Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΙστορίεςΒρετανία: "Εφυγε" ο Μπανκς, ο τερματοφύλακας που έκανε την απόκρουση του αιώνα

Βρετανία: “Εφυγε” ο Μπανκς, ο τερματοφύλακας που έκανε την απόκρουση του αιώνα

|

Σε ηλικία 81 ετών, ο θρυλικός Γκόρντον Μπανκς που πανηγύρισε την κατάκτηση του Μουντιάλ το 1966 με την εθνική ομάδα της Αγγλίας, «έφυγε» από τη ζωή, όπως ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης η οικογένειά του. (video) 

Απεβίωσε σε ηλικία 81 ετών ο σπουδαίος Αγγλος διεθνής τερματοφύλακας Γκόρντον Μπανκς. Θλίψη στο αγγλικό ποδόσφαιρο προκάλεσε η είδηση του θανάτου του ενός από τους διασημότερους τερματοφύλακες στην ιστορία του αθλήματος. 

«Με μεγάλη θλίψη ανακοινώνουμε ότι ο Γκόρντον άφησε την τελευταία του πνοή ειρηνικά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Είμαστε κατεστραμμένοι που τον χάσαμε, αλλά έχουμε τόσες πολλές ευχάριστες αναμνήσεις και δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πιο περήφανοι γι ‘αυτόν», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Στόουκ Σίτι, με την οποία είχε κάνει σπουδαία καριέρα τη δεκαετία του 1970. Ο Μπανκς ήταν τερματοφύλακας της εθνικής Αγγλίας, όταν τα «τρία λιοντάρια» κατέκτησαν το Μουντιάλ του 1966, ενώ συνολικά είχε 73 συμμετοχές με τη φανέλα της χώρας του.

Γεννήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου του 1937 και πραγματοποίησε συνολικά 628 εμφανίσεις στο Φούτμπολ Λιγκ της χώρας του, στην 15ετή καριέρα του. Η Διεθνής Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου, τον είχε κατατάξει ως στον δεύτερο καλύτερο τερματοφύλακα του 20ού αιώνα πίσω από τον Λεβ Γιασίν και μπροστά από τον Ντίνο Τζοφ. Ανακηρύχθηκε ποδοσφαιριστής της χρονιάς το 1972, από το FWA Ποδοσφαιριστής της χρονιάς και καλύτερος τερματοφύλακας της FIFA, 6 φορές.

Τον Μάρτιο του 1953 εντάχθηκε στο δυναμικό της Τσέστερφιλντ ΦΚ και έπαιξε το 1956 στον τελικό κυπέλλου των νέων. Το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα το έκανε, τον Νοέμβριο του 1958, ενώ τον Ιούλιο του 1959, πουλήθηκε στη Λέστερ Σίτι, για 7.000 λίρες. Με τη Λέστερ αγωνίστηκε σε 4 τελικούς κυπέλλου, από τους οποίους κέρδισε τους 2. Κέρδισε, επίσης, το 1964 το Λιγκ Καπ, ενώ την επόμενη σεζόν, στην ίδια διοργάνωση, ήταν φιναλίστ. Κατά την περίοδο αυτή, είχε αρχίσει να καθιερώνεται στην Εθνική Αγγλίας, με την οποία κατέκτησε το Μουντιάλ του 1966, χωρίς να φύγει από τη βασική εντεκάδα καθόλου. Πάρα τις καλές του εμφανίσεις και την επιτυχία τούτη, η Λέστερ τον πούλησε στη Στόουκ Σίτι, για 50.000 λίρες, τον Απρίλιο του 1967.

Στο Μουντιάλ του 1970, έκανε μία από τις πιο εντυπωσιακές αποκρούσεις στην Ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου στο ματς με τη Βραζιλία, αποκρούοντας με εκπληκτικό τρόπο καρφωτή κεφαλιά του Πελέ, αναγκάζοντας τον θρυλικό άσο να του δώσει συγχαρητήρια. Κατόπιν η προσπάθεια του αυτή πέρασε στην Ιστορία ως «η απόκρουση του αιώνα». Παρ’όλα αυτά, ήταν απών στα προημιτελικά κόντρα στη Δυτική Γερμανία, λόγω ασθένειας, όταν και ήρθε ο αποκλεισμός της εθνικής του.

«Εχω βάλει περισσότερα από 1.000 γκολ, αλλά όλοι θυμούνται αυτό που δεν πέτυχα» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά, έπειτα από χρόνια, ο Πελέ για την απίθανη απόκρουση του Μπανκς, οποίος από την πλευρά του είχε δηλώσει για τη συγκεκριμένη φάση: «Ο κόσμος δεν με θυμάται για το Μουντιάλ που κέρδισα το 1966 αλλά γι’ αυτή την απόκρουση. Όποιον συναντάω στον δρόμο, θέλει να του πω μόνο για εκείνη την απόκρουση!»

Ο Μπανκς υπήρξε τερματοφύλακας της Στόουκ Σίτι, στον μοναδικό μεγάλο τίτλο της, το 1972, όταν κατέκτησε το Λιγκ Καπ. Παρέμεινε τόσο στη Στόουκ όσο και στην Εθνική Αγγλίας, μέχρι τον Οκτώβριο του 1972, καθώς είχε τότε ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα, το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα να χάσει την όρασή του από το ένα μάτι, και δευτερευόντως την καριέρα του. Παρόλα αυτά, έκανε ένα πέρασμα από τις ΗΠΑ το 1977 και το 1978 με την Φορτ Λόντερντεϊλ Στράικερς. Τη σεζόν 1979-80, έκανε ένα μικρό πέρασμα ως προπονητής στον πάγκο της Τέλφορντ Γιουνάιτεντ, όμως εκδιώχθηκε και δεν ασχολήθηκε ξανά με την προπονητική.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

Νάξος: Αυτοκίνητο βρέθηκε σε χαντάκι

Σε χαντάκι στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Γαλανάδου βρέθηκε αυτοκίνητο

Μύκονος: “Καμπάνα” σε beach bar, ποιος ο λόγος;

Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού - Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Πρόσκληση για κατασκευή χελιδονοφωλιάς

Πότε και που ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα δημιουργήσει χελιδονοφωλιές

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες