα τα κομμάτια του νέου δρόμου, μεταξύ Οίας και Αεροδρομίου, που βεβαίως και αυτό είχε ξεκινήσει με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, φυσικά πριν από το 2015. Αυτός ο δρόμος πάλι, με τις πρώτες βροχοπτώσεις, παρουσίασε καθίζηση σε σημαντικά σημεία του δρόμου, κάτι το οποίο δείχνει ότι και η εργολαβία η οποία είχε γίνει, δεν έκανε σωστά τη δουλειά της. Εν πάση περιπτώσει, το θέμα είναι πάρα πολύ οξυμένο. Βγαίνει χθες το βράδυ ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων και λέει, ότι η Περιφέρεια δεν έχει τις θεσμικές και οικονομικές δυνατότητες να το αντιμετωπίσει, ενώ ήταν φορέας υλοποίησης. Δεν ξέρω τι θα κάνει το υπουργείο, από εδώ και πέρα, για να αντιμετωπίσει όλη αυτή την κατάσταση, η οποία καθημερινά, από τους τοπικούς παράγοντες σπρώχνεται σε μια κατεύθυνση, ότι οι ευθύνες λίγο-πολύ ανήκουν στην κυβέρνηση και όχι σε αυτούς που ήταν φορείς υλοποίησης εδώ και αρκετά χρόνια. Ευχαριστώ.

Χρήστος Σπίρτζης : Σαντορίνη. Αρνούμαι να σας διαβάσω την επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη. Τη θεωρώ ντροπιαστική για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Δηλαδή, δεν γίνεται να είσαι Αντιπεριφερειάρχης και να στέλνεις επιστολή που να λέει «πείτε σε αυτόν που έχει αναλάβει το λιμάνι, να κάνει το δρόμο», όταν ο δρόμος είναι και αρμοδιότητα του όλα αυτά τα χρόνια και δεν έχει συντηρηθεί ποτέ. Και πρέπει επιτέλους και οι Περιφέρειες, κάποιες Περιφέρειες, που νομίζουν ότι με μια επιστολή ρίχνουν το μπαλάκι στην κεντρική κυβέρνηση, να πάρουν τις ευθύνες τους. Εμείς, δεν έχουμε αρνηθεί ποτέ, σε κανέναν, είτε Δήμος είναι, είτε Περιφέρεια, να συνδράμουν. Αλλά είναι άλλο να σου ζητάει την συνδρομή και άλλο να σου λέει «βάλτε τον εργολάβο που έχετε βάλει στο λιμάνι να κάνει και τον δρόμο». Έτσι, παρεμπιπτόντως. Και αυτό δείχνει και την αντίληψη κάποιων ανθρώπων για τα δημόσια έργα.

Με πήρε ο δήμαρχος Θήρας χτες το βράδυ. Επικοινώνησα με τους υπηρεσιακούς μας. Στις 22 του μηνός θα κατέβει κλιμάκιο τεχνικών για να δει την τεχνική λύση που μπορεί να γίνει. Αλλά, ό,τι και να κάνει το Υπουργείο, η αρμοδιότητα είναι της Περιφέρειας.

Χρηματοδότηση θα βρούμε, αν δεν έχει η Περιφέρεια χρήματα, από το Υπουργείο Οικονομίας, αλλά η αρμοδιότητα είναι της Περιφέρειας. Πρέπει να είναι κατανοητό αυτό στον Αντιπεριφερειάρχη που είναι αρμόδιος. Δηλαδή και εμείς να κάνουμε το έργο, πρέπει να γίνει προγραμματική σύμβαση και να το κάνουμε εμείς, σαν Υπουργείο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News