Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΙστορίεςΘύματα και τιμητές

Θύματα και τιμητές

|

Ο Ιωάννης Ματζάκος απαντάει στην ανοιχτή επιστολή της καθηγήτριας κ. Κρητικού σχετικά με τις καταλήψεις των σχολείων 

Με αφορμή πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύτηκε σχετικά με τις καταλήψεις των σχολείων που υπογράφει η Κ Κρητικού Σοφία και ως απάντηση έχω κι΄εγώ να σας πω 2 ιστορίες.

Ιστορία 1η

Ο Παναγιώτης ήταν ένα χαρισματικό παιδί, πρόσχαρο, ευγενικό με δίψα για ζωή. Η οικογένειά του προσπαθούσε να του καλλιεργήσει τόσο το πνεύμα όσο και το σώμα εμπνεόμενη από από τα πρότυπα των αρχαίων Ελλήνων. Ασκούσε το σώμα του συμμετέχοντας από νωρίς σε αθλητικές ομάδες και πέρα από τα μαθήματά του στο σχολείο καλλιεργούσε την καλαισθησία και την αρμονία δια μέσου της μουσικής παιδείας. Ήταν κοινωνικός και πολύ αγαπητός γιατί και λίγη αγάπη να εισέπραττε, εύρισκε πάντα τον τρόπο να στο ανταποδίδει στο πολλαπλάσιο με τα καμώματά του. Είχε δε το χαρακτηριστικό να μαγνητίζει το ακροατήριό του λέγοντας ανέκδοτα τα οποία προηγούμενα είχε μελετήσει από πολλές πηγές και τα διάνθιζε με τον δικό του μοναδικό τρόπο.

Ιστορία 2η

Ο Παναγιώτης παρά την μικρή του ηλικία είχε αποκτήσει πολλές εμπειρίες από διαφορετικές κοινωνίες, σχολεία που είχε φοιτήσει και τόπους στους οποίους είχε ζήσει. Είχε πάει προνήπια στην Θεσσαλονίκη και την Ρόδο, νήπια στην Κύπρο, Δημοτικό σχολείο στην Αθήνα και τη Νάξο και μέχρι την Α΄ Γυμνασίου στο 2ο Γυμνάσιο Νάξου. Δυστυχώς όμως του έκοψαν το νήμα της ζωής κατά την διάρκεια ‘’ σχολικού περιπάτου’’ στις 20 Οκτ 2009, οι 22 καταδικασθέντες για ανθρωποκτονία εξ΄αμελείας σύμφωνα με την απόφαση της 17ης Φεβ 14 του Πρωτοδικείου Νάξου, εξ΄αιτίας των αποδεδειγμένα εγκληματικών παραλείψεων στις οποίες προέβησαν κατά συναυτουργία. Αν ζούσε σήμερα θα ήταν τελειόφοιτος του ΓΕΛ Νάξου. Το σχολείο υπάρχει αλλά δεν υπάρχει ο μαθητής. Μάταια προσπαθούν οι γονείς του να φανταστούν πως θα ήταν σήμερα, ανάμεσα στα πρόσωπα των συμμαθητών του και αυτό είναι που τους βυθίζει όλο και περισσότερο στο πένθος τους.

Επίλογος των 2 Ιστοριών

Ο Παναγιώτης έζησε σε μια παρακμιακή εποχή σαν την σημερινή, όπου η υποκρισία περισσεύει. Οι θύτες γίνονται τιμητές και τα θύματα εξακοντίζονται από αυτοαποκαλούμενους ‘’αγωνιστές’’. Οι αμετροεπείς αποσείονται τις ευθύνες τους και επιπλέον σου κουνάνε το δάχτυλο. Οι ανευθυνουπεύθυνοι υπογράφουν μεν αλλά δεν είναι οι ίδιοι που φέρουν την ευθύνη αλλά η θέση τους. Η κομματοκρατία, ο έμμισθος κακώς εννοούμενος συνδικαλισμός, η αναξιοκρατία, το ρουσφέτι, η διαπλοκή, η αυθαιρεσία και τα χαλαρά ήθη οδήγησαν την Χώρα σε ηθική και οικονομική χρεοκοπία. Η Χώρα μας και οι απλοί πολίτες της υφίστανται τις συνέπειες της κρίσης αυτής ενώ ο Παναγιώτης και η οικογένεια του έμελε να δεχθούν το πλέον βαρύ πλήγμα της, αυτό του θανάτου. Η οικογένειά του όμως αγανακτισμένη από την σήψη αυτή, ήρε όλες τις αντιστάσεις και μετά από επίπονη δικαστική διαδικασία, αποκάλυψε και έφερε ενώπιον της δικαιοσύνης αυτούς που έχουν την πλήρη ευθύνη της ανθρωποκτονίας και οι οποίοι και καταδικάστηκαν. Το έγκλημά τους είναι τόσο βαρύ που δεν μπορεί να ξεχαστεί, δεν μπορεί να παραγραφεί σαν να μην έγινε τίποτε, είναι διαρκές και οφείλουν να υφίστανται τις συνέπειες.

Σχέσεις με το σήμερα

Μεταξύ των καταδιακασθέντων με ποινή φυλάκισης 10 μηνών είναι και η σημερινή διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου η οποία έγραψε το αναφερόμενο άρθρο. Το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης σας στο αποστέλλω ξεχωριστά για να μπορεί να ανατρέξει κάθε ενδιαφερόμενος προς αποφυγή κάθε παρερμηνείας. Επακριβώς η απόφαση αναφέρει:

α. Στην σελ 411 …

οι μαθητές παρέμειναν επί μία ώρα και ένα τέταρτο περίπου επιπλέον στο χωριό Γαλήνη χωρίς συγκεκριμένο πρόγραμμα

β. Στην σελ 412

Συνεπώς οι παραπάνω κατηγορούμενοι εκπαιδευτικοί δεν κατέβαλαν τη δέουσα επιμέλεια και προσοχή την οποία όφειλαν κατά τις περιστάσεις και μπορούσαν να καταβάλουν ως μέσοι συνετοί άνθρωποι και εκπαιδευτικοί – καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθόσον: α) αφ’ ενός μεν παρεξέκλιναν από το πρόγραμμα του Σχολικού Περιπάτου…

β) αφ’ ετέρου δεν ασκούσαν – όπως όφειλαν – αδιάλειπτη εποπτεία και επιτήρηση στους ανηλίκους μαθητές.

οι μεν καθηγητές κάθισαν σε ένα τραπέζι ευρισκόμενο στην αυλή της ταβέρνας του Δημητρίου «ΓΚΟΥΦΑ» προκειμένου να γευματίσουν…

τόσο η Διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Νάξου Σ Μ-Ο όσο και οι λοιποί δεκατρείς (13) συνοδοί καθηγητές είτε δεν επόπτευαν καθόλου τους μαθητές που ευρίσκονταν μέσα στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Γαλήνης είτε τους επόπτευαν πλημμελώς, υπό την έννοια ότι κατά τη διάρκεια μιας ώρας περίπου και πλέον παραμονής των μαθητών στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Γαλήνης, ήτοι από ώρα 11:30′ έως 12:45′ περίπου, οι καθηγητές τους επιτηρούσαν μόνο κατά διαστήματα και όχι αδιαλείπτως με σταθερή και συνεχή παρουσία κάποιων καθηγητών στο χώρο του προαυλίου,…

γ. Στην σελ 413

Αποτέλεσμα της προπεριγραφείσας συγκλίνουσας αμελούς

συμπεριφοράς όλων των (14) πρώτων κατηγορουμένων εκπαιδευτικών ήταν να μην μπορέσουν να αποτρέψουν τον μαθητή της Α’ τάξεως του Γυμνασίου Παναγιώτη ΜΑΤΖΑΚΟ να πραγματοποιεί έλξεις από το οριζόντιο δοκάρι … να μην είναι παρόντες ώστε να του επιστήσουν την προσοχή … ενόψει του ότι – προδήλως – δεν ήταν πακτωμένο ούτε αγκυρωμένο στο έδαφος,…

ούτε επίσης οι κατηγορούμενοι καθηγητές μπόρεσαν – ακριβώς λόγω της απουσίας τους – αμέσως μετά την πτώση του τέρματος…

δ. Στην σελ 416

κατηγορούμενοι εκπαιδευτικοί με τη συγκλίνουσα άνευ συνειδήσεως αμελή συμπεριφορά τους….οδήγησαν τους ανήλικους μαθητές σε μη ασφαλή χώρο

αφήνοντας παράλληλα τους ανήλικους χωρίς επιτήρηση…

ο ανήλικος Παναγιώτης ΜΑΤΖΑΚΟΣ πραγματοποίησε τουλάχιστον τρεις (3) ταλαντώσεις από το οριζόντιο δοκάρι του μεταλλικού τέρματος, μόλις δε κατά την τρίτη κατά σειρά ταλάντωση – από όσες τουλάχιστον έγιναν αντιληπτές – ανετράπη το μεταλλικό τέρμα, έπεσε και τον καταπλάκωσε, έτσι ώστε καθίσταται προφανές ότι εάν υπήρχε παρουσία των συνοδών καθηγητών στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου, θα αποτρέπονταν το συμβάν.

