Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚινηματογράφοςBernstein: Αυτό είναι το όραμά μου για το Στούντιο και τη Κινηματογραφική...

Bernstein: Αυτό είναι το όραμά μου για το Στούντιο και τη Κινηματογραφική Σχολή

|

Ο βραβευμένος Αμερικανός σκηνοθέτης Steven Bernstein βρέθηκε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου και «ξεδίπλωσε» το όραμά του για τη Σχολή Κινηματογράφου και την κατασκευή studio παραγωγής ταινιών – Το χρονοδιάγραμμα και οι 165 αιτήσεις έως τώρα για παρουσία στα πρώτα μαθήματα που ξεκινούν στις 22 Οκτωβρίου 

Λίγες ημέρες πριν από την επίσημη έναρξη των πρώτων σεμιναρίων Κινηματογράφου, ο βραβευμένος Αμερικανός σκηνοθέτης Steven Bernstein, συμμετείχε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης.

Συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργο Λεονταρίτη, ο κ. Bernstein στο πλαίσιο ενημέρωσης του ανώτατου οργάνου της Σύρου, «ξεδίπλωσε» το όραμα που έχει για το νησί και πιο συγκεκριμένα για τη δημιουργία Σχολής Κινηματογράφου, αλλά και της κατασκευής studio παραγωγής ταινιών.

Ευχαρίστησε καταρχήν για τη φιλοξενία που του παρέχεται, όπως είπε, στην όμορφή πόλη μας, αλλά και στο Δημοτικό Συμβούλιο, σημειώνοντας στη συνέχεια ότι επισκέπτεται την Ελλάδα 43 συναπτά έτη, αλλά για πρώτη φορά πέρυσι βρέθηκε στη Σύρο.

 «Είμαι ευγνώμων που με φιλοξενείτε στο νησί σας και την όμορφη πόλη σας. Στην Αμερική εάν θέλαμε ένα κτίριο σαν αυτό, θα έπρεπε να το κτίσουμε εξ αρχής. Έρχομαι στην Ελλάδα εδώ και 43 χρόνια, αλλά πέρυσι για πρώτη φορά επισκέφθηκα τη Σύρο.

Ερωτεύθηκα τον τόπο εξαιτίας της αρχιτεκτονικής του, αλλά και λόγω των υποδομών του, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι υπάρχει αεροδρόμιο.

Ξεκίνησα μία συζήτηση με τον Αντιπεριφερειάρχη, Γιώργο Λεονταρίτη, αλλά και με άλλα άτομα, σχετικά με τις εμπειρίες μου από άλλα μέρη του κόσμου, για παράδειγμα από την Κούβα, τον Καναδά, το Μεξικό και την πολιτεία της Τζόρτζια στις ΗΠΑ. Σε όλα τα μέρη παρατήρησα και διευκόλυνα διάφορες δραστηριότητες που γινόταν εκεί.

Για παράδειγμα στο Βανκούβερ υπήρχαν πολύ λίγοι κινηματογραφιστές και λίγες αποθήκες. Στη συνέχεια έφτιαξαν ένα φορολογικό σύστημα και παρουσίασαν το project στους κατοίκους και στην εργατική τάξη.

Αυτή τη στιγμή το Βανκούβερ και η Βρετανική Κολομβία έχει μία κινηματογραφική βιομηχανία ύψους 1,7 δις δολαρίων. Δεν υπάρχει καμία αρετή στο να φέρνεις μία κινηματογραφική ταινία σε έναν τόπο. Αυτό που κάνει η παραγωγή ταινιών είναι ότι μειώνει δραματικά την ανεργία, αυξάνει τον τουρισμό και χρηματοδοτεί διάφορες δραστηριότητες, όπως οι εγκαταστάσεις, τα ταξί, τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία.

Αυτό είναι το όραμά μου με τους Έλληνες συνεργάτες μου, διότι αυτό το βλέπω ως Ελληνικό σχέδιο και έρχομαι απλά για να συμβουλέψω, να βοηθήσω και να διευκολύνω.

Έχουμε τις φορολογικές ελαφρύνσεις χάρη στις προσπάθειες που κατέβαλε ο κ. Λεονταρίτης και άλλοι. Στοχεύουμε στην ανάπτυξη των υποδομών και στην παραγωγή ταινιών».

Για τη Σχολή Κινηματογράφου, τα σεμινάρια του οποίου ξεκινούν στις 22 Οκτωβρίου, ο κ. Bernstein τόνισε ότι υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον, καθώς μέσα σε λίγες ημέρες υπάρχει πληθώρα αιτήσεων από συμμετέχοντες. Ενδεικτικό είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι σε μόλις τρεις ημέρες από την ανακοίνωση του σεμιναρίου, υπήρξαν 165 αιτήσεις, ενώ ο αριθμός αυτός αυξάνεται κατακόρυφα ώρα με την ώρα.

