Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΙστορίεςWild Drawing: "Η Νάξος είναι φιλόξενη και δεν πρέπει να χάσει το...

Wild Drawing: “Η Νάξος είναι φιλόξενη και δεν πρέπει να χάσει το χαρακτήρα της”

|

Στον Πύργο Μπαζαίου φέτος έρχεται (όπως κάθε χρόνο) μία πολυσυλλεκτική ομάδα καλλιτεχνών με στόχο να φωτίσει, να εμπλουτίσει και να αναπλαισιώσει παλαιότερα έργα εικαστικών από προηγούμενες διοργανώσεις – Τίτλος της έκθεσης: Around & About Art Exhibition , διάρκεια: 26 Μαΐου – 27 Σεπτεμβρίου – Ενας από τους καλλιτέχνες, ο Wild Drawing μας θυμίζει τι του αρέσει στη Νάξο και το μύνημα που στέλνει 

Την προσεχή Παρασκευή 25 Μαΐου στο Πύργο Μπαζαίου στη Νάξο θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια μίας έκθεσης με τίτλο Around & About Art Exhibition… Και μία πολυσυλλεκτική ομάδα καλλιτεχνών θα εγκαταστήσει νέες δημιουργίες στον Πύργο Μπαζαίου, στη ρημαγμένη οικοδομή στην παραλία στο Αλυκό και αλλού στο νησί τριγύρω με στόχο να φωτίσει, να εμπλουτίσει και να αναπλαισιώσει παλαιότερα έργα εικαστικών από προηγούμενες διοργανώσεις…

Ανάμεσα τους, ο Wild Drawing από την Ινδονησία αλλά με ελληνικό αίμα να …κυλάει μέσα του καθότι λατρεύει την χώρα μας. Και το πιο εντυπωσιακό; Έχει δώσει το παρών και στη Νάξο. Σε τακτικά χρονικά διαστήματα για διακοπές. Κάποιες φορές όμως νιώθει την ανάγκη έκφρασης. Όπως το 2015. Όταν με τις προσφυγικές ροές να βρίσκονται στο ζενίθ (σχεδόν όπως φέτος) είχε δημιουργήσει ένα καταπληκτικό έργο στο εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο στο Αλυκό, παράλληλα δε άδραξε την ευκαιρία και έβαλε την προσωπική του σφραγίδα σε όλους σχεδόν τους χώρους…

Μάλιστα, από τις ….κραυγές από το βυθό της θάλασσας («Screams from the Seabed») η Νάξος κέρδισε αρκετά πρωτοσέλιδα εκείνη τη περίοδο. Έργο που έκανε αίσθηση και μάλιστα έδωσε ώθηση σε ένα χώρο που έχει τη δική του πονεμένη ιστορία. Το μισοτελειωμένο ξενοδοχείο στο Αλυκό από χώρος εγκατάλειψης με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό – κυρίως την καλοκαιρινή περίοδο – έχει μετατραπεί αίφνης σε αξιοθέατο και αρκετοί είναι αυτοί που έσπευσαν να δουν το έργο του ιδιαίτερου αυτού καλλιτέχνη.

Wild Drawing  (9)Έμπνευση

Ανάμεσά τους και εμείς. Και αναζητώντας το συγκεκριμένο έργο ανακαλύψαμε ότι ο Wild Drawing, – γνωστός και ως WD – μας άφησε παρακαταθήκη, όχι ένα, ούτε δύο αλλά έξι συνολικά έργα. Μάλιστα, τα δύο εξ αυτών είναι έγχρωμα και δίνουν ένα ιδιαίτερο τόνο αισιοδοξίας σε ένα κτίσμα που μοιάζει να έχει παραδοθεί στο χρόνο…  Ο WD είναι ένας από τους καλύτερους street artists στη χώρα μας και όλο τον κόσμο που αρέσκεται να …χτυπάει με ιδιαίτερα αναγνωρίσιμα έργα του σε κάθε γωνιά της Αθήνας. Όμως, έχει γυρίσει σχεδόν όλη την Ελλάδα αφήνοντας το δικό του αποτύπωμα είτε μιλάμε για βράχους όπως στη Λέσβο, σε τοίχους όπως στη Κρήτη ή σε άλλες μεγάλες πόλεις και του εξωτερικού. Όπως έχει δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του,

Wild Drawing  (8)

επέλεξε το συγκεκριμένο προσωνύμιο έχοντας στο μυαλό του «τα σχέδια που δημιουργούνται και ανθίζουν στην τσιμεντένια ζούγκλα της πόλης. Όσο για το icon που συνοδεύει συχνά τα έργα μου, το πλάσμα με το ραμμένο μάτι και στόμα είναι ένα σύμβολο αθωότητας και βίας μαζί»… Και έτσι φτάσαμε στη Νάξο. Στην επικοινωνία που είχαμε μαζί του μας ανέφερε ότι έχει ξαναέλθει στη Νάξο πριν από μερικά χρόνια, κι εμείς του απαντήσαμε ότι τον βρήκαμε σε δράση… Με την βοήθεια του «Ορεινού Αξιώτη» τον …συλλάβαμε επί τω έργω, με την παραμονή του στο νησί να τοποθετείτε το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Όπως μας τόνισε πάντως, το ξενοδοχείο στο Αλυκό του έδωσε ιδιαίτερη έμπνευση, πηγή δημιουργίας και ήταν ιδιαίτερα φιλόξενο, γενικά δε, ένιωσε πολύ όμορφα ζωγραφίζοντας στο συγκεκριμένο χώρο. Να σημειώσουμε εδώ, πριν δώσουμε το λόγο στον …καλεσμένο μας, ότι έχει δώσει στη δημοσιότητα κι ένα τρίτο έργο με τίτλο «Unconditional Love” και απεικονίζει δύο χιμπατζήδες να είναι σε ένα τρυφερό τετ α τετ.

Γιατί επιλέξατε τη Νάξο για να δημιουργήσετε το συγκεκριμένο έργο…

«Επέλεξα τη Νάξο για διακοπές. Το συγκεκριμένο έργο «Screams from the Seabed» (Κραυγές από το βυθό της θάλασσας) ήρθε μετά, καθώς όπου πάω προσπαθώ να ζωγραφίζω. Ήθελα από καιρό να κάνω ένα έργο για τους πρόσφυγες που χάνονται στη θάλασσα και μου βγήκε στη Νάξο, σ” έναν τόπο που περιβάλλεται από θάλασσα».

Τι σας ενέπνευσε για να δώσετε αυτή τη μορφή στο έργο σας;

«Όπως φαίνεται, το θέμα αντλήθηκε από όλα αυτά που βλέπουμε να συμβαίνουν ειδικά τους τελευταίους μήνες, στη Μεσόγειο. Άνθρωποι κυνηγημένοι από τον πόλεμο και με ανύπαρκτες πια ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στις πατρίδες τους, εγκαταλείπουν τη γη τους για καλύτερες μέρες. Δυστυχώς συχνά οι ζωές των ανθρώπων αυτών, γιατί πάνω από όλα είναι άνθρωποι, τελειώνει δραματικά στα νερά του Αιγαίου και της Μεσογείου. Κι αν τα καταφέρουν, βρίσκονται αντιμέτωποι με αφιλόξενες κοινωνίες κι ακόμη πιο αφιλόξενα κράτη… Ελπιδοφόρα εξαίρεση του κανόνα βέβαια, αποτελεί η αλληλεγγύη από μέρος της κοινωνίας τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.  Αλήθεια, ποιοι κάνουν αυτούς τους πολέμους και με την υποστήριξη ποιων; Κι εμείς ως άνθρωποι τι κάνουμε γι” αυτούς τους ανθρώπους που έχουν χάσει τα πάντα; Αν ήμασταν στη θέση τους πώς θα θέλαμε να μας συμπεριφερθούν οι συνάνθρωποί μας…»

Ποια η εικόνα που έχετε για τη Νάξο και τους κατοίκους της;

«Είναι η δεύτερη φορά που επισκέφθηκα τη Νάξο, η πρώτη ήταν πριν επτά χρόνια περίπου. Πολύ όμορφο νησί με ωραίο νερά, καλό φαγητό και ζωντανό, και στην ενδοχώρα. Όσο για τους ανθρώπους, θα μιλήσω για έναν παππού που γνώρισα όταν ζωγράφιζα, που όπως μου είπε είναι από το Φιλώτι. Κάθε μέρα πέρναγε φορτωμένος φραγκόσυκα, ελιές, λάδι κ.ά. και τα πούλαγε στους τουρίστες στην παραλία. Σίγουρα πάνω από 70 – 75 ετών και κάθε μέρα με πολύ βάρος, μέσα στη ζέστη να κάνει χιλιόμετρα στην παραλία για να βγάλει μερικά ευρώ… Παρ” όλα αυτά χαμογελαστός».

Τι σας άρεσε και τι σας ενόχλησε από τη Νάξο;

«Όπως είπα και παραπάνω η Νάξος είναι όμορφη, ζωντανή όχι μόνο το καλοκαίρι και με πλούσια ιστορία. Ωστόσο, φοβάμαι ότι έχει εξελιχθεί σε έναν ακριβό προορισμό για το μέσο κάτοικο της Ελλάδας, σε σχέση με το παρελθόν. Ας φέρω για παράδειγμα το φαγητό, και μάλιστα σ” έναν τόπο με δική του παραγωγή τουλάχιστον σε ζώα, γαλακτοκομικά, ψάρια κλπ. Για τους ξένους τουρίστες που έρχονται με άλλους μισθούς, μπορεί να είναι μια χαρά, αλλά για τους ντόπιους τουρίστες… Συγγνώμη αν σας στενοχώρησα, αλλά αυτό ένιωσα»

Και τι σας έσπρωξε σ” αυτή τη μορφή τέχνης και είστε έως σήμερα ικανοποιημένος από την αποδοχή του έργου σας είτε από τους   απλούς πολίτες είτε από τους πολιτικούς με δεδομένο ότι τα έργα σας είναι μία μορφή διαμαρτυρίας..

«Με το street art, με τη ζωγραφική στο δρόμο δηλαδή, ασχολούμαι από το 2000. Είναι το πάθος μου, αλλά και η δουλειά μου, είναι ο τρόπος μου να εκφράζομαι και να μοιράζομαι τις σκέψεις μου με τον οποιοδήποτε περάσει – τυχαία ή σκόπιμα – μπροστά από ένα έργο μου ή απλά το δει στο web. Η ανταπόκριση του άμεσου παραλήπτη, δηλαδή του κόσμου, είναι πολύ θετική και τα σχόλια τους νιώθω να με στηρίζουν για να συνεχίσω. Όσο για τους πολιτικούς δεν νομίζω ότι ασχολούνται καν. Εξάλλου όπως έχω ξαναπεί η Τέχνη δε λύνει το πρόβλημα…δυστυχώς». και στον επίλογο ως ευγενικός καλεσμένος μας δήλωσε «Σας ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία και καλό χειμώνα Νάξο!»

 

Wild Drawing (4)

Το Who is Who

O Wild Drawing, γνωστός και ως WD, έχει γεννηθεί στο Μπαλί της Ινδονησίας και είναι απόφοιτος της σχολής Καλών Τεχνών στην Ινδονησία και της σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών Ορνεράκη. Η δραστηριότητά του στο δρόμο ξεκινά το 2000, ενώ από το 2006 ζει κι εργάζεται στην Αθήνα. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές, και έχει λάβει μέρος σε ομαδικές, εκθέσεις σε Ινδονησία, Ελλάδα, Ιταλία, Ελβετία, Γαλλία, Γερμανία και Μεγάλη Βρετανία. Παράλληλα, έχει συμμετάσχει σε events και φεστιβάλ graffiti/street art τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.  Η τεχνική του περιλαμβάνει όλη τη γκάμα αυτoύ που συνηθίζουμε να αποκαλούμε street art. Από paste ups και stencils μέχρι installations και free hand murals, ενώ το κύριο μέσο που χρησιμοποιεί για τις τοιχογραφίες του είναι ένας συνδυασμός ρολού με sprey. 