Συμπέρασμα

Εν ολίγοις η Κα Κρητικού παραβιάζοντας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ημέρας, είτε γευμάτιζε εν ώρα υπηρεσίας της, είτε απείχε από τα καθήκοντα επιτήρησης-εποπτείας και στον χώρο του συμβάντος, την ώρα που ο Παναγιώτης εύρισκε τραγικό θάνατο. Ο δε θάνατος επήλθε εξ΄αιτίας και της ανεπαρκούς άσκησης της επιβαλλόμενης υποκατάστασης της γονεϊκής μέριμνας.

Ας κρατήσει λοιπόν τα περί ενεργών πολιτών, κοινωνίας πολιτών, δημοκρατικού σχολείου, σχολικού εκφοβισμού κλπ για τον εαυτό της γιατί αυτά δεν συνάδουν με την καταδίκη της και την ποινή που της έχει επιβληθεί. Η κοινωνία πολιτών και οι δημοκρατικοί αγώνες πρώτα απ΄όλα θέλουν ζωντανούς πολίτες! Η προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας δεν προηγούνται από την προστασία της ανθρώπινης ζωής και μάλιστα από τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι νομικά υποκαθιστούν την γονεκή μέριμνα στο σχολείο, ενέργεια στην οποία εκείνη δεν προέβη, με αποτέλεσμα μαθητής της να χάσει την ζωή του αβοήθητος. Στηλιτεύει τους μαθητές του ΓΕΛ για το σύμπτωμα της αποδόμησης του εκπαιδευτικού έργου που είναι η αναστολή λειτουργίας του σχολείου από τους ίδιους τους μαθητές ενώ απουσιάζει η αυτοκριτική και η κριτική για το παρεχόμενο προβληματικό εκπαιδευτικό έργο μέρος του οποίου είναι και η ίδια η εκπαιδευτική κοινότητα.

Κατά συνέπεια μετά από τόσο σοβαρή καταδίκη για τον θάνατο μαθητή της, μετά από τέτοια αμελή συμπεριφορά κολάσιμη πειθαρχικά και ποινικά και επίδειξη περιφρόνησης στην αξία της ανθρώπινης ζωής, θεωρώ ωμή πρόκληση προς την λογική και την ηθική την αναφερόμενη δημοσίευση. Πριν απευθυνθεί στην κοινωνία των πολιτών οφείλει να ζητήσει συγνώμη από τα πολλά παιδιά και τους γονείς των που εκείνη την ημέρα εκτέθηκαν στον ίδιο ή παρόμοιο κίνδυνο με αυτόν του Παναγιώτη. Ευτυχώς ο βωμός της αναίτιας θυσίας απαίτησε μόνο ένα θύμα. Ο Παναγιώτης προστάτευσε τα υπόλοιπα παιδιά και έκτοτε πειθανάγκασε και το σύστημα των εκδρομών να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά. Η Κυρία Κρητικού το καλύτερο που θα είχε να κάνει είναι να σιωπά κάτω από το βάρος του δικού της κρίματος.

Αιτίαση

Απευθύνομαι τόσο στον διευθυντή της Β΄ Βάθμιας Διεύθυνσης Εκπαιδεύσεως στην Σύρο τον Κο Μιχαλόπουλο, όσο και στον Περιφερειακό διευθυντή Κο Μεσσάρη για να τους θέσω τους παρακάτω προβληματισμούς :

Εφόσον η Κα Κρητικού αποδεδειγμένα απέτυχε ως απλή καθηγήτρια να επιτελέσει αποτελεσματικά τα συγκεκριμένα καθήκοντα της, εσείς πως την διατηρείτε σε καθήκοντα αυξημένης ευθύνης; και ειδικά μετά την καταδίκη της αφού δεν έχει την ευθιξία να παραιτηθεί από την θέση της, εσείς γιατί δεν παρεμβαίνετε; Δεν ξέρω αν περιμένετε να εκδικασθεί σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση και αν είναι νόμιμο αυτό που κάνετε αλλά σίγουρα ηθικό δεν είναι και όπως γνωρίζετε το ηθικό μέρος αξιολογείται από τους προϊσταμένους.

Στηριζόμενοι σε ποιο ηθικό υπόβαθρο της έχετε δώσει την δυνατότητα συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων σε περιφερειακό όργανο διοίκησης; Η ποινή των 10 μηνών φυλάκισης πως εκλαμβάνεται από εσάς που εκπροσωπείτε τους θεσμούς του Υπουργείου Παιδείας σε επίπεδο περιφέρειας; Αν δεν τοποθετηθείτε εσείς τότε ποιoς; Μήπως ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης;

Σε ότι αφορά στο θέμα της κατάληψης του ΓΕΛ Νάξου έχω να σας πώ ότι κάτω από την δική σας ανοχή έχει καθιερωθεί πλέον ως ‘’θεσμός’’ μια και είναι η έκτη συνεχής χρονιά που συμβαίνει. Ως ανηλεώς φορολογούμενος πολίτης απαιτώ να εργαστείτε σκληρά ώστε να ανακαλύψετε τα βαθύτερα αίτια και να προβείτε στις δέουσες ενέργειες για την εξάλειψη του παρακμιακού αυτού φαινομένου.

Σας καλώ τέλος ως δημόσιους λειτουργούς στο πλαίσιο των κανόνων της χρηστής διοίκησης, να επανεξετάσετε τα ζητήματα που σας θέτω και να επαναφέρετε τα θέματα στην ορθή ηθική τους βάση. Οι ένοχοι δεν μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις.

Με τιμή

Ιωάννης Ματζάκος


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΥΠΑΑΤ: Σε ισχύ από σήμερα η Κάρτα του Αγρότη

Θα διατεθεί στους παραγωγούς, δικαιούχους αγροτικών επιδοτήσεων, μόνο με την αίτηση του ενδιαφερομένου προς τη συνεργαζόμενη τράπεζα που τηρεί τον λογαριασμό του

Πάσχα: Εκπτώσεις για την μετακίνηση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στον τόπο μόνιμης διαμονής τους για τις εορτές του Πάσχα

Ελληνική Βουλή: Ο πρώην βουλευτής των “Σπαρτιατών”, Φλώρος, γρονθοκόπησε τον Γραμμένο της “Ελληνικής Λύσης”

Πρωτοφανές επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον πρώην βουλευτή των Σπαρτιατών Κωνσταντίνο Φλώρο σημειώθηκε στη Βουλή, όταν γρονθοκόπησε τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Βασίλη Γραμμένο.

Πώς έλιωσε ο (εκκλησιαστικός) πάγος με την κυβέρνηση

Βρέθηκε η χρυσή τομή... Ποιες ήταν οι κατάλληλες κινήσεις

Σίφνος: Το “Αρτεμις” νικήθηκε από τη Σοροκάδα, το “Ανεμος” κατάφερε και έδεσε (video)

Τρίτη 23 Απριλίου και στο λιμάνι της Σϊφνου με 11 μποφόρ οι ναυτικοί μας τα είδαν.,. όλα. Το "Αρτεμις" δεν τα κατάφερε, το "Ανεμος" μπήκε στο λιμάνι με τη 3η προσπάθεια (video)

Deadpool & Wolverine ενώνουν τις δυνάμεις τους, προσφέρουν γέλιο και θέαμα (video)

Ράιαν Ρέινολντς και Χιου Τζάκμαν ενώνουν τις δυνάμεις τους στο τρέιλερ της ταινίας - Το φιλμ της Marvel θα κυκλοφορήσει στις 26 Ιουλίου

Αττική: Κίνδυνος να χαθούν οι μέλισσες σε λιγότερο από 20 μέρες (!!!)

Η αντιπυρική περίοδος εξοντώνει τις μέλισσες: «Σε 20 ημέρες δεν θα υπάρχουν μελίσσια στην Αττική»

Αιγαίο: 5αστερες επενδύσεις φέρνουν στην επικαιρότητα τα μικρότερα νησιά

Πως οι μεγάλες επενδύσεις αλλάζουν Κύθνο, Σέριφο Μήλο και Κέα

Κυκλάδες – Αεροδρόμια: Σχεδόν 4.000 άτομα ήρθαν στη Νάξο, Πάρος και Μύκονος μάχονται για τη 2η θέση

Η Σαντορίνη έχει τις περισσότερες κινήσεις το πρώτο δίμηνο του 2024 με βάση την εικόνα των αεροδρομίων - Τι γίνεται στα Δωδεκάνησα

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play offs: Ωρα τελικού (15:00) κόντρα στον Ηλυσιακό

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ αντιμετωπίζει σήμερα τον Ηλυσιακό για τον 2ο αγώνα των πλέι οφ... (Αφίσα)

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη

CaptainBook: Σούπερ χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ από επενδυτή

Η χρηματοδότηση των 2 εκατομμυρίων ευρώ, θα συμβάλει ουσιαστικά στην επέκταση των υπηρεσιών της και εκτός των αγορών όπου έχει ήδη παρουσία, όπως η αγορά των ΗΠΑ από όπου προέρχεται το 30% των εσόδων της

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia- Play Offs: Με σούπερ Χαρούνι, άλωσε τη Βούλα και βλέπει τελικό ανόδου

Εντυπωσιακός ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia κέρδισε τον Πρωτέα Βούλας (74-64) και το Σάββατο ετοιμάζεται για το παιχνίδι - τελικό... Αγωνία για τους τραυματίες παίκτες....

SeaJets: Με το SuperRunner Jet θα φτάσει έως το Κουφονήσι

Δρομολογείται σε άκρως τουριστική γραμμή το Superunner Jet από το Πάσχα και για όλη την περίοδο - Σε ποια νησιά θα το δούμε φέτος