 «Όταν οι μαθητές θα έρθουν στη Σύρο θα τονώσουν την οικονομία του νησιού, καθώς θα διαμείνουν σε ξενοδοχεία, θα επισκεφθούν εστιατόρια, θα κυκλοφορήσουν στο νησί γενικότερα. Στην ουσία όμως θα πούμε στον Αμερικάνικο λαό, ότι υπάρχει ένα εργατικό δυναμικό στο νησί, το οποίο μπορεί να εργαστεί και να φέρει δεκάδες χιλιάδες δολάρια στον τόπο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για την κατασκευή studio, ο Αμερικανός σκηνοθέτης σημείωσε ότι «θέλουμε να κατασκευάσουμε ένα studio στο νησί, αλλά αυτή είναι η δική σας κοινωνία, το δικό σας νησί, η δική σας πόλη και εσείς θα είστε οδηγοί μου σε αυτό. Έχω μία αρκετά επιτυχημένη καριέρα και δεν έρχομαι εδώ για να εξερευνήσω, αλλά για να απολαύσω τον πιο όμορφο τόπο του κόσμου. Ελπίζω να είστε δίπλα μου».

Στη συνέχεια ο σκηνοθέτης παρέδωσε την πρώτη αφίσα των σεμιναρίων κινηματογράφου στο Δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης, κ. Γιώργο Μαραγκό, ευχόμενος μία επιτυχημένη συνεργασία.

 «Θα σταθούμε αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια»

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος, κ. Μαραγκός ευχαρίστησε για την παρουσία του Steven Bernstein στο Δημοτικό Συμβούλιο, διαβεβαιώνοντάς τον ότι η Δημοτική Αρχή θα σταθεί αρωγός σε όλο αυτό το εγχείρημα.

 «Σας διαβεβαιώνουμε ότι θα κάνουμε ότι μπορούμε για να σας βοηθήσουμε. Είναι πολύ σημαντικό που σας έχουμε εδώ και μιλάμε για όσα έχετε προγραμματίσει.

Ο Δήμος μας και το νησί είναι φιλικό προς τις επενδύσεις, πολύ περισσότερο για αυτές που θα δημιουργήσουν μία προστιθέμενη αξία, μία εξωστρέφεια και τη δυνατότητα να προβάλουμε το νησί μας. Σε αυτό το πλαίσιο καλοδεχόμαστε κάθε επένδυση, μικρή ή μεγάλη.

Αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται για μία ιδιωτική πρωτοβουλία και λαμβάνοντας υπ’ όψιν την θεσμική μας θέση, θα σταθούμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, όσο πιο υποβοηθητικοί μπορούμε δίπλα σας», σημείωσε ο κ. Μαραγκός ενώ στη συνέχεια ζήτησε από τον σκηνοθέτη και επιπλέον στοιχεία για την επένδυση που προγραμματίζεται να γίνει.

Συγκεκριμένα ο Δήμαρχος ζήτησε χρονοδιάγραμμα με τις φάσεις δημιουργίας, τόσο της Σχολής Κινηματογράφου, όσο και της δημιουργίας studio, το ύψος της επένδυσης, όπως επίσης και εάν έχουν εντοπιστεί οι υποδομές για τη δημιουργία των studio.

 «Το όραμά μου είναι σε 10 χρόνια να λειτουργεί ένα τεράστιο studio»

Ο σκηνοθέτης απαντώντας στις ερωτήσεις του κ. Δημάρχου, τόνισε ότι θα πρέπει όλοι να καταλάβουν τις προθέσεις του, οι οποίες πάνω από όλα σέβονται τον τόπο και την κοινωνία του νησιού.

 «Εύκολες ερωτήσεις για να απαντήσω. Για να καταλάβετε αυτά που θέλω να πω, είναι να κατανοήσετε τις προθέσεις μου.

Θέλω να φτιάξω μία υποδομή που θα σέβεται και θα βοηθήσει την κοινωνία. Αυτά εξαρτώνται από την τοπική κοινωνία, την τοπική αυτοδιοίκηση και το κεντρικό κράτος. Οι παραγωγοί ψάχνουν να βρουν ένα μέρος που θα μπορούν να έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα.

