Αμοργός: Οι ...Κόρες (“Tochter") βάζουν το νησί και πάλι στο επίκεντρο του κινηματογράφου

Από το .. Απέραντο Γαλάζιο στις ... Κόρες... Η Αμοργός τρεις σχεδόν δεκαετίες μετά την ταινία - σταθμός στην ιστορία του νησιού, αναμένεται να ανοίξει και πάλι την αγκαλιά της ώστε να υποδεχτεί τους λάτρεις του κινηματογράφου... 

Οπότε κλακέτα, 1, 2, 3 και ... πάμε. Το αναφέρουμε αυτό γιατί σε μερικές εβδομάδες, το νησί των Ανατολικών Κυκλάδων, πρόκειται να “πρωταγωνιστήσει” σε μία ακόμη διεθνή κινηματογραφική παραγωγή, την ταινία "Tochter" (Κόρες). Από τα μέσα Ιουνίου και έως τα τέλη Ιουλίου, η Αμοργός στο σύνολο της θα γίνει ένα απέραντο στούντιο.

Πρόκειται για μία ελληνο-γερμανο-ιταλική παραγωγή της εταιρείας «Heretic», με παραγωγούς τους Γεώργιο Καρναβά και Κωνσταντίνο Κοντοβράκη, σε σκηνοθεσία Nana Neul και σε συνεργασία με τη γερμανική εταιρεία παραγωγής «Heimatfilm» και την ιταλική «Simila».

Μία σχέση πατέρα-κόρης με φόντο την Αμοργό

Και όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα "Κοινή Γνώμη" σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση, που έκανε η Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Αμοργού, κ. Καλλιόπη Δεσποτίδη, προκειμένου το Δημοτικό Συμβούλιο να δώσει την άδειά του στις εταιρείες παραγωγής να χρησιμοποιήσουν χώρους στο νησί για τα κινηματογραφικά γυρίσματα, πρόκειται για μία ελληνο-γερμανο-ιταλική παραγωγή, η οποία πρόκειται να προβάλει ακόμη περισσότερο το νησί σε διεθνές επίπεδο.

Πιο συγκεκριμένα, ο διευθυντής παραγωγής, κ. Γεώργιος Νούνεσης, εκ μέρους της εταιρείας παραγωγής “Heretic”, με αίτησή του προς το Δήμο Αμοργού, ζήτησε άδεια κινηματογράφησης της ταινίας “Tochter” (Κόρες) στην Αμοργό, προσκομίζοντας επιπλέον τη σχετική βεβαίωση από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, όπως επίσης και επιστολή διευκόλυνσης γυρισμάτων του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Η εταιρεία παραγωγής “Heretic”, με παραγωγούς τον κ. Γεώργιο Καρναβά και τον κ. Κωνσταντίνο Κοντοβράκη, έχει αναλάβει τη συμπαραγωγή της νέας κινηματογραφικής ταινίας μεγάλου μήκους, με τίτλο “Tochter” (Κόρες), σε σκηνοθεσία Nana Neul, σε συνεργασία με τη Γερμανική εταιρεία παραγωγής “Heimatfilm” και την Ιταλική εταιρεία παραγωγής “Simila”.

Η ταινία, η οποία ανήκει στην κατηγορία του κωμικού δράματος, επικεντρώνεται στην πολύπλοκη σχέση πατέρα και κόρης, περιγράφοντας ένα ταξίδι, το οποίο ξεκινά οδικώς από τη Γερμανία και καταλήγει στην Αμοργό.

Τα γυρίσματα είναι προγραμματισμένα να πραγματοποιηθούν στην Αμοργό, μετά τις 20 Ιουνίου, μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Τα σημεία ενδιαφέροντος για τα γυρίσματα είναι:

1) Εν πλω στον κόλπο της Αιγιάλης και σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών στον κόλπο της Νικουριάς

2) Στο λιμένα της Αιγιάλης

3) Στην παραλία της Αιγιάλης

4) Στον κεντρικό δρόμο περιμετρικά της κεραίας τηλεπικοινωνιών και

5) στη Χώρα, στο σημείο που βρίσκεται το Αστυνομικό Τμήμα.

Επιφυλάξεις σχετικά με τους τόπους γυρισμάτων

Η μοναδική επιφύλαξη που διατυπώθηκε, σχετικά με την άδεια του Δήμου για τα γυρίσματα της ταινίας, ήρθε από τη Δημοτική Σύμβουλο, κ. Δήμητρα Νομικού, η οποία σημείωσε ότι «σίγουρα είναι μία μεγάλη προβολή για τον τόπο, απλώς θα έπρεπε να είναι και σε άλλα σημεία. Αμοργός είναι και η Αιγιάλη και τα Κατάπολα και η Κάτω Μεριά. Καλό θα ήταν αν μπορούν να συμπεριλάβουν και άλλα, πιο κομβικά σημεία του νησιού, ώστε ο θεατής να έχει μία γενική εικόνα».

Απαντώντας, ο Δημοτικός Σύμβουλος, κ. Κώστας Γρίσπος, εξήγησε ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με τον κ. Γιώργο Καρναβά και πως, μετά και από δική του πρόταση να υπάρξουν γυρίσματα και σε άλλες περιοχές του νησιού, τονίστηκε, πως η ταινία βασίζεται σεναριακά στην Αιγιάλη κι έτσι δεν πρόκειται να γίνουν κάπου αλλού γυρίσματα.

Σύμφωνα με τον κ. Γρίσπο, «όταν μας είπε ότι τα πλάνα θα γυριστούν στην Αιγιάλη κι εμείς προτείναμε ως βέλτιστη λύση, να συμπεριληφθούν και κάποιες άλλες τοποθεσίες της Αμοργού στην ταινία. Η σεναριογράφος, ωστόσο, έχει γράψει ότι η ιστορία διαδραματίζεται στην Αιγιάλη, γι’ αυτό και έχει επιλέξει αυτά τα συγκεκριμένα δύο σημεία. Με προσπάθεια βάλαμε μέσα τη Χώρα. Δεν ήθελε να πάει κάπου αλλού».

Τα λεγόμενα του κ. Γρίσπου επιβεβαίωσε και η Αντιδήμαρχος, κ. Δεσποτίδη, η οποία ωστόσο τόνισε, ότι η προβολή που θα έχει όλο το νησί της Αμοργού μέσα από μία διεθνή κινηματογραφική παραγωγή θα είναι πάρα πολύ μεγάλη.

Την αντίθεσή του στην όποια τοπικιστική προσέγγιση, τόνισε ο Δημοτικός Σύμβουλος, κ. Μανώλης Βασάλος, επισημαίνοντας, ότι «είναι λίγο αστείο να συζητάμε, από τη στιγμή που έρχεται στην Αμοργό μία τόσο μεγάλη παραγωγή, για τους τόπους των γυρισμάτων. Δεν κάνουμε ένα τουριστικό σποτ, οι άνθρωποι αυτοί έρχονται να κάνουν μία ταινία».

Στο ίδιο κλίμα και ο Δημοτικός Σύμβουλος, κ. Κώστας Ρούσσος, συμπλήρωσε, ότι παρ’ ό,τι το “Απέραντο Γαλάζιο” γυρίστηκε αποκλειστικά στην Αγία Άννα, ακόμη και 30 χρόνια αργότερα, επισκέπτες της Αμοργού επισκέπτονται καταλύματα σε όλο το νησί και ως εκ τούτου κατέληξε, πως «το πού θα γυριστεί η ταινία δεν έχει τόση σημασία, αρκεί να δείχνει την Αμοργό».

Επιπλέον, ενημέρωσε, πως από την ελληνική εταιρεία παραγωγής έχει δηλωθεί η πρόθεση να υπάρξει επίσκεψη στο νησί, πριν την ημερομηνία έναρξης των γυρισμάτων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η συμμετοχή Αμοργιανών σε πλάνα όπου θα χρειαστούν κομπάρσοι, ενώ η Αντιδήμαρχος Τουρισμού πρόσθεσε, ότι οι εταιρείες παραγωγής έχουν καταστήσει σαφές ότι θα τηρηθούν επίσης όλα τα μέτρα πρόληψης κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, με τήρηση αποστάσεων, ακόμη και με ημερήσιες απολυμάνσεις.

Τέλος, ο Δήμαρχος Αμοργού, κ. Λευτέρης Καραΐσκος, έκλεισε τον κύκλο των τοποθετήσεων, προτού το θέμα ψηφιστεί ομόφωνα θετικά, συμφωνώντας πως μία διεθνής παραγωγή αναμένεται να έχει τεράστιο όφελος προβολής για το νησί, σημείωσε όμως, πως προκειμένου ο Δήμος να έχει σαφή εικόνα πριν δώσει την έγκρισή του θα πρέπει να έχει έγκαιρα το σενάριο, καθώς «θα πρέπει να ελεγχθούν τα ποιοτικά κριτήρια, σχετικά με το πώς θα εγκρίνουμε να προβληθεί το νησί».

Η φωτογραφία είναι του κου Αντώνη Βεκρή (Antonis Vekris)