Wild Drawing  (2)

Επιλέγει σημεία που είναι ήδη κατεστραμμένα, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, και προσπαθεί πάντα να αλληλεπιδρά με το σημείο όπου εργάζεται – με τη χρήση διαφόρων στοιχείων που υπάρχουν σε αυτό – έτσι ώστε να υπάρχει αρμονία ανάμεσα στο έργο και το χώρο που αυτό δημιουργείται. Τα έργα του χαρακτηρίζονται από στοιχεία φωτορεαλισμού, επηρεασμένα από comics και graphic novels. Κοινωνικά φαινόμενα και life style, συχνά, αποτελούν πηγές έμπνευσής του.

Αυτό που αγαπάει στο δρόμο, στο Δημόσιο Χώρο γενικά, είναι η ελευθερία έκφρασης και το γεγονός ότι μπορεί να μοιραστεί τις σκέψεις του με πολύ περισσότερο κόσμο, με τον οποιοδήποτε περάσει – τυχαία ή σκόπιμα – μπροστά από ένα έργο του. Επίσης, ένα ακόμη πολύ ενδιαφέρον κομμάτι είναι η επαφή που έχει με τους περαστικούς κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του έργου, με όλα τα θετικά ή και τα αρνητικά που μπορεί να συνοδεύουν το γεγονός αυτό…


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκτακτο – Ολυμπιακή φλόγα: Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης στη Νάξο

Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης της Ολυμπιακής φλόγας στις Κυκλάδες - Μία ώρα νωρίτερα η τελετή, πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα στη Νάξο

Tourism Awards: Βραβείο για τις καινοτόμες εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης του NAXOS AR

Η MOPTIL συνδέει τον πολιτισμό με τον τουρισμό μέσω της τεχνολογίας και διακρίθηκε με δυο βραβεία για εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης σε αρχαιολογικούς χώρους: Gold στην κατηγορία Digital Innovation - Καινοτόμο Concept για την εφαρμογή NAXOS AR και Silver στην κατηγορία Travel Services - Applications για την εφαρμογή DIGIPAST.

“Καλάθι του Νονού”: Ξεκινάει στις 22 Απριλίου, τι περιλαμβάνει

Το "Καλάθι του Νονού" είναι πραγματικότητα - Ποια προϊόντα περιλαμβάνει και πότε έρχεται το "Καλάθι του Πάσχα"

National Geographic για Σίφνο: Ο κορυφαίος γαστρονομικός προορισμός

Ως το καλύτερο νησί της Ελλάδας για γαστρονομικές απολαύσεις και παραδοσιακά πανηγύρια προβάλλεται η Σίφνος και στον κατάλογο που δημοσίευσε το ισπανικό Conde Nast Traveler

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Golden Star Ferries: Το “Andros Queen” πιάνει φέτος και Πάρο

GOLDEN NEWS: ΝΕΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣ ΠΑΡΟ ΜΕ ΤΟ ANDROS QUEEN!

Ευρώπη: Νησιά των Κυκλάδων μεταξύ των επτά πιο απειλούμενων μνημείων και τόπων

Κυκλάδες: μεταξύ των 7 πιο απειλούμενων μνημείων & τόπων στην Ευρώπη

Πάει… Τούμπα ο (φανατικός Παναθηναϊκός)! Ανδρουλάκης

Τι θα κάνει στη Θεσσαλονίκη ο Νίκος Ανδρουλάκης;

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ολυμπιακή Φλόγα: Στη Σαντορίνη ταξιδεύει ο Γιώργος Λεονταρίτης

"Στη Σαντορίνη ο Γιώργος Λεονταρίτης για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας"

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Αμοργός: Το νησί που… κόβει την ανάσα!!

Εκεί γυρίστηκε η ταινία του 1988 «Le Grand Bleu» (The Big Blue) με τον Jean Reno. Η ταινία έγινε μια από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά ταινίες της Γαλλίας.

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Κυκλάδες: Πως διαμορφώνεται ο δικαστικός χάρτης, ποια ειρηνοδικεία καταργούνται

Ολες οι προτεινόμενες αλλαγές μέσω του Δικαστικού Χάρτη που είναι σε διαβούλευση για τις Κυκλάδες - Οι οργανικές θέσεις και τα ειρηνοδικεία που καταργούνται...