Η Ελλάδα είναι ένα μοναδικό μέρος και θέλω να διαβεβαιώσω ότι βρίσκεται στο σωστό βηματισμό με άλλες ανταγωνιστικές χώρες. Υπάρχουν ακόμη κάποιες φορολογικές αλλαγές που μπορούν να γίνουν, όπως το ΦΠΑ, αλλά πιστεύω ότι θα το σκεφτούν. Αυτό είναι το πρώτο βήμα.

Το δεύτερο βήμα είναι το πρόγραμμα εκπαίδευσης και επειδή καταλαβαίνω ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τη φετινή χρονιά, θα διδάξω εγώ. Την επόμενη χρονιά θα διευρύνουμε τη Σχολή, διότι υπάρχουν πανέμορφα μέρη, όπως το Θέατρο και άλλες εγκαταστάσεις, για αυτό δε θα περιμένουμε να κατασκευαστεί το στούντιο.

Το πρόγραμμα θα είναι δωρεάν για τους Έλληνες συμμετέχοντες, αλλά θα υπάρχει αντίτιμο για τους μαθητές ξένων χωρών. Οι μαθητές θα διδάσκονται από κορυφαίους επαγγελματίες του είδους.

Αυτά είναι τα δύο πρώτα βήματα και μετά θα έρθουν τα studio. Έχω δει πολλά κτίρια, αλλά δεν μπορώ να σας πω περισσότερα. Μπορώ όμως να σας πω ότι το studio θα είναι μεγάλο, ίσως από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.

Υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από την Ευρώπη. Υπάρχουν τρεις ομάδες επενδυτών και ήδη οι δύο έχουν επισκεφθεί μυστικά το νησί. Μία μεγάλη αρχιτεκτονική εταιρία θα αναλάβει να σχεδιάσει το studio. Το όραμά μου είναι σε 10 χρόνια να λειτουργεί ένα τεράστιο studio με πολλούς εργαζόμενους και να μου επιτρέψετε να αγοράσω ένα σπίτι για να μείνω στη Σύρο».

 «Μπορεί να αλλάξει ο βηματισμός της Σύρου και της χώρας»

 «Αυτό που φαινόταν μακρινό και δύσκολο, έχει ξεκινήσει», σημείωσε στην τοποθέτησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, ο οποίος τόνισε ότι «δουλέψαμε σκληρά απέναντι σε ανθρώπους που δεν το ήθελαν αυτό το εγχείρημα. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε το απόλυτο κενό στην ελληνική νομοθεσία και να πείσουμε ότι μπορούν να μας εμπιστευθούν οι επενδυτές. Όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να προχωρήσει η επένδυση. Είμαι σίγουρος ότι οι συγκεκριμένες προσωπικότητες από τον Κινηματογράφο, μπορούν να αλλάξουν τον τουριστικό βηματισμό της Σύρου, αλλά και της Ελλάδας. Ευχαριστώ τον Steven Bernstein για την αγάπη που δείχνει στο νησί και τους ανθρώπους του.

Θέλω να πω ότι θεωρώ πλεονέκτημα τη λειτουργία του Νεωρίου, διότι μπορεί να συμβάλει στα μέγιστα στις κινηματογραφικές λήψεις των ταινιών. Εμείς ως Περιφέρεια θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε με σύνεση και μεθοδικότητα για την ανάπτυξη των νησιών. Πρόκειται για μία επένδυση εθνικής στρατηγικής σημασίας».

Για το θέμα του ναυπηγείου της Σύρου, μίλησε και ο Αμερικανός σκηνοθέτης, ο οποίος δήλωσε ότι είναι σημαντική η συνύπαρξη της βιομηχανίας και του κινηματογράφου, υπογραμμίζοντας ότι «θέλω το ναυπηγείο να λειτουργεί επιτυχημένα και με σωστή διαχείριση, διότι τόσο το ανθρώπινο δυναμικό, όσο και οι εγκαταστάσεις του μπορούν να βοηθήσουν τα μέγιστα στην παραγωγή ταινιών».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακός ΑΟ: Το “αντίο” στον Γιάννη Καρούση

Η Νάξος αποχαιρετά τον Γιάννη Καρούση - Το "αντίο" από τον Πανναξιακό ΑΟ

Πανναξιακού ΑΟΝ – ΑΜΣ Φιλωτίου: Τι απαντούν στην καταγγελία της Κατερίνας Μουστάκη;

Κοινή ανακοίνωση από τις Διοικήσεις Πανναξιακού ΑΟΝ και ΑΜΣ Φιλωτίου για την καταγγελία της Κατερίνας Μουστάκη σχετικά με την παρουσία άγνωστου άνδρα στα αποδυτήρια του κλειστού γυμναστηρίου Νάξου - Η απάντηση Μουστάκη

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα