Σύμη: Ο Δήμος αγοράζει κτήριο που έχει γράψει ιστορία στη ζωή των Δωδεκανήσων

Πωλητήριο σε ένα ιστορικό κτίριο στην Σύμη αποφάσισε να βάλει ο ιδιοκτήτης του. Ο λόγος για το ιστορικό νεοκλασικό κτίριο στο κέντρο του νησιού όπου σε αυτό υπεγράφη στις 8 Μαΐου 1945 το πρωτόκολλο της χωρίς όρους παράδοσης της Δωδεκανήσου στους νικητές Συμμάχους από τους Ναζί.

Το συγκεκριμένο κτίριο μάλιστα θα αγοραστεί από τον δήμο της Σύμης καθώς πρόκειται για ένα σημαντικό ακίνητο που είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ιστορία της Δωδεκανήσου. Στο κτίριο σήμερα στεγάζεται ένα γκουρμέ εστιατόριο και ένας χώρος τέχνης στον πάνω όροφο, ενώ στην είσοδο υπάρχει επιγραφή η οποία αναφέρει ότι πρόκειται για το ιστορικό κτήριο όπου ο Γερμανός στρατηγός Otto Wagener, υπέγραψε στη Σύμη την παράδοση της Δωδεκανήσου στους συμμάχους. Πρόκειται στην ουσία για ένα κτίριο που συνδέεται με τη λήξη του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Στόχος είναι αυτό το κτίριο να αποτελέσει το νέο δημαρχιακό μέγαρο του νησιού ή ένα μουσείο Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο συμβολισμός πίσω από αυτή την κίνηση είναι προφανής. Η επέτειος της 8ης Μαΐου εορτάζεται πάντα με κάθε επισημότητα στο νησί. Πέρυσι συνέπεσε μάλιστα με τα εγκαίνια του νέου λιμανιού που έγιναν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

«Το κτίριο αυτό είναι στενά συνδεδεμένο με την ιστορία του νησιού μας και της Δωδεκανήσου. Εκεί υπεγράφη η παράδοση της Δωδεκανήσου στους συμμάχους από τους Γερμανούς. Θα έλεγα ότι πρόκειται για ένα κτήριο ύψιστης σημασίας για τη χώρα, το οποίο ο ιδιοκτήτης διαθέτει προς πώληση. Προσπαθήσαμε παλαιότερα να αγοραστεί από το κράτος, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα. Έτσι πήραμε την απόφαση να το αγοράσει ο δήμος μας για να διαφυλαχθεί η ιστορικότητα του και να αξιοποιηθεί είτε ως δημοτικό μέγαρο είτε ως Μουσείο Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», δήλωσε ο δήμαρχος Σύμης, κ. Λευτέρης Παπακαλοδούκας.

Πηγή: dimokratiki.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News