Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΙστορίεςΤραγωδία χωρίς τέλος (video)

Τραγωδία χωρίς τέλος (video)

|

Εκατόμβη θυμάτων με ναυάγιο στα ανοιχτά της Λιβύης καθότι υπολογίζονται σε 700 οι επιβαίνοντες σε πλοίο – τάφο που μετέφερε μετανάστες 

Ανείπωτη θλίψη και παγκόσμιο σοκ προκαλεί το νέο ναυάγιο στα ανοικτά της Λιβύης, περίπου 220 χιλιόμετρα από το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, καθώς εκφράζονται φόβοι για εκατόμβη θυμάτων. Τα θύματα, όλοι τους μετανάστες που προσπαθούσαν να περάσουν τις «πύλες» της Ευρώπης, ενδεχομένως να φθάσουν έως και τα 700, ενώ, την περασμένη εβδομάδα είχαν προστεθεί άλλοι 450 νεκροί.

Το αλιευτικό ναυάγησε σε απόσταση περίπου 130 χλμ. από τις λιβυκές ακτές και ενώ μετέφερε περισσότερους από 700 ανθρώπους, σύμφωνα με την αφήγηση των 28 επιζώντων που διασώθηκαν από ένα πορτογαλικό εμπορικό πλοίο.

Στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας το αλιευτικό εξέπεμψε σήμα κινδύνου το οποίο έλαβε η ιταλική Ακτοφυλακή, η οποία ζήτησε αμέσως από ένα πορτογαλικό φορτηγό πλοίο να αλλάξει πορεία, σύμφωνα με ανακοίνωσή της. Όταν το πορτογαλικό πλοίο έφθασε επιτόπου, σε απόσταση περίπου 220 χλμ. από το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, το πλήρωμά του είδε το αλιευτικό να ανατρέπεται, σύμφωνα πάντα με την ιταλική Ακτοφυλακή. Αυτό συνέβη όταν οι εκατοντάδες μετανάστες που επέβαιναν στο σκάφος έτρεξαν όλοι προς την ίδια πλευρά του μόλις είδαν να τους πλησιάζει το εμπορικό πλοίο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεγεί 103 πτώματα, σύμφωνα με την ιταλική Ακτοφυλακή, η οποία δεν επιβεβαιώνει τον αριθμό των 700 επιβαινόντων, όμως διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της πως αυτό το μήκους 20 μέτρων αλιευτικό «έχει δυνατότητα να μεταφέρει πολλές εκατοντάδες ανθρώπους». Αν οι αριθμοί αυτοί επιβεβαιωθούν, θα είναι «η χειρότερη εκατόμβη που υπήρξε ποτέ στη Μεσόγειο», τόνισε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Καρλότα Σάμι.

Ο επικεφαλής του ιταλικού Ερυθρού Σταυρού, Φραντσέσκο Ρόκα, έδωσε στη δημοσιότητα μέσω Twitter την παρακάτω συγκλονιστική φωτογραφία, που δείχνει καλυμμένα πτώματα μεταναστών, καλώντας την ΕΕ να αναλάβει δράση. Η νέα αυτή τραγωδία στη Μεσόγειο σημειώνεται έπειτα από δύο ναυάγια την περασμένη εβδομάδα, το ένα από τα οποία είχε 400 και το άλλο περισσότερους από 40 αγνοουμένους, όπως αφηγήθηκαν επιζώντες στο Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και σε μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Ρέντσι: Η Ευρώπη μάρτυρας μια συστηματικής σφαγής

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ακύρωσε προεκλογική εκδήλωσή του στη βόρεια Ιταλία, προγραμματισμένη ενόψει των τοπικών εκλογών της 31ης Μαΐου, για να παρακολουθήσει από το πρωθυπουργικό γραφείο στη Ρώμη την εξέλιξη της κατάστασης. Ο Ματέο Ρέντσι είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ με θέμα μια κοινή, ουσιαστική, ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, όπως μετέδωσε η ιταλική δημόσια τηλεόραση RAI.

Ο Ματέο Ρέντσι δήλωσε πως η Ευρώπη είναι μάρτυρας «μιας συστηματικής σφαγής στη Μεσόγειο». «Πώς μπορούμε να παραμείνουμε απαθείς, όταν βλέπουμε πληθυσμούς ολόκληρους να πεθαίνουν σε μια εποχή που τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας μας επιτρέπουν να γνωρίζουμε τα πάντα;», τόνισε μιλώντας σε μια πολιτική εκδήλωση στη Μάντοβα.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Ρέντσι, θα έχει αλλεπάλληλες συσκέψεις με υπουργούς και αξιωματούχους για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα.

Ολάντ: Η χειρότερη καταστροφή των τελευταίων ετών στη Μεσόγειο

Έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της ΕΕ ζήτησε ο Φρανσουά Ολάντ για να ληφθούν μέτρα μετά το νέο ναυάγιο, ενώ, επισήμανε ότι «Αν ο απολογισμός αυτός επιβεβαιωθεί, θα είναι η χειρότερη καταστροφή των τελευταίων ετών στη Μεσόγειο».

Πρωθυπουργός Μάλτας: Εκτυλίσσεται μια τραγωδία

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μάσκατ, ανέφερε ότι «Μια τραγωδία εκτυλίσσεται στη Μεσόγειο και, αν η ΕΕ και ο κόσμος συνεχίσουν να κλείνουν τα μάτια, θα κριθούν με τον χειρότερο τρόπο, όπως κρίθηκαν και στο παρελθόν όταν έκλεισαν τα μάτια τους σε γενοκτονίες, όταν οι βολεμένοι δεν έκαναν τίποτε».

Στη Ρώμη ο Αβραμόπουλος την Πέμπτη

Υπό το φως των νέων τραγικών εξελίξεων, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος αναμένεται να επισκεφθεί τη Ρώμη για συνομιλίες με την ιταλική κυβέρνηση, μετά το νέο τραγικό ναυάγιο που έλαβε χώρα τη χθεσινή νύκτα στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης.

Για τη νέα αυτή τραγωδία συνομίλησαν τηλεφωνικά ο κ. Αβραμόπουλος και ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο.

Η πάγια θέση της ιταλικής κυβέρνησης είναι ότι η ΕΕ πρέπει να δραστηριοποιηθεί άμεσα με περισσότερα μέσα, πολιτικά και οικονομικά, για τη συνολική αντιμετώπιση των κυμάτων μεταναστών που φθάνουν διαρκώς στις ακτές της μεσογειακής Ευρώπης.

Κομισιόν: Έχουμε υποχρέωση να δράσουμε

Το απόγευμα της Κυριακής η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος, ενώ, στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι «Διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές και η ΕΕ στο σύνολό της έχει ηθική και ανθρωπιστική υποχρέωση να δράσει».

 «Είναι απαραίτητο να ληφθούν άμεσα μέτρα. Όσο οι χώρες προέλευσης και οι χώρες διαμετακόμισης δεν λαμβάνουν μέτρα για να αποφευχθούν αυτοί οι απελπισμένοι διάπλοι, άνθρωποι θα συνεχίζουν να βάζουν τη ζωή τους σε κίνδυνο. Ένα μεγάλο μέρος της προσέγγισής μας έγκειται στη δουλειά με τις τρίτες χώρες» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, η Ιταλίδα Φεντερίκα Μογκερίνι, αποφάσισε να περιλάβει το ζήτημα αυτό στην ημερήσια διάταξη της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Δευτέρα, στο Λουξεμβούργο.

 «Θα παρουσιάσω σειρά προτάσεων αναφορικά με τη Λιβύη, μία από τις κύριες οδούς της παράνομης διακίνησης μεταναστών» πρόσθεσε η Μογκερίνι σε χωριστή ανακοίνωση.

 «Έχουμε πει πολλές φορές ‘φτάνει πια’. Είναι πλέον καιρός για την ΕΕ να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χωρίς να περιμένει άλλο» τόνισε η Μογκερίνι, η οποία χαρακτήρισε το νέο ναυάγιο στη Μεσόγειο «απαράδεκτο» σε «μια ένωση βασισμένη στις αρχές της αλληλεγγύης, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας για όλους».

Κατά συνέπεια, οι Ευρωπαίοι οφείλουν «να συνεχίσουν να εργάζονται σχετικά με τα βαθιά αίτια της μετανάστευσης και ιδιαίτερα αναφορικά με την αστάθεια στην περιοχή, από το Ιράκ έως τη Λιβύη» πρόσθεσε.

