Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΙστορίες#StayAtHome: Γράμμα από τη Νέα Υόρκη που αίφνης … σκοτείνιασε

#StayAtHome: Γράμμα από τη Νέα Υόρκη που αίφνης … σκοτείνιασε

|

Η Ελένη Μαράκη – επιχειρηματίας στην ορεινή Νάξο – μεταφέρει σκέψεις και εικόνες από τη Νέα Υόρκη που άλλαξε σε ένα βράδυ λόγω της πανδημίας – Η άμεση αντίδραση σε επίπεδο οργάνωσης για την .. επόμενη ημέρα – Ο φόβος, η αλληλεγγύη, η ανάγκη για μία πιο ανθρώπινη προσέγγιση όλων των πραγμάτων έχουν κυρίαρχο ρόλο (δείτε φωτό) 

Νέα Υόρκη, για κάποιους απλά η πόλη που ζουν και εργάζονται, για άλλους πάλι ένα όνειρο ζωής να την επισκεφτούν… Εγώ είχα την τύχη να είμαι από εκείνους που ονειρεύονταν να την επισκεφθούν κάποτε και για ακόμη πιο καλή μου τύχη είχα την ευκαιρία να σπουδάσω και να ζήσω τελικά άδω 30 χρόνια συν πέντε τώρα που πηγαινοέρχομαι κάθε χειμώνα.

Της Ελένης Μαράκη (*)

Στην πόλη, όπου τα πάντα μπορούν να συμβούν, σε μια πόλη που δεν κοιμάται ποτέ και που ζει έντονα και τους δώδεκα μήνες του χρόνου. Η Νέα Υόρκη, αυτή τη στιγμή, δέχεται μια απίστευτη επίθεση από τον ιό. Οι λοιμωξιολόγοι είχαν προβλέψει το τι επρόκειτο να συμβεί εδώ. Και αυτό γιατί η Νέα Υόρκη καθημερινά έχει 3,500 πτήσεις μόνο στο JFK Airport, συν το Laguardia Airport και το Νewark. Φανταστείτε πόσος κόσμος ταξιδεύει και πηγαινοέρχεται από εδώ σε καθημερινή βάση, κάτω από normal συνθήκες. Φυσικό και επόμενο λοιπόν, να αποτελεί το επίκεντρο εξάπλωσης της πανδημίας στις ΗΠΑ, με τον αριθμό νεκρών και κρουσμάτων να ξεφεύγει πέρα από κάθε όριο και πρόγνωση. 

93323017_1354710588062895_9200595206808797184_o.jpg

Η κατάσταση πριν τον κορωνοϊό  στη Νέα Υόρκη ήταν η εξής: το χρηματιστήριο ήταν στα ύψη, το housing, η κτηματαγορά κατοικιών επίσης στα ύψη, η οικοδομική έκρηξη το 2019 χτύπησε κόκκινο, ο αριθμός των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν στη Νέα Υόρκη για νέα σπίτια εκτινάχθηκε πέρυσι με τον υψηλότερο ρυθμό από το 2008. Εστιατόρια, Clubs, bars, και όλων των ειδών οι επιχειρήσεις δούλευαν στο φουλ. Ο Trump είχε κάνει την οικονομία να κινείται σε τρελούς ρυθμούς. Ηταν ορατό παντού. Είχε κάνει το κατώτερο μισθό $15 την ώρα. Για πρώτη φορά από την 11η Σεπτεμβρίου 2001, ο περισσότερος κόσμος είχε επιτέλους οικονομική άνεση.

Τώρα πίσω από την παγκόσμια πανδημία και από τις 6 Μαρτίου  απλά είμαι κι εγώ ακόμη ένας όμηρος ενός αόρατου εχθρού που λέει και ο Trump. Ενός ιού που  στοιχειώνει πλέον όλο τον πλανήτη, ισοπεδώνοντας τα πάντα. Η Νέα Υόρκη , αυτή η πολυπολιτισμική πόλη που είναι ένα χωνευτήρι λαών και πολιτισμών, άλλαξε τους ρυθμούς της και κατέβασε απότομα διακόπτη. Από το Βayside λοιπόν, ένα προάστιο με 45.000 περίπου κατοίκους, με μόνο μονοκατοικίες, το οποίο βρίσκεται ακριβώς πριν το  Long Island και σε απόσταση μισής ώρας από το Μανχάταν. Στη Νέα Υόρκη κατάλαβαν αμέσως ποιο ακριβώς ήταν το πρόβλημα και έκαναν αυτό που πρέπει: Stay Home to Be Safe and if you need to go out, keep social distancing. Σε άλλες πολιτείες άργησαν να το εμπεδώσουν, δεν είχαν καταλάβει ότι αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό.

94069914_682616079157566_2486919607802134528_n.jpg

Η ζωή εδώ άλλαξε ξαφνικά σε μια μέρα. Ηχητικά, γραπτά, text messages, alerts με την μορφή e-mail ή, link που μας παρέπεμπαν σε pdf ανακοινώσεις, γραμμένες με πολύ μεγάλη σοβαρότητα και τα οποία μας ανακοίνωναν ότι τα σχολεία της περιοχής θα έμεναν κλειστά μέχρι 20 Απρίλιου αρχικά, τελικά έχει ανακοινωθεί ότι δεν ξανανοίξουν για φέτος.  Τα μέτρα γενικεύτηκαν αμέσως σε όλη την πολιτεία από το κλείσιμο των μπαρ, των θεάτρων του Broadway και των μουσείων, ακολούθησε ο ιππόδρομος, τα καζίνο, τα strip clubs, όλα τα αμερικανικά σπορ και οι εκκλησιές σε timeout επ’ αόριστον. Τα εστιατόρια της πόλης έκλεισαν τις πόρτες τους στους πελάτες και παραδίδουν μόνο delivery kai pick up.

Τώρα για τη νέα γενιά, σαν τα παιδιά μου: από την ημέρα που ανακοινώθηκε ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά, το κενό καλύφθηκε αστραπιαία, αφού τα link στάλθηκαν άμεσα σε όλους τους μαθητές και ένα virtual σχολείο ξεκίνησε στο Google Drive μέσα σε μία μόλις ημέρα. Έστειλαν laptop σε όσα παιδιά δεν είχαν και ξεκίνησαν τα μαθήματα. Ολα πλέον γίνονται online ,  τα πανεπιστήμια, τα μαθήματα μουσικής, μαθήματα για σεφ, γυμναστήρια, γιόγκα και οποιαδήποτε κοινωνική δραστηριότητα δείχνει σα να μη σταμάτησε ποτέ.

93838193_653147751951127_8519809668820762624_n.jpg

Αυτό που προκαλεί όμως μεγάλο σοκ σε όλους μας εδώ είναι το άδειο Μανχάταν και η άδεια Times Square. Η 5η Λεωφόρος, το Broadway και η 7η Λεωφόρος με τα πολλά θέατρα και τα μαγαζιά, η πιο “IN” περιοχή της Νέας Υόρκης, το SOHO και το Greenwich Village και όχι μόνο, το Empire State building, το Chrysler building, η γέφυρα του Brooklyn, το κτήριο του ΟΗΕ, η China town και η Little Italy (οι συνοικίες των μεταναστών Κινέζων & Ιταλών), η περίφημη Wall Street και το λιμάνι, ΟΛΑ ΚΛΕΙΣΤΑ, ΝΕΚΡΑ.

Η πλεον γνωστή πλατεία (βλ Times Square) όπου καθημερινά αναμιγνύονται εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι από όλο το πλανήτη και η νύχτα είναι σαν μέρα από τις γιγαντιαίες διαφημιστικές οθόνες LED τώρα είναι νεκρή .. Οι φωτογραφίες νομίζεις ότι είναι από ταινία επιστημονικής φαντασίας, όλοι εδώ λέμε “τι ζούμε?”  Η Νέα Υόρκη η γεμάτη από μουσεία και gallery πόλη είναι νεκρή. Όταν έσκασαν τα νέα για τον ιό πρώτα η China Town άδειασε εντελώς. Ούτε οι ίδιοι οι Κινέζοι δεν πήγαιναν στα δικά τους μαγαζιά. Το να κυκλοφορας στη Νάξο το χειμώνα είναι φυσικό να μην συναντάς κόσμο, όποτε τώρα ενδεχομένως δεν σου κάνει και τόσο εντύπωση. Το να βλέπεις όμως τη Νέα Υόρκη νεκρή είναι σοκαριστικό (!!!) 

94143818_224130749005616_2846017137611374592_n.jpg

 Εδώ όλοι συμμορφώνονται γρήγορα Η επιβολή του Νόμου, όταν ανακοινώνεται ένα μέτρο που περιλαμβάνει περιορισμό και αστυνόμευση, εφαρμόζεται από όλους χωρίς να υπάρχει δεύτερη σκέψη, διότι ο Νόμος αφορά όλους. Ο ιδιωτικός και ο δημόσιος τομέας αντέδρασαν αμέσως και έκλεισαν όλα, σχεδόν άμεσα με τις ανακοινώσεις για τα περιοριστικά μέτρα ενημερώθηκε ο κόσμος ότι πρέπει να δουλεύουν από το σπίτι, έστειλαν laptop με UPS courier έτοιμα για δουλειά και την ίδια στιγμή που έκαναν start, οι IT τους καθοδηγούσαν στο πως να συνδεθούν με τους server της εταιρείας χωρίς κανένα πρόβλημα.

Αγαπητό Naxospress, η Νέα Υόρκη είναι ένα ατέλειωτο app που κυκλοφορεί με e-ticket,  σκανάρει barcode στα τραίνα, και παραγγέλνεις Ubereats, Hubport, και Grubhub  από menu online και σε λίγα λεπτά είναι σπίτι σου. Οι περισσότερες συναλλαγές σε  τράπεζες, εφορία η οποιασδήποτε δημόσιας υπηρεσίας, εκτός του διαβατηρίου,  γίνονται με e-banking πολλά χρόνια τώρα.

 Αν και ζούμε σε μια πολιτεία με τον διπλάσιο σχεδόν αριθμό κατοίκων από όλη την Ελλάδα, (19,46 εκατομμυρίων), το σύστημα έχει εκπαιδεύσει τους ανθρώπους να αποτραβιούνται γρήγορα “μέσα” και αυτό συνέβη μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Η κοινωνική αλληλεγγύη από τότε είναι έντονη. Τώρα όμως, κανένας δεν πλησιάζει κανέναν και ο φόβος είναι διάσπαρτος. Η ζωή έχει μπει σε online ρυθμούς χωρίς διακοπές και πεσμένα δίκτυα, αλλά με ταχύτητες που φτάνουν τα 500 mbs/sec και όλα συνεχίζουν μια χαρά στο τεχνολογικό σύμπαν του streaming λόγω του ιού και της επικινδυνότητάς του. 

Εδώ ζούν 600.000 Κινέζοι και δημιουργούν την μεγαλύτερη πόλη πληθυσμιακά σε Κινέζους από οποιαδήποτε άλλη εκτός Ασίας. Εάν σε αυτό προσθέσουμε ότι μέχρι την 6η Μάρτιου μετακινούνταν καθημερινά σε όλα τα πλάτη και μήκη της πόλης, πετούσαν από το Newark, το Κένεντι και το La Guardia στην Κίνα χωρίς διακοπή, επόμενο ήταν να γίνει hotspot εδώ και το μέλλον δεν φαίνεται αισιόδοξο, έως ότου βρεθεί το εμβόλιο ή βγει το φάρμακο. Και αυτό σημαίνει σε απλά … ελληνικά, Ο επόμενος χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος και πολύς κόσμος θα χαθεί. Η εποχική γρίπη σε συνδυασμό με το κορωνοϊό θα δημιουργήσουν ένα θανατηφόρο κοκτέιλ και όλοι φοβούνται μεγαλύτερο κίνδυνο απτ αυτόν που βιώνουμε τώρα.. .

95317769_1368124413388179_8004464140770869248_n.jpg

Ειλικρινά πάντως όποιος προσπαθήσει να δώσει απάντηση για το τι μέλλει γενέσθαι, θα αποτύχει στα σίγουρα κι επειδή δεν είναι καιρός για πειραματισμούς, καθότι χάνονται ανθρώπινες ζωές και είναι περισσότερο από ποτέ, κρίσιμο να διαφυλάξουμε πάνω απ’ όλα το αγαθό της δημόσιας υγείας, με τη μόνη υπεύθυνη επιλογή για όλη την κοινωνία, την επιλογή να “μείνουμε σπίτι και social distancing”.

Είναι καιρός  για συνέπεια, ψυχραιμία και κοινωνική αλληλεγγύη.  Διανύουμε μια περίοδο πρωτοφανούς κρίσης με βαθιές συνέπειες τόσο για  όλους μας όσο και για την οικονομία.  Ζούμε δύσκολες στιγμές και αυτό που οφείλουμε όλοι μας να κάνουμε, είναι να έχουμε ενσυναίσθηση, να δείχνουμε κατανόηση, να δημιουργούμε και να μαθαίνουμε, να νοιαζόμαστε για τον διπλανό μας και να βοηθάμε, γιατί αυτό είναι πρωτόγνωρη πρόκληση για την κοινωνία και την οικονομία μας. Τώρα περισσότερο από ποτέ επιβάλλεται να αντιταχθούμε στην εξάπλωση του παραλογισμού, να μην τροφοδοτούμε το φόβο που μας σπέρνουν τα social media και οι θεωρίες συνομωσίας, να παραμείνουμε με καθαρό και ανοιχτό μυαλό.

Τώρα είναι ώρα για αφύπνιση, ενδοσκόπηση, αυτοεξερεύνηση, αυτοανακάλυψη, ψυχολογική ωρίμανση, πνευματική ανάπτυξη και αυτογνωσία. Είναι καιρός να  κάνουμε χαρτογράφησης της Ψυχής μας,να ησυχάσουμε τη φλυαρία του νου και να την ακούσουμε προσεκτικά.  Η απομάκρυνσή μας από τη φύση, από τον εαυτό μας, η αποξένωση μας από θεμελιακές και ουσιαστικές ανθρώπινες αξίες που δεν μετριούνται με τα χρήματα, και τώρα, με το κλείσιμο στο σπίτια οι άνθρωποι θα έρθουν αντιμέτωποι με τον εαυτό τους.  Θα περάσουμε μια κρίση, η οποία  είναι και μια χρυσή ευκαιρία για ωρίμανση και διεύρυνση. Ο Covid-19  είναι πνευματική, οικονομική, οικολογική, κοινωνική, κρίση αξιών και νοήματος, ιατρική κρίση, με την αύξηση στις ψυχοσωματικές και τις αυτοάνοσες παθήσεις καθώς και στις ψυχικές διαταραχές. 

Αύριο η συνέχεια του “γράμματος από την Νέα Υόρκη”… 

# Η Ελένη Μαράκη, έχει καταγωγή από τη Μονή της Νάξου, τα τελευταία χρόνια επέστρεψε μετά από 30 χρόνια παρουσίας στη Νέα Υόρκη και πλέον ασχολείται με τον τουρισμό έχοντας δημιουργήσει ένα πολύ ιδιαίτερο ξενοδοχείο (ELaiolithos) στην είσοδο της Μονής… Παράλληλα, διατηρεί και κατάστημα λαϊκής Τέχνης στο Χαλκί. Είναι μητέρα τριών παιδιών, τα δύο εκ των οποίων κινούνται στην Νέα Υόρκη και η Ελένη Μαράκη μαζί με τον μικρότερο γιο της (βλ κεντρική φωτογραφία) περνάει το χειμώνα της μαζί με την οικογένειά της στην “πόλη που ποτέ δεν κοιμόταν”… 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ενδοκυκλαδικά: Το “Σαόνησος” θα αναχωρήσει τη Κυριακή (21/04) από τη Σύρο

Αλλαγή ημέρας και ώρας για το αυριανό δρομολόγιο του "Σαόνησος" - Πως είναι το πρόγραμμα

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

ΣΥΡΙΖΑ – Κασσελάκης: Το Σάββατο στη Σύρο, περιοδεία στο Αιγαίο

Λόγω Ευρωεκλογών ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκινάει περιοδεία στο Αιγαίο.. Πότε θα βρίσκεται στις Κυκλάδες και δη στη Νάξο.

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ελλάδα: Ανακοινώθηκαν οι “απάτητες” παραλίες, πόσες είναι στις Κυκλάδες; (πίνακας)

Υπεγράφη η ΚΥΑ με την οποία προσδιορίζονται οι 198 «απάτητες παραλίες». Δείτε τι απαγορεύεται σε αυτές.

Κ. Μπιζάς: “Τον Απρίλιο περιμένουμε περισσότερους από 40.000 επισκέπτες στο νησί”

ο τελευταίο διάστημα, ο Δήμος Πάρου έχει επιδοθεί σε εκστρατεία προβολής του νησιού μέσω επαφών με επαγγελματίες του Τουρισμού από σημαντικές αγορές του εξωτερικού που πραγματοποιήθηκαν με τις διαδικτυακές συναντήσεις του Αντιδημάρχου Τουρισμού Θοδωρή Μπιζά και μελών της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου.

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Κέα: Διήμερο (20-21 Απριλίου) εθελοντικής αιμοδοσίας

Ερχεται διήμερο εθελοντικής αιμοδοσίας στην Κέα.. Που και πότε;

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Θα ορκιστεί στη… φυλακή αν εκλεγεί ο Μπελέρης;

Τι θα συμβεί με τον φυλακισμένο Φρέντι Μπελέρη εάν εκλεγεί Ευρωβουλευτής;

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...