Αντίπαρος και "αφοσίωση στην ηδονή"

Οι περισσότεροι που έχουν περάσει τα 35, θα νιώσουν άβολα παρακολουθώντας το 'Suntan', μια ενοχλητική υπενθύμιση ότι από τη στιγμή που τελειώνει η νιότη, τελειώνει για τα καλά” έγραψε το Variety σε μια διθυραμβική κριτική της νέας ταινίας του Aργύρη Παπαδημητρόπουλου.

Με tag line του “Μια ταινία μεσηλικίωσης” (Α coming of middle age film) η τρίτη ταινία του βραβευμένου Έλληνα σκηνοθέτη που επιστρέφει στην μεγάλη οθόνη μετά τα Bank Bang και Wasted Youth, θέλει να χαρίσει εγκαύματα και ήδη έκανε την ευρωπαϊκή της πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ κερδίζοντας εντυπώσεις.

Αντίπαρος 

Στο “Suntan” πρωταγωνίστρια είναι η Αντίπαρος. Και ο Κωστής δηλαδή, ο βαριεστημένος, παραιτημένος από τα πάντα μεσήλικας γιατρός του νησιού. Αλλά το νησί, παιδιά. Αυτή η ταινία βουτάει μες στην Αντίπαρο, ένα νησί “αφοσιωμένο στις ηδονές” όπως το περιγράφει ο σκηνοθέτης της ταινίας, και οδηγεί σε απολαύσεις, παρέα με τον κεντρικό της ήρωα.

Και όπως τονίζει ο σκηνοθέτης: “Το Suntan είναι μία ταινία για τα σκοτάδια που έχουμε μέσα μας. Και για αυτό και η επιλογή να γυριστεί κάτω από πολύ δυνατό φως. Δηλαδή είναι μία ταινία πολύ λαμπερή, αλλά μιλάει για ό,τι κρύβουμε. Είναι μία ταινία για έναν άντρα και μια παρέα. Είναι μία ταινία για την ανεμελιά ή και για το τέλος της. Είναι μια ταινία για την αθωότητα, ή τη μη-αθωότητα... Η σωστή προφορά του τίτλου είναι Σάνταν και σημαίνει μαύρισμα. Το ότι ακούγεται συγγενικό με το Satan είναι απλή σύμπτωση”…

Ο Κωστής (Μάκης Παπαδημητρίου καλύτερος από ποτέ, και είναι φοβερός πάντα) γνωρίζει μια παρέα 20χρονων που γρήγορα αρχίζουν να τον κάνουν ό,τι θέλουν. Στην πορεία συμβαίνει κάτι συναρπαστικό: Η παρέα των πιτσιρικιών περνάει φανταστικά με αυτό τον περίεργο τύπο καθώς του μαθαίνουν να ζει έξω από τα στενά, φοβισμένα όριά του. Κι εκείνος, ο Κωστής, γνωρίζει εικόνες, γνωρίζει ηδονές, που ούτε φανταζόταν ποτέ του. Για να γυριστεί το “Suntan”, οι ηθοποιοί, το συνεργείο και όλη η παραγωγή της ταινίας μάζεψε τα μπογαλάκια της και πήγε στην Αντίπαρο για 2 ολόκληρους μήνες το καλοκαίρι του 2014. Εκεί έμεναν σε σκηνές, σαν αληθινό κάμπινγκ, και σε αυτό το διάστημα γύρισαν την ταινία, σε μέρες γυρισμάτων συχνά επίπονες, ολοήμερες. Μπορεί γυρίσματα να τελείωναν τα χαράματα, όταν ο ήλιος άρχιζε να βαράει τις σκηνές. Γι’αυτό και μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ταινίας είναι το πώς μοιάζει πράγματι αναπόσπαστο κομμάτι του περιβάλλοντος νησιού.

Οι ηθοποιοί 

O Mάκης Παπαδημητρίου δεν έκανε ούτε ένα θαλασσινό μπάνιο κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, προκειμένου να διατηρήσει λευκή την επιδερμίδα του, για τις ανάγκες της ταινίας.

Είναι η πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση της πρωταγωνίστριας της ταινίας, Έλλης Τρίγγου. Όταν έγινε το casting φοιτούσε στο 1ο έτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου.

Η Milou Van Groesen, που συμπρωταγωνιστεί στην ταινία, είναι διάσημο top-model από την Ολλανδία με καριέρα στη Νέα Υόρκη και εξώφυλλα σε κάθε βίβλο της μόδας που κυκλοφορεί στο εξωτερικό. Το 2011 περπάτησε για τον οίκο Balenciaga και για τη Vogue ήταν το κορίτσι της σεζόν.

Στην ταινία εμφανίζονται με δικό τους ρόλο τρεις Έλληνες σκηνοθέτες: o Σύλλας Τζουμέρκας, ο Γιάννης Οικονομίδης και ο Νικόλας Τριανταφυλλίδης.

Mεγάλο μέρος της ταινίας γυρίστηκε στην θρυλική Disco La Luna.

Και από σήμερα (31/03) βγαίνει στις ελληνικές αίθουσες φέρνοντας το καλοκαίρι μερικούς μήνες νωρίτερα.

Το Suntan ίσως δημιουργήσει εγκαύματα, ίσως όχι. Εξαρτάται από τη σχέση με το γλυκό πουλί της νιότης σου”.

Με πληροφορίες από το