Ζάκυνθος - "Ναυάγιο": Κανείς δεν ξέρει πότε θα ανοίγει η πλέον διάσημη παραλία

Αδιέξοδο έχει δημιουργηθεί σχετικά με το άνοιγμα της παραλίας του Ναυαγίου, καθώς στην πρόσφατη συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο Ζακύνθου, έπειτα από έντονες πιέσεις των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, αποφασίστηκε από τον δήμαρχο Παύλο Κολοκοτσά η συγκρότηση επιτροπής, η οποία θα καταβάλει προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Το θέμα στην ημερήσια διάταξη ήταν η παρουσίαση της επιστημονικής έκθεσης «εκτίμηση κατολισθητικού κινδύνου στην παραλία του Ναυαγίου» που εκπονήθηκε πρόσφατα από τον καθηγητή του ΕΚΠΑ και προέδρου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιο Λέκκα και παραδόθηκε στις τοπικές Αρχές. Ο δήμαρχος Ζακύνθου ενημέρωσε ότι «ο κ. Λέκκας κινήθηκε ταχύτατα και ετοίμασε τη μελέτη, η οποία προβλέπει τρεις ζώνες», ενώ γνωστοποίησε ότι η μελέτη κοινοποιήθηκε στον λιμενάρχη Ζακύνθου, ο οποίος του απάντησε ότι «χρειάζεται έγγραφο από κάποια δημόσια υπηρεσία για να ανοίξει την παραλία στο κοινό». Ο Δήμαρχος πρόσθεσε «Δεχομαστε πιέσεις από παντού και γι' αυτό τους καλώ εντός της εβδομάδας στο γραφείο μου, ο εισαγγελέας ζήτησε να μπουν πινακίδες στον χώρο». Στη συζήτηση παραβρέθηκε εκπρόσωπος των επαγγελματιών της περιοχής που πρότεινε να τοποθετηθεί ένα άτομο που θα επιβλέπει τον χώρο και την τήρηση των μέτρων που προβλέπει η μελέτη «Λέκκα» ενώ υποσχέθηκε «την παρουσία ναυαγοσωστικού σκάφους», αρκεί να ανοίξει η παραλία.

Αποφασίστηκε και η συγκρότηση μιας διαπαραταξιακής επιτροπής, η οποία θα μελετήσει την επιστημονική έκθεση που κατέθεσε ο κος Λέκκας και θα δρομολογήσει τις επόμενες κινήσεις και στη πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής αναμένται να κληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και υπηρεσίες, επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, ο Λιμενάρχης, καθώς και οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων των ορεινών. Η αποστολή αυτή της Επιτροπής θα είναι εκτός από το να μελετήσει την επιστημονική έκθεση, να συντάξει ένα επίσημο έγγραφο που θα παραδοθεί στη Λιμενική Αρχή και στο οποίο θα αναφέρονται εκτός από τις διαπιστώσεις της και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν στην παραλία και τα οποία εκτενώς αναλύονται στη μελέτη Λέκκα. Επίσης, η Επιτροπή θα πρέπει να μεριμνήσει για την υλοποίηση των μέτρων, την πρόσληψη προσωπικού φύλαξης της παραλίας, αλλά και να αποφασίσει για τη διαμόρφωση του χρόνου επίσκεψης και παραμονής σκαφών και επισκεπτών στην παραλία.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