Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΙστορίεςΣίφνος: Το λιμάνι του διχασμού και η ... άλλη Σίφνος που δημιουργείται

Σίφνος: Το λιμάνι του διχασμού και η … άλλη Σίφνος που δημιουργείται

|

Συζήτηση για το νέο λιμάνι της Σίφνου διοργανώθηκε προ ολίγων ημερών από τον Σύνδεσμο Σιφναίων – Ποιοι έδωσαν το παρών και ποιο ήταν το συμπέρασμα 

Εχουν δικαίωμα οι κάτοικοι ενός τόπου να αποφασίζουν την τύχη του; Πώς μπορεί η κοινωνία ενός νησιού να ανακόψει την τουριστικοποίησή του, όταν δεν μπορεί να επηρεάσει ούτε καν τον αριθμό των πλοίων που θα δέχεται καθημερινά το καλοκαίρι; Η υπόθεση του λιμανιού της Σίφνου έχει διχάσει το νησί, με μια μερίδα Σιφναίων να υποστηρίζει τη δρομολογούμενη επέκτασή του ως μέσο οικονομικής και κοινωνικής προόδου και μια άλλη μερίδα να αντιτίθεται, εκτιμώντας ότι όχι μόνο θα «τσιμεντοποιηθεί» ο οικισμός στις Καμάρες, αλλά και ότι η άφιξη περισσότερων τουριστών θα βλάψει εντέλει τον ήπιο χαρακτήρα του νησιού, άρα και τη μοναδικότητά του.

Με την έννοια αυτή, η συζήτηση που διοργάνωσε πριν από λίγες ημέρες ο Σύνδεσμος Σιφναίων (που μετρά 125 χρόνια ζωής) παρουσίαζε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν και οι δύο πλευρές: ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αντ. Ζαμπέλης μίλησε για το διακύβευμα, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σίφνου Απ. Διαμαντής (παρότι αναρμόδιος, καθώς το έργο προωθείται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου) ανέλαβε να παρουσιάσει τα βασικά στοιχεία του έργου και να υπερασπιστεί τα πλεονεκτήματά του, η νέα δήμαρχος Σίφνου Μαρία Ναδάλη να δώσει την άποψη της Αυτοδιοίκησης, η καταγόμενη από το νησί αναπλ. καθηγήτρια στο τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ Αλκμήνη Πάκα να μιλήσει για τη σχέση της φέρουσας ικανότητας του νησιού με τα έργα για την τουριστική του ανάπτυξη.

«Τα περισσότερα δημόσια έργα στο νησί έχουν γίνει στο πόδι. Θυμίζουν αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς του ’60, με κύριο στοιχείο την τσιμεντοποίηση», υποστήριξε ο κ. Ζαμπέλης. «Οποιαδήποτε παρέμβαση σε έναν κολπίσκο όπως οι Καμάρες, που φιλοξενεί το λιμάνι αλλά και μια από τις ελάχιστες παραλίες του νησιού, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική. Δεν είμαι πεπεισμένος ότι αυτό έχει συμβεί».

«Το υφιστάμενο λιμάνι έχει σοβαρά ζητήματα ασφάλειας και λειτουργικότητας», ανέφερε ο κ. Διαμαντής. «Δεν υπάρχει χώρος για την αναμονή και διέλευση των οχημάτων, χώρος αναμονής για τους επιβάτες. Τα τελευταία χρόνια, ο ανταγωνισμός των εταιρειών οδηγεί σε πολλές ταυτόχρονες αφίξεις δρομολογίων, με αποτέλεσμα συνωστισμό, ταλαιπωρία και  καθυστερήσεις. Το νέο έργο θα δώσει τη δυνατότητα να “δένουν” ταυτόχρονα τρία πλοία. Πιστεύω ότι είναι η καλύτερη και φθηνότερη λύση».

Η δήμαρχος έδειχνε μάλλον συμβιβαστική. «Πρέπει να αμβλυνθούν οι αντιθέσεις. Σήμερα εκκρεμεί μια προσφυγή πολιτών απέναντι στο έργο, που θα παίξει καθοριστικό ρόλο. Το λιμάνι της Σίφνου χρειάζεται έναν σχεδιασμό με μακρά προοπτική, ώστε να γίνει μια σύγχρονη υποδομή και να προστατευθεί το φυσικό και δομημένο περιβάλλον». Ανέφερε, δε, ότι ο δήμος έχει ζητήσει βοήθεια από το Εργαστήριο Λιμενικών Εργων του ΕΜΠ.

Τελικά, όμως, το μέγεθος της επέμβασης δείχνει και μια προειλημμένη απόφαση: «Το ζητούμενο είναι ο αριθμός των ανθρώπων για τους οποίους θα σχεδιαστεί η υποδομή, άρα το πόσοι θέλουμε να έρθουν στη Σίφνο», εξήγησε η κ. Πάκα. «Γνωρίζουμε ότι την προηγούμενη χρονιά οι οικοδομικές άδειες στις Κυκλάδες αυξήθηκαν κατά 70%. Ελλείψει περιβαλλοντικής πολιτικής και πολεοδομικού σχεδιασμού κινδυνεύουμε να δημιουργήσουμε μια μη αναστρέψιμη πραγματικότητα». Η κ. Πάκα θύμισε ότι η μελέτη για τη δημιουργία ζώνης οικιστικού ελέγχου στο νησί απορρίφθηκε δύο φορές από το ΣτΕ, ενώ η μελέτη φέρουσας ικανότητας που είχε γίνει για το νησί δείχνει ότι αυτή σε πολλά σημεία έχει πλέον ξεπεραστεί.

«Αυτή την περίοδο συντελείται μια μεγάλη αλλαγή στο τοπίο της Σίφνου», υποστήριξε ο κ. Γιώργος Γαβαλάς, ένας από τους συμμετέχοντες στην εσπερίδα. «Περιοχές με αμπέλια και ελιές γίνονται αντικείμενο αγοραπωλησιών, κυρίως από Γάλλους. Παράλληλα, κατασκευάζεται μια τεράστια τουριστική εγκατάσταση ανάμεσα στην Απολλωνία και στην Καταβατή. Ανοίγονται νέοι, παράνομοι δρόμοι μέσα στην περιοχή Natura. Δημιουργείται μια άλλη Σίφνος, σε άλλη κλίμακα». 

Αρθρο στην εφημερίδα  Kathimerini.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμο να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

Νάξος: Αυτοκίνητο βρέθηκε σε χαντάκι

Σε χαντάκι στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Γαλανάδου βρέθηκε αυτοκίνητο

Μύκονος: “Καμπάνα” σε beach bar, ποιος ο λόγος;

Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού - Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Πρόσκληση για κατασκευή χελιδονοφωλιάς

Πότε και που ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα δημιουργήσει χελιδονοφωλιές

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες