Τιτανικός: Το ναυάγιο προστατεύεται πλέον από βρετανο - αμερικανική συνθήκη

Τιτανικός... Το πλοίο θρύλος που έμεινε στην ιστορία για τη φήμη που δημιούργησε πριν καν πέσει στο νερό (βλ αβύδιστο) και για το γεγονός ότι στο πρώτο του μόλις ταξίδι (βυθίστηκε στις 15 Απριλίου του 1912) από το Σάουθάπτον στη Νέα Υόρκη προσέκρουσε σε παγόβουνο στο Βόρειο Ατλαντικό με αποτέλεσμα να βυθιστεί σχέδόν άμεσα και να παρασύρει στον υγρό τάφο του και περισσότεορυς από 1500 επιβάτες... 

Χρόνο με το χρόνο όμως το ναυάγιο καταρρεύει και όπως λένε οι άνθρωποι που το αγαπούν "απλά επιστρέφει στη φύση". Μάλιστα έχουν οριοθετήσει και το ... τέλος του, στις αρχές της επόμενες δεκαετίας κι αυτό γιατί υπάρχει ένα μικρόβιο που τρέφεται από τον ...Τιτανικό.Ονομάζεται Halomonas titanicae και αναπτύχθηκε στα άγρια νερά του Ατλαντικού Ωκεανού και «τρώει» το σίδερο του Τιτανικού εδώ και δεκαετίες. 

Εκτός όμως από το μικρόβιο, υπάρχουν και τα θαλάσσια ρεύματα... .Κατά την διάρκεια πέντε υποβρύχιων καταδύσεων που πραγματοποιήθηκαν τον Αύγουστο για την δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ, οι εξερευνητές παρακολούθησαν το ναυάγιο του βυθισμένου πλοίου, το οποίο βρίσκεται σε βάθος 3.800 μέτρων στον βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό. Κι ενώ κάποια τμήματα του ναυαγίου είναι σε εκπληκτικά καλή κατάσταση, άλλα φαίνεται πως έχουν χαθεί για πάντα στην θάλασσα Μάλιστα, η χειρότερη αποσύνθεση παρατηρείται στην δεξιά πλευρά, εκεί όπου ήταν τα διαμερίσματα των αξιωματικών του πλοίου. Ο ιστορικός του «Τιτανικού» Παρκς Στέφενσον δήλωσε πως όσα είδε κατά την διάρκεια της κατάδυσης ήταν «σοκαριστικά». Τόνισε σε «Η μπανιέρα του καπετάνιου είναι μια από τις αγαπημένες φωτογραφίες μεταξύ των θαυμαστών του Τιτανικού – και πλέον έχει χαθεί» είπε. «Όλο το κατάστρωμα σε αυτή την πλευρά του σκάφους καταρρέει, παίρνοντας μαζί της και τα δωμάτια. Κι αυτή η κατάρρευση θα συνεχιστεί» 

Το ευχάριστο της υπόθεσης;  Προστατεύεται πλέον από τουρίστες και αυτοσχέδιους εξερευνητές στο πλαίσιο μιας πρωτοφανούς συνθήκης που συνήφθη ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βρετανία και τέθηκε σήμερα σε ισχύ, ανακοίνωσε η βρετανίδα υφυπουργός αρμόδια για θέματα ναυτιλίας Νουσράτ Γκάνι. «Αυτή η κεφαλαιώδους σημασίας συμφωνία με τις ΗΠΑ για τη διαφύλαξη του ναυαγίου σημαίνει πως θα αντιμετωπίζεται πλέον με την ευαισθησία και τον σεβασμό που οφείλονται στην τελευταία κατοικία 1.500 ανθρώπων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η υφυπουργός στη διάρκεια επίσκεψής της στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας, όπου είχε ναυπηγηθεί το υπερωκεάνιο.

Η συνθήκη, η οποία υπογράφηκε το 2003 από το Ηνωμένο Βασίλειο, τίθεται σε ισχύ αφού επικυρώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο από τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Επιτρέπει στις δύο χώρες «να χορηγούν ή να αρνούνται άδειες για είσοδο στο ναυάγιο ή για να εξαχθούν αντικείμενα απ' αυτό», σύμφωνα με την ανακοίνωση. Το ναυάγιο, το οποίο βρίσκεται σε διεθνή ύδατα, δεν προστατευόταν μέχρι τώρα παρά μόνο με τη Σύμβαση της UNESCO για την προστασία της υποθαλάσσιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Μετά την ανακάλυψή του το 1985 σε απόσταση 650 χλμ. από τις καναδικές ακτές, σε βάθος 4.000 μέτρων στα διεθνή ύδατα του Ατλαντικού ωκεανού, το ναυάγιο του Τιτανικού πολιορκείται από κυνηγούς θησαυρών και τουρίστες. Έπειτα από μια αποστολή στο ναυάγιο το 2012, επιστήμονες είχαν εντοπίσει «πρόσφατες ζημιές που έχουν γίνει από υποβρύχια στο κύτος του Τιτανικού». Είχαν επίσης κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις «ανησυχητικές ποσότητες απορριμμάτων που πετιούνται από πλοία επιφανείας ή εγκαταλείπονται κοντά στο ναυάγιο», ενώ ο Διεθνής Οργανισμός Ναυτιλίας έχει εκφράσει σε έκθεσή του την ανησυχία του για «τις ήδη ορατές επιπτώσεις που ατιμάζουν αυτόν τον τόπο ταφής». 

Ομως, οι εξελίξεις έτραξαν γιατί είχαμε και μία τελευταία προσπάθεια για την ανάκτηση πολύτιμων τεχνουργημάτων.  Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Telegraph,  η RMS Titanic Inc.(εταιρεία που εδρεύει στην Τζώρτζια της Αμερικής) ανακοίνωσε τηνπρόθεσή της να αποσπάσει τέχνεργα από το εσωτερικό του ναυαγίου του Τιτανικού με τη χρήση υποβρύχιων ρομπότ, που θα απομακρύνουν ένα τμήμα από την οροφή του καταστρώματός του. "Το πλοίο αποσυντίθεται και αν δεν δράσουμε τώρα θα είναι πολύ αργά", είπε ο πρόεδρος της RMS Titanic Μπρέτον Χάντσακ, δήλωση που ενεργοποίησε και το σύμφωνο συνεργασίας ανάμεσα σε Αμερική - Αγγλία και το οποίο επί 17 χρόνια ήταν απλά ένα γράμμα και τίποτα περισσότερο 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP