"Τιμώ τους ήρωες αλλά και τα ράσα δεν κάνουν το παπά"

Και αίφνης όλοι κοίταξαν προς το Ναύπλιο… Την μαθητική παρέλαση… Και πρόσεξαν τη δασκάλα με τα χρυσά μαλλιά… Που εμφανίστηκε με ψηλοτάκουνες γόβες, στενό βραδινό φόρεμα με χρυσή λεπτομέρεια και αεράτο περπάτημα, μοίρασε δε χαμόγελα και με σκέρτσο έδωσε το δικό της ρυθμό στην παρέλαση. Οι φωτογραφίες της έγιναν viral  και όταν βρέθηκε απέναντι στο … protothema εξέφρασε την απορία της «Πραγματικά δεν καταλαβαίνω τον λόγο που έγινε τόσος ντόρος σχετικά με την εμφάνιση μου στην παρέλαση»…

Ο λόγος για την  Ιφιγένεια Γουγουτσά, δασκάλα του 4ου Δημοτικού σχολείου στο Ναύπλιο. Οι κριτικές; Για μία ακόμη φορά αντιφατικές: Κάποιοι την χλεύασαν θεωρώντας ότι η συγκεκριμένη ενδυματολογική επιλογή ξεπερνούσε τα όρια του κιτς και άγγιζε τα όρια της προσβολής. Κάποιοι άλλοι την αποθέωσαν,  θεωρώντας ότι η εμφάνιση της προσφέρει έναν ξεχωριστό τόνο σε μια καθιερωμένη και μονότονη εκδήλωση.

Και όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα protothema παίζει ρόλο και καταγωγή. Η αβάσταχτη γοητεία της Θεσσαλονικιάς, που λένε ότι ντύνονται καθημερινά στην... πένα, είτε πρόκειται να πάνε στη δουλειά τους, είτε τους έχουν καλέσει σε γάμους ή  βαφτίσια. Και δεν τίθεται καν θέμα υπερβολής…

Απόφοιτη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και νυν δασκάλα σε σχολείο του Ναυπλίου, σύμφωνα με συναδέλφους της, είναι από τις πιο αξιόλογες εκπαιδευτικούς της πανέμορφης και γραφικής πόλης της Πελοποννήσου.

«Ούτε καν το φανταζόμουν ότι ο κόσμος θα ασχολείτο με τι φόρεμα έχω επιλέξει να βάλω στην παρέλαση. Είναι αδιανόητο» λέει χαρακτηριστικά. Επισημαίνει δε ότι κάθε χρόνο, σε κάθε μαθητική παρέλαση φροντίζει να δίνει το παρόν, διότι πιστεύει πως έτσι τιμά τους ήρωες που θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Ελλάδας. «Είμαι μια εκπαιδευτικός που πάντα θέλω να τιμώ τους ήρωες και να είμαι πάντα παρούσα στις μαθητικές παρελάσεις» τονίζει. Η εκπαιδευτικός επισημαίνει ότι το να είναι κάποιος δάσκαλος είναι ένα κοινωνικό λειτούργημα. «Διαμορφώνει προσωπικότητες και σφυρηλατεί ανθρώπους» προσθέτει.  

Και καταλήγει η Ιφιγένεια Γουγουτσά:  «Η συμμετοχή λοιπόν σε μια εθνική παρέλαση όπως αυτή της 28ης Οκτωβρίου γεμίζει με υπερηφάνεια τους μαθητές που παρελαύνουν αλλά και τους δασκάλους που τους συνοδεύουν. Ζούμε σε μια εποχή που το φαίνεσθαι επικρατεί έναντι του είναι. Σε μια κοινωνία που τα μέλη της είναι πιο εύκολο να κρίνουν βάσει της εικόνας παρά του χαρακτήρα. Άλλωστε σε όλους μας είναι γνωστή η λαϊκή ρήση που λέει ότι "τα ράσα δεν κάνουν τον παπά"»