Σακελλαρίδης: Η Μεσόγειος από θάλασσα-δίαυλος έχει μετατραπεί σε υγρό τάφο

Για τον «υγρό τάφο» της Μεσογείου κάνει λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιαβριήλ Σακελλαρίδης, αναφορικά με τη νέα τραγωδία στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα. Ανάμεσα σε άλλα ο κ. Σακελλαρίδης σημειώνει:  «Η νέα εκατόμβη προσφύγων στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα μάς συγκλονίζει όλους. Η Μεσόγειος, από θάλασσα-δίαυλος των πολιτισμών, έχει μετατραπεί σε υγρό τάφο για χιλιάδες ψυχές που επιχειρούν να ξεφύγουν από τις φλόγες του πολέμου. Αυτές τις κρίσιμες ώρες, που μαζί με τις ζωές κινδυνεύει να χαθεί και η ανθρωπιά μας, απαιτούνται πράξεις και όχι ωραία λόγια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει άμεσα να αναλάβει τις ευθύνες της, απέναντι -κυρίως- στα κύματα των απεγνωσμένων προσφύγων, αλλά και απέναντι στις Ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου που τους υποδέχονται. Η νέα τραγωδία της Λαμπεντούζα εκθέτει ανεπανόρθωτα τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, που διατύπωσαν τον απαράδεκτο ισχυρισμό ότι υπεύθυνη για το προσφυγικό κύμα είναι η ελληνική κυβέρνηση. Το προσφυγικό είναι διεθνές ανθρωπιστικό ζήτημα που δεν μπορεί να επιλυθεί με κραυγές. Ας αφήσουμε λοιπόν το λαϊκισμό και τη δημαγωγία. Για ανθρώπινες ζωές μιλάμε».

Πηγή: iefimerida.gr
 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ελλάδα – Ρούλα Πισπιρίγκου: Ενοχη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Ενοχη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, αποφάσισε το δικαστήριο - Η πρόβλεπόμενη ποινή είναι ισόβια για την δολοφονία και πολυετής κάθειρξη για την απόπειρα

Τήνος: Συνάντηση Κροντηρά – Γεωργιάδη, ποιος ο λόγος;

Επείγουσα συνάντηση πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Τήνου με τον Υπουργό Υγείας

Σαντορίνη – Γ. Νομικός: 8.000 επισκέπτες καθημερινά και 80% της πληρότητας του πλοίου με την εφαρμογή του Berth Allocation System στην κρουαζιέρα

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας μας μιλά .για τη διαχείριση της κρουαζιέρας στη Σαντορίνη αλλά και για τις υπόλοιπες λιμενικές ζώνες του νησιού

Υπόθεση Κολωνός: Ένοχος ο Μίχος για όλες τις κατηγορίες, αθώα η μητέρα

Ο Μίχος κρίθηκε ένοχος για όλες τις κατηγορίες πλην της εμπορίας ανθρώπου - Πανηγυρισμοί και χειροκροτήματα έξω από το δικαστήριο

Τράπεζες: Κλειστές για τις επόμενες τέσσερις ημέρες. Ποιος ο λόγος;

Καθολικό Πάσχα και κλειστές; οι τράπεζες για τέσσερις ημέρες...

Ηλεία: Διπλός σεισμός, ο δεύτερος στους 5,7 R το πρωί της Παρασκευής

Καθησυχαστικός ο Λέκκας για τους σεισμούς: «Δεν έχει δώσει δονήσεις το ρήγμα» - Κλειστά τα σχολεία

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Μετά από 13 χρόνια επαναλειτουργεί η μεγαλύτερη πλωτή δεξαμενή στην Ελλάδα

Η δεξαμενή Νο3 των Ναυπηγείων μετονομάστηκε σε «Σταύρος Νιάρχος». Στα 20 εκατ. ευρώ η αξία της επισκευής, που διήρκεσε επτά μήνες. Δημιουργούνται πάνω από 500 θέσεις εργασίας. Οι δυνατότητες.

Νάξος – Nova: Προσφορά για θέση μόνιμης εργασίας

Το υποκατάστημα της Nova στη Νάξο προχωρά σε προσφορά θέσης εργασίας

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο (!!!)

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο με κρούστα πάπρικας-μουστάρδας

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα